Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

3 redenen om altijd bladerdeeg en geitenkaas in huis te hebben

Knapperig bladerdeeg en zachte, maar pittige geitenkaas is een ultieme combinatie. Drie verrassende en eenvoudige recepten met bladerdeeg en geitenkaas.

2 2.009

3 redenen om altijd bladerdeeg en geitenkaas in huis te hebben – Hou je ook zo van knapperig vers bladerdeeg vers uit de oven? We kennen bladerdeeg vooral van de appelflappen, pasteitjes en de saucijzenbroodjes. De flinterdunne laagjes deeg passen bij zowel zoet als hartig en daarmee zijn ze ideaal om te vullen met allerlei lekkere mengsels. We gaan echt eens verder kijken dan de appelflappen en de saucijzenbroodjes en we gaan aan de slag met bladerdeeg en geitenkaas.


Bladerdeeg en geitenkaas

Een perfect duo, het knapperige bladerdeeg vorm een perfecte match met het smeuïge van de geitenkaas. Door toevoeging van verschillende andere ingrediënten maak je de meest uiteenlopende gerechtjes met 2 dezelfde basis ingrediënten.

Je kan er voor kiezen om zelf je bladerdeeg te maken, het is leuk om te doen maar vergt wel even tijd en handigheid. Je kan ook bladerdeeg plakjes uit de vriezer nemen, let er dan wel op dat je roomboterbladerdeeg neemt, dit maakt een wereld van verschil in de smaak.

Onderstaand heb ik drie verrassende en eenvoudige recepten ter inspiratie. Allemaal op basis van bladerdeeg en geitenkaas.

bladerdeeg en geitenkaas met spek en ei

Bladerdeegtaartje met een eitjes, geiten camembert en rauwe ham

  • 4 plakjes bladerdeeg van 12×12 cm
  • 4 plakjes geiten camembert
  • 4 plakjes rauwe ham
  • 5 eieren

Rol je bladerdeeg uit tot ongeveer 2,5 mm dikte en snij er vierkanten van 12×12 cm uit. Dit is ook de maat van de kleine plakjes uit de vriezer. Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zoek een glas of een bordje dat ongeveer 9-10 cm doorsnede heeft en duw deze stevig in de bladerdeeg maar er niet doorheen. Prik met een vork gaatjes binnen de cirkel. Dit zorgt ervoor dat je zijkanten mooi omhoog komen en het midden wat platter blijft, prik je niet dan zal je deeg erg opbollen en al je vulling er van af vallen.  Leg op iedere cirkel een stukje geiten camembert en een plakje rauwe ham die je een beetje gevouwen hebt. Klop een eitje los met een beetje zout en besmeer hiermee dun de randen voor een mooie kleur. Bak de plakjes ongeveer 10-15 minuten in een oven van 220 graden tot deze gaar zijn maar nog niet verkleurd. Haal de plakjes uit de oven en maak indien nodig een beetje plaats voor het eitje en duw de cirkel nog eens in met het glas.  Breek het eitje in een kopje en giet het dan voorzichtig bij de kaas en de ham zo dat het in de cirkel blijft. Zet terug in de oven en bak de eitjes ongeveer 7 minuten mee totdat het eiwit gestold is. De eitjes garen nog iets na als ze uit de oven komen. Serveer direct. Wil je niet al het werk vlak voor de maaltijd doen dan kun je deze bladerdeeg taartjes voorbereiden tot ze de eerste keer uit de oven komen. Let er wel op wanneer je de plakjes helemaal af laat koelen dat het wellicht iets langer duurt voordat je eitjes gaar zijn.

Gekarameliseerde uientaartjes met geitenkaas en honing

Gekarameliseerde uientaartjes met geitenkaas en honing

  • 4 cirkels uitgerold bladerdeeg van 12 cm doornede
  • 2 uien
  • 100 gram geitenkaas crumbles
  • Tijm
  • 1 eetlepel honing
  • Grof gemalen peper
  • 1 ei

Leg de cirkels bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Zoek een glas van 8-10 cm doorsnede en duw deze in je bladerdeeg zodat een rand ontstaat. Duw het glas diep genoeg maar er niet doorheen. Prik met een vork gaatjes binnen de cirkel zodat deze niet zo veel omhoog komt tijdens het bakken en je uien eraf vallen. Besmeer de randen met een beetje losgeklopt ei. Snij de uien in ringen, Verwarm een koekenpan met een beetje olie of boer en bak de ringen aan een kant mooi donker. Het mooiste is als de ringen in elkaar blijven maar ze los bakken kan ook. Laat de ringen iets afkoelen en verdeel ze dan over de bladerdeeg plakjes. Verdeel de lepel honing over de uien en strooi er wat grof gemalen peper en tijm over. Verdeel hierover je geitenkaas crumbles en bak de taartjes in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar. Serveer direct. Je kan deze taartjes ook als borrelhapje maken, snij dan cirkels iets groter dan de  ui, volg verder het recept maar gebruik 1 set uienringen per taartje. Wil je deze taartjes vooraf maken, bak ze dan zonder de geitenkaas gaar maar niet bruin. Bak ze  voor gebruik 10 minuten met de geitenkaas tot ze mooi van kleur zijn.

Flapjes met geitenkaas, appel en walnoten

Flapjes met geitenkaas, appel en walnoten

  • 4 plakjes bladerdeeg van 12 cm
  • 1 Elstar appel
  • 100 gram geitenkaas crumbles
  • 1 eetlepel honing
  • 50 gram walnoten
  • 4 eetlepels paneermeel

Snij de appel met schil in kleine blokjes en doe deze in een kom. Voeg er de crumbles en de in stukken gebroken walnoten aan toe. Meng de honing en eventueel een klein beetje peper door het appel/kaas mengsel.  Maak de randen van de deegplakjes nat en leg een schep vulling op de plakjes. Vouw dicht en druk de randjes goed aan. Maak de flappen vochtig met een kwastje met wat water en duw ze in de paneermeel. Leg de flappen op een met bakpapier beklede bakplaat en prik er bovenin met een vork een paar kleine gaatjes in. Bak de flappen in een oven van 200 graden in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer warm.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Connie zegt

    Dat is wat we graag doen lezers motiveren. Je hoeft echt niet altijd uren in te keuken te staan om een leuk resultaat te bereiken. Bedankt voor de spontane reactie.

  2. gerda zegt

    Wat een heerlijke bladerdeeg recepten zeg! Bij het lezen spraken ze me zo aan dat ik meteen aan de slag ben gegaan.
    Ik heb de flapjes en de uientaartjes direkt gemaakt en ze zijn heerlijk. De bladerdeegtaartjes met een eitje ga ik ook maken maar daar had ik niet alle ingredienten voor in huis maar ik heb ze genoteerd en ga ze zeker makken. Dankjewel voor je heerlijke recepten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer