Aardappelsalades – In de zomermaanden zijn versgemaakte aardappelsalades een fantastische manier om toch die aardappel op tafel te zetten. En op dat vers gemaakt willen we een beetje nadruk leggen.
Aardappelsalades zijn ideaal bij een picknick of bij een barbecue. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon op tafel zetten als bijgerecht bij een stukje vlees of vis. Je kunt het ook vegetarisch houden door een vegetarische aardappelsalade te maken en er een bladsalade bij te serveren. Kortom, er zijn heel veel mogelijkheden. Meestal wordt dat in het voorjaar en in de zomer gedaan, maar in feite kun je de salades van aardappel het hele jaar door serveren. Ook met winterse ingrediënten kun je zelf heel goed een aardappelsalade maken. En zelfgemaakt zijn ze echt het allerlekkerst.
De aardappelsalades die je in de winkels treft (ja dat noemen ze ook vers) zijn in niets te vergelijken met een huisgemaakte aardappelsalade
Van een lekkere aardappel
De basis van aardappelsalades bestaat, hoe kan het ook anders, uit aardappel. Om iets lekkers op tafel te zetten moet je vooral aandacht besteden aan de kwaliteit van het hoofdingrediënt. Kom dan dus niet met zo’n zakje aardappelschijfjes aanzetten! Want echt, smaak creëer je door even de moeite te nemen om de aardappel te schillen die jij lekker vindt. Neem bij voorkeur een vastkokende of vrij vastkokende aardappel.
Om iets lekkers op tafel te zetten moet je vooral aandacht besteden aan de kwaliteit van het hoofdingrediënt
Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!
Een aardappelsalade maken? Maak er eens een complete maaltijd van. Gebruik de juiste aardappel, varieer met de dressing, er kan heel veel!
Check het recept of lees de infoAardappelsalades en de restjes uit de koelkast
De titel boven deze alinea is eigenlijk een beetje dubbelzinnig. Want inderdaad, aardappelsalades lenen zich prima om restjes in te verwerken. Maar…. een beetje plannen mag wel hè, mensen. Door niet iedere dag weer die winkel in te rennen, maar gewoon even een lijstje met een weekmenu te maken heb je direct al minder restjes in je koelkast.
Je kunt dus prima restjes verwerken in je aardappelsalades, maar de lekkerste aardappelsalades plan je even. Zo maak je mooie smaakcombinaties.
De basis van aardappelsalades
Aardappelsalades bestaan dus in basis uit aardappels. Daarbij verwerk je dan de nodige verse ingrediënten. Houd het vegetarisch, maar kies ook eens voor een combinatie met blokjes vlees, of verwerk er stukjes gerookte vis door. Je kunt oneindig variëren. Vervolgens maak je een dressing die je aanpast aan de ingrediënten. Zo zal de ene aardappelsalade beter smaken met een yoghurtdressing, terwijl de andere aardappelsalade het bijzonder goed doet met een vinaigrette. Leef je helemaal uit, maar probeer met niet te veel verschillende smaken te werken. Hoe eenvoudiger je het houdt, hoe lekkerder de aardappelsalades vaak zijn.
Snijden
Als je de aardappels in blokjes snijdt, is het van belang om in ieder geval gelijkmatige blokjes te snijden. Zoek voor jezelf een handige methode waardoor de blokjes (schijfjes mag natuurlijk ook) niet te groot en van hetzelfde formaat zijn. Dat zorgt voor een fijner mondgevoel en iedereen zal je aardappelsalade hierdoor nog meer waarderen.
Dresscode
Doe maar lekker gek met die salades. Gebruik verse ingrediënten en….. kies je dressing. Ook met die dressing kun je namelijk onbeperkt variëren. Houd het wel gezond! Vaak wordt die pot mayonaise er weer bij gepakt. Maar denk ook eens aan yoghurt of kwark. Een vinaigrette mag natuurlijk ook.
Aardappelsalades? Onze tips voor de lekkerste varianten:
Hieronder geven je de specifieke recepten voor aardappelsalades die je zou kunnen proberen. Ze zijn lekker, makkelijk en vers. Ga er eens mee aan de slag, maar ga vooral zelf variëren. Want die recepten zijn slechts een greep uit de talloze mogelijkheden. Verder naar onderen vind je ook nog wat snelle inspiratie om er een thema aan mee te geven. Dus laat je verrassen en verras vooral je tafelgenoten met een echt lekker gerecht.
Snelle tips voor heerlijke zelfgemaakte aardappelsalades
Ja, kunt aan een zelfgemaakte aardappelsalade heel makkelijk een thema meegeven. Gebruik de seizoenen bijvoorbeeld. Maak in het voorjaar een aardappelsalade met raapsteeltjes, spinazie of asperges. In de zomer gebruik je verse groenten als boontjes, doperwten en bloemkool. In de herfst gebruik je spek en paddenstoelen en in de winter maak je iets met kool, wortel of prei. Zo is er in ieder seizoen iets anders. Maar je kunt ook in landen denken.
Franse aardappelsalade
Een Franse aardappelsalade is natuurlijk helemaal Frans als je Franse ingrediënten neemt en als je een Franse mosterd in de dressing verwerkt. Neem vastkokende aardappelen, voeg mediterrane kruiden toe als tijm of rozemarijn. Gebruik Franse groenten en maak een dressing van Dijonmosterd, wittewijnazijn, olie en fijngehakte sjalotten.
Italiaanse aardappelsalade
Iedereen houdt van de Italiaanse keuken. De aardappel is dan wel niet het eerste wat je bedenkt bij Italiaanse ingrediënten, maar je kunt er wel een Italiaanse twist aan geven. Kies een rode aardappel, laat de schil er nog aan. Maak een dressing van extra vierge olijfolie, balsamicoazijn, knoflook en basilicum. Doe er tomaten, olijven, paprika bij en maak af met Parmezaanse kaas.
Duitse aardappelsalade
In Duitsland zijn ze dol op de aardappelsalade. Lekker bij de Duitse worst, en natuurlijk ook bij een flinke pul bier. Maak een stevige aardappelsalade van vastkokende aardappelen. Voeg er augurk, bieslook en ui aan toe. Stukjes rookworst of spek passen hier uitstekend bij. Maak een dressing van witte azijn, bouillon, spekvet, mosterd en suiker.
Griekse aardappelsalade
Zet het Griekse zonnetje op tafel. Natuurlijk met Feta, maar ook met Griekse yoghurt, tomaten, komkommer, olijven en rode ui. Voor een Griekse aardappelsalade gebruik je ingrediënten als tomaatjes, komkommer, rode ui, feta en zwarte olijven. Met een dressing van Griekse yoghurt, citroensap, olijfolie, knoflook en oregano maak je het helemaal af.
Mexicaanse aardappelsalade
Bij barbecue is de Mexicaanse variant een heerlijke en feestelijke aanrader. Wil je het op zijn Mexicaans? Maak een aardappelsalade met zwarte bonen, maïs, rode ui, jalapeño en avocado. Kies voor een dressing van limoensap, olijfolie, komijn, chilipoeder en vers gehakte koriander. Extra leuk als je er wat tortillachips bij geeft.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.