• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Bleekselderij: de perfecte combinatie

door Redactie
in Specials
0
0
Bleekselderij: de perfecte combinatie

Bleekselderij: de perfecte combinatie – Selderij is van oorsprong bekend bij de Egyptenaren en oude Grieken als afrodisiacum. Veel culturen kennen deze krachtige werking van de selderij. De Franzen hebben zelfs twee spreekwoorden waarin selderij is verwerkt om aan te geven hoe heftig de werking is van deze groente. Misschien een experimentje waard, maar voor Lekker Tafelen richten we ons op de toepassing in de keuken. In onze cultuur wordt bleekselderij vooral gebruikt in gerechten vanwege de specifieke smaak. Bleekselderij kan als product op zichzelf gegeten worden, maar er zijn een aantal perfecte combinaties te maken. Hoe komt het dat het ene product beter matcht dan het andere?

Bleekselderij: één van het gouden trio uit de Italiaanse keukenBleekselderij-de-perfecte-combinatie-2

Bleekselderij is een veelgebruikt ingrediënt in vooral de Italiaanse keuken. Elke klassieke Italiaanse tomatensaus begint met het fruiten van het gouden trio: een fijngehakt uitje, een worteltje en een stengel bleekselderij. Voor Italianen is deze samenstelling door jarenlange ervaring en traditie tot perfectie geëvolueerd. Grazie!

Perfecte combinatie met walnoten

Met bleekselderij kun je verrassend lekker variëren. Bleekselderij is een knapperige groente die een aparte smaak geeft aan diverse gerechten. Je kunt ontzettend veel met deze groente, niet alleen in de Italiaanse keuken ook in onze eigen keuken. Je kunt het gebruiken als basis van vele (Italiaanse) recepten tot een frisse zomersalade of smoothie.

1 # Do: Salade met bleekselderij en walnoot

Waarom is bleekselderij zo’n goede combinatie met walnoten? Zowel in walnoten als in bleekselderij komen ongewone verbindingen voor (ftaliden). Deze geven de kenmerkende smaak aan deze producten en matchen daarom zo goed met elkaar. Deze ftaliden zijn een natuurlijke bloedverdunner en bloeddrukverlager. Maak eens deze eenvoudige zomersalade.

Frisse zomersalade met bleekselderijBleekselderij-de-perfecte-combinatie

  • 1 krop sla
  • 3 stengels (middelgroot) gewassen bleekselderij
  • 100 gram walnoten
  • 1 appel
  • 150 gram blauwe kaas of fetakaas (optioneel)

Snijd de bleekselderij en de appel in partjes. Rooster kort de walnoten op matig vuur, zonder olie. Doe alle ingrediënten in een kom en brokkel de kaas over de salade.

Dressing

  • bosje verse bladpeterselie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 theelepel Franse mosterd

Snijd de bladpeterselie klein en doe het in een kommetje. Voeg de wijnazijn, de yoghurt en de mosterd toe. Doe daarbij 9 eetlepels olijfolie, zodat een frisse dressing ontstaat. Voeg zout en peper naar eigen inzicht toe. Meng de dressing en de salade door elkaar. Eet smakelijk.

2 # Do: Bleekselderij sapBleekselderij5

Bleekselderij is vocht afdrijvend. Houd je veel vocht vast, maak dan deze verfrissende zomerdrank met appel en peer. Bleekselderij onttrekt vocht van de nieren en spoelt je lichaam schoon. Een perfecte manier om te ontgiften. Het is ook nog eens erg lekker.

Verfrissende gezonde zomerdrank

  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 appel
  • 1 peer

Was alle ingrediënten goed met koud water. Gebruik bij voorkeur een slowjuicer of een sapcentrifuge. Laat de schil om de appel en de peer en snijd deze in stukjes. Voeg alles toe. Geniet van de verfrissende gezonde zomerdrank.

# Don’t: Bleekselderij vs. Vis

De ene combinatie matcht fantastisch, een andere blijkt niet zo goed voor je te zijn. Zoals de combinatie van nitraatrijke groente met vis (uitgezonderd zijn zalm en makreel). Bleekselderij is namelijk een nitraatrijke groente. Na het eten van deze groente kan het worden omgezet in nitriet in je lichaam. De combinatie van nitriet en vis zorgt voor het ontstaan van een schadelijke stof in je lichaam (nitrosaminen), die je erg ziek kan maken. Vitamine C zorgt ervoor dat deze schadelijke stoffen weer zo veel mogelijk worden opgeruimd, maar bieden geen garantie. Beter is het om deze combinatie niet te maken.

Voordelen van eten van seizoensgroenteBleekselderij-de-perfecte-combinatie-1

Het seizoen van de bleekselderij loopt van juli tot november. Kies buiten het seizoen bijvoorbeeld voor de knolselderij. Die is er van augustus tot maart. Of voor de groene selderij van maart tot november. Waarom kiezen we ook alweer voor producten in het seizoen:

  • de smaak is het best;
  • de producten zijn goedkoop;
  • het volgen van seizoensgroente zorgt voor veel variatie in je maaltijden;
  • het is milieubewust. Producten hoeven niet ingevlogen te worden vanuit andere landen.

Bleekselderij bewaartips

Ten slotte hoe bewaar je bleekselderij:

  • In de koelkast: één week bewaren.
  • buiten de koelkast op een koele plaats (12-15 C): enkele dagen bewaren.
  • Invriezen: blancheer 3 minuten en verpak het in een plastic zakje – tot 12 maanden bewaren.

Meer recepten met bleekselderij

selderijsalade met mandarijn
Salade

Selderijsalade met mandarijn

Deze heerlijk frisse selderijsalade met mandarijn is zoetzuur en heeft een lekkere bite door de basis van twee soorten selderij.

Frisse salade met bleekselderij, appel en ananas
Salade

Frisse salade met bleekselderij, appel en ananas

Verse aanrader. Een frisse salade met bleekselderij, appel, ananas en noten. Binnen no time om te toveren tot een maaltijd (pasta)salade.

Bleekselderij schotel spinazie en feta met filo 6
Bijgerecht

Bleekselderij schotel met spinazie, feta en knapperig filodeeg

Deze bleekselderij schotel is eenvoudig en vooraf te bereiden. Kan als voorgerecht of als bijgerecht geserveerd worden.

Klassieke Waldorf salade
Salade

Klassieke Waldorf salade zelf maken

De klassieke waldorf salade. Knolselderij, Bleekselderij, Appel en Walnoten horen hier echt in thuis. Uiteraard inclusief huisgemaakte dressing.

Tags: GroenteStengelgroenten
DeelPin46Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen