Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aardpeer; niet heel mooi, wel erg lekker

Aardpeer; niet heel mooi wel erg lekker – Een mooie groente is het zeker niet, maar dat maakt zijn smaak meer dan goed. Aardperen moeten gewoon weer vaker op tafel komen. Waarom ?? Dat vertellen wij je graag, dan geven we je gelijk wat meer informatie over deze knolgroente en natuurlijk daarbij ook een aantal lekkere recepten.

Aardpeer; ook wel bekend als…..

Aardperen bloemen

Andere bekende benamingen voor de aardpeer zijn Canadese aardappel, topinambour, zonnewortel en Jerusalemse artisjok. Waar het Jerusalem precies vandaan komt weet ik niet, maar artisjok begrijp ik wel; aardperen hebben namelijk een artisjok-achtige smaak. De soortnaam van de aardpeer is Helianthus tuberosus L. en behoort tot het geslacht Helianthus (Zonnebloem). De bloemen lijken op kleine zonnebloemen en ik vind ze erg mooi. Als je een tuin hebt, dan kan je er eens een paar planten aankomend voorjaar!

Knolvormige wortel

Eigenlijk is de aardpeer een hoge zonnebloem met kleinere bloemen die ondergronds zeer snel vermenigvuldigd. De knolvormige wortels zijn onregelmatig, grillig, langwerpig en knopig. Gelig tot lichtbruin of lichtviolet van kleur en worden zo’n 4 tot 8 cm lang. Ze groeien aan het einde van de zomerperiode. Aantrekkelijk zien aardperen er helaas niet uit… knobbelig en hobbelig en niet heel groot.

Wat zijn ze lekker !!

Maar het uiterlijk doet niets af aan de smaak want ze smaken zo lekker !! Een aardpeer is waterachtig en de smaak is zoetig en een beetje nootachtig. Het ligt tussen schorseneren en artisjok in en heeft ook wel weer wat weg van hazelnoten. Bij aardpeer-recepten wordt overigens wel regelmatig gewaarschuwd voor één minder aantrekkelijke eigenschap; ze kunnen winderigheid veroorzaken. Maar daar staat tegenover dat ze wel enorm gezond zijn, ze zitten namelijk barstensvol o.a. kalium, ijzer en vitamine B1.

Aardperen, een bron van inuline

Aardperen zijn ook een bron van koolhydraten (inuline). Voor diabeten is het een goede bron van koolhydraten omdat de bloedsuikerspiegel niet verhoogt. Inuline behoort tot de ‘actieve plantenvezels’. Bij de vertering van inuline komt er geen glucose vrij (glucose is voor diabetici moeilijk afbreekbaar). Omdat Inuline niet wordt verteerd in de dunne darm, komt de inuline in de dikke darm terecht waar zij een voedingsvezel-effect heeft wat een goede stoelgang bevordert. Inuline wordt zelfs helemaal niet verteerd, maar omgezet in nuttige zuren voor de dikke darm welke ook de darmflora zeer gunstig beïnvloeden. Inuline heeft dus een probiotisch & bifidogeen effect. Het heeft een vetvervangende en stabiliserende functie en een positief effect op reuma en jicht. Het meel kan gebruikt worden voor mensen die allergisch reageren op tarwe of andere granen. Een ander bewezen effect van inuline is de toename van de calcium-absorptie.

Gezondsheidsvoordelen van de aardpeer

Aan aardpeer worden de volgende volksgeneeskundige eigenschappen toegeschreven; stoelgang-bevorderend, verteringsbevorderend, gal-stimulerend, vochtafdrijvend en zelfs libido-stimulerend en zaadbevorderend. Ook denken ze dat inuline het cholesterolgehalte in het bloed helpt verlagen en zelfs en sommige kankers kan helpen voorkomen. In de dikke darm wordt inuline door bacteriën afgebroken tot verschillende afbraakstoffen (b.v. boterzuur). Dit zuur zorgt er onder andere voor dat kankercellen weer sterfelijk worden. Verschillende proeven hebben aangetoond dat tumorgroei vermindert bij ratten die inuline in hun voeding kregen.

Terug van weggeweest

Gelukkig zie ik de aardpeer weer steeds vaker verschijnen in groentezaken, dit is lange tijd wel anders geweest. Heeft je groenteman ze nog niet opgenomen in zijn assortiment kijk dan eens bij (biologische) groentekraampjes, boerderijen of natuurwinkels. Natuurlijk kun je je groenteman ook vragen ze voor je te bestellen maar ook zelf planten is een goede, relatief makkelijke optie. Een hoekje van 2×2 meter kan een jaaropbrengst tot wel 10 kilogram eetbare knollen geven.

Koken met aardpeer

Aardperen schoonmaken

Aardperen dien je voor gebruik goed te wassen en/of schoon te boenen. Ze kunnen zowel met schil als zonder schil gegeten worden. Schillen doe je het makkelijkst met een dunschiller. Een geschilde aardpeer verkleurd vrij snel, dit kun je voorkomen door hem te besprenkelen met wat citroensap. Aardperen drogen wel vrij snel uit, dus maximaal een week bewaren. Het beste bewaar je ze in een vochtige theedoek die je elke 24 à 48 uur ververst.

De mogelijkheden van koken met aardpeer zijn echt eindeloos. Lekker is bijvoorbeeld grof raspen en mengen met stukjes appel en walnoot, voeg naar smaak eventueel wat peper en/of zout toe of meng de geraspte aardpeer met een verse dressing van mayonaise en yoghurt.  Bak de aardpeertjes samen met wat ui, peper en zout, maar ook spruitjes smaken er perfect bij. Stoof schijfjes aardpeer en gratineer ze met kaas in de oven of maak een lekkere puree; klontje roomboter, scheutje room (of crème fraîche voor wat zuurdere smaak), naar smaak wat peper en zout (evt. kruidenzout). Vervang in een stampot eens (een deel van) de aardappels door aardpeertjes.

Ook wij gingen de keuken in met de aardpeer en bereiden een aantal heerlijke recepten onder andere deze heerlijk romige soep maar kijk zeker even verder voor nog meer recepten met aardperen.

Romige soep van aardpeer

 Dit is een basisrecept, maar toevoeging van doperwtjes, garnalen en paprika smaakt voortreffelijk. 

  • 500 gram Aardpeer
  • een klontje Boter
  • 1 eetlepel Bloem
  • 1200 milliliter Water
  • Room of Crème fraîche
  • Bouillonblokje of -poeder naar smaak
  • mespuntje Peper
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 1 theekopje (diepvries) Erwtjes

Schil de aardpeertjes en snij ze in plakjes van ongeveer 5 millimeter. Smelt de boter in een (soep)pan en stoof hierin de aardpeer-plakjes voor ongeveer 5 minuten.Strooi de bloem erover en roer het goed door. Voeg het water erbij en breng de soep aan de kook.Tussendoor wel goed blijven roeren.  De soep in ongeveer 15 minuten gaar koken. Ondertussen de erwtjes, volgens aanwijzing op eventuele verpakking, bereiden.Vervolgens met een staafmixer pureren tot een gladde soep. Giet de erwtjes af en voeg ze bij de soep. Op smaak brengen met bouillonpoeder, peper, nootmuskaat en een lekkere scheut room of een klodder crème fraîche (niet teveel crème fraîche, dan wordt de soep zurig). Serveer met wat verse peterselie of wat room lobbig kloppen en een beetje op de soep scheppen.

Recepten met aardpeer

1 van 2

 

Printen



Aardpeer; niet heel mooi, wel erg lekker

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
  1. Marieke Kersten zegt

    Ik was gisteren in een Turkse winkelin Nijmegen. Daar hadden ze aardperen.
    Maar ook heerlijk zuiglam meegenomen.

  2. Lekker Tafelen zegt

    Aardperen kun je bij Bioromeo online bestellen uit de Flevopolder.

  3. Marieke Kersten zegt

    Ik krijg ze van mijn sportmaatje.
    Kan voor jou ook vragen?
    Ik moet zo sporten. Waar woon je?
    Groet, Marieke

  4. kookpot zegt

    hoi Marieke,waar koop je de knollen aardpeer?Ik hou van oude soorten groente`s e.d.groetjes.

    1. Marieke Kersten zegt

      Ik krijg ze van een sportmaatje. Ze heeft er nog in voorraad. Opsturen misschien?
      Groet, Marieke

  5. Lekker Tafelen (Linda) zegt

    Ja het gaat zeker hard Marieke! Ik ben zeer benieuwd naar je oogst eind zomer. Wat zal dat genieten worden!

  6. Marieke Kersten zegt

    Ik ben ze aan het kweken. Heb 2 knollen in aarde gezet en ze groeien als kool.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.