Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas – Deze pittige Zwitserse kaas wordt al meer dan 700 jaar gemaakt in het Appenzellerland. De kaas mag alleen worden geproduceerd in Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden en gedeelten van de kantons St. Gallen en Thurgau.
In het glooiende heuvellandschap grazen de koeien in weiden vol voedzaam gras en kruiden. De rauwe melk van die koeien wordt gebruikt voor het maken van de Appenzeller kaas. De bergkaas wordt nog steeds gemaakt volgens het traditionele recept, dat door de kaasmakers zorgvuldig in stand wordt gehouden. Echt een aanrader om eens een stukje te kopen. In dit artikel lees je alles over de kaas inclusief heel veel tips voor het gebruik.
Appenzeller gaat regelmatig in bad!
Nadat de melk tot kaas verwerkt is, gaat het rijpingsproces beginnen. De kazen gaan naar de kaashandelaren, waar ze opgeslagen worden om te rijpen. De kazen worden regelmatig gekeerd. Eerst gebeurt dat elke dag, in een later stadium nog twee keer per week. Daarnaast worden ze regelmatig ingewreven met een mengsel van verschillende kruiden, zout, peper en witte wijn. De meeste kaasmakers houden het exacte recept van dit mengsel geheim. Bij kaasliefhebbers is Appenzeller erg populair. Dit heeft te maken met de unieke, romige en intense kruidige smaak die het wassen met dat kruidenmengsel aan de kaas geeft. De geur van een Appenzeller kan enigszins muf en ‘grotachtig’ aandoen. Laat je door de eigenaardige geur niet weerhouden om het toch te proeven. Als de kaas zo ruikt, is hij niet bedorven en de geur doet zeker ook niets af aan de smaak. Echte Appenzeller kaas heeft een AOP-keurmerk. Dit staat voor Appellation d’Origine Contrôlée, of nog; Appelation d’Origine Protégée. Het geeft onder andere aan dat je te maken hebt met een kaas die voldoet aan alle kwaliteitseisen, en die gecontroleerd wordt geproduceerd. Bovendien heeft de kaas door het keurmerk een beschermde oorsprongsbenaming.
Verschillende rijpingstijden
Je kunt Appenzeller kopen van verschillende rijpingstijden. Je herkent de verschillende leeftijden aan de kleur van het etiket:
- Appenzeller Zacht met zilveren etiket – 3 maanden gerijpt.
- Appelzeller Surchoix met gouden etiket– 4 maanden gerijpt.
- Appenzeller Extra met zwart etiket– 6 maanden gerijpt.
Je kunt zelfs kazen kopen die nog langere gerijpt hebben, soms wel tot 15 maanden, zoals de Appenzeller Alt.
In de keuken en op de kaasplank
Door het unieke karakter is Appenzeller een aangewezen kaas om je gerechten van een bijzondere, en originele smaak te voorzien. Snel naar de kaasboer dus om een mooi stuk Appenzeller te kopen. Gebruik de kaas eens in een pastaschotel in plaats van de gebruikelijke Italiaanse harde kazen. De kaas smelt makkelijk en daarmee heel goed te gebruiken in gerechten die in de oven bereid worden. Ook in een ovenschotel met aardappels zal de kaas prima tot zijn recht komen. Verder geeft een stuk Appenzeller een heerlijke pittige en kruidige smaak aan een echte Zwitserse kaasfondue. Daarnaast mag een stuk Appenzeller natuurlijk niet ontbreken op een Zwitsers kaasplankje. Maar je kunt ook een stukje kopen voor op een kaasplateau met kazen uit verschillende landen.
Recepten met Appenzeller
Lasagne met asperges en Appenzeller
Deze lasagne met asperges en Appenzeller kaasragout is eens een heel andere manier van asperges eten. Dit is absoluut comfortfood!
Check het recept of lees de infoAppenzeller Extra met tomatenchutney
Probeer eens een ander kaasje. Appenzeller Extra bijvoorbeeld met een verrukkelijke homemade tomatenchutney. Dat is feest op de borreltafel.
Check het recept of lees de infoKaasfondue met 3 soorten Zwitserse kaas
Kaasfonduen is eenvoudig genieten van een heerlijke maaltijd. Een kaasfondue met 3 soorten kaas maken we uiteraard met Zwitserse kazen.
Check het recept of lees de infoZwitserse kazen
Wat weet jij van Zwitserse kazen? Mogelijk ken je de Emmentaler en de Gruyère. Maar er is meer. Lekker Tafelen vertelt over Zwitserse kaas!