Bloemkool pureren – bij gepureerde bloemkool denk je al gauw aan stamppot, maar er kan zo veel meer. Ontdek hier hoe jij een verse bloemkool de volgende keer heel anders gaat gebruiken.
Bloemkool kun je fijn, maar ook grof pureren. Het is maar net voor welk gerecht je het wil gebruiken.
Grof pureren
Grof gepureerde bloemkool krijg je door een stamper te gebruiken. En je begrijpt het al, als je daar aardappels bij doet, heb je een stamppot. Een heerlijk gerecht waar je de stukken bloemkool in herkent en dat zo bij heel veel huishoudens op tafel komt. Soms gemengd met andere groenten of stukjes spek of kaas, maar ook met alleen bloemkool en/of aardappel.
Heel fijn pureren
De fijne methode is iets heel anders. Je pureert de bloemkool dan met een foodprocessor of staafmixer. En deze manier van pureren levert je een bloemkoolpuree op die je voor de lekkerste gerechten kunt gebruiken. De klassieke mousseline bijvoorbeeld. Je kunt een mousseline van aardappel maken, maar ook van veel verschillende groenten. De bloemkool mousseline is er daar dus een van. Een leuk en luxe bijgerecht dat in heel veel restaurants gebruikt wordt. De bloemkool wordt voor zo’n mousseline helemaal glad gedraaid. Zorg er daarom ook voor dat de bloemkool helemaal gaar is. Als je de bloemkool beetgaar kookt, kun je die namelijk niet tot een mooie gladde mousseline draaien.
Voor een mooie gladde mousse moet de bloemkool écht gaar zijn en dus niet beetgaar.
Durf jij een saus van bloemkool te maken?
Je zult er niet direct aan denken als je het over saus hebt, maar bloemkool is een hele mooie groente om een hele smakelijke saus van te maken. De neutrale smaak van de bloemkool, maar ook de structuur helpen daarbij. Bloemkool is bij uitstek zo’n groente die heel makkelijker superglad te draaien is.
En wat moet je dan met die saus van bloemkool? Nou, daar kun je heel veel mee. Gebruik de saus als laag in een ovenschotel, maar ook als laag in een lasagne, in plaats van een bechamelsaus. Zo maak je je lasagne in één klap gezonder en origineler. Maar je kunt de saus van bloemkool ook gebruiken als basis voor een gezonde pastasaus, gecombineerd met wat andere lekkere ingrediënten. Het is de ideale manier om een extra portie groenten binnen te krijgen.
Een saus van bloemkool is koolhydraat-arm
Bloemkool is een geliefde groente in een koolhydraatarm dieet. Niet alleen als groente, maar ook als rijst (bloemkoolrijst) en als saus. Door een saus te maken van bloemkool kun je toch nog genieten van een heerlijk romige en gezonde saus voor over je groente, pasta of andere gerechten zonder dat die boordevol met vetten zit. Een win-winsituatie dus.
Een saus van bloemkool is naast gezond ook echt heel lekker
Bloemkool pureren
Bloemkoolpuree; met Serranoham en Pecorino
Zet je tafelgenoten eens andere bloemkool voor. Met bloemkoolpuree met Serranoham en Pecorino maak je van gekookte bloemkool iets bijzonders!
Bechamel van bloemkool
Vervang de bekende bechamelsaus door een bechamel van bloemkool. Gezond en lekker bij de pasta, in een ovenschotel of over groenten.
Bloemkool mousseline
Ga voor lekker luxe met een bloemkool mousseline met knoflook en rozemarijn. Een mooie begeleider bij een etentje met biefstuk of wild.
Spaghetti met bloemkool
Pasta, met de romigheid van een bechamelsaus die gemaakt is van groente. Dat is spaghetti met bloemkool. Zo eet je ongemerkt veel groente.
Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool
Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.