Biefstuk – Komt van beefsteak. Een steak van een rund (of kalf) dus. Biefstuk is de algemene benaming voor malse stukken vlees en wordt gesneden uit verschillende delen van een rund. En daarom zijn er ook zoveel vormen van malsheid, smaak en prijs. En dat is dan ook gelijk de reden dat ze allemaal een andere naam hebben.
Kogelbiefstuk
De kogelbiefstuk wordt gesneden uit een deel van de bovenbil en het spierstuk (de kogel) van een rund, maar ook uit de zijlende. De steak is minder mals dan een tournedos, maar malser dan een gewone biefstuk. Dit klinkt alsof je misschien een wat taai stukje rundvlees zou kopen, maar het is absoluut een mooi stukje rundvlees. Het is goedkoper dan een tournedos, maar bij een goede slager is dit zeker een fijn stuk vlees. De bekende carpaccio wordt vaak gesneden van de kogelbiefstuk.
Biefstuk
Hoe zit het dan met de “gewone” biefstuk? Dat is de biefstuk die gesneden wordt van de dikke delen van de bovenbil. De steak is vetloos en, mits gehaald bij een goede slager, mals en sappig. Vaak is die biefstuk aan de bovenkant met een ruitpatroon ingekerfd als versiering. Soms zie je de benaming Hollandse biefstuk voorbij komen, maar waarom zou je dat doen?
Duitse biefstuk
Een biefstuk die niet aan een stuk is, het is namelijk fijngesneden biefstuk en hoort eigenlijk bij gemalen vlees zoals gehakt en tartaar. Verwar de Duitse biefstuk niet met een tartaartje, een Duitse biefstuk of ook wel steak tartare wordt rauw gegeten.
Steak tartare; een absolute lekkernij
Rauw vlees, dat klinkt niet iedereen aantrekkelijk in de oren. Toch kan steak tartare, mits bereid van goede ingrediënten, heerlijk zijn!
Zo bak je een echt lekkere biefstuk
Een biefstuk bakken is niet moeilijk, je moet je wel aan een paar (basis) regels houden voor het beste resultaat.
- Een goede biefstuk koop je bij een slager die weet wat hij verkoopt en die je eventueel kan voorzien van advies.
- Zorg ervoor dat je het vlees minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast haalt om op temperatuur te komen.
- Het is belangrijk dat de pan goed heet is, je kunt geen biefstuk bakken in een lauwwarme pan.
- Dep het vlees eerst droog om spatten te voorkomen.
- Zorg ervoor dat de boter goed bruin en heet is, voeg eventueel wat olie toe om verbranding te voorkomen.
- Bak biefstuk op hoog vuur in ongeveer 1 minuut aan beide kanten mooi bruin, bak ze daarna op lager vuur op de gewenste gaarheid.
- Dit mooie stukje vlees moet eerst rusten voordat je het aansnijdt, zo kunnen de sappen zich verdelen en lopen ze niet uit het vlees tijdens het snijden.
Steak; rare, medium-rare, medium of well done. Gewoon perfect
Vind je goed bakken van een steak maar een lastig klusje? Zo krijg je een biefstuk rare, medium-rare, medium of well done. Jij kunt het ook!
Biefstuk recepten met een lekkere saus
Als je een heerlijke malse biefstuk hebt gekocht bij de slager dan is dat stukje vlees gebakken in de roomboter op zich al heerlijk. Wil je het nog lekkerder maken? Maak die saus dan zelf van lekkere verse ingrediënten. Pakjes zijn nergens voor nodig, met de onderstaande recepten maak je makkelijk zelf de lekkerste biefstuk inclusief een lekkere saus. Jij mag kiezen welke.
Biefstuk met zelfgemaakte pepersaus; serveer de beste smaak
Een lekkere biefstuk met zelfgemaakte pepersaus maak je thuis in een handomdraai. Het geheim voor de lekkerste saus zit namelijk in de pan.
Biefstuk met gebakken champignons en ui
Makkelijk en snel iets goeds op tafel zetten? Serveer biefstuk met gebakken champignons en ui. Heerlijk met een lekker brood en een salade.
Biefstuk met roquefortsaus; Dat is smaak!
De krachtige smaak van de blauwe kaas past perfect bij biefstuk. Probeer maar eens dit recept voor Biefstuk met roquefortsaus
Biefstuk met champignonroomsaus
Vers en zelfgemaakt is echt niet ingewikkeld. Serveer eens biefstuk met champignonroomsaus. Maar dan wel helemaal zelf maken natuurlijk.
Alle lekkers op een stokje
Biefstuk bak je meestal in zijn geheel. Als je datzelfde stukje vlees in gelijkmatige blokjes snijd en aan een stokje rijgt heb je een geweldig lekker en snel vleesgerecht. Soms zie je ook biefstukpuntjes Dit zijn de mindere mooie stukjes die afgesneden worden bij het snijden van mooie gelijkmatige porties biefstuk. Die biefstukpuntjes zijn net zo lekker alleen minder mooi van vorm.
Het vlees voor spiesjes kun je naturel aan een stokje rijgen. Wil je echt goed voor de dag komen? Marineer het gesneden vlees dan in een heerlijke marinade. Dit komt de smaak maar ook de malsheid ten goede. De spiesjes zijn supersnel gaar omdat het kleine stukjes zijn. Ze zijn heerlijk als voorgerecht, tussen een broodje of bij de warme maaltijd.
Spies van biefstuk
Zeg je barbecue zeg je vlees. Deze spies van biefstuk is perfect om te grillen. Een variatie op de welbekende saté van varken of kip.
Spiesjes van biefstuk
Dat wordt smullen, spiesjes van biefstuk met een heerlijke pittige dipsaus en brood. Een echt lekker voorgerecht voor carnivoren.
Recepten voor sauzen die perfect bij biefstuk passen
Als je biefstukken gaat kopen weet je vaak al wat je erbij gaat eten en haal je ook de boodschappen voor de rest van de maaltijd. Kijk eens goed naar de onderstaande recepten van heerlijke sauzen die perfect bij biefstuk passen. Misschien zit er wel een saus bij die precies naar jouw smaak is. Het is wel zo handig als je dan ook weet wat je er voor nodig hebt, zodat je weet wat je in huis moet halen hiervoor.
Tomaten-champignonsaus
Champignonsaus, dat hoeft echt niet altijd met room. Het recept voor een heerlijke tomaten-champignonsaus bewijst dat het ook anders kan!
Champignonsaus met kaas
Een heerlijke, kazige, variant op champignonroomsaus! Champignonsaus met kaas, daar kun je veel lekkere dingen mee doen. Dat moet je proeven!
Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!
De naam van de saus klinkt wat ouderwets, maar uiensaus is echt erg lekker om te serveren bij een vlees- of visgerecht. Pure nostalgie!
Stroganoff saus; de lekkerste maak je nog altijd zelf
Waarom zou je moeite doen voor een goed stuk vlees als je er een kant-en-klaar sausje bij serveert? Maak dus ook je eigen stroganoff saus!