Bleekselderij: de perfecte combinatie – Selderij is van oorsprong bekend bij de Egyptenaren en oude Grieken als afrodisiacum. Veel culturen kennen die krachtige werking van de selderij. De Franzen hebben zelfs twee spreekwoorden waarin selderij is verwerkt om aan te geven hoe heftig de werking is van de groente. Misschien een experimentje waard, maar voor Lekker Tafelen gaat het om de toepassing in de keuken. In onze cultuur wordt bleekselderij vooral gebruikt in gerechten vanwege de specifieke smaak. Bleekselderij kan als product op zichzelf gegeten worden, maar er zijn een aantal perfecte combinaties te maken. Hoe komt het dat het ene product beter matcht dan het andere?
Bleekselderij: één van het gouden trio uit de Italiaanse keuken
Bleekselderij is een veelgebruikt ingrediënt in vooral de Italiaanse keuken. Elke klassieke Italiaanse tomatensaus begint met het fruiten van het gouden trio: een fijngehakt uitje, een worteltje en een stengel bleekselderij. Voor Italianen is die samenstelling door jarenlange ervaring en traditie tot perfectie geëvolueerd. Grazie!
Perfecte combinatie met walnoten
Met bleekselderij kun je verrassend lekker variëren. Bleekselderij is een knapperige groente die een aparte smaak geeft aan diverse gerechten. Je kunt ontzettend veel met de groente. Niet alleen in de Italiaanse keuken ook in onze eigen keuken. Je kunt het gebruiken als basis van heel veel (Italiaanse) recepten tot het recept voor een frisse zomersalade of smoothie.
1 # Do: Salade met bleekselderij en walnoot
Waarom is bleekselderij zo’n goede combinatie met walnoten? Zowel in walnoten als in bleekselderij komen ongewone verbindingen voor (ftaliden). Die geven de kenmerkende smaak aan die producten en matchen daarom zo goed met elkaar. De ftaliden zijn een natuurlijke bloedverdunner en bloeddrukverlager. Maak eens dit recept voor een eenvoudige zomersalade. Het recept voor de dressing krijg je erbij.
Frisse zomersalade met bleekselderij
- 1 krop sla
- 3 stengels (middelgroot) gewassen bleekselderij
- 100 gram walnoten
- 1 appel
- 150 gram blauwe kaas of fetakaas (optioneel)
Snijd de bleekselderij en de appel in partjes. Rooster kort de walnoten op matig vuur, zonder olie. Doe alle ingrediënten in een kom en brokkel de kaas over de salade.
Dressing
- bosje verse bladpeterselie
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel yoghurt
- 1 theelepel Franse mosterd
Snijd de bladpeterselie klein en doe het in een kommetje. Voeg de wijnazijn, de yoghurt en de mosterd toe. Doe daarbij 9 eetlepels olijfolie, zodat een frisse dressing ontstaat. Voeg zout en peper naar eigen inzicht toe. Meng de dressing en de salade door elkaar. Eet smakelijk.
2 # Do: Bleekselderijsap
Bleekselderij is vocht afdrijvend. Houd je veel vocht vast, maak dan een verfrissende zomerdrank met appel en peer. Bleekselderij onttrekt vocht van de nieren en spoelt je lichaam schoon. Een perfecte manier om te ontgiften. Het is ook nog eens erg lekker.
Verfrissende gezonde zomerdrank
- 1 stengel bleekselderij
- 1 appel
- 1 peer
Was alle ingrediënten goed met koud water. Gebruik bij voorkeur een slowjuicer of een sapcentrifuge. Laat de schil om de appel en de peer en snijd die in stukjes. Voeg alles toe. Geniet van de verfrissende gezonde zomerdrank.
# Don’t: Bleekselderij vs. Vis
De ene combinatie matcht fantastisch, een andere blijkt niet zo goed voor je te zijn. Zoals de combinatie van nitraatrijke groente met vis (uitgezonderd zijn zalm en makreel). Bleekselderij is namelijk een nitraatrijke groente. Na het eten van die groente kan het nitraat worden omgezet in nitriet in je lichaam. De combinatie van nitriet en vis zorgt voor het ontstaan van een schadelijke stof in je lichaam (nitrosaminen), die je erg ziek kan maken. Vitamine C zorgt ervoor dat die schadelijke stoffen weer zo veel mogelijk worden opgeruimd, maar bieden geen garantie. Beter is het om de combinatie niet te maken.
Voordelen van het eten van seizoensgroente
Het seizoen van de bleekselderij loopt van juli tot november. Kies buiten het seizoen bijvoorbeeld voor de knolselderij. Die is er van augustus tot maart. Of voor de groene selderij van maart tot november. Waarom kiezen je ook alweer voor producten in het seizoen:
- De smaak is het best
- De producten zijn goedkoop
- Het volgen van seizoensgroente zorgt voor veel variatie in je maaltijden
- Het is milieubewust. Producten hoeven niet ingevlogen te worden vanuit andere landen.
Bleekselderij bewaartips
Ten slotte hoe bewaar je bleekselderij:
- In de koelkast: één week bewaren.
- Buiten de koelkast op een koele plaats (12-15 C): enkele dagen bewaren.
- Invriezen: blancheer 3 minuten en verpak het in een plastic zakje. Je kunt het tot 12 maanden bewaren.
Meer recepten met bleekselderij
Selderijsoep; met drie soorten selderij
Een smaakvol, fluwelig, romig soepje dat bol staat van de groenten? Deze selderijsoep heeft het allemaal. Maak hem compleet met een topping!
Selderijsalade met mandarijn
Deze heerlijk frisse selderijsalade met mandarijn is zoetzuur en heeft een lekkere bite door de basis van twee soorten selderij.
Frisse salade met bleekselderij, appel en ananas
Verse aanrader. Een frisse salade met bleekselderij, appel, ananas en noten. Binnen no time om te toveren tot een maaltijd (pasta)salade.
Bleekselderij schotel met spinazie, feta en knapperig filodeeg
Deze bleekselderij schotel is eenvoudig en vooraf te bereiden. Kan als voorgerecht of als bijgerecht geserveerd worden.
Stengelgroenten; soorten & recepten
Ze zijn minder bekend dan de bladgroenten en knolgewassen, maar allemaal wel verrassend lekker. Weet jij alles al van stengelgroenten?
Nog een lekker recept met bleekselderij:
Bleekselderij met gehakt en aardappelpuree.
Ingrediënten:
1 struik bleekselderij
1 bosje bladselderij
300-350 gram rundergehakt
Paneermeel
1 ei
Zakje jong belegen geraspte kaas
Tomatenketchup
Bereiding:
Snijd bleekselderij in stukjes van + 5 cm
Kook in 20-25 minuten gaar.
Giet af en bewaar 2 dl kookvocht.
Meng dit met 1½ dl tomatenketchup.
Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.
Kruid gehakt met peper en zout en meng met 1 ei, half bosje gehakte bladselderij, ½ zakje geraspte kaas en paneermeel.
Vul de stukjes bleekselderij met gehaktmengsel. Doe kookvocht en tomatenketchup in een lage ovenschaal.
Rangschik de gevulde stukjes bleekselderij hierin.
Bestrooi met de rest van de gehakte bladselderij vermengd met geraspte kaas.
Zet in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer een half uur.
Lekker met zelf gemaakte aardappelpuree.