Aardappels pureren – Behalve koken, bakken, frituren, poffen en stomen, kun je aardappels ook pureren. Nou ja, een deel van dat proces is natuurlijk het koken of stomen van de aardappels, maar het doel is om te komen tot een lekkere aardappelpuree. Dat klinkt heel simpel, en eigenlijk is het ook niet zo ingewikkeld, maar er zijn wel wat puntjes om op te letten om het resultaat te behalen dat je voor ogen hebt. Er zijn verschillende manieren om aardappelen tot puree te verwerken. En de onderlinge resultaten daarvan zijn niet helemaal hetzelfde. Niet beter of fouter, maar anders. In dit artikel vind je de verschillende manieren van aardappels pureren.
De basis
De basis van een aardappelpuree zijn natuurlijk aardappelen. Welke aardappel kies je voor welke puree? Als je de puree maakt om als basis van een stamppot te gebruiken, of je wilt gewoon een zachte puree zonder klontjes of stukjes, kies dan voor een kruimig kokende aardappel. Kruimige aardappelen vallen bij het koken uit elkaar en zijn dan dus al zacht. Dat betekent dat ze ook heel geschikt zijn om te pureren. Voorbeelden van kruimige aardappelen zijn Eigenheimer, Bintje, Turbo, Doré en Bildstar. Je zou ook aardappelpuree kunnen maken van vastkokende aardappels, het resultaat zal dan eerder een steviger puree zijn.
Kruimige aardappelen zij het meest geschikt voor aardappelpuree
Aardappels pureren met de ouderwetse stamper
In de meeste huishoudens ligt er wel een in de keukenla. De ouderwetse aardappelstamper. Dit eenvoudige keukenhulpje kan je bijzonder goede diensten bewijzen bij het pureren van aardappels voor een stamppot. Het werkt heel simpel; je kookt de aardappels gaar, en je giet ze af. Voeg wat boter, melk of ander vocht toe, en je stampt de aardappels fijn met de pureestamper. Werk de aardappelpuree verder af op de manier zoals jij dat wilt. Het maken van puree met een aardappelstamper geeft een wat grovere puree, waarin je hier of daar nog wel eens een stukje tegen kunt komen.
De pureeknijper of aardappelpers
Een ander heel handig hulpmiddel bij het pureren van aardappels is een pureeknijper, ook wel aardappelpers genoemd. Een pureeknijper ziet er uit als een knoflookpers, maar dan veel groter. Het apparaat werkt ook op dezelfde manier. Je stopt een of meerdere, afhankelijk van het formaat, gaargekookte aardappels in de pers, en je knijpt hem samen. In de pers zitten gaatjes, waardoor de gepureerde aardappel naar buiten komt. In de meeste aardappelknijpers zitten gaatjes in één maat. Er zijn ook luxere versies op de markt, waarbij je in de bodem kunt verwisselen voor een bodem met een ander formaat gaatjes. Als je een pureeknijper met kleine gaatjes gebruikt, krijg je een heerlijke zachte, fijne en luchtige puree, zonder klontjes en stukjes. Ook in dit geval werk je de puree verder af zoals jij dat wilt of zoals het betreffende recept dat aangeeft.
Als je een pureeknijper met kleine gaatjes gebruikt, krijg je een heerlijke zachte, fijne en luchtige puree, zonder klontjes en stukjes
Aardappels pureren in de roerzeef of passe-vite
Je kunt aardappels ook heel goed pureren in een roerzeef, ook wel passe-vite of draaizeef. Dit is een Belgische uitvinding, een soort zeef met een draaimechanisme waarin je de te pureren, gaar gekookte aardappels (in dit geval, je kunt er ook andere dingen in pureren) doet. Vervolgens draai je aan de zwengel en daar door wordt de inhoud van de zeef dan naar buiten gedwongen. Op die manier kun je een aardappelpuree met een fijne structuur maken, die je naar eigen smaak kunt afwerken.
Aardappels pureren met de keukenmachine of keukenrobot
Als je in het gelukkige bezit bent van een keukenmachine of keukenrobot, dan kun je die ook heel goed gebruiken voor het maken van aardappelpuree. Ook in dit geval kook je de aardappels gaar, en giet je ze af. Schep de aardappels over in de kom van de keukenrobot. Voeg het vocht dat je wilt gebruiken om de aardappelpuree smeuïg te maken toe. Bevestig vervolgens de platte klopper, ook wel vlindergarde of bisschop genoemd, op het apparaat. Laat de keukenrobot op een lage stand draaien, tot alle aardappels gepureerd zijn.
Wat je vooral niet moet doen
Ga in geen geval proberen om aardappelpuree te maken met een handmixer, de ballongarde van een keukenmachine, of nog erger, de staafmixer of de blender. Wat er dan gebeurt, is dat je met het mes van de staafmixer of de gardes van de mixer de celstructuur van de aardappels volledig kapot maakt. Al het zetmeel uit de aardappel komt dan vrij, met als gevolg dat je een plakkerige, slijmerige puree krijgt. Als je weet dat behanglijm vaak gemaakt wordt van aardappelzetmeel, dan zegt dat waarschijnlijk genoeg.
Ga in geen geval proberen om aardappelpuree te maken met een handmixer, de ballongarde van een keukenmachine, of nog erger, de staafmixer of de blender.
En nu aan de slag met onze recepten!
Er staan uiteraard heel veel recepten op de website waarin aardappels pureren aan de orde komt. Hieronder staat een selectie daaruit. Het grootste deel van die recepten zijn voor aardappelpuree. Maar natuurlijk zijn er ook andere gerechten waarin je gepureerde aardappels gebruikt, zoals de Ierse aardappelpannenkoekjes en de aardappelkroketjes.
Aardappelen pureren, de basis
Aardappelpuree, basisrecept
Aardappelpuree, de basis van de basis. Onze aardappelpuree komt niet uit een zakje, maar is lekker ouderwets, gemaakt van echte aardappelen.
Aardappelpuree variatie; zo serveer je de lekkerste puree
Basis aardappelpuree maken we allemaal. Niet uit zo'n zakje hopelijk! Maar we willen meer. Aardappelpuree variatie! Met groenten, een extra eitje en.....
Aardappelpuree uit de oven
Oma's aardappelpuree uit de oven. Een heerlijke klassieker die niet even verder gaat dan de aardappelpuree die iedereen al maakt.
Aligot: Franse aardappelpuree met kaas
Aligot is een smeuïge aardappelpuree waardoor heel veel gesmolten (berg)kaas gaat, verder op smaak gebracht met knoflook, room en boter.
Variaties op de basis aardappelpuree
Kijk ook eens naar de recepten voor de verschillende varianten op aardappelpuree.
Aardappelpuree met geroosterde knoflook
Hoe kun je een lekker subtiel knoflooksmaakje aan je puree geven? Aardappelpuree met geroosterde knoflook, dat is een heerlijk bijgerechtje!
Aardappelpuree met koolraap en pecorino
Het is een heel simpel bijgerechtje, maar wel met een heerlijke smaak, deze aardappelpuree met koolraap en pecorino. Onder andere door de salie!
Paarse aardappelpuree
Heb jij wel eens paarse aardappelpuree gezien? Dat klinkt eng of bizar, maar het kan. Zonder toevoeging van kleurstof of rode kool of zoiets!
Aardappelpuree met venkel en daslook
Aardppelpuree met venkel is bekend. Wij gaven er bijzondere touch aan met een bijzonder ingrediënt; aardappelpuree met venkel en daslook!
En dit maak je ook van gepureerde aardappelen
Hier vind je recepten voor gerechten die je maakt van aardappelpuree.
Toefjes aardappelpuree ( Pommes Duchesse )
Pommes duchesse is een heerlijk én feestelijk aardappel garnituur waarmee je indruk maakt. Probeer pommes duchesse met dit eenvoudige recept.
Boxty pancakes
Als je van pannenkoeken houdt moet je de Ierse boxty pancakes eens proberen. Je maakt de pannenkoekjes met aardappels!
Aardappelkroketjes zelf maken; Een absolute delicatesse
In zelfgemaakte aardappelkroketjes proef je de zorg van de kok. Goede aardappelkroketjes zijn een absolute delicatesse voor de fijnproever!
Soesjes van aardappel en pastinaak
In plaats van aardappelkroketjes kun je ook eens deze soesjes van aardappel en pastinaak proberen. Sensationeel lekker!
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Ik mis de half om half rollade, mijn schoonmoeder bakte die bij feestdagen en bestelde die bij een slager in Stadskanaal.
Half rund half varken heerlijk mals.
We missen inderdaad nog een half om halfrollade op onze website. Wellicht kunnen we deze in de toekomst aan onze recepten toevoegen. Bedankt voor de tip!😉