Blauw Klaver – In ‘t Groene Hart van Nederland, om precies te zijn op kaasboerderij ‘de Houdycker’ in het dorpje Kamerik, maakt men op ambachtelijke wijze een heerlijk zacht blauwader kaasje. Oorspronkelijk werd dit kaasje gemaakt in Harmelen, door een kaasmaakster, die ooit het vak leerde in Frankrijk. De kennis die ze daar op deed, gaf ze door aan de huidige kaasmakers. Sinds een jaar of 5 maken Matthijs en Maaike de Wit, met uitsluitend de melk van hun roodbonte eigen koeien, de Blauw Klaver kaas. Die koeien lopen zoveel mogelijk buiten.
“Koeien horen in de wei” is het motto van de familie de Wit
Zo wordt Blauw Klaver gemaakt
Ondanks dat Blauw Klaver een Nederlandse kaas is, maakt men het op de manier zoals er in Frankrijk kaas gemaakt wordt. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Daarna worden stremsel, zuursel en de schimmel aan de melk toegevoegd. Als de melk gestremd is, is het een dikke massa geworden. Die massa wordt in kleine stukjes gesneden en vervolgens geroerd. Hierbij komt een gele vloeistof, de wei, vrij. Die gestremde stukjes heten wrongel en hier van maakt men kaas. In veel soorten blauwader kaas injecteert men de schimmel in de kaas. Bij de Blauw Klaver echter wordt de blauwflora aan de melk toegevoegd. Vervolgens worden er gaatjes in de kaas geprikt, zodat er lucht bij de blauwschimmel kan komen. De buitenkant van de kaas wordt bespoten met koolstof. Dit vormt een laagje as rond de kaas. Hier groeit de blauwschimmel vervolgens doorheen. Dit geeft Blauw Klaver kaas het bijzondere uiterlijk. Een Blauw Klaver kaas weegt ongeveer 1500 gram en wordt in punten verkocht. Er worden ook kleine kaasjes gemaakt die per stuk verkocht worden.
Bij Blauw Klaver kaas wordt de blauwflora niet geinjecteerd maar aan de melk toegevoegd
De smaak van Blauw Klaver is zacht, romig en intens. Ondanks de intense smaak is het voor een blauwader een vrij milde kaas. Een kaasliefhebber zal de kaas zeker waarderen.
Lekker op een kaasplankje!
Blauw Klaver is heel geschikt als onderdeel van een (Hollands) kaasplankje. Gecombineerd met bijvoorbeeld een harde boerenkaas, een roodbacteriekaas, en zachte geitenkaas heb je een kaasplankje dat, samen met een glas port, een heerlijk dessert vormt. Of je serveert het kaasplankje met een lekker glas wijn. Let er wel op dat je de kaas een uurtje van tevoren uit de koelkast haalt. Op kamertemperatuur komt de smaak het best tot zijn recht.
Natuurlijk kun je Blauw Klaver ook gebruiken om de lekkerste gerechten mee te koken. Denk hierbij aan een heerlijke blauwekaassaus voor over de pasta, of asperges. Maar Blauw Klaver zal het ook prima doen in een quiche. Of maak eens een blauwe cheeseburger. Kortom, ga eens voor Nederlands als je van blauwe kaas houdt, en laat je creativiteit in de keuken vrije loop!
Deze blauwschimmelkaas wordt met liefde en passie gemaakt in Kamerik
Quiche met asperges en Blauw Klaver
Een quiche met asperges en Blauw Klaver, het witte goud met een heerlijk Nederlands blauwader kaasje. Niet traditioneel, maar zo lekker!
Check het recept of lees de infoNederlandse kaas
Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.