• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Aardappels pureren; alles over puree!

door Elise de Haan
in Specials
0
2
Aardappels pureren

Aardappels pureren – Behalve koken, bakken, frituren, poffen en stomen, kun je aardappels ook pureren. Nou ja, een deel van dat proces is natuurlijk het koken of stomen van de aardappels, maar het doel is om te komen tot een lekkere aardappelpuree. Dat klinkt heel simpel, en eigenlijk is het ook niet zo ingewikkeld, maar er zijn wel wat puntjes om op te letten om het resultaat te behalen dat jij voor ogen hebt. Er zijn verschillende manieren om aardappelen tot puree te verwerken. En de onderlinge resultaten daarvan zijn niet helemaal hetzelfde. Niet beter of fouter, maar anders. In dit artikel vind je de verschillende manieren van aardappels pureren.

De basis

De basis van een aardappelpuree zijn natuurlijk aardappelen. Welke aardappel kies je voor welke puree? Als je de puree maakt om als basis van een stamppot te gebruiken, of je wilt gewoon een zachte puree zonder klontjes of stukjes, kies dan voor een kruimig kokende aardappel. Kruimige aardappelen vallen bij het koken uit elkaar en zijn dan dus al zacht. Dat betekent dat ze ook heel geschikt zijn om te pureren. Voorbeelden van kruimige aardappelen zijn Eigenheimer, Bintje, Turbo, Doré, en Bildstar. Je zou ook aardappelpuree kunnen maken van vastkokende aardappels, het resultaat zal dan eerder een steviger puree zijn.

Kruimige aardappelen zij het meest geschikt voor aardappelpuree

Aardappels pureren met de ouderwetse stamper

In de meeste huishoudens ligt er wel een in de keukenla. We hebben het over de aardappelstamper. Dit eenvoudige keukenhulpje kan je bijzonder goede diensten bewijzen bij het pureren van aardappels voor een stamppot. Het werkt heel simpel; je kookt de aardappels gaar, en je giet ze af. Voeg wat boter, melk of ander vocht toe, en je stampt de aardappels fijn met de pureestamper. Werk de aardappelpuree verder af op de manier zoals jij dat wilt. Het maken van puree met een aardappelstamper geeft een wat grovere puree, waarin je hier of daar nog wel eens een stukje tegen kunt komen.

De pureeknijper of aardappelpers

Een ander heel handig hulpmiddel bij het pureren van aardappels is een pureeknijper, ook wel aardappelpers genoemd. Een pureeknijper ziet er uit als een knoflookpers, maar dan veel groter. Het apparaat werkt ook op dezelfde manier. Je stopt een of meerdere, afhankelijk van het formaat, gaargekookte aardappels in de pers, en je knijpt hem samen. In de pers zitten gaatjes, waardoor de gepureerde aardappel naar buiten komt. In de meeste aardappelknijpers zitten gaatjes in één maat. Er zijn ook luxere versies op de markt, waarbij je in de bodem kunt verwisselen voor een bodem met een ander formaat gaatjes. Als je een pureeknijper met kleine gaatjes gebruikt, krijg je een heerlijke zachte, fijne en luchtige puree, zonder klontjes en stukjes. Ook in dit geval werk je de puree verder af zoals jij dat wilt of zoals het betreffende recept dat aangeeft.

Als je een pureeknijper met kleine gaatjes gebruikt, krijg je een heerlijke zachte, fijne en luchtige puree, zonder klontjes en stukjes.

Aardappels pureren met een pureeknijper
Aardappels pureren met een stamper

Aardappels pureren in de roerzeef of passe-vite

Je kunt aardappels ook heel goed pureren in een roerzeef, ook wel passe-vite of draaizeef. Dit is een Belgische uitvinding, een soort zeef met een draaimechanisme waarin je de te pureren, gaar gekookte aardappels (in dit geval, je kunt er ook andere dingen in pureren) doet. Vervolgens draai je aan de zwengel en daar door wordt de inhoud van de zeef dan naar buiten gedwongen. Op deze manier kun je een aardappelpuree met een fijne structuur maken, die je naar eigen smaak kunt afwerken.

Aardappels pureren met de keukenmachine of keukenrobot

Als je in het gelukkige bezit bent van een keukenmachine of keukenrobot, dan kun je die ook heel goed gebruiken voor het maken van aardappelpuree. Ook in dit geval kook je de aardappels gaar, en giet je ze af. Schep de aardappels over in de kom van de keukenrobot. Voeg het vocht dat je wilt gebruiken om de aardappelpuree smeuïg te maken toe. Bevestig vervolgens de platte klopper, ook wel vlindergarde of bisschop genoemd, op het apparaat. Laat de keukenrobot op een lage stand draaien, tot alle aardappels gepureerd zijn.

Aardappels pureren met een roerzeef
Aardappels pureren met keukenrobot

Wat je vooral niet moet doen

Ga in geen geval proberen om aardappelpuree te maken met een handmixer, de ballongarde van een keukenmachine, of nog erger, de staafmixer of de blender. Wat er dan gebeurt, is dat je met het mes van de staafmixer of de gardes van de mixer de celstructuur van de aardappels volledig kapot maakt. Al het zetmeel uit de aardappel komt dan vrij, met als gevolg dat je een plakkerige, slijmerige puree krijgt. Als we zeggen dat behanglijm vaak gemaakt wordt van aardappelzetmeel, dan zegt dat waarschijnlijk genoeg.

Ga in geen geval proberen om aardappelpuree te maken met een handmixer, de ballongarde van een keukenmachine, of nog erger, de staafmixer of de blender.

En nu aan de slag met onze recepten!

We hebben uiteraard een heleboel recepten op onze website waarin aardappels pureren aan de orde komt. Hieronder staat een selectie daaruit. Het grootste deel van deze recepten zijn voor aardappelpuree. Maar natuurlijk zijn er ook andere gerechten waarin je gepureerde aardappels gebruikt, zoals de Ierse aardappelpannenkoekjes en de aardappelkroketjes.

Aardappelen pureren, de basis

Aardappelpuree
Bijgerecht

Aardappelpuree, basisrecept

Aardappelpuree, de basis van de basis. Onze aardappelpuree komt niet uit een zakje, maar is lekker ouderwets, gemaakt van echte aardappelen.

Aardappelpuree variatie
Kookschool

Aardappelpuree variatie; Zo serveer je de lekkerste puree

Basis aardappelpuree maken we allemaal. Niet uit zo'n zakje hopelijk! Maar we willen meer. Aardappelpuree variatie! Met groenten, een extra eitje en.....

Aligot
Bijgerecht

Aligot: Franse aardappelpuree met kaas

Aligot is een smeuïge aardappelpuree waardoor heel veel gesmolten (berg)kaas gaat, verder op smaak gebracht met knoflook, room en boter.

Aardappelpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappelpuree uit de oven

Oma's aardappelpuree uit de oven. Een heerlijke klassieker die niet even verder gaat dan de aardappelpuree die iedereen al maakt.

Variaties op de basis aardappelpuree

Aardappelpuree met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Aardappelpuree met geroosterde knoflook

Hoe kun je een lekker subtiel knoflooksmaakje aan je puree geven? Aardappelpuree met geroosterde knoflook, dat is een heerlijk bijgerechtje!

Aardappelpuree met koolraap
Bijgerecht

Aardappelpuree met koolraap en pecorino

Het is een heel simpel bijgerechtje, maar wel met een heerlijke smaak, deze aardappelpuree met koolraap en pecorino. Onder andere door de salie!

Paarse aardappelpuree
Bijgerecht

Paarse aardappelpuree

Heb jij wel eens paarse aardappelpuree gezien? Dat klinkt eng of bizar, maar het kan. Zonder toevoeging van kleurstof of rode kool of zoiets!

Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan
Bijgerecht

Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan

Een bijgerecht waarmee je samen met een stukje vlees of vis een complete maaltijd serveert. onze aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan!

Vorige Volgende

En dit maak je ook van gepureerde aardappelen

Aardappelkroketjes zelf maken
Bijgerecht

Aardappelkroketjes zelf maken; Een absolute delicatesse

In zelfgemaakte aardappelkroketjes proef je de zorg van de kok. Goede aardappelkroketjes zijn een absolute delicatesse voor de fijnproever!

Soesjes van aardappel en pastinaak
Bijgerecht

Soesjes van aardappel en pastinaak

In plaats van aardappelkroketjes kun je ook eens deze soesjes van aardappel en pastinaak proberen. Sensationeel lekker!

Pommes duchesse
Bijgerecht

Toefjes aardappelpuree ( Pommes Duchesse )

Pommes duchesse is een heerlijk én feestelijk aardappel garnituur waarmee je indruk maakt. Probeer pommes duchesse met dit eenvoudige recept.

Boxty pancakes
Bijgerecht

Boxty pancakes; feestelijke Ierse aardappelpannenkoekjes

Boxty pancakes zijn traditionele Ierse aardappelpannenkoekjes die het midden houden tussen rösti en een pannenkoek. Als je een restje aardappelpuree over hebt, zijn ze zó gemaakt! Lekker bij zalm.

Vorige Volgende
aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Tags: Aardappel recepten
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Reacties 2

  1. J.H. Fakkeldij says:
    3 maanden geleden

    Ik mis de half om half rollade, mijn schoonmoeder bakte die bij feestdagen en bestelde die bij een slager in Stadskanaal.
    Half rund half varken heerlijk mals.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 maanden geleden

      We missen inderdaad nog een half om halfrollade op onze website. Wellicht kunnen we deze in de toekomst aan onze recepten toevoegen. Bedankt voor de tip!😉

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen