- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. En juist op die eigen lokale appels zouden we trots moeten zijn. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest! Zo’n verse appel is sappig en knapperig, een smaak die je misschien al vergeten bent. Wij kiezen graag voor Hollandse appels. Doe mee en ontdek de passie van de Hollandse appeltelers. Ontdek die smaak van dat lekkere Hollandse appeltje.

Seizoen; Appels zijn er in de herfst en winter

Wie denkt dat appels alleen uit de Betuwe komen heeft het mis. Hopelijk weet jij ook dat er bij jou in de buurt een appelboomgaard te vinden is. Als je regelmatig een fietstocht maakt is het leuk om wat vaker langs die appelboomgaard te gaan. Je kunt dan de ontwikkeling van bloesem tot oogst door het jaar heen zien. Rond september ( soms al half augustus ) worden de appels geoogst. De Hollandse appels zijn dan verkrijgbaar van september tot zo’n beetje eind maart. Het grootste deel van de oogst verdwijnt in enorme koelcellen.  Als je de kans hebt moet je zeker even de moeite nemen om zelf een appel uit de boom te plukken. Die eerste appel is zó lekker!

Kiezen voor Hollandse appels

Het contact met de seizoenen zijn we in de afgelopen jaren behoorlijk kwijt geraakt. Door de toenemende import van appels zagen we door de bomen het bos niet meer. Grootgrutters halen de appels overal vandaan. De hoeveelheid appels die we exporteren is zo goed als gelijk aan de hoeveelheid die we exporteren. Op zich is het natuurlijk prima dat we in de zomer appels importeren. De Hollandse appeloogst raakt dan op en wie dan toch een appeltje wil eten kan prima uit de voeten met een geïmporteerde appel. Maar in het seizoen kun je echt beter voor de Hollandse appels kiezen. Echt, de start van het Hollandse appelseizoen zou een jaarlijks terugkerend feest moeten zijn.

De verschillende appelsoorten

In de gemiddelde winkel ligt tegenwoordig een redelijk groot assortiment appels. Ken jij de verschillen tussen al die appelsoorten? De Delbar en de Cox bijvoorbeeld zijn heerlijke appels die je alleen vroeg in het seizoen aantreft. De Elstar en de Jonagold tref je het hele jaar aan. Maar wat zijn eigenlijk kinder appels en welke appels gebruik je voor de appeltaart? We zetten de verschillende soorten voor je op een rij.

Lees hier meer[1][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″]

Appels bewaren

Bewaar appels bij voorkeur in de koelkast en vul vanuit de koelkast je fruitschaal steeds bij. Bewaar dus niet teveel appels op de fruitschaal. Op de fruitschaal rijpt een appel veel sneller en voor je het weet moet je het weggooien. Zonde toch!

Belangrijker nog… koop alleen wat je nodig hebt. De teler bewaart appels in koelcellen met een speciale atmosfeer waardoor de appel als het ware gaat slapen. Hierdoor zijn de appels veel langer houdbaar. Ga dus regelmatig verse appels halen en het liefst bij de teler zelf.

Voedselverspilling is helaas een populair onderwerp momenteel. Wist je dat er veel appels verspilt worden doordat supermarkten alleen de mooiste appels in de winkel willen hebben? Laat ze daar dan liggen en koop je appels op de markt, bij de groenteman of rechtstreeks bij de teler.

[/vc_column][vc_column width=”3/4″]

Desserts met appel in de hoofdrol

1 van 3
[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”3/4″]

Verrassende appeltaarten

1 van 3
[/vc_column][vc_column width=”1/4″]

Appel bij het ontbijt of bij de lunch

Start je dag lekker met een appeltje bij het ontbijt. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat appels gezond zijn.

– Neem yoghurt of havermout en garneer met kleine blokjes appel al dan niet met een beetje kaneel.

– Kook stukjes appel eventueel met rozijnen en wat kaneel even toe ze zacht zijn. Laat afkoelen tot lauwwarm. Schep in een schaaltje en giet er jouw favoriete yoghurt over. Kwark mag natuurlijk ook.

– Appel kan ook prima op een broodje. Wat dacht je van een Panini met brie en gebakken appeltjes? Klik hier voor het recept.[5]

[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″]

Stampen maar: Stamppot met appeltjes

Hollandse appels passen perfect bij herfst- en wintergerechten. Verwerk eens appels in een stamppot. De appels geven een heerlijk frisse smaak aan je stamppot.

Hete bliksem
Traditionele hete bliksem wordt in één pannetje gemaakt, vanwege het simpele feit dat de meeste mensen vroeger slechts beschikten over een eenvoudig petroleumstelletje. Door het spek te bakken, krijg je nét meer bite en smaak.
Klik hier voor het recept[6]

Rode Kool stamppot met appeltjes
Verrassend lekkere stamppot van rode kool met Hollandse appels, ananas, en natuurlijk een echte rookworst. Zet de herfst en de winter op tafel.
Klik hier voor het recept[7]

[/vc_column][vc_column width=”3/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”3/4″]

Appelgebakjes

1 van 2
[/vc_column][vc_column width=”1/4″]

Nog meer lekkere tips

Probeer ook eens één van deze appelrecepten

Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
Van een Franse grootmoeder kreeg ik de tip om er wat boter door te doen en eventueel wat vanille.
Klik hier voor het recept[9]

Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
Appelchutney maken is niet veel werk. Het is leuk om te doen en je hebt met dit recept meteen voldoende om er twee potjes mee te kunnen vullen.
Klik hier voor het recept[10]

Salade met venkel, appel en blauwe kaas
Een salade met venkel, appel en blauwe kaas is lekker fris en eens wat anders dan de witte kool- of komkommersalade bij een buffet of de BBQ.
Klik hier voor het recept[11]

Appelrecepten
Nog niet genoeg aan deze appelrecepten? Klik hier voor een overzicht van alle recepten met appel[12] op Lekker Tafelen.

[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_cta h2=”Deel ook jouw tip met Hollandse appels” txt_align=”center” style=”3d” color=”white” add_icon=”top” i_icon_fontawesome=”fa fa-comments” i_color=”orange” i_on_border=”true”]Heb jij zelf een geweldige tip met Hollandse appels? Deel het in het reactieformulier onder deze pagina. Dat vinden wij en onze andere lezers helemaal leuk 😀[/vc_cta][/vc_column][/vc_row]

Links in dit artikel
 1. Lees hier meer: https://lekkertafelen.nl/kookschool/appels-over-design-smaak-en-seizoen/
 2. Nagerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/nagerecht/
 3. Gebak: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bakken/gebak/
 4. Taart: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bakken/taart/
 5. Klik hier voor het recept.: https://lekkertafelen.nl/recepten/ontbijt-en-lunch/panini-met-brie-en-gebakken-appel/
 6. Klik hier voor het recept: https://lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerecht/stamppot/hete-bliksem-recept/
 7. Klik hier voor het recept: https://lekkertafelen.nl/recepten/hoofdgerecht/stamppot/rode-kool-stamppot-met-appeltjes-ananas-en-natuurlijk-rookworst/
 8. Cake: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bakken/cake/
 9. Klik hier voor het recept: https://lekkertafelen.nl/recepten/bijgerecht/appelmoes/
 10. Klik hier voor het recept: https://lekkertafelen.nl/recepten/eigengemaakte-appelchutney-leuk-om-cadeau-te-geven/
 11. Klik hier voor het recept: https://lekkertafelen.nl/recepten/salade/salade-met-venkel-appel-en-blauwe-kaas/
 12. Klik hier voor een overzicht van alle recepten met appel: https://lekkertafelen.nl/special/appel/