Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wat legt Nederland deze zomer op de BBQ?

0 714

Nog héél even wachten en dan kan het barbecueseizoen beginnen. Tijd om de BBQ weer uit de schuur te halen of een nieuwe aan te schaffen. Dan nu het belangrijkste: de lekkere hapjes op het rooster. Anno 2013 is barbecuen een culinaire aangelegenheid, waarbij je echt niet meer aan kan komen met een pipse supermarktworst en een verkoolde speklap. Wat dan wel? Dat vertellen we in dit artikel.


Duurzaam en lokaal

Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de herkomst van het stukje vlees. Ook op de barbecue zien we steeds meer duurzame en lokale producten, met een pure smaak. Geen chemische voorbereide hamburgers uit een plastic bakje, maar sappige entrecotes met alleen een beetje peper en zout, zelfbereide saté van een vrolijk varken en homemade producten. Zelf worst draaien is een lastig klusje, maar zelf lekkere sappige hamburgers maken van gehakt van koeien uit de buurt, bijvoorbeeld. Een goede ontwikkeling, beter voor het milieu en veel beter van smaak! Laat je inspireren door wat er bij jou in de buurt verkrijgbaar is.

Bijzondere producten

Steeds meer Nederlanders slaan lekker aan het experimenteren. Ook op de barbecue. “Bijzondere” vlees- en vissoorten worden steeds normaler. Lamsvlees bijvoorbeeld, maar ook wild zie je steeds meer op de barbecue. Wild wordt vaak geassocieerd met het najaar, maar zogenaamd ‘zomerwild’ is heerlijk om op de BBQ te leggen. In de zomer is er onder andere duif, eend, reebok en konijn. Vanaf 1 augustus is er ook weer wild zwijn. Door de meer ontwikkelde smaak van wild heeft dit vlees maar weinig nodig: peper, zout en een sissend hete gril is vaak voldoende!

Vleesloos grillen

Dat vegetarisch eten steeds populairder wordt hoeven we niet meer te vertellen. Ook op de barbecue worden er steeds meer vleesloze gerechten bedacht. Goed nieuws voor de vegetariërs, want de gemiddelde vegaburger knapt niet op van een loeiend hete grill. Er zijn tegenwoordig allerlei eerlijke alternatieven voor het lapje vlees op de barbecue. Halloumi bijvoorbeeld, een heerlijke kaas die, door het hoge eiwitgehalte, niet smelt op de grill, maar juist een krokant korstje krijgt. Ook groenten zien we steeds meer op het rooster. Lekker met een marinade van olijfolie, tijm en een scheutje witte wijn. Een gezonde afwisseling tussen het vlees door!

Toetje

Waar een barbecue voorheen afgesloten werd met een ijsje, gaan we in 2013 voor de gegrilde toetjes. Hoewel mensen bij barbecuen vaak aan hartige gerechten denken, kunnen ook zoete producten prima gegrild worden. Fruit bijvoorbeeld. Door de hitte van de grill karameliseren de suikers, waardoor je een prachtig grillpatroon en een heerlijk zoete smaak krijgt. Ter inspiratie, een heerlijk barbecue-toetje met fruit, ijs én drank!

Gemarineerde nectarines van de grill (voor 4 personen)

  • 4 nectarines
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • een flinke scheut rum
  • half glas sinaasappelsap
  • 1 eetlepel honing
  • 1 snufje zwarte peper
  • 3 takjes verse munt
  • 4 bollen slagroomijs

Was de nectarines, snijd ze doormidden en haal de pit eruit. Maak een marinade van de suiker, rum, het sinaasappelsap, de honing en de peper. Leg de nectarines hier een uurtje in. Snijd ondertussen de munt in fijne reepjes. Leg de nectarines met de snijkant naar beneden op het rooster en grill zo’n 5 minuten. Draai ze halverwege een kwart slag, om een mooi grillruitje te krijgen. Leg op ieder bord twee helften, leg er een bol slagroomijs naast en bestrooi met de munt. Serveer direct.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer