Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bloemkool; Zes eenvoudige recepten met een alledaagse groente

Zoek een paar heerlijke recepten uit van deze pagina en voortaan zoek jij de allergrootste bloemkool uit bij de groenteman!

0 25.721

Bloemkool is een echt alledaagse groente en behoort dan ook tot de top 5 meest verkochte groenten in Nederland. We weten dan natuurlijk al heel veel van bloemkool. Dat blijkt in de praktijk niet helemaal het geval. We zetten dan ook graag wat creatieve tips op een rij, maar vertellen je vooral meer over deze groente.


Hollandse bloemkool

Let er altijd op dat je een echte Hollandse bloemkool koopt. Buiten het seizoen is deze groente volop verkrijgbaar uit o.a. Spanje en Frankrijk. Vooral die Franse soort herken je direct aan de wat gelige kleur en de penetrante geur tijdens het koken. Ook in de smaak haal je de Franse bloemkool er direct uit. Winkeliers proberen graag te verbloemen dat ze Franse soort hebben liggen. Vraag dan ook altijd naar het land van herkomst.

Seizoen

Vooral in de maanden mei, juni en juli is de bloemkool op z’n best en op z’n goedkoopst. Profiteer in deze maanden volop door ook wat in te vriezen. Het invriezen van bloemkool kan prima waardoor je ook buiten het seizoen kunt genieten van de smaak van Hollandse bloemkool. Hoe je dat doet lees je hier.

Bloemkool

Ouderwetse bloemkool met een papje

Lekker basic

De zakjes saus zijn niet aan te slepen in de supermarkt. Maar nee, wij maken geen bloemkool met een pakje maar met een papje. Echt helemaal puur dus. De mooie smaak van een Hollandse bloemkool gaan we tenslotte niet verknallen met te zoute sauzen of mixen. Moeilijk gaan we ook niet doen. Probeer dit recept maar eens en je zult zien, je hebt het zo onder de knie. We halen er een klein vleugje Zwiterserland en Italië bij met de Gruyére en de Parmezaanse kaas.

Naar het recept

Bloemkoolmousse met pancetta

Je gasten een hartelijk welkom heten

Heb je wel eens bloemkool als een amuse geserveerd? In dit recept maken we een bloemkoolmousse met een krokantje van pancetta en geserveerd op een stukje meergranenbrood. Mooie ingrediënten, mooie smaken die we natuurlijk licht aanvullen met verse kruiden.

Naar het recept

Bloemkool ovenschotel met pasta

Boordevol smaak

Ovenschotels met bloemkool….. wees eerlijk…. waar denk je direct aan? Niet doen hoor! Want met dit recept maak je een voortreffelijke verse ovenschotel met bloemkool, penne, spekjes en kaas. De kaassaus maken we met Goudse kaas die je prima kunt vervangen door een eigen smaak. Experimenteer eens met brie, gorgonzola of emmentaler. De halfharde kazen zijn hiervoor het meest geschikt.

Naar het recept

 

Pure bloemkoolsoep

Verspil het smaakvolle kookwater niet

Regelmatig heb ik het horen zeggen: “Die bloemkool is veel te groot voor mij alleen!” Laten wij daar nou nooit last van hebben. Je koopt gewoon zo’n prachtige, grote kool en je zoekt een paar heerlijke recepten uit van deze pagina. Het kookwater tover je bijvoorbeeld om in deze verse bloemkoolsoep. Voortaan zoek jij de allergrootste uit bij de groenteman.

Naar het recept

Vega bloemkoolgerecht

met vadouvan mayonaise

Liefhebbers weten het wel: bij bloemkool hoort verse worst. Dat deden we vroeger allemaal. Tegenwoordig pakken we vooral gehakt, maar ook een schnitzel of sucadelapje leggen we bij de bloemkool op het bordje. Maar hoe eten vegetariërs de bloemkool dan? In dit gerechtje wordt de bloemkool geroosterd, geserveerd als couscous en een heerlijke kruidige vadouvan mayonaise maakt het af. Diverse kooktechnieken in één gerecht. Met de instructies in het recept kun jij dat ook!

Naar het recept

Bloemkool

Eenvoudige aardappel-bloemkoolgratin

Puur en lokaal

We kiezen voor een eenvoudige, maar niet minder lekkere afsluiter. Dit gerecht is heel basic en puur. Hollandse smaken worden bijeengebracht in een ovenschotel die iedereen kan maken. Nieuwe oogst Frieslanders…. Hollandse bloemkool…. en Goudse kaas. Hoezo lokaal?

Naar het recept

Tot slot: Niet zo moeilijk doen

Talloze receptenboeken, magazines en TV programma’s worden geraadpleegd om de vraag “Wat eten we vandaag?” in te vullen. Creativiteit is dan ook echt van belang in de thuiskeuken. Wie om leert gaan met bekende kooktechnieken kan met een basis voorraad heel veel mooie gerechten maken. Koop je kant-en-klare mixen voor saus of als kruiderij? Dan moet je steeds opnieuw die winkel in. Bovenstaande gerechten helpen je hopelijk aan de nodige inspiratie voor het komende seizoen. Ze zijn allemaal gebaseerd op eenvoudige ingrediënten en te maken vanuit een goede basis in je (koel)kast. Door ze te maken ga je vanzelf experimenteren en komen er de volgende keer weer hele verrassende gerechtjes tevoorschijn.

Laat je ons weten wat jouw bloemkoolfavoriet is?

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer