Andijvie – Er bestaan twee soorten: de krulandijvie en gewone. Beide soorten worden zowel verbouwd in kassen als in de volle grond.
Andijvie heeft een sterke, frisse, pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond en kun je rauw (als salade met wat dressing bijvoorbeeld op een broodje gezond) en gekookt opdienen. Bovendien zitter er veel vitamines en mineralen in deze groente.
Seizoen of verkrijgbaarheid
Andijvie is er het hele jaar door. Toch zie je veel verschillen in de aangeboden kwaliteit van deze groente. De feiten op een rij:
Andijvie komt een groot deel van het jaar gewoon uit Holland. Daarbij maken we echter verschil tussen de kasandijvie en de andijvie van de volle grond. In januari en februari is vooral de Spaanse variant verkrijgbaar. Andere landen is ook mogelijk, maar Spanje levert wel het belangrijkste deel.
De platte kroppen hebben een hard dat duidelijk geel is. Dit is een heerlijk zachte variant om te koken, maar ook in de stamppot. De Hollandse, langwerpige kroppen hebben een wat stevigere bladstructuur. Deze is erg geschikt voor salades.
Een eenvoudige tip: Neem Hollandse andijvie, snijd in reepjes, gepelde walnoten erdoor scheppen, dressing maken van suiker, olie en azijn en een gekookt eitje erover. Dat is smullen van verse Hollandse bladgroenten.
Globaal:
- Januari en februari = uit het buitenland.
- Maart tot en met December = Hollandse andijvie uit de kas of van de volle grond.
Stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes
Hollandse stamppot rauwe andijvie, met een Italiaans tintje. Pimp je stamppot rauwe andijvie met pesto en gedroogde tomaatjes.
De bereidingstijden van andijvie
Verse andijvie bereiden is hartstikke makkelijk en ook heel erg snel. Voor koken en stomen moet je net even meer tijd uittrekken. Wil je snel? Kies dan voor andijvie uit de wok of gesmoorde andijvie.
Koken: 10 – 13 minuten.
Roerbakken: 6 – 8 minuten.
Smoren: 7 – 8 minuten.
Stomen: ca. 15 minuten.
Kies je voor een krop of kies je voor voorgesneden?
Hoe makkelijk is het om een zak andijvie te kopen die al is gewassen en gesneden? Toch raad ik je aan om een krop te nemen. Het is wat bewerkelijker, maar wel een stuk betaalbaarder dan de kant-en-klare versie. Wanneer je een krop koopt moeten de bladeren stevig aanvoelen en er “mals” uitzien, lekker frisgroen dus. Snijd de krop doormidden en verwijder de harde kern. Was de bladeren goed en snijd de bladeren dan in de gewenste grootte. Zat er veel zand in? Was de groente dan nu nogmaals en slinger deze droog in een slacentrifuge.
Recepten met andijvie
Lasagne met andijvie
Van andijvie wordt vaak een stamppot of een ovenschotel met gehakt gemaakt. Maak ook eens een lasagne met andijvie. Dat is groenten eten!
Andijviesalade met abrikozen, graskaas en abrikozendressing
Deze verrassende andijviesalade met abrikozen, graskaas en abrikozendressing is de perfecte salade bij een zomerse maaltijd of barbecue.
Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip
Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip, lekker als (extra) groente bij een gewone maaltijd, maar ook prima als gezonde lunch!
Stamppot rauwe andijvie
Stamppot rauwe andijvie, dat is een eenvoudig gerecht. Vanaf dit moment maak jij, met dit recept voor deze klassieker, de allerlekkerste!
Quiche met andijvie
Andijvie is heerlijk, en niet alleen rauw in de stamppot, of gekookt. Deze quiche met andijvie bewijst dat het een veelzijdige groente is!
Aardappelgratin met andijvie en gehakt
Een lekkere ovenschotel met eenvoudige ingrediënten, daar houdt iedereen van. Aardappelgratin met andijvie en gehakt, die ga je vaker maken!
Zo wordt andijvie geteeld
Bij de plantenkweker worden vanuit zaadjes de andijvieplantjes gekweekt. Als deze voldoende groot zijn, ze zijn dan nog maar heel klein, gaan ze naar de teler. Deze plant ze op ongeveer 30 centimeter van elkaar in de grond. Afhankelijk van het seizoen waarin ze groeien, kan de andijvie na 8 tot 12 weken worden geoogst. De plantjes zijn op dat moment uitgegroeid tot stronken van ongeveer een halve kilo (buitenteelt) tot 350 gram (glasteelt). Goede andijvie heeft een mooi geel hart met daar omheen gezonde groene bladeren.
Bladgroenten; soorten & recepten
Bladgroenten, die zijn gezond, en ook vooral erg lekker. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig. Eet ze warm, eet ze rauw, alles kan. Leef je uit!