Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pruimentijd. Vier het seizoen!

Juli / Augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten, en smaken. Geniet nu van de pruimentijd met recepten ….

2 8.988

Pruimentijd, zomertijd – Pruimen, een echte zomerse lekkernij. Ze zijn er maar kort, maar als ze er zijn, zijn ze er goed! Het Hollandse pruimenseizoen begint met de heerlijke Opal pruimen. Dit is een heerlijke, zoete, sappige en paars-rode pruim. En uiteindelijk komen de Reine Victoria’s. Deze pruim is echt een topper! Heerlijk zoet en sappig, groot en ovaalvormig en qua kleur lijkt deze pruim op de Opal pruimen. Nog een bekende pruim is de Reine Claude. Een kleine, groene pruim, maar heerlijk zoet en sappig. Verwen uzelf en koop eens een kilootje Hollandse Pruimen. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook super gezond. Gebruik ze uit de hand, maar ook als pruimenmoes, pruimensaus of pruimenjam. In fruitsalades, door de yoghurt of in pruimentaart. Lees dus snel verder.


Pruimentijd; waar let je op?

pruimentijd

Hollandse Pruimen, zo van de boom, zijn er volop in de maanden juli t/m oktober. In deze zelfde periode (of: 1 à 2 maanden eerder) zijn er geïmporteerde pruimen uit landen als Spanje, Italië, Frankrijk, België en Roemenië. In het vroege voorjaar zijn er geïmporteerde pruimen uit Chili en Zuid-Afrika. Stelregel blijft dat de Hollandse Pruimen de lekkerste zijn.

Pruimen zijn er maar kort. Als ze er zijn komen de rassen snel achter elkaar op de markt. U kunt dus gevarieerd kopen. Let er op dat de vruchten er gaaf en niet gekneusd uitzien. Koop pruimen vooral zo dat ze snel gegeten kunnen worden. In een zure pruim bijten is geen pretje en door deze onprettige ervaring worden er de volgende keer geen pruimen gekocht. Pruimen zijn over het algemeen zoet en sappig, mits ze rijp gegeten worden. Vooral de geïmporteerde pruimen, die er volop zijn voordat de Hollandse pruimen op de markt komen, zijn vaak wat zuur van smaak. Wacht daarom liever tot de echte Hollandse pruimen er zijn. U geniet dan veel meer van deze gezonde lekkernij.

Kies bij voorkeur voor echte HOLLANDSE PRUIMEN

Bewaren en Schoonmaken

Pruimen zijn niet erg lang houdbaar. Bewaar ze 3 à 4 dagen op een koele plaats of 4 tot 6 dagen in de koelkast. Eet de pruimen zo snel mogelijk als ze eenmaal rijp zijn, want een rijpe pruim rot snel weg!

In de pruimentijd kunt u hele verse pruimen prima invriezen. U kunt ze het beste invriezen als moes. Hiervoor ontvelt u de vruchten, vervolgens ontpit u ze en kookt u ze met een bodempje water tot moes. Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes kan vervolgens in een verpakking naar keuze gewoon in de vriezer.

Aan pruimen valt niet zoveel schoon te maken. Was ze alleen even onder (niet te koud) water en eet ze lekker uit de hand.

Voedingswaarde

De pruim is niet alleen lekker, maar ook uitermate gezond. Ze bevatten onder andere per 100 gram: 42 Kcal., 0,5 gram eiwit, 0 gram vet, 10 gram koolhydraten, 5 milligram vitamine C. Geniet dubbel in de pruimentijd!

Tip

Controleer, als u pruimen koopt, altijd goed hoe rijp ze zijn. Pruimen zijn alleen lekker als ze voldoende rijp zijn. De meeste pruimensoorten worden donkerder van kleur naarmate ze rijper worden.

Even wat soorten op een rij

De Ontario is een ronde, groen/gele pruim die in de tweede helft van juli op de markt komt. De smaak is sappig en zoet.

De Opal is een kleine paars/rode pruim die half juli op de markt komt. Ze zijn sappig en heerlijk zoet van smaak.

De Reine Claude Verte is een kleine, ronde en groen/gele pruim die er begin augustus is. De smaak van deze pruim is zoet en sappig.

Half augustus komen de Reine Victoria’s op de markt. Dit is een grote, langwerpige, rode pruim. Het is absoluut een topper onder de pruimen rassen en het is dan ook één van de meest bekende pruimen.

Dit geldt ook voor de Reine Claude d’Althan pruimen die er eind augustus zijn. Dit is een grote, ronde, paars/rode pruim die erg sappig is en voortreffelijk smaakt.

Ga genieten van de pruimentijd!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Paul Wartena zegt

    Je stelt dat Hollandse pruimen het lekkerst zijn. Dat is niet mijn ervaring. Ze zijn vaak onrijp. Zelf heb ik liever Turkse pruimen, die rassen hebben die je vroeger bij ons zag, zoals die gele.

    1. Redactie zegt

      Een verschil van mening in deze is niet erg Paul. Hollandse pruimen hebben écht mijn voorkeur ten opzichte van heel veel pruimen die buiten het seizoen in de supermarkten liggen. Dat ze vaak niet rijp zijn heeft alles te maken met commercie en niets met de vrucht zelf.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer