Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges – Het gaat niet expliciet over de Limburgse asperge. Want ze horen allang niet meer alleen bij Limburg. Denk aan de Brabantse, maar ook de Sallandse. Tegenwoordig groeien er asperges in het hele land.
Het seizoen
Het aspergeseizoen is er een om naar uit te kijken. Een van de weinige groenten waar je echt op moet wachten. Verrassend, ieder jaar weer. Weggezet als de koningin van de groenten, en die titel zijn ze ook meer dan waard. Die vorstelijke asperge, er wordt graag over gepraat, maar verschijnen ze ook daadwerkelijk op tafel? Doe er niet te moeilijk over, maar behandel ze wel vorstelijk. In dit artikel vind je dan ook tips, volop aspergerecepten en een eerlijk, nuchter (niet commercieel) verhaal. Blijf je, ondanks alle tips, toch stiekem nog zitten met die ene prangende vraag? Laat het ons weten!
Die vorstelijke asperge, er wordt graag over gepraat, maar verschijnen ze ook daadwerkelijk op tafel?
Asperges uit Limburg of uit het hele land?
Liefde van boodschappenmand tot serveerschaal
Twijfel is echt niet nodig. Aspergepannen, aspergeschillers, er wordt nogal ingewikkeld gedaan over het klaarmaken van de Hollandse asperge. Maar die groente koken is niet moeilijker dan bloemkool koken. De tips hieronder moet je zeker even meenemen als je ze wilt klaarmaken.
Asperges koken is niet moeilijker dan bloemkool koken
Check: Zijn ze vers?
Vooral als ze nog een beetje prijzig zijn, heeft je groenteman ook wel eens moeite om ze snel te verkopen. Check altijd, en zeker in de supermarkt of ze daadwerkelijk vers zijn.
1. Wrijf er twee langs elkaar. Hoor je ze piepen? Je bent verzekerd van een vers product.
2. Knijp in de onderkant. Komt er vocht uit? Dan ben je verzekerd van een vers product.
3. De kop moet mooi gesloten zijn, de vorm kaarsrecht en de kleur helder wit, groen of paars.
Eenvoudiger kan het niet
Asperges koken ingewikkeld? Echt niet! Hanteer de methode die hier onder wordt beschreven en je hebt altijd een heerlijk resultaat op je bord.
1. Goed schillen (alleen de witte) en een ruim stuk van de onderkant afbreken.
2. Water aan de kook brengen, asperges toevoegen en 10 minuten laten koken.
3. Vuur uitzetten en 10 minuten laten staan.
Nat houden
Bewaar ze altijd in een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen.
Aspergepan
De pan heeft voor- en nadelen. Koken in een braadslede mag ook!
Groen is gemak
Groene asperges smaken anders en hoef je niet te schillen. Kiezen doe je zelf.
Recepten met asperges
En dan natuurlijk de recepten. Asperges schillen en dan de keuken in, want er is heel veel mogelijk met de groente. De meest gekozen variant is een traditionele bereiding met ham en ei.
Asperge traditioneel
De bekendste manier van asperges serveren is asperge traditioneel met gekookte ham, ei, krieltjes en gesmolten roomboter.
Asperges op zijn Vlaams
Een tijdloze Belgische klassieker van malse witte asperges met verse roomboter , peterselie en ei. Dat zijn Asperges op zijn Vlaams.
Soep en saus
Vijf huisgemaakte asperge sauzen
Asperge sauzen die niet uit een pakje komen. Met een goede, huisgemaakte aspergesaus zet je echt smaak op tafel. En zoveel werk is dat niet.
Aspergesoep; de lekkerste varianten op een rij
Recepten voor aspergesoep met alleen maar verse ingrediënten. Deze varianten op een basisrecept voor aspergesoep moet je echt ontdekken!
Salades met asperges
Wie op zoek is naar recepten komt al snel bij de traditionele asperge recepten terecht. Niets mis mee, maar ontdek de asperges ook eens op een andere manier zoals in salades bijvoorbeeld. De salades met asperges passen helemaal bij het seizoen waarin de asperges verkrijgbaar zijn.
Aspergesalades; lekker anders
Eet asperges eens anders dan met aardappels, ei en ham. In een salade dus. Lekker Tafelen presenteert je de lekkerste aspergesalades!
3 x asperges als voorafje
De Hollandse asperges kun je natuurlijk ook als voorgerecht serveren. Maak een mooi klein gerechtje met de asperge in de hoofdrol. Een ragout, bijvoorbeeld, is heerlijk op een geroosterd broodje of in een pasteibakje. Maar ook een bundeltje gerold in een plakje ham of zalm is een heerlijk eenvoudig voorgerecht. Met de recepten kun je ongetwijfeld zelf nog veel meer variaties bedenken.
Hoofdgerechten met asperges
Naast het hierboven genoemde traditionele gerecht met ei en ham kun je nog talloze andere combinaties bedenken. Combineer de asperges bijvoorbeeld met vlees, met vis of verwerk ze in een ovenschotel of quiche. Er is echt heel veel mogelijk. De volgende recepten helpen je ongetwijfeld op weg.
6 x met vlees
Asperges met vlees. De klassieke combinatie met ham is er daar natuurlijk ook een van. Daarnaast kun je ze heel goed serveren met kip. Tussen de vijf recepten staat vast ook een favoriet voor jou.
Asperges met vis
Je kunt asperges zowel met zalm als met witvis combineren. Daarnaast is ook de combinatie met (Hollandse) garnalen populair. Hieronder tref je veel voorbeelden waarin asperges met vis een mooie combinatie vormen.
Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie
Geniet volop van asperges in de korte tijd dat ze er zijn. Hier vind je heel veel lekkere recepten voor asperges met vis.
10 x asperges uit de oven
Kies voor een heerlijke ovenschotel of voor een knapperige quiche. Kijk hieronder naar de fantastische mogelijkheden bij een bereiding in de oven. Proberen maar! Gegarandeerd dat je met die recepten de asperge tijdens het seizoen veel vaker op tafel zet.
Lasagne met asperges en Appenzeller
Deze lasagne met asperges en Appenzeller kaasragout is eens een heel andere manier van asperges eten. Dit is absoluut comfortfood!
Lasagne met asperges; zet iets origineels op tafel
Lasagne met asperges, dat klinkt luxe en ingewikkeld, maar dat valt allemaal erg mee. Het is vooral erg lekker, en daar gaat het om!
Quiche met asperges
Een vegetarische quiche met asperges. In mei en juni natuurlijk geschikt als diner, maar deze quiche is koud ook lekker bij de picknick.
Asperge quiche met lente-ui en ham
Asperges en lente-uien bezorgen ons op tafel een voorjaarsgevoel. Deze combinatie is de basis in een asperge quiche met lente-ui en ham.
Check ook de volgende recepten:
Bij de eerste aankoop wordt er vaak voor een traditionele bereiding gekozen. Maar het seizoen duurt wel drie maanden. Als je ze wekelijks op tafel zet kun je 12 weken lang steeds een andere variant kiezen. Er zijn echt mogelijkheden te over, en in ons geval komen daar geen zakjes saus aan te pas. Je kunt het allemaal gewoon lekker vers maken, dat geeft veel meer voldoening.
Stengelgroenten; soorten & recepten
Ze zijn minder bekend dan de bladgroenten en knolgewassen, maar allemaal wel verrassend lekker. Weet jij alles al van stengelgroenten?