Bloemkool als alternatief voor brood, rijst of aardappel – Uit recent onderzoek is gebleken dat we in Nederland gemiddeld te weinig groente per dag eten. De geadviseerde hoeveelheid is 250 gram per dag terwijl blijkt dat er gemiddeld slechts 127 gram wordt gegeten. Een aandachtspuntje lijkt me zo.
Bloemkool als alternatief
Door je groente op een andere manier te serveren is het vaak eenvoudiger om de geadviseerde hoeveelheid wel te halen. Neem de bloemkool, deze groente is zo veelzijdig daar zul je versteld van staan, door hem te gebruiken als vervanger van je rijst, aardappels of zelfs brood eet je bijna ongemerkt een dubbel portie groente tijdens je maaltijd.
Probeer eens één van onze recepten waarin bloemkool als alternatief wordt gebruikt.
Bloemkoolpannenkoeken; variëren met bloemkool
Een extra portie groente nodig? Maak van een bloemkool dan eens deze bloemkoolpannenkoeken. Echt een verrassend lekker recept.
Bloemkoolpuree; met Serranoham en Pecorino
Zet je tafelgenoten eens andere bloemkool voor. Met bloemkoolpuree met Serranoham en Pecorino maak je van gekookte bloemkool iets bijzonders!
Bloemkool tosti, een andere manier om je groenten te eten
Deze bloemkool tosti is een prachtig voorbeeld om kinderen, die liever geen groenten eten te foppen. Ze smullen er zeker van!
Bloemkoolrijst met groene asperges en een gepocheerd ei
Bloemkoolrijst is een echte hit, vooral binnen een koolhydraatarme leefwijze of dieet een veel gebruikt alternatief voor rijst.
Saltimbocca en bloemkoolrisotto; Een bordje uit de Italiaanse keuken
Zowel risotto als Saltimbocca zijn Italiaanse specialiteiten. Waarom deze dan niet combineren op één bordje. Het gerecht staat in een half uur op tafel.
Nasi van bloemkoolrijst
Van gemalen bloemkool (bloemkoolrijst) kun je ook nasi maken. Nasi van bloemkoolrijst moet je gewoon eens proberen.
Varieer met kleur
De witte variant van de bloemkool is toch wel de meest bekende, toch zie je tegenwoordig ook steeds vaker de groene (Romanesco) in het assortiment van de groenteman. Daarnaast bestaat er ook nog een oranje, een gele en een paarse variant. Qua smaak en bereiding verschillen ze niet veel en daarom kun je ook makkelijk de witte eens vervangen door de groene of , als je hem kunt vinden, de paarse. Als je een gekleurde bloemkool gaat koken zal de kleur echter wel vervagen.
Gezonde eigenschappen van de bloemkool
Bloemkool is licht verteerbaar, bevat veel voedingsvezels en weinig calorieën. Verder heeft de bloemkool een hoog gehalte aan vitamine C en is rijk aan waardevolle stoffen als calcium en fosfor.
Hollandse bloemkool
In de maanden mei, juni en juli is de Hollandse bloemkool op z’n best en op z’n goedkoopst. Let er altijd op dat je een echte Hollandse bloemkool koopt. Buiten het seizoen is deze groente namelijk ook gewoon verkrijgbaar maar dan worden ze vaak geïmporteerd uit Spanje en Frankrijk. De Franse soort zorgt er vaak voor dat mensen zeggen/denken geen bloemkool te lusten, deze geeft vooral tijdens het koken een muffe, penetrante geur af en ook is de smaak van de Franse bloemkool wat bitter. De Hollandse bloemkool daarentegen ruikt niet en smaakt niet bitter. Vraag je groenteman dan ook altijd naar het land van herkomst.
Bloemkool bewaren en schoonmaken
Bewaar bloemkool op een koele, donkere plaats, bij voorkeur in plastic folie in de koelkast. De kool is dan enkele dagen houdbaar. Verwijder de bladeren en de stronk. Leg de bloemkool een kwartier omgekeerd in ruim water met zout zodat eventuele rupsen er uit komen.
Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool
Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.
Het is niet verstandig om brood te vervangen door bloemkool. Het gevaar schuilt in het feit dat je te weinig jodium binnen krijgt dan de dagelijkse hoeveelheid van 150 mg die nodig is voor de aanmaak van het schildklierhormoon.
Hallo bephi,
Brood is inderdaad een belangrijke leverancier van jodium. Met mijn artikel wil ik ook absoluut niet pleiten voor het compleet weglaten van brood ,echter zou je voor de lunch best eens een bloemkooltosti kunnen maken als je ‘s morgens nog je boterham(men) hebt gegeten. In een gezond voedingspatroon zijn mijns inziens vele factoren belangrijk. Het te weinig eten van groente is ook niet aan te bevelen. De kunst is en blijft daarom om de juiste balans te vinden.
Een nadeel om bloemkool als vervanger van brood te nemen is het gevaar dat je te weinig jodium binnenkrijgt.
In 6 sneden brood zit namelijk voldoende jodium voor de dagelijkse behoefte van 150 mg voor de aanmaak van het schildklierhormoon. Omdat jodium in weinig andere produkten zit is het vervangen van brood dus niet verstandig. Of je moet het aanvullen met bv multivitaminen.
Er zit jodium in brood omdat er gejodeerd zout (jozo) gebruikt wordt. Je kunt natuurlijk ook een beetje jozo over je bloemkool heengooien, probleem opgelost.