Boerenkool aan de stronk. Wintergroenten special – Groenten krijgen steeds meer de hoofdrol, vlees en vis worden het garnituur. Een pittige uitspraak die op de meeste weekmenu’s nog niet helemaal de juiste invulling krijgt. Toch zijn groenten razend populair en wordt er gelukkig steeds meer aandacht aan gegeven. De tijd dat je in restaurants moest zoeken naar de groenten lijkt steeds meer tot het verleden te horen. We worden weer gelukkig van een portie verse groenten. Maar hoe zit dat met de seizoenen? De winter wordt vaak ervaren als een periode van schaarste. Natuurlijk komen er in de winter ook minder groenten van het land.
Realiseer je echter dat de mogelijkheden met winterse groenten enorm zijn.
Niet iedereen verkeert meer in de gelukkige omstandigheid van een goede groenteman in de buurt, de supermarkt laat flink wat steken vallen bij het aanbod aan verse seizoensgroenten en het online bestellen van verse groenten is nog een lastig verhaal. De absolute aanrader vinden wij dan ook nog steeds de markt, of als jij wel tot de gelukkigen hoort, een echte groenteman met hart voor zijn vak.
Boerenkool aan de stronk is een typisch voorbeeld dat bijna nergens meer verkrijgbaar is. We kopen panklare boerenkool. Wie dat gesneden heeft, en hoe dat gesneden is vinden we blijkbaar niet zo belangrijk. Ook ik heb me wel eens laten verleiden door deze vorm van gemak. Mijn ervaring leert dat de smaak enorm afwijkt, en dat er vaak (goedkoper) teveel van stronk en/of bladnerven is mee gesneden. Geef dan ook de voorkeur aan ongesneden groenten. Bijkomend voordeel is dat de kiloprijs absoluut lager ligt en dat we het huiselijke van (samen) groenten zelf snijden weer steeds meer kunnen waarderen.
Boerenkool stamppot op drie manieren
Boerenkool is waarschijnlijk de eerste die in je opkomt als we het over wintergroenten hebben. Een stamppot boerenkool is helemaal Hollands. Boerenkool is er echter zeker niet alleen voor de stamppot. In Nederland lopen we een beetje achter op de mogelijkheden van boerenkool. Het is dan ook zeker tijd om meer te ontdekken met deze kool.
Boerenkool krijgt z’n karakteristieke smaak vooral na de vorst. Oudere mensen weten het goed, de vorst moet er over. Zetmeel in de kool wordt door de vorst omgezet in suiker waardoor de kool echt zoeter van smaak wordt. Het hoogseizoen is van september tot maart.
Stamppot boerenkool
Wil je je tafelgenoten een echte Nederlandse maaltijd voorzetten? Kook dan stamppot boerenkool, want Nederlandser dan dat wordt het niet!
Stamppot boerenkool met curryworst
Een lekkere variatie op boerenkool met worst is deze stamppot boerenkool met curryworst die ook erg lekker is met een hard broodje als lunch.
Pittige boerenkoolstamppot; met chorizo
Geef dé klassieker onder de stamppotjes eens een Spaanse touch. Pittige boerenkoolstamppot; met chorizo en paprika. Lekker!
Met boerenkool kan meer dan alleen stamppot maken
De stamppot is die bekende klassieker, maar er kan echt meer met deze wintergroente. Met deze recepten geven we je een kleine indruk. Van een heerlijke gratin (die op de stamppot lijkt) tot pasta(salade) en heuse chips van boerenkool. Maar ook gewoon een soepje met veel vitaminen en een roerbak met zalm. Hopelijk inspireren we je met deze recepten om eens vaker voor deze supergezonde koolsoort te kiezen.
Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas
Maak eens iets anders dan een boerenkoolstamppotje. Boerenkoolgratin met worst en Friese Nagelkaas, dat is boerenkool op een andere manier!
Minestrone met boerenkool; gebruik boerenkool ook eens zo
Een goed gevulde Italiaanse, vegetarische groentesoep, met een klein Hollands tintje. Deze minestrone met boerenkool moet je echt proeven!
Boerenkoolsoep
Het maken van deze boerenkoolsoep kost je slechts een half uurtje en daarmee zet je echt een gezonde maaltijd op tafel. Dit is superfood!
Boerenkoolchips zelf maken, zo doe je dat
Boerenkoolchips maken is niet moeilijk: je hebt er alleen een oven voor nodig, geen frituurpan! Ideaal om een restje boerenkool te verwerken.
Zomerse pastasalade met boerenkool en tonijn
Hartje zomer, doe eens gek. Deze pastasalade is een feest op de tuintafel, ja zelfs met boerenkool! Ideaal gerecht, snel klaar en ook nog eens bomvol smaak.
Boerenkoolsalade; Trend uit New York
In plaats van aardappelen, worst, mosterd en augurken kun je ook hele andere dingen met boerenkool doen. Probeer deze Boerenkoolsalade in New York style.
Lees ook:
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?