• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Appels en cake samen in een recept is gewoon altijd genieten

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
0
appelcake special

Appelcake – Houd jij ook zo van appelcake? De ene variant op die cake is nog lekkerder dan de andere. Welke van de recepten kies jij?

Een appelcake, dat is altijd lekker

Gebak met appels valt bij iedereen in de smaak. Dit is ook niet gek, want de appels maken de cake lekker fris en een droge appelcake kan ook bijna niet. Appeltaart is het meest gegeten gebak in Nederland. Die taart wordt gemaakt met koekdeeg en lekker veel appels. Gebruik lekker fruit van eigen bodem, want in Nederland worden volop appels geoogst en veel van die appels zijn perfect geschikt om mee te bakken.

Er zijn maar weinig mensen die nog nooit zelf een appeltaart gebakken hebben. Maar het hoeft niet altijd appeltaart te zijn, je kunt ook een heerlijke appelcake bakken. Er zijn echt heel veel variaties mogelijk. Volg de receptuur en het kan bijna niet mis gaan.

Welke appels gebruik je voor in een cake?

Als je cake met appel bakt, kun je het beste een stevige appel gebruiken. Jonagold en Elstar zijn hier heel geschikt voor, die zijn namelijk fris zuur en blijven stevig. Een Golden Delicious kan ook, al heeft die appel een ietwat vlakkere smaak.

Als je appels in een beslag wil verwerken kun je deze het beste niet te fijn snijden. De appel geeft dan te veel vocht af en de cake is dan vrij lastig gaar te krijgen

Snijd de appel in blokjes van 1/2 tot maximaal 2 cm voor het beste resultaat. Ook kun je de appel in plakjes snijden en die in het beslag steken.

Een appelcake bakken is een perfecte vorm van restverwerking!

Het gebeurt iedereen wel eens dat er nog appels liggen die er niet meer helemaal fris uitzien. Niemand eet ze op en weggooien is zonde. Als de appels een beetje beginnen te rimpelen of er zitten beurse stukken in, dan kun je ze nog heel goed verwerken in een cake. Je hebt namelijk maar een paar appels nodig om een lekkere appelcake te maken. Zeker weten dat de appels dan met gemak opgaan!

Ook lelijke appeltjes mogen in de appelcake

Zo blijven de stukjes appel op hun plek

Als je stukjes appel in een beslag verwerkt zullen ze vaak naar onderen zakken, zeker als je iets grovere stukken gebruikt. Plakjes appel blijven enigszins op hun plek omdat ze een groter oppervlak hebben, waardoor ze beter blijven hangen in het beslag. Stukjes appel zakken makkelijk weg. Door de appel op het laatste moment om te schudden met een of twee eetlepels bloem, eventueel vermengd met suiker, kaneel of citroenrasp, voorzie je ze van een jasje. Dit jasje zorgt ervoor dat ze makkelijker in het deeg blijven hangen. Spatel de appels met een jasje van bloem voorzichtig en kort door het beslag voor het beste resultaat. Spatel zeker niet te lang, want dan lost de bloem op in het beslag.

Met een beetje bloem zorg je dat de appels niet naar de bodem zakken

Maak een echt lekkere appelcake

Cakebeslag maken begint met alles klaarzetten, zodat alles op kamertemperatuur kan komen. Daarna begin je met het goed luchtig kloppen van de boter met de suiker.

Als je ongeveer 1/3 deel van de roomboter vervangt door zonnebloemolie, kun je de boter heerlijk luchtig kloppen en omdat olie na afkoelen vloeibaar blijft, zal de cake ook zachter van structuur zijn.

De eieren voeg je er één voor één aan toe. Doe steeds het volgende ei er pas bij als de vorige totaal is opgenomen, het moet geen haastklus zijn. Laat de machine zijn werk maar doen. Het kloppen van een cake kan gerust 15 minuten of meer duren.

De bloem, of eventueel zelfrijzend bakmeel, die je gebruikt voor de cake, zeef je eerst, om klontjes te voorkomen, maar ook om een lekker luchtige cake te krijgen. Dit schep je er met een spatel kort door om zo min mogelijk lucht te verliezen.

Voorkom het vastplakken van de cake in de vorm

Als je appels aan een beslag toevoegt, voeg je vocht toe en dat betekent dat de kans op plakken groter is. Bij een springvorm, bakplaat of rechte cakevorm gebruik je hiervoor het liefst bakpapier dat je op maat knipt en met een beetje boter vastplakt in de vorm.

Gebruik je een speciale vorm voor de appelcake waar je geen bakpapier in kunt gebruiken? Besmeer die bakvorm dan secuur met zachte boter en bestuif daarna met bloem of fijn paneermeel. Doe dit voordat je aan het beslag begint en zet de vorm in de koelkast zodat de beschermlaag stevig wordt en je hem niet zo snel beschadigt als je het beslag in de vorm schept.

Appelcake bakken

Bak een appelcake iets langer dan dat je een gewone cake bakt. Gebruik hiervoor ook een iets lagere temperatuur om een te donkere cake te voorkomen. Niet iedere cake heeft dezelfde manier van bakken, want de sticky toffee cake is weer een heel ander recept dan de luchtige cake met gebakken appels. Lees daarom de beschrijving eerst goed voordat je aan het recept begint.

De lekkerste appelcake recepten

Je vindt hier diverse recepten van cakes met appel. Het hele jaar door allemaal even lekker. Appelcake met citroen voor een zomerse variatie en met kaneel voor een warme toets.

Appel citroen plaatcake recept
Cake

Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels

Een plaatcake is evenveel werk als appeltaart en toch iets anders op tafel. De appel citroen plaatcake is o.a. gemaakt met karnemelk.

Appel kaneelcake
Cake

Appel kaneelcake

Trakteer op appel kaneelcake en je weet zeker dat iedereen tevreden is. Cake is lekker, makkelijk te maken en handig om te delen.

appel kruimel cake
Cake

Appel kruimelcake bakken. Garantie voor tevreden gasten

Verwen jezelf met een heerlijke appel kruimelcake. Dit makkelijke recept is perfect voor herfstige koffiemomenten, maar kan ook als dessert.

cake met gebakken appels- luchtige cake met gebakken appels
Cake

Luchtige cake met gebakken appels

Bij de koffie of als dessert. Een luchtige cake met gebakken appels waar je je vingertjes bij opeet. Probeer ook eens met apfelkorn.

Vorige Volgende

Appelcake, dat is lekker veelzijdig!

Zoals je ziet, is de ene appelcake, de andere niet. Er zijn heel veel soorten en smaken appelcake. Je kunt ze in een cakevorm bakken, in een prachtige gedetailleerde bakvorm, op een bakplaat of een ovenschaal. Het hangt een beetje af van het recept, maar er is keuze genoeg.

appels

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!

Tags: Fruit
DeelPin177VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!