• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Andijvie; niet alleen voor een stamppot

Redactie door Redactie
in Specials
0
andijvie

Andijvie – Er bestaan twee soorten: de krulandijvie en gewone andijvie. Beide soorten worden zowel verbouwd in kassen als in de volle grond.

Andijvie heeft een sterke, frisse, pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond en kun je rauw (als salade met wat dressing bijvoorbeeld op een broodje gezond) en gekookt opdienen, maar natuurlijk kun je andijvie ook heel goed in de wok klaarmaken. Bovendien zitten er veel vitamines en mineralen in de groente.

Seizoen of verkrijgbaarheid

Andijvie is er het hele jaar door. Toch zie je veel verschillen in de aangeboden kwaliteit van die groente. De feiten op een rij:

Andijvie komt een groot deel van het jaar gewoon uit Holland. Er is echter verschil tussen de kasandijvie en de andijvie van de volle grond. In januari en februari is vooral de Spaanse variant verkrijgbaar. Andere landen zijn ook mogelijk, maar Spanje levert wel het belangrijkste deel.

De platte kroppen hebben een hart dat duidelijk geel is. Dit is een heerlijk zachte variant om te koken, maar ook in de stamppot. De Hollandse, langwerpige kroppen hebben een wat stevigere bladstructuur. Die soort is erg geschikt voor salades.

Een eenvoudige tip: neem Hollandse andijvie, snijd in reepjes, gepelde walnoten erdoor scheppen, dressing maken van suiker, olie en azijn en een gekookt eitje erover. Dat is smullen van verse Hollandse bladgroenten.

Globaal:

  • Januari en februari = uit het buitenland.
  • Maart tot en met December = Hollandse andijvie uit de kas of van de volle grond.

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Hollandse stamppot rauwe andijvie, met een Italiaans tintje. Pimp je stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes.

Check het recept of lees de infoDetails

De bereidingstijden van andijvie

Verse andijvie klaarmaken is hartstikke makkelijk en gaat ook heel erg snel. Voor koken en stomen moet je net even meer tijd uittrekken. Wil je de groente snel klaarmaken? Kies dan voor andijvie uit de wok of smoor de groente.

Koken: 10 – 13 minuten.
Roerbakken: 6 – 8 minuten.
Smoren: 7 – 8 minuten.
Stomen: ca. 15 minuten.

Kies je voor een krop of kies je voor voorgesneden?

Je wilt andijvie gaan klaarmaken. Hoe makkelijk is het dan om een zak andijvie te kopen die al is gewassen en gesneden? Toch kun je er beter voor kiezen om een krop te nemen. Het is wat bewerkelijker, maar wel een stuk betaalbaarder dan de kant-en-klare variant. Als je een krop koopt moeten de bladeren stevig aanvoelen en er “mals” uitzien, lekker frisgroen dus. Snijd de krop doormidden en verwijder de harde kern. Was de bladeren goed en snijd de bladeren dan in de gewenste grootte. Zat er veel zand in? Was de groente dan nu nogmaals en slinger ze droog in een slacentrifuge. Nu kun je de groente verder klaarmaken zoals jij dat wilt.

Recepten met andijvie

Ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas
Ovenschotels

Ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas

Ontdek een heerlijke ovenschotel met andijvie, ham en geitenkaas. Een smakelijk en makkelijk recept voor een doordeweekse avondmaaltijd.

Ovenschotel met andijvie, gehakt en uien
Ovenschotels

Ovenschotel met andijvie, gehakt en uien

Maak een heerlijke ovenschotel met andijvie, gehakt en uien. Dit gerecht is hartig, voedzaam en gemakkelijk te maken.

lasagne met andijvie
Ovenschotels

Lasagne met andijvie

Van andijvie wordt vaak een stamppot of een ovenschotel met gehakt gemaakt. Maak ook eens een lasagne met andijvie. Dat is groenten eten!

andijviesalade met abrikozen
Salade

Snelle andijviesalade met abrikozen en graskaas; echt lekker vers

Deze verrassende andijviesalade met abrikozen, graskaas en abrikozendressing is de perfecte salade bij een zomerse maaltijd of barbecue.

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip
Salade

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip, lekker als (extra) groente bij een gewone maaltijd, maar ook prima als gezonde lunch!

Stamppot rauwe andijvie
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie

Stamppot rauwe andijvie, dat is een eenvoudig gerecht. Vanaf dit moment maak jij, met dit recept voor deze klassieker, de allerlekkerste!

Quiche met andijvie
Quiche

Quiche met andijvie

Andijvie is heerlijk, en niet alleen rauw in de stamppot, of gekookt. Deze quiche met andijvie bewijst dat het een veelzijdige groente is!

Aardappelgratin met andijvie en gehakt
Ovenschotels

Aardappelgratin met andijvie en gehakt

Een lekkere ovenschotel met eenvoudige ingrediënten, daar houdt iedereen van. Aardappelgratin met andijvie en gehakt, die ga je vaker maken!

Vorige Volgende

Zo wordt andijvie geteeld

Bij de plantenkweker worden vanuit zaadjes de andijvieplantjes gekweekt. Als die voldoende groot zijn, en ze zijn dan nog maar heel klein, gaan ze naar de teler. Die plant ze op ongeveer 30 centimeter van elkaar in de grond. Afhankelijk van het seizoen waarin ze groeien, kan de andijvie na 8 tot 12 weken worden geoogst. De plantjes zijn op dat moment uitgegroeid tot stronken van ongeveer een halve kilo (buitenteelt) tot 350 gram (glasteelt). Goede andijvie heeft een mooi geel hart met daar omheen gezonde groene bladeren.

Bladgroenten

Bladgroenten; soorten & recepten

Bladgroenten, die zijn gezond, en ook vooral erg lekker. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig. Eet ze warm, eet ze rauw, alles kan. Leef je uit!

Tags: Groente
DeelPin5VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief