Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Bakken met banaan

Van makkelijk tot een kleine uitdaging

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
bakken met banaan

Bakken met banaan – Van makkelijk tot een kleine uitdaging… bakken met banaan is voor iedereen te doen.

Gebak met banaan, heerlijk zacht en zoet

Bijna alle gebak dat je maakt met banaan is zacht en zoet. In banaan zitten namelijk veel suikers en daar kun je mooi gebruik van maken door minder suiker toe te voegen. Behalve dat banaan vrij zoet is, heeft hij ook een bepaalde structuur die er voor zorgt dat gebak zacht en smeuïg wordt en ook lang smeuïg blijft.

Bij het bakken met banaan gebruik je meestal rijpe of zelfs overrijpe bananen omdat die zachter en zoeter zijn, maar ook omdat ze een sterkere smaak hebben. Bij gebruik van banaan in slagroomgebak of in een tarte tatin neem je het beste mooie stevige bananen die nog geen bruine vlekjes vertonen, maar wel al rijp zijn.

In vegan recepten worden de eieren vaak vervangen door banaan, ze geven niet het volume wat eieren vaak wel geven, maar dragen bij aan de textuur van het gebak.

Muffins bakken is leuk en lekker

Een mooi voorbeeld van bakken met banaan zijn muffins. De muffin met bosbes en banaan is hiervoor een mooi basisrecept. Ze zijn gemaakt met een beslag waar banaan in verwerkt wordt. Het resultaat is een muffin die lekker zacht van structuur is en die ook heerlijk zoet is, terwijl er maar een klein beetje suiker aan toegevoegd wordt. Bij muffins is het een kwestie van alles door elkaar roeren en klaar. Supermakkelijk en lekker snel dus. De bosbessen kun je vervangen door ieder ander gewenst fruit, om zo het hele jaar door van zelfgebakken muffins te kunnen genieten. De crumble kun je weglaten, maar ook vervangen door nootjes of zelfs door verkruimelde koekjes, zoals speculaas of Oreo. Muffins bakken is dan ook erg leuk om met kinderen te doen. Het kan bijna niet fout gaan.

Muffin met bosbes en banaan

muffin met bosbes en banaan
Ontbijt

Niets mis met een boterham met kaas, maar ook bij het ontbijt kun je verrassen. Zet deze muffin met bosbes en banaan eens op de ontbijttafel.

Check het recept of lees de infoDetails

Kies de juiste vorm bij het recept

Net als bij muffins is cake bakken met banaan ook een mogelijkheid. Let wel op de aanwijzingen in het recept. Als het een zwaar beslag met veel bananen is, zoals de variant met walnoot, gebruik je een lage vorm, omdat het beslag te zwaar is om er een mooie luchtige cake of tulband van te bakken. Het tulband recept is dan ook een heel ander recept, het geeft een totaal ander eindresultaat. Dit beslag kun je in bijna iedere vorm bakken.

bananencake met walnoten
Cake

Bananencake met walnoten

Gemaakt met overrijpe bananen. Deze zijn zo zoet dat ze een deel van de suiker kunnen vervangen. Lees hier de praktijktips van Connie

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Bananen, kokos en chocolade zijn een gouden smaakcombinatie. Gebruik gerust overrijpe bananen te gebruiken voor deze heerlijke bananencake.

Vorige Volgende

Omgekeerd bakken met banaan

Een echte klassieker is de tarte tatin. Dit is gebak van oorspronkelijk appels in een laagje karamel, met een deksel van bladerdeeg, die later de bodem wordt. In plaats van appel kun je ook heel veel andere soorten fruit gebruiken. Dus ook banaan. Omdat ze in de oven in de karamel garen, heb je voor dit recept stevige bananen nodig. Zijn ze te rijp? Dan zie je na het bakken het mooie patroon van banaan niet meer. Ook de structuur van de banaan wordt dan te papperig, wat niet smakelijk is. De bananen moeten wel rijp zijn, maar absoluut niet te rijp.

Tarte tatin van banaan

tatrte tatin met banaan
Nagerecht

In plaats van appel kozen wij ervoor om een tarte tatin van banaan te maken. Heerlijk als nagerecht met een bolletje ijs.

Check het recept of lees de infoDetails

Eclairs

De lekkerste bananen soezen ooit! Gevuld met een luchtige bananen-karamelroom en verse bananen, want gebak met vers fruit is en blijft toch altijd het lekkerst. Dit alles wordt afgewerkt met een chocoladeglazuur van echte chocolade. Het is even werk om de bananen eclairs te maken, maar de moeite gaat ruimschoots beloond worden en je familie en vrienden zullen vragen naar meer.

Bananen eclairs

Bananen eclair
Gebak

Hou je van een uitdaging en van bananen eclairs dan is dit recept voor de allerlekkerste bananen eclairs ooit, het recept voor jou.

Check het recept of lees de infoDetails

Beignets met banaan bakken

Verrukkelijke bananen beignets. Dus… banaan in een oliebollenbeslag. Natuurlijk voor de jaarwisseling, maar het is ook een echte lekkernij voor kinderfeestjes, carnaval of gewoon, als je zin hebt om een middagje lekker actief te zijn in de keuken. Gegarandeerd dat degene aan wie je ze serveert daar enorm dankbaar voor is.

Bananen beignets

Bananen beignets
Hapjes

Ben je liefhebber van oliebollen? Maak dan ook eens bananen beignets, heerlijke grote stukken banaan omhuld door oliebollen beslag.

Check het recept of lees de infoDetails

Een echte feesttaart

Ga je voor iets meer uitdaging? Dan is die feesttaart echt iets voor jou. Het is een heerlijke taart met banaan en chocolade, geïnspireerd op de bekende klassieker onder de ijscoupes, de bananensplit. Voor die taart heb je iets meer geduld nodig, maar als je de stappen in de bereiding volgt gaat het zeker lukken. Zie het als een chocoladetaart met slagroom en banaan.

Bananasplittaart; Net als het ijsje maar dan anders

bananasplittaart
Nagerecht

Bananasplittaart, een taart gebaseerd op het alom bekende ijsgerecht "de bananasplit". Lekker met banaan, chocolade, pistache en slagroom.

Check het recept of lees de infoDetails

Bananenbrood in twee varianten

Als je het over bakken met banaan hebt, kan het bananenbrood natuurlijk niet ontbreken. Er zijn hiervan 2 varianten, het meer klassieke recept met walnoten en een variant met chocolade. Het is lastig om te kiezen welke het lekkerst is, dus er zit niets anders op dan ze beide een keer te maken.

Bananenbrood met walnoten en rozijnen
Brood

Bananenbrood met walnoten en rozijnen

Dit bananenbrood met walnoten en rozijnen is het lekkerste bananenbrood wat er is. Gebruik echt rijpe bananen voor het beste resultaat.

Bananenbrood met chocolade
Brood

Bananenbrood met chocolade – Verwerk ook de overrijpe bananen

Gooi geen overrijpe bananen weg, je kunt ze perfect gebruiken voor dit bananenbrood met chocolade. Dit is een aanwinst voor het ontbijt.

banaan

Banaan; zo gebruik je die van ontbijt tot dessert

Waarschijnlijk was het eerste hapje in je leven geprakte banaan. Zullen we doorgaan? Ontdek hier de allerlekkerste recepten met banaan.

Tags: Fruit
DeelPin3TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Roselinde Tichelaar-Zanen op Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!