Amuses met vis uit blik – Natuurlijk willen we liever vers, maar wie trekt er zo nu en dan niet een blikje tonijn of sardientjes open. Vis uit blik is hot tegenwoordig. Onze partner Bommels Conserven weet dat al langer en heeft op hun site dan ook heerlijke amuses staan, die met deze visjes uit blik gemaakt worden. Benieuwd of ze ook lekker smaken en echt zo makkelijk te maken zijn, heb ik er een paar uitgekozen en ben aan het amuse maken geslagen. En omdat amuses toch een feestelijk hapje zijn heb ik nu eens niet gekozen voor de gewone tonijn die regelmatig door de salade gaat, maar voor de wat meer bijzondere visjes uit blik, zoals de makreel in witte wijn, makreel in witbier en een zalmcreme.
Mijn favoriet
Met deze visjes uit blik kan je prima een leuke, smakelijke amuse maken. Moeilijk kiezen, maar de makreel in witte wijn is mijn favoriet! Omdat ook een dun schijfje citroen in het blikje makreel is toegevoegd, blijft het een fris hapje en is het zeker een prima begin van een fijn etentje. Of een volgende keer maak ik het lekker tijdens een regenachtige zondag als hapje tussendoor. Vooraf te maken, dus geen stress in de keuken!
Meer inspiratie?
Wil je nog meer inspiratie opdoen of bekijken wat zij nog meer voor delicatessen in hun assortiment hebben kijk dan eens op de site. Bommels Conserven levert vooral aan delicatessenzaken en horeca maar consumenten kunnen via de webshop ook een groot aantal bijzondere producten kopen.
Amuses met vis uit blik
Amuse van makreel in de witte wijn
- 2 blikjes van 118 g makreel ‘marinés au vin blanc et aux aromates’ van la Belle-Iloise
- 30 g verse kaas
- 50 g wortel
- 80 g komkommer
- sap van een 1⁄2 roze grapefruit
- snufje zout
- 4 mespuntjes gemalen komijn
- 1 Granny Smith appel
- verse kruiden (koriander of dille)
- 6 kleine glaasjes
Mijn variatie: in plaats van de appel en het grapefruitsap heb ik 3 el zoete granaatappelpitjes en een klein scheutje granaatappel melasse gebruikt.
Schil de wortelen en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Halveer de komkommer (en haal de zaadjes eruit) en snijd deze in kleine blokjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd deze ook in kleine blokjes. Doe de vis (zonder de olie) in een kom en maak het iets losser met een vork en
meng dit met de wortel, komkommer, kaas, appel, grapefruitsap, zout, gehakte kruiden en komijn. Vul de 6 kleine glaasjes met het mengsel en laat ze nog ongeveer 30 minuten tot 1 uur in de koelkast staan. Garneer het gerecht met enkele blaadjes verse kruiden zoals koriander of dille.
Amuse met crème van zalm met dragon
- 2 blikjes crème van zalm ‘à l’estragon’ van la Belle-Iloise
- Voor de komkommersaus:
- 120 g stukjes komkommer
- 45 g kwark
- 1/2 theelepel gehakte munt
- 1 snuifje zout
- gemalen peper
- een scheutje olijfolie
- voor de slagroom
- 1 theelepeltje mosterd
- 50 g geklopte slagroom
Ter decoratie:
- verse bieslook
- cherry tomaatjes
Meng alle ingrediënten voor de komkommersaus door elkaar. Klop de slagroom lobbig en voeg voorzichtig de mosterd er aan toe. Doe de inhoud van de blikjes vis in een kom en maak met een vork de vis wat losser. Spatel ongeveer 1/3 van de vis door de room. Neem 6 kleine glazen en doe er een klein beetje saus op de bodem. Vul de glazen vervolgens met de vis en met de room.
Zet de glaasjes minimaal voor 1 uur in de koelkast om goed op te laten stijven. Haal de glaasjes ongeveer 5 minuten voor het opdienen uit de koelkast. Versier de bovenkant volgens met partjes cherrytomaatjes en met verse bieslook.
Witlofschuitjes met makreel in witbier
Voor 4 personen
- 2 blikjes van 80 gram émietté van makreel ‘à la bière blanche’ van la Belle-Iloise
- 1 kleine sinaasappel
- 2 stronken witlof
- 40 gram komijnekaas
- paar takjes verse dille
Ter decoratie:
- rode peperbessen
- verse dille
Snijd de sinaasappel in partjes en haal de vliesjes ervan af. Snijd kleine reepjes van de kaas. Neem 4 mooie grote witlof bladeren. Snijd de restant van de witlof fijn en roerbak dit kort in wat olijfolie. Doe de inhoud van de blikjes in een kom en maak het wat losser. Meng het met de roergebakken witlof met de verse kruiden. Leg op ieder witlofblaadje een beetje vis met de geroerbakte witlof, een reepje komijnekaas en een partje sinaasappel. Decoreer het af nog met wat rode peperbessen en verse dille.
Tafel lekker!