Advokaat – Onze oma’s wisten al hoe lekker dat is! Niet alleen uit een glaasje, maar advokaat is ook in nagerechten en gebak erg lekker.
Ook advokaat kun je zelf maken
Advokaat is gemaakt van eieren, soms het hele ei, maar meestal van alleen de dooier, omdat dit een stevigere advokaat geeft. De eieren en suiker worden verwarmd en gemengd met een sterke drank met een vrij hoog alcoholpercentage, om de houdbaarheid te verlengen. Vaak wordt er nog een scheut room aan toegevoegd, maar dit is niet altijd het geval. Advokaat moet minimaal 14% alcohol bevatten voordat het advokaat mag heten. Er is ook tokkelroom in omloop, daar zit 8% alcohol in.
Advokaat van alleen eidooiers wordt steviger
Je hebt er misschien nooit bij stilgestaan, maar advokaat is vrij makkelijk en snel zelf te maken. Veel ingrediënten heb je er niet voor nodig. Hoe vaak heb je ergens eiwit voor nodig en blijf je met de dooiers zitten? Vanaf nu heb je het ideale recept om van die dooiers de lekkerste advokaat te maken.
Je krijgt een basisrecept, maar ook een recept met amaretto. En waar amaretto staat had ook Likeur 43, Baileys, Cointreau of een andere likeur kunnen staan. Neem bijvoorbeeld geen Bleu Curaçao of bessenlikeur. Niet voor de smaak, maar je mengt 2 kleuren en dit kan soms erg onsmakelijke kleuren opleveren. Zorg ervoor dat je een lichte kleur likeur, neemt om teleurstelling te voorkomen.
Advokaat met amaretto; ook leuk om cadeau te geven
Zo maak je van een gewone huisgemaakte advokaat een wel hele speciale variant met Amaretto. Lekker en leuk om cadeau te geven.
Zelf advokaat maken
Zelf advokaat maken is makkelijker dan je denkt. Je hebt niet veel meer nodig dan eidooiers, suiker en vodka. Eventueel ook room en vanille.
Meringue appeltaart; Originaliteit wordt beloond
Maak in plaats van een standaard appeltaart eens een meringue appeltaart met een heerlijk romige schuimlaag, makkelijk en lekker origineel.
Wortels
Maak kennis met de wereld van wortels. Leer meer over de verschillende soorten wortels en laat je inspireren door heerlijke recepten.
Een feestje op tafel
Dat advokaat lekker is als nagerecht ,in een glaasje met slagroom is al lang bekend. Dit wordt als ouderwets gezien, maar wat dacht je van een kommetje advokaat op een schaal die vol ligt met lekkere koekjes zoals amaretti, lange vingers, botervlinders, kaneelstengels of cake. Daarbij lekker fruit van het seizoen en een schaaltje gesmolten chocolade of hagelslag en niet te vergeten, licht geklopte slagroom. Zeker weten dat als je dit op tafel zet, je gasten enthousiast zullen zijn en dat het woord ouderwets niet eens in hun gedachte op komt.
De lekkerste nagerechten met advokaat komen uit jouw keuken!
Het maken van nagerechten is leuk, want je weet ‘hiervan worden mijn gasten blij, dit wordt lekker’! Ben je niet zo zeker van jezelf? Bedenk dan dat het er best wat minder perfect uit mag zien. Het gaat om de smaak en om de liefde die je erin stopt. Een tip is: lees altijd eerst het recept goed door. Zet alle ingrediënten klaar en volg dan het recept, dan gaat het zeker lukken.
Advokaat tiramisu; Een lekkere variant op de traditionele versie
Een erg leuke variatie op de tiramisu is de advokaat tiramisu. Gevuld met stukjes pure chocolade voor een verrassend lekkere bite.
Soezen bakken; met een vulling van advokaat-room
Soezen bakken is een leuke bezigheid, bak extra en vries ze in. Zo heb je altijd een dessert of een lekkernij bij de koffie of thee.
Tip: Als je alleen de eidooiers gebruikt om advokaat te maken kun je van de eiwitten lekkere schuimpjes bakken.
Koffie met een advokaatje of liever een heerlijk stuk gebak
Koffie met een advokaatje kan erg lekker zijn. Een klein borrelglaasje voor de helft gevuld met advokaat met daarbovenop een toefje slagroom. Er zijn veel cafés en restaurants waar je het bij de koffie krijgt. Echter, vaak moet de originele eierlikeur plaats maken voor een koffielikeur, wat natuurlijk ook best lekker is.
Als je van advokaat houdt, maak je natuurlijk ook gebak met advokaat. Lekker puur, maar ook meegebakken in een heerlijke tulband. En dat smaakt niet alleen met Pasen erg lekker, die kan het hele jaar door. De toevoeging van dit drankje in cake geeft de cake een mooie gele kleur en een volle warme smaak en zorgt ervoor dat hij niet zo snel droog wordt.
Het gebakje met advokaat is gebakken op een bodempje met cacao omdat chocolade zo lekker is met advokaat. Wil je liever geen chocolade bodem, (wat bijna niet voor te stellen is) dan vervang je de cacao door bloem. Erg lekker bij de gebakjes is, om er vlak voor het serveren, schuimpjes op te leggen en die licht te bestuiven met cacaopoeder.
Marmercake met advokaat
Deze marmercake met advokaat is zo lekker dat hij in no-time tot de laatste kruimel verorberd is. Een echte aanrader voor Pasen dus.
Advokaat gebak
De combinatie van chocolade en advokaat is geweldig. Maak er advokaat gebak van door er een amandelvulling en brosse schuimpjes bij te doen.
Niet alleen met Pasen
Dat advokaat het hele jaar door lekker en veelzijdig is, hoeft je nu niet meer verteld te worden. De recepten geven je een houvast hoe je dit drankje zelf maakt en op een leuke manier presenteert, en dan maakt het niet uit welk jaargetijde het is.
Tafel lekker !!
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.