Ananas – Je maakt de lekkerste gerechten met verse ananas.
Verse ananas is veel lekkerder!
Als je ananas in de winkel ziet liggen denk je misschien wat een werk, ik koop wel een blikje. Maar besef dan dat ook dit fruit vers echt veel lekkerder is. Koop dit exotische fruit als hij lekker ruikt en als je met een klein beetje kracht een van de bladeren los kan trekken van de vrucht.
Ananas is erg lekker als tussendoortje of verwerkt in de lekkerste gerechten. Een hele vrucht geeft soms wel acht porties, die je op veel manieren kunt gebruiken. Als je niet zoveel nodig hebt, kun je het fruit ook doorsnijden en de helft schoonmaken en in stukjes snijden, de rest bewaar je dan met een stukje plasticfolie erover in de koelkast tot je het wilt gebruiken. Of serveer de overgebleven stukjes ananas met een lekkere dikke Griekse yoghurt, als ontbijt met granola of als nagerecht.
Verse ananas, de ene is de andere niet!
De ananas is een tropische lekkernij, maar blijkt ook een moeilijk geval. Dit willen we definitief de wereld uit helpen.
Check het recept of lees de infoRecepten met verse ananas
Wil je je gasten echt verrassen bij een verjaardag of barbecue? Maak dan eens een grote kom tropische vruchtenbowl, met heerlijk vers fruit, en voeg een beetje kokoswater en limoen toe, voor een geweldig lekkere smaakbeleving. Ook erg lekker, maar totaal anders is tarte tatin die je kent met appel, maar die met ananas ook geweldig is. Zalig als nagerecht met een bolletje ijs of een dot slagroom, maar ook bij de koffie is dit een echte traktatie.
Salades
Ook in een salade is dit frisse fruit een welkome toevoeging. Denk dan aan een dressing gemaakt met ananas, of als stukjes toegevoegd bij groente of pasta. Door dit tropische fruit in salades te gebruiken, voeg je veel smaak maar ook kleur toe.
Gebruik geen dressing met zuivel als je verse ananas in een salade gebruikt. Door bepaalde enzymen uit de vrucht gaat zuivel bitter smaken. Gebruik liever een dressing met mayonaise of olie, die zijn geen probleem.
Pastasalade met gerookte kip en ananas
Een heerlijke lichte en frisse pastasalade met gerookte kip en ananas bestrooid met knapperige stukjes pecannoten.
Fris zoete rode kool salade met ananas
Coleslaw is bekend. Deze rode kool salade is ongetwijfeld minder bekend. Toch is het een heerlijk frisse begeleider van veel gerechten.
Witlofsalade met mandarijn en ananas
Kinderen zijn niet snel gek van een witlofsalade. Deze witlofsalade met mandarijn en ananas kan dat wel eens gaan veranderen.
Groene salade met ananasdressing
Deze frisse groene salade met ananasdressing is licht pittig en een welkome afwisseling als je vaak salades eet.
Comfortfood Hawaï
Italianen schieten in de stress bij het woord pizza Hawaï, maar stiekem is het best lekker. De benaming Hawaï wordt vaak gebruikt als er kaas en ananas in een gerecht zitten. Of het echt met Hawaï te maken heeft, is nog maar de vraag, want bij onderzoek blijkt de eerste pizza Hawaï in Canada gemaakt te zijn door een Griek. Feit is wel dat gerechten met de naam Hawaï bij veel mensen populair zijn. Er zijn er hier er een paar op een rijtje gezet en misschien volgen er in de loop der tijd nog meer. Suggesties zijn altijd welkom.
Hoofdgerechten met ananas
De ene vindt het zalig, een ander gruwelt ervan, hoofdgerechten met warm fruit. Voor degene die het lekker vinden staan hieronder een paar echt leuke recepten, die je zeker eens moet proberen. Ze variëren van eenvoudig tot een beetje meer werk, maar allemaal zijn ze de moeite waard om eens te maken. Wellicht worden ze na die ene keer nog vaker gemaakt omdat ze zo goed in de smaak vallen.
Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas
Een zuurkoolschotel met ananas waar ook de kinderen dol op zijn. Ananas, ham en kaas maakt deze ovenschotel een ontdekkingstocht op het bord.
Rode kool stamppot met appel en ananas
Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.
Kip kerrie met ananas
Deze kip kerrie met ananas is heerlijk fris en licht pittig en er zitten lekker veel groenten en fruit in. Serveer kip kerrie met rijst.
Pittige kip in zoetzure ananassaus
Een verrassend lekkere pittige kip in zoetzure ananassaus waar iedereen van gaat smullen. Lekker met witte rijst en een komkommersalade
Nagerechten met ananas
Een nagerecht met vers fruit is altijd lekker. Je kunt ananas zowel warm als koud inzetten als dessert. Gewoon basic als frisse salade, maar ook warm van de grill, of gekarameliseerd met suiker. Eventueel met een bol ijs, een beetje yoghurt of vla erbij en je hebt een geweldig lekker dessert. Wil je echt punten scoren maak dan eens een soufflé. Dat lijkt moeilijk, maar het valt reuze mee en dat weten je gasten dan weer niet.
Ananas van de grill
Verse ananas van de grill als dessert op de barbecue. Geniet van de combinatie van warm gegrilde ananas, zoete karamel en een vleugje kaneel.
Ananas soufflé met verse ananas
Een frisse ananas soufflé, licht en luchtig als een wolk! Een heerlijk dessert met wat extra verse ananas en eventueel een lekkere bol ijs.
Trifle met ananas en butterscotch
Een trifle is een dessert, opgebouwd uit verschillende laagjes. In deze trifle met ananas combineren we ananas, butterscotch en custard.
Gekarameliseerde ananas met ijs
Dit nagerecht van gekarameliseerde ananas met ijs is zowel in de zomer als in de winter perfect om een etentje mee af te sluiten.
Ananas bij de borrel
De ouderwetse borrelplank had al een prikker met kaas en ananas. Vroeger werd dit, jammer genoeg, wel met de ananas uit blik gemaakt. Nu je overal bijna ieder soort exotisch fruit volop kunt kopen, kun je die blikjes in de schappen laten staan en vers fruit gebruiken, dat is zeker zo lekker.
Minder ouderwets en zeker erg lekker is een salsa, op de kaasplank of met stukjes kip. Ook gerold in een wrap samen met gerookte kipfilet of plakjes kaas maak je van die wrap een heerlijk borrelhapje. Menig borrelplank is niet compleet zonder een salade met mayonaise. Als je zelf een kipkerriesalade met ananas maakt, vind je die bakjes mayonaise met een klein beetje vulling uit de supermarkt ineens een stuk minder lekker en ga je zeker vaker voor de zelfgemaakte variant kiezen.
Kipcocktail met ananas
Als voorgerecht kun je deze kipcocktail met ananas en ras el hanout serveren. Een verrassend alternatief voor de garnalencocktail.
Salsa van ananas
Geef gerechten een boost met deze salsa van ananas. Zoet, zuur, fris en een klein beetje pit, deze saus heeft het allemaal.
Ananas heb je nooit over
Ananas is zo veelzijdig dat je er nooit teveel van hebt. Als je verse ananas over hebt na het maken van een gerecht, is er altijd een andere bereiding voor het overige fruit. Wil je geen 2 gerechten klaarmaken? Dan blijft het nog niet over, want een schaaltje verse ananas is ook erg lekker als nagerecht of als tussendoortje.
Tafel lekker !!
Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de tropen
Exotisch fruit is een mooie aanvulling op lokaal fruit. Maar hoe gek is het dat bananen (geïmporteerd) het meest gegeten fruit van NL zijn?