- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Boerenkool aan de stronk. Wintergroenten special

Boerenkool aan de stronk. Wintergroenten special – Groenten krijgen in 2015 de hoofdrol, vlees en vis worden het garnituur. Een pittige uitspraak die op mijn menu nog niet helemaal de juiste invulling krijgt. Toch is groenten razend populair en wordt er gelukkig eindelijk meer aandacht aan geschonken. De tijd dat je in restaurants moest zoeken naar de groenten lijkt eindelijk tot het verleden te behoren. We worden weer gelukkig van een portie verse groenten. Maar hoe zit dat met de seizoenen? De winter wordt veelal ervaren als een periode van schaarste. Natuurlijk komen er in de winter ook minder groenten van het land. Realiseer je echter dat de mogelijkheden met winterse groenten enorm zijn.

Niet iedereen verkeert meer in de gelukkige omstandigheid van een goede groenteman in de buurt, de supermarkt laat flink wat steken vallen bij het aanbod aan verse seizoensgroenten en het online bestellen van verse groenten is nog een lastig verhaal. De absolute aanrader vinden wij dan ook nog steeds de markt, of als jij wel tot de gelukkigen behoort, een echte groenteman met hart voor zijn vak.

Boerenkool aan de stronk, een typisch voorbeeld dat bijna nergens meer verkrijgbaar is. We kopen panklare boerenkool. Wie dat gesneden heeft, en hoe dat gesneden is doet blijkbaar niet ter zake. Ook ik heb me wel eens laten verleiden door deze vorm van gemak. Mijn ervaring leert dat de smaak enorm afwijkt, en dat er vaak (goedkoper) teveel van stronk en/of bladnerven is mee gesneden worden. Geef dan ook de voorkeur aan ongesneden groenten. Bijkomend voordeel is dat de kiloprijs absoluut lager ligt en dat we het huiselijke van (samen) groenten zelf snijden weer steeds meer kunnen waarderen.

Superfood is populair. Begin eens met wintergroenten, dat is eersteklas superfood vol vitaminen en mineralen die je juist in deze periode hard nodig hebt. Ontdek hoe leuk en spannend dat is!


Boerenkool, eersteklas superfood!

Boerenkool is waarschijnlijk de eerste die in je opkomt als we het over wintergroenten hebben. Een stamppot boerenkool is helemaal Hollands. Boerenkool is er echter zeker niet alleen voor de stamppot [1]. In Nederland lopen we een beetje achter op de mogelijkheden van boerenkool. Het is dan ook zeker tijd om meer te ontdekken van deze bijzondere groente.

Boerenkool krijgt z’n karakteristieke smaak vooral na de vorst. Oudere mensen weten het goed, de vorst moet er over. Zetmeel in de kool wordt door de vorst omgezet in suiker waardoor de kool echt zoeter van smaak wordt. Het hoogseizoen is van september tot maart.

[1]
Boerenkoolgratin met worst
[2]
Spaghetti met pesto van boerenkool
[3]
Boerenkoolchips
Pastasalade met boerenkool en tonijn
[4]
Boerenkoolroerbak met zalm en vermoutsaus
[5]
Boerenkoolsoep
[6]
Lasagne met cavolo nero, pompoen en spekjes
Links in dit artikel:
  1. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/boerenkoolgratin-met-worst/
  2. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/spaghetti-met-boerenkool-simpel-superfood/
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/boerenkoolchips-zelf-maken-zo/
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/boerenkoolroerbak-met-zalm-en-vermoutsaus/
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/superfood-boerenkoolsoep/
  6. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/lasagne-met-cavolo-nero-pompoen-en-spekjes/