• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 17, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Pruimentijd. Vier het seizoen!

door Redactie
in Specials
Pruimentijd - pruimen - seizoen
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Pruimentijd, zomertijd – Pruimen, een echte zomerse lekkernij. Ze zijn er maar kort, maar als ze er zijn, zijn ze er goed! Het Hollandse pruimenseizoen begint met de heerlijke Opal pruimen. Dit is een heerlijke, zoete, sappige en paars-rode pruim. En uiteindelijk komen de Reine Victoria’s. Deze pruim is echt een topper! Heerlijk zoet en sappig, groot en ovaalvormig en qua kleur lijkt deze pruim op de Opal pruimen. Nog een bekende pruim is de Reine Claude. Een kleine, groene pruim, maar heerlijk zoet en sappig. Verwen uzelf en koop eens een kilootje Hollandse Pruimen. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook super gezond. Gebruik ze uit de hand, maar ook als pruimenmoes, pruimensaus of pruimenjam. In fruitsalades, door de yoghurt of in pruimentaart. Lees dus snel verder.

Pruimentijd; waar let je op?

pruimentijd

Hollandse Pruimen, zo van de boom, zijn er volop in de maanden juli t/m oktober. In deze zelfde periode (of: 1 à 2 maanden eerder) zijn er geïmporteerde pruimen uit landen als Spanje, Italië, Frankrijk, België en Roemenië. In het vroege voorjaar zijn er geïmporteerde pruimen uit Chili en Zuid-Afrika. Stelregel blijft dat de Hollandse Pruimen de lekkerste zijn.

Pruimen zijn er maar kort. Als ze er zijn komen de rassen snel achter elkaar op de markt. U kunt dus gevarieerd kopen. Let er op dat de vruchten er gaaf en niet gekneusd uitzien. Koop pruimen vooral zo dat ze snel gegeten kunnen worden. In een zure pruim bijten is geen pretje en door deze onprettige ervaring worden er de volgende keer geen pruimen gekocht. Pruimen zijn over het algemeen zoet en sappig, mits ze rijp gegeten worden. Vooral de geïmporteerde pruimen, die er volop zijn voordat de Hollandse pruimen op de markt komen, zijn vaak wat zuur van smaak. Wacht daarom liever tot de echte Hollandse pruimen er zijn. U geniet dan veel meer van deze gezonde lekkernij.

Kies bij voorkeur voor echte HOLLANDSE PRUIMEN

Bewaren en Schoonmaken

Pruimen zijn niet erg lang houdbaar. Bewaar ze 3 à 4 dagen op een koele plaats of 4 tot 6 dagen in de koelkast. Eet de pruimen zo snel mogelijk als ze eenmaal rijp zijn, want een rijpe pruim rot snel weg!

In de pruimentijd kunt u hele verse pruimen prima invriezen. U kunt ze het beste invriezen als moes. Hiervoor ontvelt u de vruchten, vervolgens ontpit u ze en kookt u ze met een bodempje water tot moes. Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes kan vervolgens in een verpakking naar keuze gewoon in de vriezer.

Aan pruimen valt niet zoveel schoon te maken. Was ze alleen even onder (niet te koud) water en eet ze lekker uit de hand.

Voedingswaarde

De pruim is niet alleen lekker, maar ook uitermate gezond. Ze bevatten onder andere per 100 gram: 42 Kcal., 0,5 gram eiwit, 0 gram vet, 10 gram koolhydraten, 5 milligram vitamine C. Geniet dubbel in de pruimentijd!

Tip

Controleer, als u pruimen koopt, altijd goed hoe rijp ze zijn. Pruimen zijn alleen lekker als ze voldoende rijp zijn. De meeste pruimensoorten worden donkerder van kleur naarmate ze rijper worden.

Even wat soorten op een rij

De Ontario is een ronde, groen/gele pruim die in de tweede helft van juli op de markt komt. De smaak is sappig en zoet.

De Opal is een kleine paars/rode pruim die half juli op de markt komt. Ze zijn sappig en heerlijk zoet van smaak.

De Reine Claude Verte is een kleine, ronde en groen/gele pruim die er begin augustus is. De smaak van deze pruim is zoet en sappig.

Half augustus komen de Reine Victoria’s op de markt. Dit is een grote, langwerpige, rode pruim. Het is absoluut een topper onder de pruimen rassen en het is dan ook één van de meest bekende pruimen.

Dit geldt ook voor de Reine Claude d’Althan pruimen die er eind augustus zijn. Dit is een grote, ronde, paars/rode pruim die erg sappig is en voortreffelijk smaakt.

Ga genieten van de pruimentijd!

Tags: Fruit - Pruimen

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt
Ontbijt en lunch

Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt

kruidige pruimen plaatkoek bakken
Gebak

Kruidige pruimen plaatkoek met 5 spices

Pruimenclafoutis
Gebak

Pruimenclafoutis van verse pruimen

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout
Taart

Pruimentaartje met hazelnoot en havermout

Pruimen custard taartje
Taart

Pruimen custard taartje met een beetje pit

Reacties 2

  1. Paul Wartena says:
    1 jaar geleden

    Je stelt dat Hollandse pruimen het lekkerst zijn. Dat is niet mijn ervaring. Ze zijn vaak onrijp. Zelf heb ik liever Turkse pruimen, die rassen hebben die je vroeger bij ons zag, zoals die gele.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Een verschil van mening in deze is niet erg Paul. Hollandse pruimen hebben écht mijn voorkeur ten opzichte van heel veel pruimen die buiten het seizoen in de supermarkten liggen. Dat ze vaak niet rijp zijn heeft alles te maken met commercie en niets met de vrucht zelf.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter...

Lees verder
Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Tex-Mex gehaktballen

Tex-Mex gehaktballen

Handige kooktips

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

Lees verder
hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • sam op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Elise op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Eveline op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Suzanne op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen