• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Aardappels pureren; alles over puree!

0
Aardappels pureren

Aardappels pureren – Behalve koken, bakken, frituren, poffen en stomen, kun je aardappels ook pureren. Nou ja, een deel van dat proces is natuurlijk het koken of stomen van de aardappels, maar het doel is om te komen tot een lekkere aardappelpuree. Dat klinkt heel simpel, en eigenlijk is het ook niet zo ingewikkeld, maar er zijn wel wat puntjes om op te letten om het resultaat te behalen dat je voor ogen hebt. Er zijn verschillende manieren om aardappelen tot puree te verwerken. En de onderlinge resultaten daarvan zijn niet helemaal hetzelfde. Niet beter of fouter, maar anders. In dit artikel vind je de verschillende manieren van aardappels pureren.

De basis

De basis van een aardappelpuree zijn natuurlijk aardappelen. Welke aardappel kies je voor welke puree? Als je de puree maakt om als basis van een stamppot te gebruiken, of je wilt gewoon een zachte puree zonder klontjes of stukjes, kies dan voor een kruimig kokende aardappel. Kruimige aardappelen vallen bij het koken uit elkaar en zijn dan dus al zacht. Dat betekent dat ze ook heel geschikt zijn om te pureren. Voorbeelden van kruimige aardappelen zijn Eigenheimer, Bintje, Turbo, Doré en Bildstar. Je zou ook aardappelpuree kunnen maken van vastkokende aardappels, het resultaat zal dan eerder een steviger puree zijn.

Kruimige aardappelen zij het meest geschikt voor aardappelpuree

Aardappels pureren met de ouderwetse stamper

In de meeste huishoudens ligt er wel een in de keukenla. De ouderwetse aardappelstamper. Dit eenvoudige keukenhulpje kan je bijzonder goede diensten bewijzen bij het pureren van aardappels voor een stamppot. Het werkt heel simpel; je kookt de aardappels gaar, en je giet ze af. Voeg wat boter, melk of ander vocht toe, en je stampt de aardappels fijn met de pureestamper. Werk de aardappelpuree verder af op de manier zoals jij dat wilt. Het maken van puree met een aardappelstamper geeft een wat grovere puree, waarin je hier of daar nog wel eens een stukje tegen kunt komen.

De pureeknijper of aardappelpers

Een ander heel handig hulpmiddel bij het pureren van aardappels is een pureeknijper, ook wel aardappelpers genoemd. Een pureeknijper ziet er uit als een knoflookpers, maar dan veel groter. Het apparaat werkt ook op dezelfde manier. Je stopt een of meerdere, afhankelijk van het formaat, gaargekookte aardappels in de pers, en je knijpt hem samen. In de pers zitten gaatjes, waardoor de gepureerde aardappel naar buiten komt. In de meeste aardappelknijpers zitten gaatjes in één maat. Er zijn ook luxere versies op de markt, waarbij je in de bodem kunt verwisselen voor een bodem met een ander formaat gaatjes. Als je een pureeknijper met kleine gaatjes gebruikt, krijg je een heerlijke zachte, fijne en luchtige puree, zonder klontjes en stukjes. Ook in dit geval werk je de puree verder af zoals jij dat wilt of zoals het betreffende recept dat aangeeft.

Als je een pureeknijper met kleine gaatjes gebruikt, krijg je een heerlijke zachte, fijne en luchtige puree, zonder klontjes en stukjes

Aardappels pureren met een pureeknijper
Aardappels pureren met een stamper

Aardappels pureren in de roerzeef of passe-vite

Je kunt aardappels ook heel goed pureren in een roerzeef, ook wel passe-vite of draaizeef. Dit is een Belgische uitvinding, een soort zeef met een draaimechanisme waarin je de te pureren, gaar gekookte aardappels (in dit geval, je kunt er ook andere dingen in pureren) doet. Vervolgens draai je aan de zwengel en daar door wordt de inhoud van de zeef dan naar buiten gedwongen. Op die manier kun je een aardappelpuree met een fijne structuur maken, die je naar eigen smaak kunt afwerken.

Aardappels pureren met de keukenmachine of keukenrobot

Als je in het gelukkige bezit bent van een keukenmachine of keukenrobot, dan kun je die ook heel goed gebruiken voor het maken van aardappelpuree. Ook in dit geval kook je de aardappels gaar, en giet je ze af. Schep de aardappels over in de kom van de keukenrobot. Voeg het vocht dat je wilt gebruiken om de aardappelpuree smeuïg te maken toe. Bevestig vervolgens de platte klopper, ook wel vlindergarde of bisschop genoemd, op het apparaat. Laat de keukenrobot op een lage stand draaien, tot alle aardappels gepureerd zijn.

Aardappels pureren met een roerzeef
Aardappels pureren met keukenrobot

Wat je vooral niet moet doen

Ga in geen geval proberen om aardappelpuree te maken met een handmixer, de ballongarde van een keukenmachine, of nog erger, de staafmixer of de blender. Wat er dan gebeurt, is dat je met het mes van de staafmixer of de gardes van de mixer de celstructuur van de aardappels volledig kapot maakt. Al het zetmeel uit de aardappel komt dan vrij, met als gevolg dat je een plakkerige, slijmerige puree krijgt. Als je weet dat behanglijm vaak gemaakt wordt van aardappelzetmeel, dan zegt dat waarschijnlijk genoeg.

Ga in geen geval proberen om aardappelpuree te maken met een handmixer, de ballongarde van een keukenmachine, of nog erger, de staafmixer of de blender.

En nu aan de slag met onze recepten!

Er staan uiteraard heel veel recepten op de website waarin aardappels pureren aan de orde komt. Hieronder staat een selectie daaruit. Het grootste deel van die recepten zijn voor aardappelpuree. Maar natuurlijk zijn er ook andere gerechten waarin je gepureerde aardappels gebruikt, zoals de Ierse aardappelpannenkoekjes en de aardappelkroketjes.

Aardappelen pureren, de basis

Aardappelpureevariatie
Kookschool

Aardappelpureevariatie; zo serveer je de lekkerste puree

Basis aardappelpuree maken we allemaal. Niet uit zo'n zakje hopelijk! Maar we willen meer. Aardappelpureevariatie! Met groenten, een extra eitje en.....

Aardappelpuree
Bijgerecht

Aardappelpuree, basisrecept

Aardappelpuree, de basis van de basis. Onze aardappelpuree komt niet uit een zakje, maar is lekker ouderwets, gemaakt van echte aardappelen.

Variaties op de basis aardappelpuree

Kijk ook eens naar de recepten voor de verschillende varianten op aardappelpuree.

Zo eet je aardappelpuree in de herfst

Zo eet je aardappelpuree in de herfst
Specials

Je gerechten aanpassen aan het seizoen? Dat is heel makkelijk. Kijk maar eens naar de recepten voor aardappelpuree in de herfst.

Check het recept of lees de infoDetails
aardappelpuree met venkelgroen
Bijgerecht

Aardappelpuree met venkelgroen voor bij vis of vlees

Heerlijke aardappelpuree met venkelgroen als frisse twist, lekker bij vis of varkensvlees en ideaal met lokale aardappelen.

Aardappelpuree met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Aardappelpuree met geroosterde knoflook

Hoe kun je een lekker subtiel knoflooksmaakje aan je puree geven? Aardappelpuree met geroosterde knoflook, dat is een heerlijk bijgerechtje!

Aardappelpuree met koolraap
Bijgerecht

Aardappelpuree met koolraap en pecorino

Het is een heel simpel bijgerechtje, maar wel met een heerlijke smaak, deze aardappelpuree met koolraap en pecorino. Onder andere door de salie!

Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan
Bijgerecht

Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan

Een bijgerecht waarmee je samen met een stukje vlees of vis een complete maaltijd serveert. onze aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan!

Vorige Volgende

En dit maak je ook van gepureerde aardappelen

Hier vind je recepten voor gerechten die je maakt van aardappelpuree.

Boxty pancakes
Bijgerecht

Boxty pancakes

Als je van pannenkoeken houdt moet je de Ierse boxty pancakes eens proberen. Je maakt de pannenkoekjes met aardappels!

Soesjes van aardappel en pastinaak
Bijgerecht

Soesjes van aardappel en pastinaak

In plaats van aardappelkroketjes kun je ook eens deze soesjes van aardappel en pastinaak proberen. Sensationeel lekker!

Aardappelkroketjes zelf maken
Bijgerecht

Aardappelkroketjes zelf maken; Een absolute delicatesse

In zelfgemaakte aardappelkroketjes proef je de zorg van de kok. Goede aardappelkroketjes zijn een absolute delicatesse voor de fijnproever!

Pommes duchesse
Bijgerecht

Toefjes aardappelpuree ( Pommes Duchesse )

Pommes duchesse is een heerlijk én feestelijk aardappel garnituur waarmee je indruk maakt. Probeer pommes duchesse met dit eenvoudige recept.

Vorige Volgende
aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Krieltjes bakken in de oven

    Krieltjes bakken in de oven

  • ovenfriet

    Ovenfriet van zelf geschilde aardappelen

  • aardappel-bloemkoolgratin

    Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

  • aardappelsoorten

    Aardappelsoorten

  • Aardappelsoep met prei

    Aardappelsoep met prei

  • chips maken van aardappels

    Chips maken van aardappels

  • Blote billetjes in het gras ( Snijbonen en Witte bonen )

    Blote billetjes in het gras (snijbonen en witte bonen)

  • Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo

    Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo

  • Aardappelpannenkoekjes

    Aardappelpannenkoekjes

  • bonne femme

    Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.