Bakken met banaan – van makkelijk tot een kleine uitdaging… bakken met banaan is voor iedereen te doen.
Gebak met banaan, heerlijk zacht en zoet
Bijna alle gebak dat je maakt met banaan is zacht en zoet. Banaan bevat bevat namelijk veel suikers en daar kun je mooi gebruik van maken door minder suiker toe te voegen. Behalve dat banaan vrij zoet is heeft hij ook een bepaalde structuur die er voor zorgt dat gebak zacht en smeuïg wordt en ook lang smeuïg blijft.
Bij het bakken met banaan gebruik je meestal rijpe of zelfs overrijpe bananen omdat deze zachter en zoeter zijn, maar ook omdat deze een sterkere smaak hebben. Bij gebruik van banaan in slagroomgebak of in een tarte tatin neem je het beste mooie stevige bananen die nog geen bruine vlekjes vertonen, maar wel al rijp zijn.
In vegan recepten worden de eieren vaak vervangen door banaan, ze geven niet het volume wat eieren vaak wel geven maar dragen bij aan de textuur van het gebak.
Muffins bakken is leuk en lekker
Een mooi voorbeeld van bakken met banaan zijn muffins. De muffin met bosbes en banaan is hiervoor een mooi basisrecept. Ze zijn gemaakt met een beslag waar banaan in verwerkt wordt. Het resultaat is een muffin die lekker zacht van structuur is en die ook heerlijk zoet is terwijl er maar een klein beetje suiker aan toegevoegd is. Bij muffins is het een kwestie van alles door elkaar roeren en klaar, supermakkelijk en snel dus. De bosbessen kun je vervangen door ieder ander gewenst fruit om zo het hele jaar door van zelfgebakken muffins te kunnen genieten. De crumble kun je weglaten, maar ook vervangen door nootjes of zelfs door verkruimelde koekjes zoals speculaas of oreo. Muffins bakken is dan ook erg leuk om met kinderen te doen. Het kan bijna niet fout gaan.
Muffin met bosbes en banaan
Niets mis met een boterham met kaas, maar ook bij het ontbijt kun je verrassen. Zet deze muffin met bosbes en banaan eens op de ontbijttafel.
Kies de juiste vorm bij het recept
Net als bij muffins is cake bakken met banaan ook een mogelijkheid. Let wel op de aanwijzingen in het recept. Als het een zwaar beslag met veel bananen is zoals de versie met walnoot gebruik je een lage vorm omdat het beslag te zwaar is om er een mooie luchtige cake of tulband van te bakken. Het tulband recept is dan ook een heel ander recept, het geeft een totaal ander eindresultaat. Dit beslag kun je in bijna iedere vorm bakken.
Bananencake met kokos en chocolade
Bananen, kokos en chocolade zijn een gouden smaakcombinatie. Gebruik gerust overrijpe bananen te gebruiken voor deze heerlijke bananencake.
Bananencake met walnoten; Smaken en geuren van het najaar
Gemaakt met overrijpe bananen. Deze zijn zo zoet dat ze een deel van de suiker kunnen vervangen. Lees hier de praktijktips van Connie
Omgekeerd bakken
Een echte klassieker is de tarte tatin. Dit is gebak van oorspronkelijk appels in een laagje karamel met een deksel van bladerdeeg die later de bodem wordt. In plaats van appel kun je ook vele andere soorten fruit gebruiken dus ook banaan. Omdat ze in de oven in de karamel garen heb je voor dit recept stevige bananen nodig. Zijn ze te rijp? Dan zie je na het bakken het mooie patroon van banaan niet meer. Ook de structuur van de banaan wordt dan te papperig wat niet smakelijk is. De bananen moeten wel rijp zijn, maar absoluut niet te rijp.
Tarte tatin van banaan
In plaats van appel kozen wij ervoor om een tarte tatin van banaan te maken. Heerlijk als nagerecht met een bolletje ijs.
Een echte feesttaart
Ga jij voor iets meer uitdaging? Dan is deze feesttaart echt iets voor jou. Het is een heerlijke taart met banaan en chocolade geïnspireerd op de bekende klassieker onder de ijscoupes de bananensplit. Voor deze taart heb je iets meer geduld nodig, maar als je de stappen in de bereiding volgt gaat het zeker lukken. Zie het als een chocoladetaart met slagroom en banaan.
Bananasplittaart; Net als het ijsje maar dan anders
Bananasplittaart, een taart gebaseerd op het alom bekende ijsgerecht "de bananasplit". Lekker met banaan, chocolade, pistache en slagroom.
Bananenbrood
Als we het over bakken met banaan hebben kan het bananenbrood natuurlijk niet ontbreken. We hebben hiervan 2 versies, het meer klassieke recept met walnoten en een versie met chocolade. Het is lastig om te kiezen welke het lekkerst is, dus er zit niets anders op dan ze beide een keer te maken.
Banaan; Zo gebruik je die van ontbijt tot dessert
Waarschijnlijk was je eerste hapje in je leven geprakte banaan. Zullen we doorgaan? Ontdek hier de allerlekkerste recepten met banaan.