Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges – We hebben het dan expliciet niet over de Limburgse asperge. Want ze horen allang niet meer alleen bij Limburg. Denk aan de Brabantse, maar ook de Sallandse. Tegenwoordig groeien ze in het hele land.
Het seizoen
Het aspergeseizoen is er één om naar uit te kijken. Eén van de weinige groenten waar je echt op moet wachten. Verrassend, ieder jaar weer. Weggezet als de koning der groenten, en die titel zijn ze ook meer dan waard. Die vorstelijke asperge, we praten er graag over, maar verschijnen ze ook daadwerkelijk op tafel? Wij nodigen je graag uit om er niet te moeilijk over te doen, maar ze wel vorstelijk te behandelen. In deze special vind je dan ook tips, volop aspergerecepten en een eerlijk, nuchter (niet commercieel) verhaal. Blijf je, ondanks onze tips, toch stiekem nog zitten met die ene prangende vraag? Laat het ons weten!
Die vorstelijke asperge, we praten er graag over, maar verschijnen ze ook daadwerkelijk op tafel?
Asperges uit Limburg of uit het hele land?
Liefde van boodschappenmand tot serveerschaal
Twijfel is echt niet nodig. Aspergepannen, aspergeschillers, er wordt nogal ingewikkeld gedaan over de bereiding van de Hollandse asperge. Maar groente koken is niet moeilijker dan bloemkool koken. Deze tips moet je zeker even meenemen als je ze wilt bereiden.
Asperges koken is niet moeilijker dan bloemkool koken
Check: Zijn ze vers?
Vooral als ze nog een beetje prijzig zijn heeft je groenteman ook wel eens moeite om ze snel te verkopen. Check altijd! en zeker in de supermarkt of ze daadwerkelijk vers zijn.
1. Wrijf er twee langs elkaar. Hoor je ze piepen? je bent verzekerd van een vers product.
2. Knijp in de onderkant. Komt er vocht uit? dan ben je verzekerd van een vers product
3. De kop moet mooi gesloten zijn, de vorm kaarsrecht en de kleur helder wit, groen of paars.
Eenvoudiger kan het niet
Asperges koken ingewikkeld. Echt niet! Hanteer deze methode en je hebt altijd een heerlijk resultaat op je bord.
1. Goed schillen (alleen de witte) en een ruim stuk van de onderkant afbreken.
2. Water aan de kook brengen, asperges toevoegen en 10 minuten laten koken
3. Vuur uitzetten en 10 minuten laten staan.
Nat houden
Bewaar ze altijd in een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen.
Aspergepan
De pan heeft voor- en nadelen. Koken in een braadslede mag ook!
Groen is gemak
Groene smaken anders en hoef je niet te schillen. Kiezen doe jij zelf.
Recepten met asperges
En dan natuurlijk de recepten. Asperges schillen en dan de keuken in want er is heel veel mogelijk met deze groente. De meest gekozen variant is het een traditionele bereiding met ham en ei.
Asperge traditioneel
De bekendste manier van asperges serveren is asperge traditioneel met gekookte ham, ei, krieltjes en gesmolten roomboter.
Soep en saus
Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij
Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!
Vijf huisgemaakte asperge sauzen
Asperge sauzen die niet uit een pakje komen. Met een goede, huisgemaakte aspergesaus zet je echt smaak op tafel. En zoveel werk is dat niet.
Salades met asperges
Wie op zoek is naar recepten komt al snel bij de traditionele asperge recepten terecht. Niets mis mee, maar ontdek de asperges ook eens op een andere manier zoals in salades bijvoorbeeld. Deze salades met asperges passen helemaal bij het seizoen waarin de asperges verkrijgbaar zijn.
Aspergesalades; lekker anders
Eet asperges eens anders dan met aardappels, ei en ham. In een salade dus. Lekker Tafelen presenteert je de lekkerste aspergesalades!
4 x Asperges als voorafje
De Hollandse asperges kun je natuurlijk ook als voorgerecht serveren. Maak een mooi klein gerechtje met de asperge in de hoofdrol. Een ragout bijvoorbeeld is heerlijk op een geroosterd broodje of in een pasteibakje. Maar ook een bundeltje gerold in een plakje ham of zalm is een heerlijk eenvoudig voorgerecht. Met deze recepten kun je ongetwijfeld zelf nog veel meer variaties bedenken.
Aspergeragout met garnalen
Met de koningin onder de groenten maak je een fluweelzachte ragout, gevuld met garnalen en champignons. Apergeragout met garnalen. Proeven!
Langoustines met asperges; eenvoudig maar lekker luxe
Een heerlijk luxe voorgerechtje, maar wel heel makkelijk te maken. Langoustines met asperges, en een lekker citroensausje. Verwennerij!
Asperges met gerookte zalm, een smaakvol voorafje
Asperges kunnen ook als voorgerecht. Asperges met gerookte zalm bijvoorbeeld. Lekker verse ingrediënten en supereenvoudig te maken.
Asperge amuse met ei
Asperges zijn meer dan alleen een hoofdgerecht. Probeer eens deze asperge amuse met ei. Serveer als voorgerecht, maar ook op de borreltafel.
Hoofdgerechten met asperges
Naast het hierboven genoemde traditionele gerecht met ei en ham kun je nog talloze andere combinaties bedenken. Combineer de asperges bijvoorbeeld met vlees, met vis of verwerk ze in een ovenschotel of quiche. Er is echt heel veel mogelijk. De volgende recepten helpen je ongetwijfeld op weg.
5 x met vlees
Asperges met vlees. De klassieke combinatie met ham is er daar natuurlijk ook één van. Daarnaast kun je ze heel goed serveren met kip. Tussen deze vijf recepten staat vast ook een favoriet voor jou.
Asperges met vis
Je kunt asperges zowel met zal als met witvis combineren. Daarnaast is ook de combinatie met (Hollandse) garnalen populair. Hieronder tref je veel voorbeelden waarin asperges met vis een mooie combinatie vormen.
Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie
Geniet volop van asperges in de korte tijd dat ze er zijn. Hier vind je heel veel lekkere recepten voor asperges met vis.
7 x asperges uit de oven
Kies voor een heerlijke ovenschotel of voor een knapperige quiche. Kijk hieronder naar de fantastische mogelijkheden bij een bereiding in de oven. Proberen maar! We garanderen dat je met deze recepten de asperge tijdens het seizoen veel vaker op tafel zet.
Quiche met asperges
Een vegetarische quiche met asperges. In mei en juni natuurlijk geschikt als diner, maar deze quiche is koud ook lekker bij de picknick.
Groentetaartje met verse spinazie, tuinbonen en asperges
Spinazie, tuinbonen en asperges, groene groenten mooi verpakt in een knapperig korstje van filodeeg. Dit groentetaartje oogst altijd succes.
Asperge quiche met lente-ui en ham
Asperges en lente-uien bezorgen ons op tafel een voorjaarsgevoel. Deze combinatie is de basis in een asperge quiche met lente-ui en ham.
Aspergequiche van groene asperges met lekker veel kaas
Asperges, de groene gecombineerd met Chaumes, een koemelkkaasje uit Frankrijk. Deze aspergequiche van groene asperges is echt smaak op tafel.
Check ook deze recepten
Bij de eerste aankoop wordt er vaak voor een traditionele bereiding gekozen. Maar het seizoen duurt wel drie maanden. Als je ze wekelijks op tafel zet kun je 24 weken lang steeds een andere variant kiezen. Er zijn echt mogelijkheden te over, en in ons geval komen daar geen zakjes saus aan te pas. Je kunt het allemaal gewoon lekker vers maken, dat geeft vele malen meer voldoening.
Stengelgroenten; soorten & recepten
Ze zijn minder bekend dan de bladgroenten en knolgewassen, maar allemaal wel verrassend lekker. Weet jij alles al van stengelgroenten?