Avocado – De avocado wordt steeds meer verkocht en dat is niet zo gek. Want avocado is lekker, gezond, en in heel veel gerechten te gebruiken.
Avocado’s worden steeds populairder
De avocado was jaren geleden nog niet zo heel erg bekend. Er werd gedacht dat het vooral een product voor gezondheidsgoeroes was. Die gedachte was eigenlijk zo gek nog niet, want dit fruit is dan ook heel erg gezond. Maar dat niet alleen. De avocado is ook nog eens heel erg lekker en multi-inzetbaar. Dat is dan weer de reden dat er nu zoveel avocado’s worden gegeten. De winkels krijgen ze soms niet aangesleept.
Je kent het vast wel, je koopt een avocado en je denkt een prachtig exemplaar gescoord te hebben. Dan kom je thuis en op het moment dat je de avocado wilt gaan gebruiken snijd je de vrucht in tweeën en dan is hij bruin vanbinnen. Je kunt van alles tegenkomen als je avocado’s koopt. Van lichtgroen tot te hard, te zacht of helemaal bruin. Ook loop je de kans dat het vruchtvlees draderig is. Dat ziet er niet echt smakelijk uit.
Eenmaal gekocht moet een rijpe avocado vrij snel gegeten worden. Maar wat doe je dan met die keiharde exemplaren? Want onrijp zijn ze vrij smakeloos en erg rubberachtig van structuur. Om al die miskopen te beperken en hoe er mee om te gaan als je toch weer dat ene onrijpe exemplaar te pakken hebt, zijn er enkele oplossingen voor je op een rijtje gezet.
Avocado kopen, bewaren en snijden
Een goede avocado kopen, waar let je op? Wat doe je met een onrijp exemplaar en hoe haal je het beste een pit eruit? Je leest het hier.
Check het recept of lees de infoAvocado’s kun je op allerlei manieren eten. Je kent vast wel het Mexicaanse guacamole recept. Of gewoon lekker op brood met wat zout en peper of in een salade. Maar ook in een smoothie, als saus voor de pasta en zelfs in zoete gerechten is de exoot te gebruiken.
Ontbijt en lunch worden er alleen maar beter van
Avocado’s zijn heerlijk in een salade of op brood. Hij vult goed en houdt je ook langer verzadigd, zodat je de hele dag weer door kan en minder snel zult gaan snaaien. Al heb je dat snaaien voor een groot deel natuurlijk wel zelf in de hand. Maar met een goed ontbijt of lunch is die kans wel een stuk kleiner.
Ge een beetje behoedzaam om met een avocado en snijd de vrucht in mooie plakjes of blokjes. Of maak er een heerlijk smeersel van. Als je je brood of salade met zorg samenstelt, kan je maaltijd er heel smakelijk uitzien.
Een mooi opgemaakt bord geeft je het gevoel van een feestje, het geeft je een voldaan gevoel. Op deze manier is een gezonde lunch geen enkel probleem!
Spinaziesalade met gerookte kip
Een smakelijke, snel te maken salade? Spinaziesalade met gerookte kip, avocado en blauwe bessen is een lekkere én gezonde keuze.
Broodje gezond; de avocado sandwich
De definitie van een broodje gezond verschilt nogal. Dit broodje voldoet in ieder geval aan onze definitie van gezond. Echt brood, zeekraal, avocado en kaas
Avocado eisalade; voor ontbijt, lunch of borrel
Ontbijt, lunch of borrel eens met deze avocado eisalade. Lekker op een snee geroosterde zuurdesem of op een hard broodje.
Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado
Een heerlijke salade van rode bietjes is al helemaal lekker. Met een paar extra ingrediënten maak je er een complete maaltijdsalade van.
Tips
- Leg een onrijpe vrucht bij bananen op de fruitschaal, zo zal de avocado sneller rijpen.
- Laat de pit in een halve avocado zitten als je die wilt bewaren. Zo zal hij minder snel bruin worden.
- Besprenkel gesneden plakjes of blokjes met citroensap om de mooie frisgroene kleur te behouden.
- Makkelijk voor een spread of smoothie avocado uit de vriezer.
- Een goed rijpe vrucht moet zacht, maar toch stevig aanvoelen.
- Bewaar exoten niet in de koelkast!
Borreltijd; guacamole en lekkere dips
Dat een avocado lekker is voor smeerseltjes is bij iedereen wel bekend. Als de vrucht namelijk mooi rijp is, kun je er een heerlijke zalvige spread mee maken. Die spread kun je dan weer bewerken tot de lekkerste smeerseltjes of dips. Guacamole met tortillachips is er een bekend voorbeeld van. Maar er is nog veel meer mogelijk.
Omdat deze vrucht zo heerlijk romig en zacht van smaak is kun je deze bij tal van andere ingrediënten gebruiken
Avocadosalade met zalm; lekker op de borrelplank
Wil je een echt lekkere en ook nog eens gezonde salade voor bij de borrel? Maak dan zeker deze romige avocadosalade met zalm.
Guacamole zelf maken is een fluitje van een cent
Een van de meest bekende gerechten met avocado is toch wel de guacamole. En de allerlekkerste maak je natuurlijk zelf.
Avocado dip; bij de borrel, op brood, of in een wrap
Deze makkelijk te maken avocado dip is heerlijk op de borreltafel, maar gebruik de avocado dip ook in salades, op brood of in een wrap.
Hummus met avocado
Deze luxe hummus met avocado is zacht van structuur en romig van smaak door de toevoeging van avocado. Om te dippen of als broodbeleg.
De lekkerste voorafjes met avocado
Wil je origineel voor de dag komen en eens iets anders dan een soepje als voorafje? Dan is die groene kanjer een perfect ingrediënt. Hij oogt mooi, smaakt romig en heeft een luxe uitstraling.
Wie zegt dat avocado niet lekker is haal je met deze heerlijke voorgerechten over de streep.
Avocado is zowel warm als koud lekker
De avocado wordt meestal koud gegeten. Gesneden in mooie plakjes of blokjes is avocado een lust voor het oog. Ook geprakt of gemalen in een spread doet de vrucht het goed. Maar heb je er al eens aan gedacht om de avocado warm te gebruiken? Snijd er eens een door en besmeer hem licht met olijfolie en leg die avocado dan eens op de BBQ. Dat is echt onverwachts lekker en een welkome afwisseling. Maar ook kort mee verwarmd in een pasta is de exoot erg smakelijk. Kook de vrucht echter niet door, want daar wordt de smaak niet beter van. Hij kan zelfs iets bitter worden. Kort doorroeren en warm laten worden door de warmte van de overige ingrediënten is voldoende.
Laat een avocado niet doorkoken, hierdoor kan hij bitter worden
Zelfs in gebak voelt avocado zich thuis
Wist je dat je de avocado zich ook prima leent om mee te bakken. Dit wordt vaak gedaan door veganisten, omdat die geen eieren en boter gebruiken. De dierlijke producten worden dan vervangen door een plantaardig product zoals de avocado, omdat die zo romig van smaak is en zacht van structuur. Vaak wordt er ook nog gebruikgemaakt van cacao, voor de smaak, maar ook om de eventuele verkleuring te verdoezelen.
Chocolade avocado taartje; met een bodem van noten en dadels
Een chocolade avocado taartje met een heerlijke bodem van noten en dadels en een mousse van avocado. Een oven is hiervoor niet nodig.
Avocado “cheesecake” anders maar lekker
Niet heel alledaags, maar een avocado cheesecake moet je echt eens proberen. Een heerlijk gebakje of serveer de cheesecake als dessert.
Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de tropen
Exotisch fruit is een mooie aanvulling op lokaal fruit. Maar hoe gek is het dat bananen (geïmporteerd) het meest gegeten fruit van NL zijn?