Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Asperge recepten & tips; Alles over de Hollandse asperges

Bij het voorjaar horen asperges en ze zijn er dit jaar vroeger dan anders. Hier delen we heel veel asperge recepten en geven we je tips over de bereiding.

0 2.035

Asperge recepten & tips; Alles over de Hollandse asperges. We hebben het dan expliciet niet over de Limburgse asperge. Want asperges horen allang niet meer alleen bij Limburg. Denk aan de Brabantse asperges, maar ook de Sallandse asperges. Tegenwoordig groeien de asperges in het hele land.

Het aspergeseizoen

Het aspergeseizoen is er één om naar uit te kijken. Eén van de weinige groenten waar je echt op moet wachten. Verrassend, ieder jaar weer. Weggezet als de koning der groenten, en die titel zijn ze ook meer dan waard. Status is het woord wat me te binnen schiet, sorry, ik kan er niets aan doen. Die vorstelijke asperge, we praten er graag over, maar verschijnen ze ook daadwerkelijk op tafel? Wij nodigen je graag uit om er niet te moeilijk over te doen, maar ze wel vorstelijk te behandelen. In deze special vind je dan ook tips, volop aspergerecepten en een eerlijk, nuchter (niet commercieel) verhaal. Blijf je, ondanks onze tips, toch stiekem nog zitten met die ene prangende vraag? Laat het ons weten!

Liefde van boodschappenmand tot serveerschaal

Twijfel is echt niet nodig. Aspergepannen, aspergeschillers, er wordt nogal ingewikkeld gedaan over de bereiding van de Hollandse asperge. Maar asperges koken is niet moeilijker dan bloemkool koken. Deze tips moet je zeker even meenemen als je asperges bereid.

Asperges koken is niet moeilijker dan bloemkool koken

asperges vers houden

Check: Zijn ze vers?

Vooral als asperges nog een beetje prijzig zijn heeft je groenteman ook wel eens moeite om ze snel te verkopen. Check altijd! en zeker in de supermarkt of je asperges daadwerkelijk vers zijn.

1. Wrijf 2 asperges langs elkaar. Hoor je ze piepen? je bent verzekerd van een vers product.

2. Knijp in de onderkant van een asperge. Komt er vocht uit? je bent verzekerd van een vers product

3. De kop moet mooi gesloten zijn, de vorm kaarsrecht en de kleur helder wit, groen of paars.

Eenvoudiger kan het niet

Asperges koken ingewikkeld. No way! Hanteer deze methode en je hebt altijd een heerlijke asperge op je bord.

1. Goed schillen (alleen witte asperges) en een ruim stuk van de onderkant afbreken.

2. Water aan de kook brengen, asperges toevoegen en 10 minuten laten koken

3. Vuur uitzetten en 10 minuten laten staan. 

4. Kook de schillen mee (meer smaak) of bewaar ze voor de soep.

Nat houden

Bewaar asperges altijd in een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen.

Aspergepan

De pan heeft voor- en nadelen. Asperges koken in een braadslede mag ook!

Groen is gemak

Groene asperges smaken anders en hoef je niet te schillen. Kiezen doe jij zelf.

wijntip

Bij vorstelijke asperges hoort natuurlijk een goed glas wijn

Lentekriebels: asperges & witte wijn – Het zonnetje laat zich weer zien, yes, de lente is begonnen! Welke wijn drinken we bij asperges?

Lees hier meer

10 aspergefeiten uitgelicht

In de oudheid, bij de Grieken, Romeinen en Chinezen, werden asperges omschreven als geneeskrachtig. Tegenwoordig vinden we ze vooral lekker. Toch zijn asperges ook erg gezond. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen. Het Vitamine Informatie Bureau zette samen met het Nederlands asperge centrum de meest opvallende feiten over de asperge op een rij.

Lees hier verder

Asperge recepten

En dan natuurlijk de asperge recepten. Wij doken de keuken in met heel wat asperges. Het resultaat is een keur aan asperge recepten. Heerlijk om met zo’n mooi, vers product te mogen werken. Probeer onze asperge recepten maar ga vooral zelf aan de slag en vertel ons jouw ideeën.

Aspergesoepen

De basis voor al deze aspergesoepen is gelijk, de schillen en de kontjes, dus eigenlijk “het afval” van de asperges. Deze laat je lekker pruttelen op het vuur en je hebt uiteindelijk een heerlijke bouillon vol met asperge smaak en verder kijk en kies je welke jou het lekkerste lijkt. Bij onze asperge recepten mogen deze soepen natuurlijk niet ontbreken.

1 van 4

Salades met asperges

Wie op zoek is naar asperge recepten komt al snel bij de traditionele asperge recepten terecht. Niets mis mee, maar ontdek de asperges ook eens op een andere manier zoals in salades bijvoorbeeld. Deze salades met asperges passen helemaal bij het seizoen waarin de asperges verkrijgbaar zijn.

1 van 2

Asperges als voorafje

De Hollandse asperges kun je natuurlijk ook als voorafje serveren. Maak een mooi klein gerechtje met de asperge in de hoofdrol. Een ragout van asperges bijvoorbeeld is heerlijk op een geroosterd broodje of in een pasteibakje. Maar ook een bundeltje van asperges gerold in een plakje ham of zalm is een heerlijk eenvoudig voorgerecht. Met deze asperge recepten kun je ongetwijfeld zelf nog veel meer variaties bedenken.

Hoofdgerechten met asperges

28 asperge recepten om het hele seizoen te genieten

We hebben heel vele inspiratie met de asperge voor je op een rij gezet. Scroll door de recepten en geniet het hele seizoen van die heerlijke asperges. Ze mogen dus iedere week op tafel ? Van asperge quiche tot asperge risotto tot asperges met vis of asperges in een pastagerecht. Tafel lekker!

Hoofdgerechten met asperges

1 van 4

Wat maak jij met asperges?

Deel jouw geheimen op Lekker Tafelen

We vinden het écht heel leuk als je ons ook verteld wat jij met asperges maakt. Wat is je favoriete recept of wat is jouw gouden tip bij de bereiding van asperges. Laat het ons weten middels het reactieformulier onder deze pagina.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer