Bloemkoolsalade – lekker, gezond en ook nog eens snel gemaakt. Bloemkoolsalade mag echt wel vaker op tafel.
Bloemkool een populaire groente
Dat bloemkool een van de meest gegeten groenten is is eigenlijk vrij logisch. Hij is vrij neutraal van smaak en altijd lekker. Meestal gekookt en met een sausje, maar rauw is deze groente iets minder bekend maar o zo lekker. Zelfs op de borreltafel is deze kool een succes. Serveer er een lekker sausje bij en dippen maar.
Voorkoken is niet nodig
Vaak wordt gedacht dat je bloemkool moet koken. Dit hoeft echt niet, want juist door het rauwe behoudt die zijn knapperigheid. Vaak worden groenten ook voorgekookt om verkleuring te voorkomen, maar bloemkool verkleurt niet dus daar hoeven we het bij een bloemkoolsalade niet voor te doen.
Kies er een smaakmaker bij
Een bloemkoolsalade kun je lekker neutraal houden, maar je kunt ook helemaal los gaan met smaakmakers zoals kerrie, paprika, cajun, of andere specerijen. Ook bieslook, kervel, dille en dragon zijn echt lekkere kruiden bij bloemkool. Maak een sausje van Griekse yoghurt en mayonaise en voeg daar een smaakmaker naar keuze aan toe of gebruik pesto. Met een beetje fantasie maak je de lekkerste salades.
Varieer met groenten
Bloemkoolsalade kun je van alleen bloemkool maken, maar je kunt er ook andere groenten aan toevoegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld broccoli, wortel, prei of venkel. Door een van deze groenten toe te voegen aan de basis heb je direct weer een heel andere salade. Houdt wel in de gaten dat je een scherpe groente zoals prei of broccoli niet moet laten overheersen, omdat bloemkool minder sterk van smaak is. Gebruik hiervan maximaal 1/3 van de hoeveelheid bloemkool. Eigenlijk geldt dit voor alle andere soorten groenten want als je een bloemkoolsalade maakt moet natuurlijk wel het grootste gedeelte uit bloemkool bestaan.
Ook lekker als maaltijdsalade
Als je bloemkoolsalade als lunch op tafel wil zetten voor bijvoorbeeld een koolhydraatarme lunch zou je er voor kunnen kiezen om kaas, ham of uitgebakken bacon aan de salade toe te voegen. Dit geeft de salade een lekkere boost. Ook zonnebloempitten of noten zijn erg lekker in een maaltijdsalade en geven een langer verzadigd gevoel waardoor je minder snel weer trek krijgt. Supergezond dus zo’n bloemkoolsalade.
Bloemkoolsalade recepten
Bloemkoolsalade met Broccocress
Bloemkool Broccoli salade op de nieuwe manier. Gebruik Broccocress als alternatief voor de broccoli en eet je lekker, makkelijk en gezond.
Tafelzuur maken; gezond en langer genieten van verse groenten
Tafelzuur maken is heel eenvoudig en ook een gezonde gewoonte. Let op, we hebben het over tafelzuur en niet over zoetzuur.
Bloemkool broccoli salade
Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.
Bloemkoolsalade met paprika en komkommer
Deze frisse bloemkoolsalade met paprika en komkommer is knapperig en fris en een perfect alternatief voor een aardappel of huzarensalade.
Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool
Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.