Aardpeer; niet heel mooi wel erg lekker – Een mooie groente is het zeker niet, maar dat maakt zijn smaak meer dan goed. Aardperen moeten gewoon weer vaker op tafel komen. Waarom? Dat wordt je hier uitgelegd. Dan krijg je gelijk wat meer informatie over de knolgroente en natuurlijk daarbij ook enkele lekkere recepten.
Aardpeer; ook wel bekend als…..
Andere bekende benamingen voor de aardpeer zijn Canadese aardappel, topinambour, zonnewortel en Jeruzalemse artisjok. Waar het Jeruzalem precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk, maar artisjok is wel begrijpelijk; aardperen hebben namelijk een artisjok-achtige smaak. De soortnaam van de aardpeer is Helianthus tuberosus L. en hoort tot het geslacht Helianthus (Zonnebloem). De bloemen lijken op kleine zonnebloemen en zijn erg mooi. Als je een tuin hebt, dan kun je er eens een paar planten aankomend voorjaar!
Knolvormige wortel
Eigenlijk is de aardpeer een hoge zonnebloem met kleinere bloemen die zich ondergronds heel snel vermenigvuldigt. De knolvormige wortels zijn onregelmatig, grillig, langwerpig en knopig. Gelig tot lichtbruin of lichtviolet van kleur en worden zo’n 4 tot 8 cm lang. Ze groeien aan het einde van de zomerperiode. Aantrekkelijk zien aardperen er helaas niet uit. Ze zijn knobbelig en hobbelig en niet heel groot.
Wat zijn ze lekker !!
Maar het uiterlijk doet niets af aan de smaak want ze smaken zo lekker! Een aardpeer is waterachtig, de smaak is zoetig en een beetje nootachtig. Het ligt tussen schorseneren en artisjok in en heeft ook wel weer wat weg van hazelnoten. Bij aardpeerrecepten wordt overigens wel regelmatig gewaarschuwd voor een minder aantrekkelijke eigenschap; ze kunnen winderigheid veroorzaken. Maar daar staat tegenover dat ze wel enorm gezond zijn, ze zitten namelijk barstensvol onder andere kalium, ijzer en vitamine B1.
Aardperen, een bron van inuline
Aardperen zijn ook een bron van koolhydraten (inuline). Voor diabeten is het een goede bron van koolhydraten omdat de bloedsuikerspiegel niet verhoogt. Inuline hoort tot de ‘actieve plantenvezels’. Bij de vertering van inuline komt er geen glucose vrij (glucose is voor diabetici moeilijk afbreekbaar). Omdat inuline niet wordt verteerd in de dunne darm, komt de inuline in de dikke darm terecht waar ze een voedingsvezel-effect heeft dat een goede stoelgang bevordert. Inuline wordt zelfs helemaal niet verteerd, maar omgezet in nuttige zuren voor de dikke darm, die ook de darmflora heel gunstig beïnvloeden. Inuline heeft dus een probiotisch en bifidogeen effect. Het heeft een vet vervangende en stabiliserende functie en een positief effect op reuma en jicht. Het meel kan gebruikt worden voor mensen die allergisch reageren op tarwe of andere granen. Een ander bewezen effect van inuline is de toename van de calciumabsorptie.
Gezondheidsvoordelen van de aardpeer
Aan aardpeer worden de volgende volksgeneeskundige eigenschappen toegeschreven; stoelgang bevorderend, verteringsbevorderend, gal stimulerend, vochtafdrijvend en zelfs libido stimulerend en zaad bevorderend. Ook denken ze dat inuline het cholesterolgehalte in het bloed helpt verlagen en zelfs en sommige kankers kan helpen voorkomen. In de dikke darm wordt inuline door bacteriën afgebroken tot verschillende afbraakstoffen (b.v. boterzuur). Dit zuur zorgt er onder andere voor dat kankercellen weer sterfelijk worden. Verschillende proeven hebben aangetoond dat tumorgroei vermindert bij ratten die inuline in hun voeding kregen.
Terug van weggeweest
Gelukkig zie je de aardpeer weer steeds vaker verschijnen in groentezaken, dit is lange tijd wel anders geweest. Heeft je groenteman ze nog niet opgenomen in zijn assortiment, kijk dan eens bij (biologische) groentekraampjes, boerderijen of natuurwinkels. Natuurlijk kun je je groenteman ook vragen ze voor je te bestellen, maar ook zelf planten is een goede, relatief makkelijke optie. Een hoekje van 2×2 meter kan een jaaropbrengst tot wel 10 kilogram eetbare knollen geven.
Koken met aardpeer
Aardperen dien je voor gebruik goed te wassen en/of schoon te boenen. Ze kunnen zowel met schil als zonder schil gegeten worden. Schillen doe je het makkelijkst met een dunschiller. Een geschilde aardpeer verkleurt vrij snel, dit kun je voorkomen door hem te besprenkelen met wat citroensap. Aardperen drogen wel vrij snel uit, dus maximaal een week bewaren. Het beste bewaar je ze in een vochtige theedoek, die je elke 24 à 48 uur ververst.
De mogelijkheden van koken met aardpeer zijn echt eindeloos. Lekker is bijvoorbeeld grof raspen en mengen met stukjes appel en walnoot. Voeg naar smaak eventueel wat peper en/of zout toe of meng de geraspte aardpeer met een verse dressing van mayonaise en yoghurt. Bak de aardpeertjes samen met wat ui, zout en peper, maar ook spruitjes smaken er perfect bij. Stoof schijfjes aardpeer en gratineer ze met kaas in de oven of maak een lekkere puree; klontje roomboter, scheutje room (of crème fraîche voor wat zuurdere smaak), naar smaak wat zout en peper (eventueel kruidenzout). Vervang in een stamppot eens (een deel van) de aardappels door aardpeertjes.
Ook wij gingen de keuken in met de aardpeer en maakten een aantal heerlijke recepten, onder andere een heerlijk romige soep waarvan het recept hieronder staat. Maar kijk zeker even verder voor nog meer recepten met aardperen.
Romige soep van aardpeer
Dit is een basisrecept, maar toevoeging van doperwtjes, garnalen en paprika smaakt voortreffelijk.
- 500 gram aardpeer
- een klontje boter
- 1 eetlepel bloem
- 1200 milliliter water
- room of crème fraîche
- bouillonblokje of -poeder naar smaak
- mespuntje peper
- nootmuskaat naar smaak
- 1 theekopje (diepvries) erwtjes
Schil de aardpeertjes en snijd ze in plakjes van ongeveer 5 millimeter. Smelt de boter in een (soep)pan en stoof hierin de aardpeerplakjes voor ongeveer 5 minuten. Strooi de bloem erover en roer het goed door. Voeg het water erbij en breng de soep aan de kook. Tussendoor wel goed blijven roeren. De soep in ongeveer 15 minuten gaar koken. Ondertussen de erwtjes, volgens aanwijzing op eventuele verpakking, klaarmaken. Vervolgens met een staafmixer pureren tot een gladde soep. Giet de erwtjes af en voeg ze bij de soep. Op smaak brengen met bouillonpoeder, peper, nootmuskaat en een lekkere scheut room of een klodder crème fraîche (niet te veel crème fraîche, dan wordt de soep zurig). Serveer met wat verse peterselie. Je kunt ook wat room lobbig kloppen en een beetje op de soep scheppen.
Recepten met aardperen
Aardpeerkroketjes; net even wat anders
Deze aardpeerkroketjes zijn net even anders. Niet gevuld met een ragout, maar met een puree van aardpeer en kaas. Een smakelijk bijgerecht.
Salade met aardpeer en wortel
Een frisse winterse salade met aardpeer en wortel. Zet het seizoen op tafel door gebruik te maken van de groenten van dit seizoen.
Omelet met aardpeer; lekker stevig ontbijten
Kies jij voor een licht ontbijtje of juist voor een stevig ontbijt ? Ga jij voor de laatste dan is deze omelet met aardpeer een aanrader.
Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
Een heerlijk stoofpotje met lam en aardpeer. De warme, volle smaak van het vlees en de groente wordt versterkt door de Ras el Hanout.
Bananenbrood met aardpeer en walnoot
In dit bananenbrood met aardpeer komen de zoete smaak van de banaan en het nootachtige van de aardpeer mooi samen. Het frisse van de yoghurt maakt het af.
Ovenschotel met aardpeer en wortel
Een ovenschotel eens nieuwe smaken meegeven dat kan door bijvoorbeeld een vergeten groente te gebruiken, probeer het eens met deze ovenschotel met aardpeer.
Aardappelpuree met aardperen
Aardappelpuree met aardperen, een lekker bijgerecht, met extra groente, dat bij veel verschillende andere gerechten past.
Wild zwijn stoofpot met aardperen
Wild zwijn stoofpot met aardperen; hou je van wild en van stoofpotjes? Verras dan je tafelgenoten eens met dit herfstige eenpansgerecht!
Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel
Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben meestal een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!
Ik was gisteren in een Turkse winkelin Nijmegen. Daar hadden ze aardperen.
Maar ook heerlijk zuiglam meegenomen.
Aardperen kun je bij Bioromeo online bestellen uit de Flevopolder.
Ik krijg ze van mijn sportmaatje.
Kan voor jou ook vragen?
Ik moet zo sporten. Waar woon je?
Groet, Marieke
hoi Marieke,waar koop je de knollen aardpeer?Ik hou van oude soorten groente`s e.d.groetjes.
Ik krijg ze van een sportmaatje. Ze heeft er nog in voorraad. Opsturen misschien?
Groet, Marieke
Ja het gaat zeker hard Marieke! Ik ben zeer benieuwd naar je oogst eind zomer. Wat zal dat genieten worden!
Ik ben ze aan het kweken. Heb 2 knollen in aarde gezet en ze groeien als kool.