Aspergerecepten voor elk moment – van klassiek tot verrassend uit de oven – Asperges zijn hét seizoensproduct van het voorjaar. Vers van de koude grond, knapperig, sappig en vol smaak. Of je nu gaat voor klassiek met ham en ei, of ze in de oven schuift met een stukje vis of vlees: met asperges kun je alle kanten op. In dit artikel bundelen we de lekkerste aspergerecepten. Makkelijk te maken, lekker om te delen aan tafel en altijd met verse ingrediënten in de hoofdrol.
Even terug naar de basis: wat moet je weten over asperges?
Witte of groene asperges?
Witte asperges groeien onder de grond, in opgehoogde ruggen. Zodra ze boven de grond uitkomen, worden ze paarsig en bitterder. Ze zijn subtiel van smaak en zacht van structuur. Groene asperges groeien gewoon in het zonlicht, hebben meer bite en hoef je meestal niet te schillen. De smaak? Iets kruidiger, nootachtiger.
Wanneer zijn asperges in het seizoen?
Het seizoen voor witte asperges loopt ruwweg van begin april tot 24 juni (Sint-Jan). Groene asperges zijn vaak iets langer verkrijgbaar, ook uit Nederlandse vollegrondsteelt.
Waar let je op bij het kopen?
Verse asperges zijn:
- strak en stevig
- knakken niet, maar buigen licht
- piepen als je ze tegen elkaar wrijft
- hebben een vochtige snijkant
Bewaar ze in een vochtige theedoek in de koelkast, dan blijven ze 2 tot 3 dagen goed.
Schillen en koken
Witte asperges schil je van net onder het kopje tot onderaan, royaal en zonder haast. Gebruik een dunschiller of speciale aspergeschiller. Zorg voor voldoende licht, zodat je goed ziet of alle schil verwijderd is. Snijd daarna 1 tot 2 cm van de onderkant af. Groene asperges schil je alleen als ze dik en vezelig zijn.
Koken doe je in ruim water met zout, eventueel een klontje boter en een snufje suiker. Kooktijd? Witte asperges zo’n 7–10 minuten, afhankelijk van de dikte, daarna nog even laten nagaren. Groene asperges zijn al klaar na 3–5 minuten.
Heb je echt een aspergepan nodig?
Niet per se. Een hoge pan is handig, maar je kunt asperges ook prima plat koken in een ruime koekenpan of hapjespan. Leg ze naast elkaar en dek af met een stukje bakpapier onder water om gelijkmatig te garen.
De perfecte wijn bij asperges
Ontdek hoe je asperges perfect combineert met wijn: tips, uitleg over mondgevoel en verrassende wijn-spijscombinaties.
Check het recept of lees de infoDetailsAspergerecepten
De koningin der groenten wordt het meest op de klassieke manier gemaakt. Hier vind je de twee bekendste recepten met witte asperges – precies zoals ze bedoeld zijn en met alleen maar verse ingrediënten.
Asperge traditioneel met ham, ei en krieltjes
De klassieker onder de aspergerecepten: asperge traditioneel met ham, ei, krieltjes en gesmolten roomboter. Makkelijk én favoriet.
Asperges op zijn Vlaams
Een tijdloze Belgische klassieker van malse witte asperges met verse roomboter , peterselie en ei. Dat zijn Asperges op zijn Vlaams.
Verse asperges met een echt lekkere saus
Te vaak zien we bij aspergetelers ook de zakjes saus liggen. Wat water toevoegen en klaar. Zo zonde! Met een zelfgemaakte saus, weet je wat je eet. En, je kunt meerdere varianten maken. We delen verschillende echt lekkere en zelfgemaakt aspergesauzen met je:
Vijf huisgemaakte asperge sauzen; lekkerder dan saus uit een pakje
Vijf makkelijke sauzen voor bij asperges. Zelfgemaakt, snel klaar en véél lekkerder dan saus uit een pakje.
3 aspergerecepten om als voorgerecht te serveren
De Hollandse asperges kun je natuurlijk ook als voorgerecht serveren. Maak een mooi klein gerechtje met de asperge in de hoofdrol. Een ragout, bijvoorbeeld, is heerlijk op een geroosterd broodje of in een pasteibakje. Maar ook een bundeltje gerold in een plakje ham of zalm is een heerlijk eenvoudig voorgerecht. Met de recepten kun je ongetwijfeld zelf nog veel meer variaties bedenken.
Makkelijke en heerlijke soepen met asperges
Bij deze serie aspergerecepten horen natuurlijk ook de aspergesoepen. Via de link hieronder vind je een complete serie. Van heerlijke romig tot fruitig en pittig.
Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij
Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!
Hoofdgerechten met asperges
Naast de traditionele aspergerecepten met ei en ham kun je nog talloze andere combinaties bedenken. Combineer de asperges bijvoorbeeld met vlees, met vis of verwerk ze in een ovenschotel of quiche. Er is echt heel veel mogelijk. De volgende recepten helpen je ongetwijfeld op weg.
6 aspergerecepten met vlees
Asperges met vlees. De klassieke combinatie met ham is er daar natuurlijk ook een van. Daarnaast kun je ze heel goed serveren met kip. Tussen de vijf recepten staat vast ook een favoriet voor jou.
Asperges met vis
Je kunt asperges zowel met zalm als met witvis combineren. Daarnaast is ook de combinatie met (Hollandse) garnalen populair. Hieronder tref je veel voorbeelden waarin asperges met vis een mooie combinatie vormen.
Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie
Geniet volop van asperges in de korte tijd dat ze er zijn. Hier vind je heel veel lekkere recepten voor asperges met vis.
9 aspergerecepten uit de oven
Kies voor een heerlijke ovenschotel of voor een knapperige quiche. Kijk hieronder naar de fantastische mogelijkheden bij een bereiding in de oven. Proberen maar! Gegarandeerd dat je met die recepten de asperge tijdens het seizoen veel vaker op tafel zet.
Check ook de volgende aspergerecepten:
Bij de eerste aankoop wordt er vaak voor een traditionele bereiding gekozen. Maar het seizoen duurt wel drie maanden. Als je ze wekelijks op tafel zet kun je 12 weken lang steeds een andere variant kiezen. Er zijn echt mogelijkheden te over, en in ons geval komen daar geen zakjes saus aan te pas. Je kunt het allemaal gewoon lekker vers maken, dat geeft veel meer voldoening.
Makkelijke recepten voor salades met asperges; doe het eens helemaal anders
Wie op zoek is naar aspergerecepten komt al snel bij de traditionele aspergerecepten terecht. Niets mis mee, maar ontdek de asperges ook eens op een andere manier zoals in salades bijvoorbeeld. De salades met asperges passen helemaal bij het seizoen waarin de asperges verkrijgbaar zijn.
Aspergesalades; lekker anders
Eet asperges eens anders dan met aardappels, ei en ham. In een salade dus. Lekker Tafelen presenteert je de lekkerste aspergesalades!
Asperges uit Limburg of uit het hele land?
De telers van de groente vind je allang niet meer alleen in Limburg. Door het hele land worden de witte en groene stengels geteeld. Kijk dus eens naar de mogelijkheden in jouw eigen omgeving. Want vanuit Groningen naar Limburg rijden om ze bij de boer te halen, is echt niet duurzaam.
Praktische tips & weetjes over asperges
Kun je asperges invriezen?
Jazeker. Schil ze (witte asperges), snijd de onderkant af, en vries ze rauw in. Koken doe je dan rechtstreeks vanuit de vriezer, zonder eerst te ontdooien.
Wat kun je doen met de schillen en kontjes?
Niet weggooien! Kook er bouillon van. Gooi de schillen en onderkanten in een pan met water, voeg een snuf zout toe en laat 30–45 minuten trekken. Perfect als basis voor soep of saus.
Hoe serveer je asperges mooi?
Leg ze op een warme schaal, liefst in gelijke richting, met de kopjes naar één kant. Serveer de saus apart in een kommetje of juskan. Een gekookt eitje erboven geraspt maakt het af.
Zijn asperges gezond?
Zeker. Ze bevatten weinig calorieën, veel vezels, foliumzuur en vitamine K. Bovendien zijn ze vochtafdrijvend – vandaar dat typische geur-effectje bij het plassen 😉
Stengelgroenten; soorten & recepten
Ze zijn minder bekend dan de bladgroenten en knolgewassen, maar allemaal wel verrassend lekker. Weet jij alles al van stengelgroenten?