• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Avocado; Zet dit gezonde fruit eens centraal

Omdat deze vrucht zo heerlijk romig en zacht van smaak is kun je deze bij tal van andere ingrediënten gebruiken.

door Connie Derks
in Specials
1
0
avocado

Avocado: Hij wordt steeds meer verkocht de avocado en dat is niet zo gek want hij is lekker, gezond en in vele gerechten te gebruiken.

Steeds populairder

De avocado was jaren geleden nog niet zo heel erg bekend, er werd gedacht dat het een product voor gezondheidsgoeroes was. Die gedachte was eigenlijk zo gek nog niet want dit fruit is dan ook heel erg gezond. Maar dat niet alleen hij is ook nog eens heel erg lekker en multi-inzetbaar. Dat is dan weer de reden dat we nu zoveel avocado’s eten, de winkels krijgen ze soms niet aangesleept.

Je kent het vast wel, je koopt avocado’s en je denkt een prachtig exemplaar gescoord te hebben. Dan kom je thuis en op het moment dat je de avocado wilt gaan gebruiken snijd je de vrucht in tweeën en dan is die bruin. Je kunt van alles tegenkomen als je avocado’s koopt. Van lichtgroen tot te hard of te zacht of helemaal bruin.  Ook loop je de kans dat het vruchtvlees draderig is. Dit ziet er niet echt smakelijk uit.

Eenmaal gekocht moet een rijpe avocado vrij snel gegeten worden, maar wat doe je met die keiharde exemplaren? Want onrijp zijn ze vrij smakeloos en erg rubberachtig van structuur.

Om al die miskopen te beperken en hoe er mee om te gaan als je toch weer dat ene onrijpe exemplaar hebben we enkele oplossingen voor je op een rijtje gezet.

avocado kopen, snijden en bewaren
Kookschool

Avocado kopen, bewaren en snijden

Een goede avocado kopen, waar let je op? Wat doe je met een onrijp exemplaar en hoe haal je het beste een pit eruit? Je leest het hier.

Check het recept of lees de info

Avocado’s kun je op allerlei manieren eten. Je kent vast wel het Mexicaanse guacamole recept, of gewoon lekker op brood met wat zout en peper of in een salade. Maar ook in een smoothie, als saus voor je pasta en zelfs in zoete gerechten is deze exoot te gebruiken.

Ontbijt en lunch worden er alleen maar beter van

Avocado’s zijn heerlijk in een salade of op brood. Hij vult goed en houdt je ook langer verzadigd zodat je de hele dag weer door kan en minder snel zult gaan snaaien. Al heb je dat snaaien voor een groot deel natuurlijk wel zelf in de hand, maar met een goed ontbijt of lunch is die kans wel een stuk kleiner.

Als je er een beetje behoedzaam mee omgaat en de vrucht in mooie plakjes of blokjes snijdt of er een heerlijk smeersel van maakt en zo je brood of salade met zorg samenstelt kan je maaltijd er ook voor het oog heel goed uitzien.

Een mooi opgemaakt bord geeft je het gevoel van een feestje, het geeft je een voldaan gevoel. Op deze manier is een gezonde lunch geen enkel probleem.

Avocado eisalade
Ontbijt en lunch

Avocado eisalade; Voor ontbijt, lunch of borrel

Ontbijt, lunch of borrel eens met deze avocado eisalade. Lekker op een snee geroosterde zuurdesem of op een hard broodje.

Salade van rode bietjes
Salade

Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado

Een heerlijke salade van rode bietjes is al helemaal lekker. Met een paar extra ingrediënten maak je er een complete maaltijdsalade van.

Broodje gezond; oftewel een smulsandwich
Ontbijt en lunch

Broodje gezond; de avocado sandwich

De definitie van een broodje gezond verschilt nogal. Dit broodje voldoet in ieder geval aan onze definitie van gezond. Echt brood, zeekraal, avocado en kaas

Salade met avocado, ontbijtspek, granaatappelpitjes en meer
Salade

Salade met avocado, ontbijtspek, granaatappelpitjes en meer

Een verse huisgemaakte salade van kropsla (retrosla) en niet uit een zakje. KROPsla hoef je alleen even te plukken en met deze mooie verse ingrediënten zet je ook in no-time iets lekkers op tafel.

Tips

  • Leg een onrijpe vrucht bij bananen op de fruitschaal zo zal deze sneller rijpen.
  • Laat de pit in een halve avocado zitten als je deze wil bewaren, zo zal deze minder snel bruin worden.
  • Besprenkel gesneden plakjes of blokjes met citroensap om de mooie frisgroene kleur te behouden.
  • Makkelijk voor een spread of smoothie avocado uit de vriezer.
  • Een goed rijpe vrucht moet zacht, maar toch stevig aanvoelen.
  • Bewaar exoten niet in de koelkast !!

Borreltijd; guacamole & lekkere dips

Dat een avocado lekker is voor smeerseltjes is bij iedereen wel bekend. Als deze vrucht namelijk mooi rijp is, kun je er een heerlijke zalvige spread mee maken. Deze spread kun je dan weer bewerken tot de lekkerste smeerseltjes of dips. De guacamole met tortillachips  is er een bekend voorbeeld van. Maar er is nog veel meer mogelijk.

Omdat deze vrucht zo heerlijk romig en zacht van smaak is kun je deze bij tal van andere ingrediënten gebruiken.

Hummus met avocado
Saus

Hummus met avocado

Deze luxe hummus met avocado is zacht van structuur en romig van smaak door de toevoeging van avocado. Om te dippen of als broodbeleg.

Guacamole
Saus

Guacamole zelf maken is een fluitje van een cent

Een van de meest bekende gerechten met avocado is toch wel de guacamole. En de allerlekkerste maak je natuurlijk zelf.

avocado dip
Saus

Avocado dip; Bij de borrel, op brood, of in een wrap

Deze makkelijk te maken avocado dip is heerlijk op de borreltafel, maar gebruik de avocado dip ook in salades, op brood of in een wrap.

Fruitige guacamole
Saus

Fruitige guacamole; Maak een feest van je borreltafel

Knapperige tortilla chips en deze fruitige guacamole zijn een hit op de borreltafel. De basis blijft avocado maar we voegen er nog wat extra vers fruit toe.

De lekkerste voorafjes met avocado

Wil je origineel voor de dag komen en eens iets anders dan een soepje als voorafje? Dan is deze groene kanjer een perfect ingrediënt. Het oogt mooi, smaakt romig en heeft een luxe uitstraling.

Wie zegt dat avocado niet lekker is haal je met deze heerlijke voorgerechten over de streep.

Avocadocrème
Voorgerecht

Avocadocrème met Hollandse garnalen en een Parmezaankoekje

Avocado gevuld met tonijnsalade-alternatief header
Voorgerecht

Avocado gevuld met tonijnsalade; lekker smeuïg

kerst bij de borrel
Hapjes

Krokant cupje met avocado en zalm

Lekker zowel warm als koud

De avocado wordt meestal koud gegeten. Gesneden in mooie plakjes of blokjes is het een lust voor het oog. Ook geprakt of gemalen in een spread doet deze vrucht het goed. Maar heb je er al eens aan gedacht om de avocado warm te gebruiken? Snij er eens een door en besmeer deze licht met olijfolie en leg die dan eens op de BBQ. Dat is echt onverwachts lekker en een welkome afwisseling bij de BBQ. Maar ook in een pasta kort mee verwarmd is deze exoot erg smakelijk. Kook deze vrucht echter niet door want daar wordt de smaak niet beter van, het kan zelfs iets bitter worden. Kort doorroeren en warm laten worden door de warmte van de overige ingrediënten is voldoende.

Laat een avocado niet doorkoken hierdoor kan deze bitter worden

spaghetti met een saus van avocado en spinazie
Pastagerechten

Spaghetti met een saus van avocado en spinazie

Mango-avocado salade
Salade

Mango-avocado salade met Shiso purple cress

poke met rauwe zalm
Visgerechten

Poke met rauwe zalm, avocado en glasnoedels

Zelfs in gebak voelt hij zich thuis

Wist je dat je de avocado zich ook prima leent om mee te bakken. Dit wordt vaak gedaan door veganisten omdat deze geen eieren en boter gebruiken. Deze dierlijke producten worden dan vervangen door een plantaardig product zoals de avocado omdat deze zo romig van smaak is en zacht van structuur. Vaak wordt er ook nog gebruikgemaakt van cacao, voor de smaak, maar ook om de eventuele verkleuring te verdoezelen.

Chocolade avocado taartje
Taart

Chocolade avocado taartje met een bodem van noten en dadels

Een chocolade avocado taartje met een heerlijke bodem van noten en dadels en een mousse van avocado. Een oven is hiervoor niet nodig.

Avocado "cheesecake"
Recepten

Avocado “cheesecake” anders maar lekker

Niet heel alledaags, maar een avocado cheesecake moet je echt eens proberen. Een heerlijk gebakje of serveer de cheesecake als dessert.

Tags: FruitFruit - Exoten
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten
Specials

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf
Specials

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

yoghurt
Specials

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta
Specials

Zomerse recepten met feta

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen