Appelcake – Houd jij ook zo van appelcake? De ene variant op die cake is nog lekkerder dan de andere. Welke van de recepten kies jij?
Een appelcake, dat is altijd lekker
Gebak met appels valt bij iedereen in de smaak. Dit is ook niet gek, want de appels maken de cake lekker fris en een droge appelcake kan ook bijna niet. Appeltaart is het meest gegeten gebak in Nederland. Die taart wordt gemaakt met koekdeeg en lekker veel appels. Gebruik lekker fruit van eigen bodem, want in Nederland worden volop appels geoogst en veel van die appels zijn perfect geschikt om mee te bakken.
Er zijn maar weinig mensen die nog nooit zelf een appeltaart gebakken hebben. Maar het hoeft niet altijd appeltaart te zijn, je kunt ook een heerlijke appelcake bakken. Er zijn echt heel veel variaties mogelijk. Volg de receptuur en het kan bijna niet mis gaan.
Welke appels gebruik je voor in een cake?
Als je cake met appel bakt, kun je het beste een stevige appel gebruiken. Jonagold en Elstar zijn hier heel geschikt voor, die zijn namelijk fris zuur en blijven stevig. Een Golden Delicious kan ook, al heeft die appel een ietwat vlakkere smaak.
Als je appels in een beslag wil verwerken kun je deze het beste niet te fijn snijden. De appel geeft dan te veel vocht af en de cake is dan vrij lastig gaar te krijgen
Snijd de appel in blokjes van 1/2 tot maximaal 2 cm voor het beste resultaat. Ook kun je de appel in plakjes snijden en die in het beslag steken.
Een appelcake bakken is een perfecte vorm van restverwerking!
Het gebeurt iedereen wel eens dat er nog appels liggen die er niet meer helemaal fris uitzien. Niemand eet ze op en weggooien is zonde. Als de appels een beetje beginnen te rimpelen of er zitten beurse stukken in, dan kun je ze nog heel goed verwerken in een cake. Je hebt namelijk maar een paar appels nodig om een lekkere appelcake te maken. Zeker weten dat de appels dan met gemak opgaan!
Ook lelijke appeltjes mogen in de appelcake
Zo blijven de stukjes appel op hun plek
Als je stukjes appel in een beslag verwerkt zullen ze vaak naar onderen zakken, zeker als je iets grovere stukken gebruikt. Plakjes appel blijven enigszins op hun plek omdat ze een groter oppervlak hebben, waardoor ze beter blijven hangen in het beslag. Stukjes appel zakken makkelijk weg. Door de appel op het laatste moment om te schudden met een of twee eetlepels bloem, eventueel vermengd met suiker, kaneel of citroenrasp, voorzie je ze van een jasje. Dit jasje zorgt ervoor dat ze makkelijker in het deeg blijven hangen. Spatel de appels met een jasje van bloem voorzichtig en kort door het beslag voor het beste resultaat. Spatel zeker niet te lang, want dan lost de bloem op in het beslag.
Met een beetje bloem zorg je dat de appels niet naar de bodem zakken
Maak een echt lekkere appelcake
Cakebeslag maken begint met alles klaarzetten, zodat alles op kamertemperatuur kan komen. Daarna begin je met het goed luchtig kloppen van de boter met de suiker.
Als je ongeveer 1/3 deel van de roomboter vervangt door zonnebloemolie, kun je de boter heerlijk luchtig kloppen en omdat olie na afkoelen vloeibaar blijft, zal de cake ook zachter van structuur zijn.
De eieren voeg je er één voor één aan toe. Doe steeds het volgende ei er pas bij als de vorige totaal is opgenomen, het moet geen haastklus zijn. Laat de machine zijn werk maar doen. Het kloppen van een cake kan gerust 15 minuten of meer duren.
De bloem, of eventueel zelfrijzend bakmeel, die je gebruikt voor de cake, zeef je eerst, om klontjes te voorkomen, maar ook om een lekker luchtige cake te krijgen. Dit schep je er met een spatel kort door om zo min mogelijk lucht te verliezen.
Voorkom het vastplakken van de cake in de vorm
Als je appels aan een beslag toevoegt, voeg je vocht toe en dat betekent dat de kans op plakken groter is. Bij een springvorm, bakplaat of rechte cakevorm gebruik je hiervoor het liefst bakpapier dat je op maat knipt en met een beetje boter vastplakt in de vorm.
Gebruik je een speciale vorm voor de appelcake waar je geen bakpapier in kunt gebruiken? Besmeer die bakvorm dan secuur met zachte boter en bestuif daarna met bloem of fijn paneermeel. Doe dit voordat je aan het beslag begint en zet de vorm in de koelkast zodat de beschermlaag stevig wordt en je hem niet zo snel beschadigt als je het beslag in de vorm schept.
Appelcake bakken
Bak een appelcake iets langer dan dat je een gewone cake bakt. Gebruik hiervoor ook een iets lagere temperatuur om een te donkere cake te voorkomen. Niet iedere cake heeft dezelfde manier van bakken, want de sticky toffee cake is weer een heel ander recept dan de luchtige cake met gebakken appels. Lees daarom de beschrijving eerst goed voordat je aan het recept begint.
De lekkerste appelcake recepten
Je vindt hier diverse recepten van cakes met appel. Het hele jaar door allemaal even lekker. Appelcake met citroen voor een zomerse variatie en met kaneel voor een warme toets.
Appel kruimelcake bakken. Garantie voor tevreden gasten
Verwen jezelf met een heerlijke appel kruimelcake. Dit makkelijke recept is perfect voor herfstige koffiemomenten, maar kan ook als dessert.
Luchtige cake met gebakken appels
Bij de koffie of als dessert. Een luchtige cake met gebakken appels waar je je vingertjes bij opeet. Probeer ook eens met apfelkorn.
Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
Een plaatcake is evenveel werk als appeltaart en toch iets anders op tafel. De appel citroen plaatcake is o.a. gemaakt met karnemelk.
Sticky toffee apple cake; een appelcake als dessert
Heb je een tas vol appels gescoord? Bak dan deze sticky toffee apple cake. Goed gevuld met appels en een traktatie bij de koffie of thee.
Appelcake, dat is lekker veelzijdig!
Zoals je ziet, is de ene appelcake, de andere niet. Er zijn heel veel soorten en smaken appelcake. Je kunt ze in een cakevorm bakken, in een prachtige gedetailleerde bakvorm, op een bakplaat of een ovenschaal. Het hangt een beetje af van het recept, maar er is keuze genoeg.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!