Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Appels plukken; feest voor jong en oud

0 448

Appels plukken; feest voor jong en oud

Het begint een traditie te worden. Lekker Tafelen plukt appels tijdens de Landelijke appelplukdag. Ook dit jaar gingen we op pad voor een culinair avontuur in de appelboomgaard. Gewoon omdat het echt leuk is om te doen. Zoals we in de titel al zeggen; het is een feest voor jong en oud! De vele foto’s die geschoten worden tijdens de landelijke appelplukdagen duiden op een kinderavontuur. Dat is het ook maar wij willen toch echt wel even melden dat vooral volwassenen ook aanwezig zouden moeten zijn.

De verkeerde naam?

appels-peren-plukken_4034Landelijke appelplukdag 2014. Grote borden prijkten aan de rand van boomgaarden om jou en ons te verleidden op 6 of 13 september appels te komen plukken. Dat klopt niet helemaal, want we plukten niet alleen appels, maar vooral ook peren in de boomgaarden. Extra leuk omdat de peren die je daar aantreft, vaak heel anders ogen dan de peren die je over het algemeen in de winkel ziet liggen. Het is een mond vol, maar wij zouden het graag de Landelijke Appel- en Perenplukdag noemen.

Leer het appelseizoen weer kennen

Een beetje Nederlander zou moeten weten wanneer de appels van de bomen komen. De bloesemroutes zijn in april/mei/juni wel druk bezocht. Maar realiseren we ons dan ook dat deze bloesem de basis is voor de appels en peren die in september geplukt worden? Op de markt, en in de rij (voor zover die rij nog bestaat) bij de groenteman wordt ons al gauw duidelijk dat het Nederlandse publiek het niet meer weet. Appels zijn er voor ons gevoel het hele jaar door. De supermarkt heeft ons geleerd om alleen appels te kopen die er prachtig uitzien. Of ze nu uit Spanje, Frankrijk of Nieuw Zeeland komen? Dat hebben we allemaal niet in de gaten. Het land van herkomst (moet verplicht aanwezig zijn op het prijskaartje) kennen we niet. We geloven in het verhaal dat de winkelier ons verteld. Wij willen je graag vertellen dat dit echt een gemiste kans is.

appels-peren-plukken_4013Grofweg kun je stellen dat het appel- en perenseizoen loopt van september tot eind maart. De periode tussen maart en september wordt opgevuld met geïmporteerde rassen. De fuji, de royal gala en de breaburn zijn voorbeelden van buitenlandse appels die in de zomermaanden verkocht worden. Deze appels kunnen prima smaken, maar ook heel vies tegenvallen. Maar dan…… aan alles komt een einde. De winkelier ziet z’n kans schoon en koopt Spaanse Elstar. En wij Nederlanders maken onbewust nog steeds een klein vreugdedansje als de Elstar weer komt. Deze appel heeft nou eenmaal naamsbekendheid en dus storten we ons met z’n allen massaal op de Elstar. Helaas kom je dan van een koude kermis thuis. De Spaanse Elstar is namelijk hard en niet lekker. Het gevolg? De winkelier gooit de glazen van de Hollandse teler in. Zodra de Hollandse Elstar appels op het toneel verschijnen hoeft het winkelende publiek ze niet meer. Het verschil is duidelijk zichtbaar, maar het valt ons niet meer op. En daarmee missen we de knapperige, friszure smaak van die eerste Hollandse Elstar massaal. Wij van Lekker Tafelen kijken er naar uit om te kunnen bijten in een echte Hollandse Elstar. De Landelijke appel (-en peren ) plukdag helpt daar echt bij.

#versuitNL Al dat lekkers moet je niet verspillen

appels-peren-plukken_4009Rusland boycot diverse producten van Nederlandse bodem. Waaronder ook appels en peren. Om de Hollandse telers een hart onder de riem te steken is de hashtag #versuitNL in het leven geroepen. Online en offline acties proberen het winkelende publiek weer aan het Nederlandse fruit te krijgen. Dat steunen wij helemaal, maar toch willen we wel deze kanttekening plaatsen: Hoe kon het gebeuren dat wij de Hollandse Verse Oogst uit het oog verloren? In gesprek met een appelplukker tijdens de landelijke appelplukdag horen we het verhaal. Het fruit moet vooral mooi zijn. De maat van het fruit is essentieel. Voldoet het niet? Dan is er geen markt voor dit heerlijke fruit. Wij Nederlanders willen namelijk mooie, blozende appels op de fruitschaal hebben liggen. De plukker laat ons een peer zien die hagelschade heeft. Een diepe deuk in de peer, meer is het niet. Jammer voor die teler, die peer hoeven wij niet. Onze peren moeten goed gevormd en stevig zijn. Niet beseffend dat we daarmee zoveel heerlijk fruit verspillen. In het No Waste tijdperk zouden we daar toch echt beter over na moeten denken. Natuurlijk is de teler bereid om de prijs van deze “misvormde” peer omlaag aan te passen. Maar wil jij dat? Als we het op de man af vragen zou je waarschijnlijk ook JA zeggen. De marketingmanager van een willekeurige supermarktketen zal echter zijn of haar hoofd schudden. NEE, dat wil het Nederlandse publiek niet.

Wij stellen voor dat jullie allemaal laten weten (via het reactieformulier of via social media) dat we die “misvormde” peren graag terug zien in de schappen van onze groenteman. Doe dit met de tag #versuitNL

Appelplukdag voor jong

appels-peren-plukken_4036Wij hebben de gezelligheid weer eens van heel dichtbij ervaren. Dit landelijke oogst evenement is voor kinderen echt een feest. Alleen al het zelf plukken van je appels waar papa of mama vervolgens heerlijke appelmoes of appeltaart van maakt. Diverse telers geven deze dag net even dat extraatje mee door bijvoorbeeld een springkussen te plaatsen. Heel leuk, maar vooral die vrolijke kinderen die snoepen van een zelf geplukte appel of peer stralen iets feestelijks uit. De Landelijke appelplukdag is dan ook een aanrader voor ieder gezin!

Appelplukdag voor oud

appels-peren-plukken_4005Ja, ook voor jou is de appelplukdag een feest. Ervaar wat er allemaal gedaan wordt om dat blozende appeltje op jouw fruitschaal te krijgen. Ga de confrontatie aan met de plukker en de teler en leer minder te verspillen. Vaak kun je bij de teler in een een land- of boerderijwinkel terecht om de appels, peren en andere lekkernijen rechtstreeks bij de bron aan te schaffen. DOEN! het scheelt je een paar dubbeltjes per kilo, maar het geeft je vooral dat bevredigende gevoel dat je weet wat je eet. #versuitNL

Te gast bij:

appels-peren-plukken_4000Dit jaar waren wij van Lekker Tafelen te gast bij Landwinkel de Fruitwaard in Jaarsveld/Lopik. Woon je toevallig in de buurt? Vanwege het grote succes organiseren zij op zaterdag 20 september een eigen appelplukdag. Pak je kans, neem een flinke tas mee en ga heerlijk appels plukken!

Ideeën met appels en peren

Een appel of peer hap je natuurlijk zo uit het handje weg. Misschien ben je ook wel op zoek naar ideeën om appels en/of peren op een andere manier te verwerken in de keuken. Kijk voor inspiratie maar eens op onderstaande links:

Ideeën met appels

Ideeën met peren

Ideeën met stoofpeertjes

 

Geniet met ons mee en bekijk onze fotoreportage van de Landelijke Appelplukdag 2014.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer