Bloemkoolsalade – Lekker, gezond en ook nog eens snel gemaakt. Bloemkoolsalade mag echt wel vaker op tafel. Veel mensen houden van bloemkool, dus je zult er zeker vrienden mee maken als je een recept uit dit artikel serveert.
Bloemkool is een populaire groente
Dat bloemkool een van de meest gegeten groenten is, is eigenlijk vrij logisch. Hij is vrij neutraal van smaak en altijd lekker. Meestal is het recept simpel en wordt de kool gekookt en met een sausje geserveerd, rauw is de groente iets minder bekend, maar o zo lekker. Zelfs op de borreltafel is bloemkool een succes. Je kunt er een smakelijk en gezond borrelhapje van maken. Geef er een lekker sausje bij en dippen maar.
Voorkoken is niet nodig
Vaak wordt gedacht dat je bloemkool moet koken. Dit hoeft echt niet, want juist door het rauwe behoudt de kool zijn knapperigheid. Vaak worden groenten ook voorgekookt om verkleuring te voorkomen, maar bloemkool verkleurt niet, dus daar hoef je het bij een bloemkoolsalade niet voor te doen.
Kies een smaakmaker voor in de bloemkoolsalade
Een bloemkoolsalade kun je heel goed neutraal houden, maar je kunt ook helemaal los gaan met smaakmakers zoals kerrie, paprika, cajun, of andere specerijen. Ook bieslook, kervel, dille en dragon zijn echt lekkere kruiden bij bloemkool. Je kunt een sausje maken van Griekse yoghurt en mayonaise en voeg daar een smaakmaker naar keuze aan toe of gebruik pesto. Met een beetje fantasie maak je de leukste salades mee. Je hebt er misschien niet eens een recept voor nodig.
Varieer met groenten
Bloemkoolsalade kun je van alleen bloemkool maken, maar je kunt er ook andere groenten aan toevoegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld broccoli, wortel, prei of venkel. Door een van die groenten toe te voegen aan de basis heb je direct weer een heel andere salade. Houd wel in de gaten dat je een scherpe groente zoals prei of broccoli niet moet laten overheersen, omdat bloemkool minder sterk van smaak is. Gebruik hiervan maximaal 1/3 van de hoeveelheid bloemkool. Eigenlijk geldt dit voor alle andere soorten groenten, want als je een bloemkoolsalade gaat maken moet het recept natuurlijk wel het grootste gedeelte uit bloemkool bestaan.
Bloemkoolsalade is ook geschikt als maaltijdsalade
Als je bloemkoolsalade op tafel wil zetten, voor bijvoorbeeld een koolhydraatarme lunch, zou je er voor kunnen kiezen om kaas, ham of uitgebakken bacon aan de salade toe te voegen. Dit geeft de salade een lekkere boost. Ook zonnebloempitten of noten passen in een maaltijdsalade en geven een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer trek krijgt. Supergezond dus zo’n bloemkoolsalade en hartstikke makkelijk te maken.
Bloemkoolsalade recepten
Hieronder vind je de nodige inspiratie voor het maken van een bloemkoolsalade. Ook voor jou zit er ongetwijfeld een lekker recept bij!
Tafelzuur maken; gezond en langer genieten van verse groenten
Ontdek de eenvoud en gezelligheid van tafelzuur maken. Geniet het hele jaar door van verse groenten met deze traditionele inmaaktechniek.
Bloemkoolsalade met paprika en komkommer; snel gezond eten
Een snel recept voor een frisse salade. Bloemkoolsalade met paprika en komkommer is lekker als lichte maaltijd of serveer het bij de BBQ.
Bloemkool broccoli salade; zet iets origineels op tafel
Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.
Bloemkoolsalade met broccocress
Een heel makkelijke recept voor een uniek bijgerecht. Bloemkoolsalade met broccocress staat in no-time op tafel en is echt een smaakmaker.
Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool
Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.