Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boerenkool – Superfood van Hollandse bodem

0 590

Boerenkool – Superfood van Hollandse bodem – In America is boerenkool oftewel “Kale” al enkele jaren een trendy superfood. Er zijn zelfs t-shirts te koop met “Oh Kale Yeah”. Ook celebrity’s zoals Beyonce worden gespot met een Kale-shirt. Het wordt gebruikt in salades, smoothies en gaat op pizza’s. Google maar eens op “kale” en “recipe”en je krijgt een heleboel bijzondere gerechten met boerenkool te zien.

Superfood

Hoe komt het dat de Amerikanen boerenkool als superfood zien? Tijd om eens in de voedingswaarde van boerenkool te duiken. Een portie (ca. 250 gram) boerenkool bevat 26 maal de minimaal aanbevolen dagelijks hoeveelheid vitamine K, 7 keer de hoeveelheid Vitamine A en bijna 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C! Andere aanwezige Vitamine’s zijn B6, E, B2, B1, foliumzuur en B3. Daarnaast zitten er ook een heel scala aan mineralen in boerenkool zoals mangaan, calcium, ijzer, kalium, proteïne en magnesium.

Traditioneel of culinair

Wat doen wij in Holland met boerenkool ? Een traditioneel Hollandse bereidingswijze is natuurlijk de stamppot boerenkool. Ik heb het idee dat er in het algemeen nog niet veel meer mee wordt gedaan, misschien nog wel eens een soepje. Daar lijkt de laatste tijd verandering in te komen. Ik spotte zelf al de boerenkoolchips in de supermarkt. In de bladen wordt ook meer aandacht geschonken aan andere bereidingswijzen van boerenkool, zoals boerenkoolsalade en pittige boerenkool op Oosterse wijze. Het is natuurlijk ook zonde om boerenkool alleen de gezondheidshoek in te duwen. Op culinair gebied valt er genoeg te beleven met boerenkool.

Lekker Tafelen heeft drie nieuwe (boeren)koolproducten gekregen en ik mocht ze testen. Deze drie producten liggen bij Albert Heijn in de winkel en zijn:

• boerenkoolroerbakmix: een mix met fijn gesneden boerenkool, witte kool, wortel en rode ui
• zakje gesneden cavolo nero (palmkool)
• boerenkoolsoeppakket met tomaat, ui, gele wortel, boerenkool, prei en een zakje smaakmaker

Boerenkoolroerbak met gepocheerde zalm en vermoutsaus

Ik ben begonnen met de boerenkoolroerbakmix. De mix ziet er door de rode ui en wortel kleurrijk en daarom aantrekkelijk uit. Mij leek deze mix erg lekker in combinatie met vis. Ik heb de boerenkoolmix als bedje gebruikt voor een stukje zalm en een vermoutsaus bij gedaan. Aan tafel konden wij ons wel voorstellen dat restaurants in Amerika boerenkool verwerken in hun gerechten. Het recept vind je via deze link: boerenkoolroerbak met gepocheerde zalm en vermoutsaus.

Lasagne met cavolo nero, pompoen en spekjes

De volgende dag was de cavolo nero (in het Nederlands palmkool) aan de beurt. Mijn eerste associatie was: “caldo verde”, de bekende Portugese koolsoep. Ik heb dat jaren geleden in Portugal gegeten en was daar van onder de indruk. Na een speurtocht op het internet blijkt cavolo nero vooral in Italië erg populair te zijn. Het komt daar overigens ook vandaan. De smaak lijkt op boerenkool maar is iets zachter. Ik kwam door mijn speurtocht op het idee om er een lasagne mee te maken: een lasagne met cavolo nero, pompoen en spekjes. Ook deze test was een succes.

Boerenkoolsoep

boerenkoolsoeppakketAls laatste is de boerenkoolsoep getest. De aanwijzingen zijn simpel: fruit de groente in 2 eetlepels olie en voeg hier 500 ml toe. Kook 20 minuten, voeg smaakmaker toe en pureer de soep. De soep smaakte uiteindelijk niet naar boerenkool of naar de andere groente. De smaakmaker bleek leidend in de soep. Iets minder toevoeging naast de groente had voor mij persoonlijk wel gemogen. Wel een soep met potentie. Zelf een keertje boerenkoolsoep maken zonder pakket: Superfood: Boerenkoolsoep vind je hier.

Boerenkool is dus supergezond, veelzijdig, het vult lekker maar heeft weinig calorieën (41 calorieën per ons) en is veel goedkoper dan superfoods als quinoa, goji-bessen, chiazaad etcetera. Heel Holland dus aan de boerenkool! Het liefst zo uit de moestuin of van de boer maar wetende dat daar niet altijd tijd of ruimte voor is, gesneden uit een zakje.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer