• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Aardappels stomen; dat doe je zo!

Gestoomde aardappels, dat kan op meerdere manieren

door Elise de Haan
in Kookschool, Specials
0
0
Aardappels stomen

Aardappels stomen – Aardappelen kun je op een aantal verschillende manieren bereiden. Ze worden vaak gewoon gekookt, er verdwijnen er ook een heleboel in staafjes gesneden in de frituur of de airfryer, je kunt ze ook bakken in een koekenpan. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om aardappels te stomen. Maar waarom zou je doen? En dat stomen kun je ook nog op verschillende manieren doen. Lees je mee?

Aardappels stomen; waarom zou je?

Een belangrijke reden om aardappels te stomen is dat het een gezonde manier van bereiden is. Er komt geen olie, boter of iets dergelijks aan te pas, zoals bij bakken of frituren, dus dat scheelt flink in de calorieën. Daarnaast, als je deze methode vergelijkt met het koken, is stomen gezonder dan koken. Bij stomen gaar je eten in de damp van het kokende water. Er gaan op deze manier minder vitamines en mineralen verloren dan als je de aardappels kookt in water.

Een ander voordeel van het stomen van aardappels, en andere voeding, is het behoud van geuren en smaken. Omdat de aardappels niet direct in aanraking komen met het kookwater blijven die geuren en smaken beter intact.

Hoe dan?

Dat stomen van aardappels kun je op verschillende manieren doen. Een stoomoven is natuurlijk een heel handige manier, alleen hebben de meeste mensen niet de beschikking over een dergelijk apparaat. Stomen in de magnetron is ook een mogelijkheid. Daarnaast kun je aardappels uiteraard gewoon in een pan met een inzetmandje stomen.

Stomen in een stoommandje of stoompan; heel simpel!

Voor deze manier van stomen hoef je geen dure apparaten aan te schaffen. Een kookpan, en een stoommandje is voldoende. Een stoommandje schaf je al voor een paar centen aan bij een huishoudelijke artikelenzaak en behalve voor aardappels kun je het ook gebruiken om groente of andere voeding te stomen. Er zijn metalen stoommandjes te koop, maar ze zijn er ook van bamboe. Deze laatste worden veel in de Aziatische keuken gebruikt. Wil je het toch wat luxer? Er zijn kookpannen te koop met een bijbehorende inzet.

Om aardappels te stomen met een stoommandje doe je een klein laagje water in een pan. Zet het mandje er in en leg de aardappels in het mandje. Het water moet onder het mandje staan. Breng het water aan de kook, en stoom zo de aardappels, met het deksel op de pan, in ongeveer 15 minuten gaar. Giet de aardappels af, vis met een vork het mandje er onderuit. En zo bereid je prachtig gestoomde aardappelen.

Stomen in de magnetron

Het is ook mogelijk om aardappels te stomen in de magnetron. Er zijn plastic bakken met een deksel en een inzet mandje te koop. Onderin doe je een laagje water, je zet het mandje met de aardappels in de bak, doet het deksel er op en brengt het water in de magnetron aan de kook. Hoe lang het duurt voor de aardappels gaar zijn is een beetje afhankelijk van het vermogen van de magnetron die je gebruikt.

In de stoomkoker

Er zijn ook stoomkokers te koop waarin je aardappels kunt stomen. Dit is een elektrisch huishoudelijk apparaat waarin je voedsel kunt stomen. Dit apparaat heeft een waterreservoir met een verwarmingselement en verschillende bakjes, met aan de onderzijde openingen, die je kunt stapelen. Als het water kookt gaat de stoom door de gaatjes. Op deze manier worden de voedingsmiddelen in de verschillende bakjes gaar. Zo kun je met de aardappelen ook gelijk de groente gaar stomen.

Aardappels stomen in de stoomoven

Als je in het bezit bent van een stoomoven kun je deze natuurlijk heel goed gebruiken om aardappels in te stomen. Volg hiervoor de gebruiksaanwijzing van het type stoomoven dat je gebruikt.

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

gevulde aardappelen met spek en ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met spek en ui

Aardappelen bewaren
Kookschool

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

aardappelmuffins van geraspte aardappel
Bijgerecht

Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Hutspot met klapstuk
Stamppot

Hutspot met klapstuk; de klassieker!

Vrij vastkokende aardappelen
Kookschool

Vrij vastkokende aardappelen

Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan
Bijgerecht

Aardappelpuree met bloemkool en Parmezaan

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen