• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Andijvie; Niet alleen voor een stamppot

door Redactie
in Specials
0
0
andijvie

Andijvie – Er bestaan twee soorten: de krulandijvie en gewone. Beide soorten worden zowel verbouwd in kassen als in de volle grond.

Andijvie heeft een sterke, frisse, pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond en kun je rauw (als salade met wat dressing bijvoorbeeld op een broodje gezond) en gekookt opdienen. Bovendien zitter er veel vitamines en mineralen in deze groente.

Seizoen of verkrijgbaarheid

Andijvie is er het hele jaar door. Toch zie je veel verschillen in de aangeboden kwaliteit van deze groente. De feiten op een rij:

Andijvie komt een groot deel van het jaar gewoon uit Holland. Daarbij maken we echter verschil tussen de kasandijvie en de andijvie van de volle grond. In januari en februari is vooral de Spaanse variant verkrijgbaar. Andere landen is ook mogelijk, maar Spanje levert wel het belangrijkste deel.

De platte kroppen hebben een hard dat duidelijk geel is. Dit is een heerlijk zachte variant om te koken, maar ook in de stamppot. De Hollandse, langwerpige kroppen hebben een wat stevigere bladstructuur. Deze is erg geschikt voor salades.

Een eenvoudige tip: Neem Hollandse andijvie, snijd in reepjes, gepelde walnoten erdoor scheppen, dressing maken van suiker, olie en azijn en een gekookt eitje erover. Dat is smullen van verse Hollandse bladgroenten.

Globaal:

  • Januari en februari = uit het buitenland.
  • Maart tot en met December = Hollandse andijvie uit de kas of van de volle grond.

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes

Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Stamppot

Hollandse stamppot rauwe andijvie, met een Italiaans tintje. Pimp je stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes.

Check het recept of lees de info

De bereidingstijden van andijvie

Verse andijvie bereiden is hartstikke makkelijk en ook heel erg snel. Voor koken en stomen moet je net even meer tijd uittrekken. Wil je snel? Kies dan voor andijvie uit de wok of gesmoorde andijvie.

Koken: 10 – 13 minuten.
Roerbakken: 6 – 8 minuten.
Smoren: 7 – 8 minuten.
Stomen: ca. 15 minuten.

Kies je voor een krop of kies je voor voorgesneden?

Hoe makkelijk is het om een zak andijvie te kopen die al is gewassen en gesneden? Toch raad ik je aan om een krop te nemen. Het is wat bewerkelijker, maar wel een stuk betaalbaarder dan de kant-en-klare versie. Wanneer je een krop koopt moeten de bladeren stevig aanvoelen en er “mals” uitzien, lekker frisgroen dus. Snijd de krop doormidden en verwijder de harde kern. Was de bladeren goed en snijd de bladeren dan in de gewenste grootte. Zat er veel zand in? Was de groente dan nu nogmaals en slinger deze droog in een slacentrifuge.

Recepten met andijvie

lasagne met andijvie
Ovenschotel

Lasagne met andijvie

Van andijvie wordt vaak een stamppot of een ovenschotel met gehakt gemaakt. Maak ook eens een lasagne met andijvie. Dat is groenten eten!

andijviesalade met abrikozen
Salade

Andijviesalade met abrikozen, graskaas en abrikozendressing

Deze verrassende andijviesalade met abrikozen, graskaas en abrikozendressing is de perfecte salade bij een zomerse maaltijd of barbecue.

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip
Salade

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip, lekker als (extra) groente bij een gewone maaltijd, maar ook prima als gezonde lunch!

Stamppot rauwe andijvie
Stamppot

Stamppot rauwe andijvie

Stamppot rauwe andijvie, dat is een eenvoudig gerecht. Vanaf dit moment maak jij, met dit recept voor deze klassieker, de allerlekkerste!

Quiche met andijvie
Quiche

Quiche met andijvie

Andijvie is heerlijk, en niet alleen rauw in de stamppot, of gekookt. Deze quiche met andijvie bewijst dat het een veelzijdige groente is!

Aardappelgratin met andijvie en gehakt
Ovenschotel

Aardappelgratin met andijvie en gehakt

Een lekkere ovenschotel met eenvoudige ingrediënten, daar houdt iedereen van. Aardappelgratin met andijvie en gehakt, die ga je vaker maken!

Vorige Volgende

Zo wordt andijvie geteeld

Bij de plantenkweker worden vanuit zaadjes de andijvieplantjes gekweekt. Als deze voldoende groot zijn, ze zijn dan nog maar heel klein, gaan ze naar de teler. Deze plant ze op ongeveer 30 centimeter van elkaar in de grond. Afhankelijk van het seizoen waarin ze groeien, kan de andijvie na 8 tot 12 weken worden geoogst. De plantjes zijn op dat moment uitgegroeid tot stronken van ongeveer een halve kilo (buitenteelt) tot 350 gram (glasteelt). Goede andijvie heeft een mooi geel hart met daar omheen gezonde groene bladeren.

Bladgroenten

Bladgroenten; soorten & recepten

Bladgroenten, die zijn gezond, en ook vooral erg lekker. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig. Eet ze warm, eet ze rauw, alles kan. Leef je uit!

DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

Pompoen havermout wafels
Recepten

Pompoen havermout wafels

Pompoen met bietjes uit de oven
Bijgerecht

Pompoen met bietjes uit de oven

Spitskool met miso
Bijgerecht

Spitskool met miso uit de wok; o, van zelf gesneden spitskool

Bloemkoolsalade
Salade

Bloemkoolsalade met Broccocress

Oesterzwammen
Specials

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen