Bakken met banaan – Van makkelijk tot een kleine uitdaging… bakken met banaan is voor iedereen te doen.
Gebak met banaan, heerlijk zacht en zoet
Bijna alle gebak dat je maakt met banaan is zacht en zoet. In banaan zitten namelijk veel suikers en daar kun je mooi gebruik van maken door minder suiker toe te voegen. Behalve dat banaan vrij zoet is, heeft hij ook een bepaalde structuur die er voor zorgt dat gebak zacht en smeuïg wordt en ook lang smeuïg blijft.
Bij het bakken met banaan gebruik je meestal rijpe of zelfs overrijpe bananen omdat die zachter en zoeter zijn, maar ook omdat ze een sterkere smaak hebben. Bij gebruik van banaan in slagroomgebak of in een tarte tatin neem je het beste mooie stevige bananen die nog geen bruine vlekjes vertonen, maar wel al rijp zijn.
In vegan recepten worden de eieren vaak vervangen door banaan, ze geven niet het volume wat eieren vaak wel geven, maar dragen bij aan de textuur van het gebak.
Muffins bakken is leuk en lekker
Een mooi voorbeeld van bakken met banaan zijn muffins. De muffin met bosbes en banaan is hiervoor een mooi basisrecept. Ze zijn gemaakt met een beslag waar banaan in verwerkt wordt. Het resultaat is een muffin die lekker zacht van structuur is en die ook heerlijk zoet is, terwijl er maar een klein beetje suiker aan toegevoegd wordt. Bij muffins is het een kwestie van alles door elkaar roeren en klaar. Supermakkelijk en lekker snel dus. De bosbessen kun je vervangen door ieder ander gewenst fruit, om zo het hele jaar door van zelfgebakken muffins te kunnen genieten. De crumble kun je weglaten, maar ook vervangen door nootjes of zelfs door verkruimelde koekjes, zoals speculaas of Oreo. Muffins bakken is dan ook erg leuk om met kinderen te doen. Het kan bijna niet fout gaan.
Muffin met bosbes en banaan
Niets mis met een boterham met kaas, maar ook bij het ontbijt kun je verrassen. Zet deze muffin met bosbes en banaan eens op de ontbijttafel.
Kies de juiste vorm bij het recept
Net als bij muffins is cake bakken met banaan ook een mogelijkheid. Let wel op de aanwijzingen in het recept. Als het een zwaar beslag met veel bananen is, zoals de variant met walnoot, gebruik je een lage vorm, omdat het beslag te zwaar is om er een mooie luchtige cake of tulband van te bakken. Het tulband recept is dan ook een heel ander recept, het geeft een totaal ander eindresultaat. Dit beslag kun je in bijna iedere vorm bakken.
Bananencake met walnoten
Gemaakt met overrijpe bananen. Deze zijn zo zoet dat ze een deel van de suiker kunnen vervangen. Lees hier de praktijktips van Connie
Bananencake met kokos en chocolade
Bananen, kokos en chocolade zijn een gouden smaakcombinatie. Gebruik gerust overrijpe bananen te gebruiken voor deze heerlijke bananencake.
Omgekeerd bakken met banaan
Een echte klassieker is de tarte tatin. Dit is gebak van oorspronkelijk appels in een laagje karamel, met een deksel van bladerdeeg, die later de bodem wordt. In plaats van appel kun je ook heel veel andere soorten fruit gebruiken. Dus ook banaan. Omdat ze in de oven in de karamel garen, heb je voor dit recept stevige bananen nodig. Zijn ze te rijp? Dan zie je na het bakken het mooie patroon van banaan niet meer. Ook de structuur van de banaan wordt dan te papperig, wat niet smakelijk is. De bananen moeten wel rijp zijn, maar absoluut niet te rijp.
Tarte tatin van banaan
In plaats van appel kozen wij ervoor om een tarte tatin van banaan te maken. Heerlijk als nagerecht met een bolletje ijs.
Eclairs
De lekkerste bananen soezen ooit! Gevuld met een luchtige bananen karamelroom en verse bananen, want gebak met vers fruit is en blijft toch altijd het lekkerst. Dit alles wordt afgewerkt met een chocoladeglazuur van echte chocolade. Het is even werk om de bananen eclairs te maken, maar de moeite gaat ruimschoots beloond worden en je familie en vrienden zullen vragen naar meer.
Bananen eclairs
Hou je van een uitdaging en van bananen eclairs dan is dit recept voor de allerlekkerste bananen eclairs ooit, het recept voor jou.
Beignets met banaan bakken
Verrukkelijke bananen beignets. Dus… banaan in een oliebollenbeslag. Natuurlijk voor de jaarwisseling, maar het is ook een echte lekkernij voor kinderfeestjes, carnaval of gewoon, als je zin hebt om een middagje lekker actief te zijn in de keuken. We garanderen dat degene aan wie je ze serveert daar enorm dankbaar voor is.
Bananen beignets
Ben je liefhebber van oliebollen? Maak dan ook eens bananen beignets, heerlijke grote stukken banaan omhuld door oliebollen beslag.
Een echte feesttaart
Ga je voor iets meer uitdaging? Dan is deze feesttaart echt iets voor jou. Het is een heerlijke taart met banaan en chocolade, geïnspireerd op de bekende klassieker onder de ijscoupes, de bananensplit. Voor die taart heb je iets meer geduld nodig, maar als je de stappen in de bereiding volgt gaat het zeker lukken. Zie het als een chocoladetaart met slagroom en banaan.
Bananasplittaart; Net als het ijsje maar dan anders
Bananasplittaart, een taart gebaseerd op het alom bekende ijsgerecht "de bananasplit". Lekker met banaan, chocolade, pistache en slagroom.
Bananenbrood
Als we het over bakken met banaan hebben kan het bananenbrood natuurlijk niet ontbreken. We hebben hiervan 2 varianten, het meer klassieke recept met walnoten en een versie met chocolade. Het is lastig om te kiezen welke het lekkerst is, dus er zit niets anders op dan ze beide een keer te maken.
Bananenbrood met walnoten en rozijnen
Dit bananenbrood met walnoten en rozijnen is het lekkerste bananenbrood wat er is. Gebruik echt rijpe bananen voor het beste resultaat.
Bananenbrood met chocolade – Verwerk ook de overrijpe bananen
Gooi geen overrijpe bananen weg, je kunt ze perfect gebruiken voor dit bananenbrood met chocolade. Dit is een aanwinst voor het ontbijt.
Banaan; zo gebruik je die van ontbijt tot dessert
Waarschijnlijk was het eerste hapje in je leven geprakte banaan. Zullen we doorgaan? Ontdek hier de allerlekkerste recepten met banaan.