Babyvoeding – De grote vraag van heel veel jonge ouders is: “hoe eet mijn kind gezond?” En terecht, want er is heel veel informatie en er zijn ook talloze merken die proberen om de voeding van je kind te beïnvloeden. Maar waarom zou je daar gebruik van maken? Want, jij eet toch VERS? Als jij zelf actief kookt en bakt met verse ingrediënten, is er ook voor je kind voldoende in huis.
Babyvoeding zelf maken? Stap 1: Koop een blender, staafmixer of foodprocessor
Vanaf 4 maanden kan jouw baby mee-eten met een deel van de ingrediënten die jij zelf ook eet. Uiteraard wordt het dan nog gepureerd. Dat is het moment om te zorgen dat je een blender, staafmixer of foodprocessor in huis hebt. Want het komende jaar ga je die intensief gebruiken.
Zo eet jouw baby vers, gezond en lekker in het komende jaar
Hieronder vind je een serie tips voor verse babyvoeding voor verschillende leeftijden. Daarbij is rekening gehouden met het spijsverteringssysteem en de motoriek van je baby. Je vindt hier tips en inspiratie van gepureerde groenten tot mee-eten met de pot. Van pure ingrediënten tot licht gekruide maaltijden. Het is allemaal VERS, gezond en LEKKER.
Babyvoeding 4-6 maanden
De juiste babyvoeding voor baby’s van 4-6 maanden is niet meer dan gepureerde verse ingrediënten. Je kunt uiteenlopende smaken geven, maar hou het volledig puur en maak het niet te dik. Geef niet iedere dag wat anders, maar laat je baby wennen aan de smaak. Een paar dagen later kun je een nieuwe smaak proberen.
Dit kun je pureren: Wortel, pastinaak, courgette, appel, peer. Kook de verse ingrediënten zonder schil en pureer ze dan.
Kipfilet uit de wok met wortel, aardappel en courgette
Budgetvriendelijk, gezond en snel, kipfilet uit de wok met wortel, aardappels en courgette is de ideale maaltijd op een drukke dag.
Pompoensoep met pastinaak
Een heerlijke herfstige maaltijdsoep? Maak eens pompoensoep met pastinaak. En weet je wat zo leuk is? Ook je baby kan met de pot mee-eten!
Babyvoeding 6-8 maanden
In de leeftijd van 6 tot 8 maanden kun je smaken voorzichtig gaan combineren. De structuur van de babyvoeding kan iets dikker worden. Let daarbij goed op of het goed gaat met het kauwen en doorslikken.
Dit kun je pureren: wortel met zoete aardappel, appel met peer, zachte banaan of avocado. Om een dikkere puree te krijgen kun je havermout toevoegen. Let op, gebruik nog geen suiker. Je kunt vanaf 6 maanden ook stukjes ei geven. Dat ei moet wel goed gekookt zijn, dus zonder zacht eiwit of eigeel. Probeer maar eens roerei.
Hutspot met zoete aardappel; peen, uien en ZOETE aardappel
Een maaltijd voor het hele gezin, inclusief baby? Maak eens hutspot met zoete aardappel. En maak er meteen een babyhapje bij!
Spinaziestamppot met roerei; eenvoudig en erg lekker
Neem verse spinazie, kruimige aardappels en scharreleitjes en maak hiervan makkelijk en snel een echt lekkere spinaziestamppot met roerei.
Babyvoeding 8-10 maanden
Vanaf 8 maanden kun je babyvoeding met een wat grovere structuur geven. Denk aan zachtgekookte stukjes groente of fruit. Je baby kan die stukjes proberen op te pakken. Snijd wel hele kleine stukjes, voor de veiligheid. En, je kunt vanaf 8 maanden ook eiwitrijke voeding geven zoals yoghurt en peulvruchten.
Maak bijvoorbeeld kleine stukjes gekookte broccoli of bloemkool, of geef zachte stukjes fruit zoals banaan of peer. Geef gepureerde bonen of linzen, zonder zout of kruiden. Je kunt ook vanaf 8 maanden proberen om kleine stukjes kaas te geven. Let dan wel op dat het om jonge, zachte en minder zoute kaas gaat, die altijd gepasteuriseerd moet zijn.
Ovenschotel met bloemkool en peer
Deze verrassende ovenschotel met bloemkool en peer is een heerlijk verwarmende maaltijd als de dagen koud en guur zijn.
Linzen met spinazie (Indiase dahl)
In India noemen ze het dahl, hier heet het gewoon linzen met spinazie. Een kruidig, voedzaam en gezond gerecht. En ook nog eens vegetarisch.
Babyvoeding 10-12 maanden
Vanaf 10 maanden is babyvoeding bijna overbodig. Je baby kan nu mee-eten met de maaltijd, zolang het om zachtgekookte gerechten gaat en je geen zout of pittige kruiden toevoegt. Je kunt een stamppotje maken, of je kunt het gerecht heel fijn snijden.
Denk in deze leeftijdscategorie aan zachtgekookte pasta, rijst met fijngesneden zachte groenten, kleine stukjes fruit of aardappel en een beetje vlees of vis in zachte stukjes.
Koolraapstamppot met paddenstoelen
Koolraap is weer hip. In het najaar of in de winter kun je een vegetarische koolraapstamppot met paddenstoelen maken. Je mist het vlees niet!
Ragout van verse groenten met kip en rijst
Comfortfood voor jou en je kindje? Dat maak je lekker zelf! Met een ragout van verse groenten met kip gaat dat prima lukken!
Rode bieten stamppot met jonge Goudse kaas
De kleur van de rode bieten stamppot met jonge Goudse kaas is verrassend anders, de smaak is ook verrassend anders en erg lekker!
Macaroni bolognese, de baby eet ook mee
Doordeweeks wil iedereen graag makkelijk, maar ook lekker eten. Een grote pan met macaroni bolognese is dan een goed idee.
Daarom is gezonde babyvoeding zo onwijs belangrijk
Een goede voeding is niet alleen belangrijk voor een snelle groei en ontwikkeling, maar ook voor het opbouwen van een goed immuunsysteem, de hersenontwikkeling en, niet te vergeten, het ontwikkelen van smaak en eetgewoontes.
Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van spieren, organen en weefsels. Vitaminen en mineralen zijn nodig voor de groei. Gezonde vetten zijn nodig voor de hersenontwikkeling en de energie. Koolhydraten leveren de energie om te groeien, vezels zorgen voor een goede spijsvertering en water is nodig voor hydratatie. Vanaf 6 maanden is het extra belangrijk om ijzer binnen te krijgen uit bijvoorbeeld donkergroene groenten, bonen of een beetje vlees.
Kortom, laat ook jouw baby Lekker Tafelen met verse ingrediënten, dan krijgt je kind alles wat hij of zij nodig heeft.
Tips bij het bewaren van eten voor jonge kinderen
Vers gemaakte babyvoeding kun je makkelijk invriezen. Zorg voor echt verse ingrediënten, kook of stoom ze, pureer ze en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Vries in kleine porties in, zodat je makkelijk de juiste portie kunt ontdooien. Ontdooi liever niet in de magnetron, dus haal het op tijd uit de diepvries. Warm voor gebruik op in een pannetje warm water. Vires het niet opnieuw in.
Vers gemaakte babyvoeding kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Gebruik je spinazie of wortels? Houd dan maximaal 2 dagen aan, vanwege een hoger nitraatgehalte.
Wil je babyvoeding meenemen voor onderweg? Neem het dan mee in een koeltasje met koelelementen.
Tip: Of je babyvoeding nu invriest of in de koelkast bewaart, het is altijd verstandig om er (met een labeltje) even een datum op te schrijven. Dat voorkomt dat je iets per ongeluk te lang bewaart.