Appelcake – de ene appelcake is nog lekkerder dan de andere, welke kies jij?
Appelcake is altijd lekker
Gebak met appels valt bij iedereen in de smaak. Dit is ook niet gek want de appels maken de cake lekker fris en een droge appelcake kan ook bijna niet. Appeltaart is het meest gegeten gebak in Nederland, deze is gemaakt met koekdeeg en lekker veel appels. Gebruik lekker fruit van eigen bodem want in Nederland worden volop appels geoogst en veel van die appels zijn perfect geschikt om mee te bakken.
Er zijn maar weinig mensen die nog nooit zelf een appeltaart gebakken hebben. Maar het hoeft niet altijd appeltaart te zijn, je kunt ook een heerlijke appelcake bakken. Er zijn echt heel veel variaties mogelijk. Volg de receptuur en het kan bijna niet mis gaan.
Welke appels gebruik je voor in je cake
Als je cake met appel bakt, kun je het beste een stevige appel gebruiken. Jonagold en Elstar zijn hier heel geschikt voor, deze zijn namelijk fris zuur en blijven stevig. Een golden delicious kan ook, al heeft deze appel een ietwat vlakkere smaak.
Als je appels in een beslag wil verwerken kun je deze het beste niet te fijn snijden. De appel geeft dan te veel vocht af en de cake is dan vrij lastig gaar te krijgen.
Snijd de appel in blokjes van !/2 tot maximaal 2 cm voor het beste resultaat. Ook kun je de appel in plakjes snijden en deze in het beslag steken.
Appelcake is perfect voor restverwerking
We hebben allemaal wel eens dat we nog appels hebben liggen die er niet meer helemaal fris uitzien. Niemand eet ze op en weggooien is zonde. Als de appels een beetje beginnen te rimpelen of er zitten beurse stukken in, dan kun je deze nog perfect verwerken in een cake. Je hebt namelijk maar een paar appels nodig om een lekkere appelcake te maken. We weten zeker dat de appels dan met gemak opgaan.
Ook lelijke appeltjes mogen in de appelcake
Zo blijven de stukjes appel op hun plek
Als je stukjes appel in een beslag verwerkt zullen ze vaak naar onderen zakken, zeker als je iets grovere stukken gebruikt. Plakjes appel blijven enigszins op hun plek omdat ze een groter oppervlak hebben waardoor ze blijven hangen in het beslag. Stukjes appel zakken makkelijk weg. Door de appel op het laatste moment om te schudden met een of twee eetlepels bloem, eventueel vermengt met suiker, kaneel of citroenrasp voorzie je ze van een jasje. Dit jasje zorgt ervoor dat ze makkelijker in het deeg blijven hangen. Spatel de appels met een jasje van bloem voorzichtig en kort door het beslag voor het beste resultaat. Spatel zeker niet te lang want dan lost de bloem op in het beslag.
Met een beetje bloem zorg je dat de appels niet naar de bodem zakken
Maak echt lekkere cake
Cake beslag maken begint met alles klaar zetten zodat alles op kamertemperatuur kan komen. Daarna begin je met het goed luchtig kloppen van boter met suiker.
Als je ongeveer 1/3 deel van de roomboter vervangt door zonnebloemolie kun je de boter heerlijk luchtig kloppen en omdat olie na afkoelen vloeibaar blijft, zal de cake ook zachter van structuur zijn.
De eieren voeg je er één voor één aan toe. Doe steeds het volgende ei er pas bij als de vorige totaal is opgenomen, het moet geen haastklus zijn. Laat de machine zijn werk maar doen. Het kloppen van een cake kan gerust 15 minuten of meer duren.
De bloem, eventueel zelfrijzend bakmeel, die je gebruikt voor de cake, zeef je eerst, om klontjes te voorkomen, maar ook om een lekker luchtige cake te krijgen. Dit scheppen je er met een spatel kort door om zo min mogelijk lucht te verliezen.
Voorkom het vastplakken in de vorm
Als je appels aan een beslag toevoegt, voeg je vocht toe en dat betekent dat de kans op plakken groter is. Bij een springvorm, bakplaat of rechte cakevorm gebruik je hiervoor het liefst bakpapier wat je op maat knipt en met een beetje boter vastplakt in de vorm.
Gebruik je een speciale vorm waar je geen bakpapier in kunt gebruiken? Besmeer deze bakvorm dan secuur met zachte boter en bestuif daarna met bloem of fijn paneermeel. Doe dit voordat je aan het beslag begint en zet in de koelkast zodat de beschermlaag stevig wordt en je deze niet zo makkelijk beschadigd als je het beslag in de vorm schept.
Appelcake bakken
Bak een appelcake iets langer dan dat je een gewone cake bakt. Gebruik hiervoor ook een iets lagere temperatuur om een te donkere cake te voorkomen. Niet iedere cake heeft dezelfde manier van bakken, want de sticky toffee is weer een heel ander recept dan de luchtige cake met gebakken appels. Lees daarom de beschrijving eerst goed voordat je aan het recept begint.
De lekkerste appelcake recepten
We hebben diverse recepten van cakes met appel. Allemaal even lekker het hele jaar door, met citroen voor een zomerse variatie en kaneel voor een warme toets.
Appel kruimel cake bakken. Garantie voor tevreden gasten
Bij de koffie of als dessert. Het recept voor een appel kruimel cake is zo'n basisrecept dat je zou moeten kennen. Bakken maar!
Luchtige cake met gebakken appels
Bij de koffie of als dessert. Een luchtige cake met gebakken appels waar je je vingertjes bij opeet. Probeer ook eens met apfelkorn.
Sticky toffee apple cake | Verwennen bij de koffie of thee
Heb je een tas vol appels gescoord? Bak dan deze sticky toffee apple cake. Goed gevuld met appels en een traktatie bij de koffie of thee.
Appel kaneelcake
Trakteer op appel kaneelcake en je weet zeker dat iedereen tevreden is. Cake is lekker, makkelijk te maken en handig om te delen.
Appelcake is lekker veelzijdig
Zoals je ziet, is de ene appelcake, de andere niet. Er zijn heel veel soorten en smaken appelcake. Je kunt ze in een cakevorm bakken, in een prachtige gedetailleerde bakvorm, op een bakplaat of een ovenschaal. Het hangt een beetje af van het recept, maar er is keuze genoeg.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!