Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bloemkool als alternatief voor brood, rijst en aardappel

Gebruik je bloemkool als alternatief voor je brood, rijst of aardappel en haal met gemak de geadviseerde hoeveelheid groente per dag.

4 3.712

Bloemkool als alternatief voor brood, rijst of aardappel – Uit recent onderzoek is gebleken dat we in Nederland gemiddeld te weinig groente per dag eten. De geadviseerde hoeveelheid is 250 gram per dag terwijl blijkt dat er gemiddeld slechts 127 gram wordt gegeten. Een aandachtspuntje lijkt me zo.


Bloemkool als alternatief

Door je groente op een andere manier te serveren is het vaak eenvoudiger om de geadviseerde hoeveelheid wel te halen. Neem de bloemkool, deze groente is zo veelzijdig daar zul je versteld van staan, door hem te gebruiken als vervanger van je rijst, aardappels of zelfs brood eet je bijna ongemerkt een dubbel portie groente tijdens je maaltijd.

Probeer eens één van onze recepten waarin bloemkool als alternatief wordt gebruikt.

Varieer met kleur

De witte variant van de bloemkool is toch wel de meest bekende, toch zie je tegenwoordig ook steeds vaker de groene (Romanesco) in het assortiment van de groenteman. Daarnaast bestaat er ook nog een oranje, een gele en een paarse variant. Qua smaak en bereiding verschillen ze niet veel en daarom kun je ook makkelijk de witte eens vervangen door de groene of , als je hem kunt vinden, de paarse. Als je een gekleurde bloemkool gaat koken zal de kleur echter wel vervagen.

Gezonde eigenschappen van de bloemkool

Bloemkool is licht verteerbaar, bevat veel voedingsvezels en weinig calorieën. Verder heeft de bloemkool een hoog gehalte aan vitamine C en is rijk aan waardevolle stoffen als calcium en fosfor.

Hollandse bloemkool

In de maanden mei, juni en juli is de Hollandse bloemkool op z’n best en op z’n goedkoopst. Let er altijd op dat je een echte Hollandse bloemkool koopt. Buiten het seizoen is deze groente namelijk ook gewoon verkrijgbaar maar dan worden ze vaak geïmporteerd uit Spanje en Frankrijk. De Franse soort zorgt er vaak voor dat mensen zeggen/denken geen bloemkool te lusten, deze geeft vooral tijdens het koken een muffe, penetrante geur af en ook is de smaak van de Franse bloemkool wat bitter. De Hollandse bloemkool daarentegen ruikt niet en smaakt niet bitter. Vraag je groenteman dan ook altijd naar het land van herkomst.

Bloemkool bewaren en schoonmaken

Bewaar bloemkool op een koele, donkere plaats, bij voorkeur in plastic folie in de koelkast. De kool is dan enkele dagen houdbaar. Verwijder de bladeren en de stronk. Leg de bloemkool een kwartier omgekeerd in ruim water met zout zodat eventuele rupsen er uit komen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. bephi zegt

  Het is niet verstandig om brood te vervangen door bloemkool. Het gevaar schuilt in het feit dat je te weinig jodium binnen krijgt dan de dagelijkse hoeveelheid van 150 mg die nodig is voor de aanmaak van het schildklierhormoon.

  1. Samantha Roelofs zegt

   Hallo bephi,

   Brood is inderdaad een belangrijke leverancier van jodium. Met mijn artikel wil ik ook absoluut niet pleiten voor het compleet weglaten van brood ,echter zou je voor de lunch best eens een bloemkooltosti kunnen maken als je ‘s morgens nog je boterham(men) hebt gegeten. In een gezond voedingspatroon zijn mijns inziens vele factoren belangrijk. Het te weinig eten van groente is ook niet aan te bevelen. De kunst is en blijft daarom om de juiste balans te vinden.

 2. bephi zegt

  Een nadeel om bloemkool als vervanger van brood te nemen is het gevaar dat je te weinig jodium binnenkrijgt.
  In 6 sneden brood zit namelijk voldoende jodium voor de dagelijkse behoefte van 150 mg voor de aanmaak van het schildklierhormoon. Omdat jodium in weinig andere produkten zit is het vervangen van brood dus niet verstandig. Of je moet het aanvullen met bv multivitaminen.

  1. Hartelichtje zegt

   Er zit jodium in brood omdat er gejodeerd zout (jozo) gebruikt wordt. Je kunt natuurlijk ook een beetje jozo over je bloemkool heengooien, probleem opgelost.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer