• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Avocado; Zet dit gezonde fruit eens centraal

Omdat deze vrucht zo heerlijk romig en zacht van smaak is kun je deze bij tal van andere ingrediënten gebruiken.

door Connie Derks
in Specials
1
0
avocado

Avocado: Hij wordt steeds meer verkocht de avocado en dat is niet zo gek want hij is lekker, gezond en in vele gerechten te gebruiken.

Steeds populairder

De avocado was jaren geleden nog niet zo heel erg bekend, er werd gedacht dat het een product voor gezondheidsgoeroes was. Die gedachte was eigenlijk zo gek nog niet want dit fruit is dan ook heel erg gezond. Maar dat niet alleen hij is ook nog eens heel erg lekker en multi-inzetbaar. Dat is dan weer de reden dat we nu zoveel avocado’s eten, de winkels krijgen ze soms niet aangesleept.

Je kent het vast wel, je koopt avocado’s en je denkt een prachtig exemplaar gescoord te hebben. Dan kom je thuis en op het moment dat je de avocado wilt gaan gebruiken snijd je de vrucht in tweeën en dan is die bruin. Je kunt van alles tegenkomen als je avocado’s koopt. Van lichtgroen tot te hard of te zacht of helemaal bruin.  Ook loop je de kans dat het vruchtvlees draderig is. Dit ziet er niet echt smakelijk uit.

Eenmaal gekocht moet een rijpe avocado vrij snel gegeten worden, maar wat doe je met die keiharde exemplaren? Want onrijp zijn ze vrij smakeloos en erg rubberachtig van structuur.

Om al die miskopen te beperken en hoe er mee om te gaan als je toch weer dat ene onrijpe exemplaar hebben we enkele oplossingen voor je op een rijtje gezet.

avocado kopen, snijden en bewaren
Kookschool

Avocado kopen, bewaren en snijden

Een goede avocado kopen, waar let je op? Wat doe je met een onrijp exemplaar en hoe haal je het beste een pit eruit? Je leest het hier.

Check het recept of lees de info

Avocado’s kun je op allerlei manieren eten. Je kent vast wel het Mexicaanse guacamole recept, of gewoon lekker op brood met wat zout en peper of in een salade. Maar ook in een smoothie, als saus voor je pasta en zelfs in zoete gerechten is deze exoot te gebruiken.

Ontbijt en lunch worden er alleen maar beter van

Avocado’s zijn heerlijk in een salade of op brood. Hij vult goed en houdt je ook langer verzadigd zodat je de hele dag weer door kan en minder snel zult gaan snaaien. Al heb je dat snaaien voor een groot deel natuurlijk wel zelf in de hand, maar met een goed ontbijt of lunch is die kans wel een stuk kleiner.

Als je er een beetje behoedzaam mee omgaat en de vrucht in mooie plakjes of blokjes snijdt of er een heerlijk smeersel van maakt en zo je brood of salade met zorg samenstelt kan je maaltijd er ook voor het oog heel goed uitzien.

Een mooi opgemaakt bord geeft je het gevoel van een feestje, het geeft je een voldaan gevoel. Op deze manier is een gezonde lunch geen enkel probleem.

Salade van rode bietjes
Salade

Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado

Een heerlijke salade van rode bietjes is al helemaal lekker. Met een paar extra ingrediënten maak je er een complete maaltijdsalade van.

Avocado eisalade
Ontbijt en lunch

Avocado eisalade; Voor ontbijt, lunch of borrel

Ontbijt, lunch of borrel eens met deze avocado eisalade. Lekker op een snee geroosterde zuurdesem of op een hard broodje.

Broodje gezond; oftewel een smulsandwich
Ontbijt en lunch

Broodje gezond; de avocado sandwich

De definitie van een broodje gezond verschilt nogal. Dit broodje voldoet in ieder geval aan onze definitie van gezond. Echt brood, zeekraal, avocado en kaas

Salade met avocado, ontbijtspek, granaatappelpitjes en meer
Salade

Salade met avocado, ontbijtspek, granaatappelpitjes en meer

Een verse huisgemaakte salade van kropsla (retrosla) en niet uit een zakje. KROPsla hoef je alleen even te plukken en met deze mooie verse ingrediënten zet je ook in no-time iets lekkers op tafel.

Tips

  • Leg een onrijpe vrucht bij bananen op de fruitschaal zo zal deze sneller rijpen.
  • Laat de pit in een halve avocado zitten als je deze wil bewaren, zo zal deze minder snel bruin worden.
  • Besprenkel gesneden plakjes of blokjes met citroensap om de mooie frisgroene kleur te behouden.
  • Makkelijk voor een spread of smoothie avocado uit de vriezer.
  • Een goed rijpe vrucht moet zacht, maar toch stevig aanvoelen.
  • Bewaar exoten niet in de koelkast !!

Borreltijd; guacamole & lekkere dips

Dat een avocado lekker is voor smeerseltjes is bij iedereen wel bekend. Als deze vrucht namelijk mooi rijp is, kun je er een heerlijke zalvige spread mee maken. Deze spread kun je dan weer bewerken tot de lekkerste smeerseltjes of dips. De guacamole met tortillachips  is er een bekend voorbeeld van. Maar er is nog veel meer mogelijk.

Omdat deze vrucht zo heerlijk romig en zacht van smaak is kun je deze bij tal van andere ingrediënten gebruiken.

Hummus met avocado
Saus

Hummus met avocado

Deze luxe hummus met avocado is zacht van structuur en romig van smaak door de toevoeging van avocado. Om te dippen of als broodbeleg.

Guacamole
Saus

Guacamole zelf maken is een fluitje van een cent

Een van de meest bekende gerechten met avocado is toch wel de guacamole. En de allerlekkerste maak je natuurlijk zelf.

avocado dip
Saus

Avocado dip; Bij de borrel, op brood, of in een wrap

Deze makkelijk te maken avocado dip is heerlijk op de borreltafel, maar gebruik de avocado dip ook in salades, op brood of in een wrap.

Fruitige guacamole
Saus

Fruitige guacamole; Maak een feest van je borreltafel

Knapperige tortilla chips en deze fruitige guacamole zijn een hit op de borreltafel. De basis blijft avocado maar we voegen er nog wat extra vers fruit toe.

De lekkerste voorafjes met avocado

Wil je origineel voor de dag komen en eens iets anders dan een soepje als voorafje? Dan is deze groene kanjer een perfect ingrediënt. Het oogt mooi, smaakt romig en heeft een luxe uitstraling.

Wie zegt dat avocado niet lekker is haal je met deze heerlijke voorgerechten over de streep.

Avocadocrème
Voorgerecht

Avocadocrème met Hollandse garnalen en een Parmezaankoekje

Avocado gevuld met tonijnsalade-alternatief header
Voorgerecht

Avocado gevuld met tonijnsalade; lekker smeuïg

kerst bij de borrel
Hapjes

Krokant cupje met avocado en zalm

Lekker zowel warm als koud

De avocado wordt meestal koud gegeten. Gesneden in mooie plakjes of blokjes is het een lust voor het oog. Ook geprakt of gemalen in een spread doet deze vrucht het goed. Maar heb je er al eens aan gedacht om de avocado warm te gebruiken? Snij er eens een door en besmeer deze licht met olijfolie en leg die dan eens op de BBQ. Dat is echt onverwachts lekker en een welkome afwisseling bij de BBQ. Maar ook in een pasta kort mee verwarmd is deze exoot erg smakelijk. Kook deze vrucht echter niet door want daar wordt de smaak niet beter van, het kan zelfs iets bitter worden. Kort doorroeren en warm laten worden door de warmte van de overige ingrediënten is voldoende.

Laat een avocado niet doorkoken hierdoor kan deze bitter worden

spaghetti met een saus van avocado en spinazie
Pastagerechten

Spaghetti met een saus van avocado en spinazie

Mango-avocado salade
Salade

Mango-avocado salade met Shiso purple cress

poke met rauwe zalm
Visgerechten

Poke met rauwe zalm, avocado en glasnoedels

Zelfs in gebak voelt hij zich thuis

Wist je dat je de avocado zich ook prima leent om mee te bakken. Dit wordt vaak gedaan door veganisten omdat deze geen eieren en boter gebruiken. Deze dierlijke producten worden dan vervangen door een plantaardig product zoals de avocado omdat deze zo romig van smaak is en zacht van structuur. Vaak wordt er ook nog gebruikgemaakt van cacao, voor de smaak, maar ook om de eventuele verkleuring te verdoezelen.

Chocolade avocado taartje
Taart

Chocolade avocado taartje met een bodem van noten en dadels

Een chocolade avocado taartje met een heerlijke bodem van noten en dadels en een mousse van avocado. Een oven is hiervoor niet nodig.

Avocado "cheesecake"
Recepten

Avocado “cheesecake” anders maar lekker

Niet heel alledaags, maar een avocado cheesecake moet je echt eens proberen. Een heerlijk gebakje of serveer de cheesecake als dessert.

Tags: FruitFruit - Exoten
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen