Bonen en verse peulvruchten – Bonen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Sommigen eet je met peul, andere zonder. Bonen zijn heel populaire groenten, want ze zijn veelzijdig, gezond en lekker. Dan zijn er ook nog de verse peulvruchten. Dit zijn de soorten die meestal gedroogd verkocht worden en die in de zomer beperkt vers verkrijgbaar zijn. In dit artikel lees je over de belangrijkste soorten.
Tips en weetjes over bonen en verse peulvruchten
- Verse, rauwe bonen zien er heerlijk uit. Het is heel verleidelijk om je tanden in wat rauwe bonen te zetten. Toch kun je dit beter niet doen. Rauwe bonen en peulvruchten bevatten namelijk de stof lectine. Lectine is een plantaardig eiwit dat giftig is. Door het eten van rauwe bonen en peulvruchten krijg je teveel lectine binnen. Daar kun je behoorlijk misselijk van worden en gaan overgeven. Als je ze eerst kookt, wokt et cetera, dan wordt het gif zover gereduceerd dat je de bonen veilig kunt eten.
- Als je bonen of verse peulvruchten gaat koken, breng dan eerst het water aan de kook, voeg dan de bonen toe en houd het deksel van de pan. Kook ze niet te lang en voeg eventueel een mespuntje baking soda toe aan het kookwater. Zo blijven de bonen of erwten mooi frisgroen van kleur. Verwerk je ze koud, spoel ze dan na het koken af onder een ijskoude kraan.
- Gedroogde peulvruchten zijn wat voedzamer dan verse bonen en peulvruchten. De verse bevatten echter vitamine C, wat in gedroogde bonen niet meer voorkomt.
Voeg eventueel een mespuntje baking soda toe aan het kookwater. Zo blijven de bonen of erwten mooi frisgroen van kleur.
Bonen en verse Peulvruchten; de lekkerste recepten en de handigste tips
Tuinbonen
In het voorjaar kom je ze tegen, op de markt, bij de groenteboer en in de supermarkt. Van die grote groene peulen, ook wel bekend als tuinbonen. De verse! Je bent er even wat tijd aan kwijt om ze te doppen, maar dan heb je ook wat. Heerlijke, lichtgroene boontjes, die het heel goed doen in veel verschillende gerechten. Natuurlijk bij een AGV’tje, met aardappeltjes en een stukje vlees of vis. In een zomerse salade smaken ze ook voortreffelijk. Maar ook in een pastagerecht of in de risotto scoor je punten met verse tuinbonen. Inderdaad, wel de verse! Want natuurlijk zijn ze er het hele jaar door in glas of in de diepvries. Maar die kunnen echt niet concurreren met vers gedopte tuinboontjes. Die zijn tenslotte een zomers feestje op je bord. En lees vooral ook onze tuinbonen special, om te ontdekken wat ze in Italië met verse tuinbonen doen. Je zult verbaasd staan. Neem ze eens mee als je ze ziet liggen. Jij dopt toch zeker ook je eigen boontjes?
Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?
Die enorme bergen grote groene peulen die je op de markt of bij de groenteboer ziet liggen, dat zijn tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?
Heb jij al eens verse doperwten geprobeerd?
De lekkerste doperwten zijn natuurlijk verse doperwten. Die zijn echt niet vergelijkbaar met doperwten uit glas, of blik. Zelfs niet met doperwten uit de diepvries. Als je nog nooit verse doperwten hebt geproefd moet je dat zeker eens doen. Je weet niet wat je proeft. Verse doperwten zijn maar een beperkte tijd in het jaar te koop. In juni en juli zijn ze in het seizoen. Het makkelijkst zul je er aan kunnen komen bij de groentekraam op de markt of bij de groenteboer. In de supermarkt vind je ze zelden. Wat je daar dan wel weer vindt zijn al gedopte doperwten, in kleine zakjes, in het koelvak. Vers uit de peul zijn ze echt het lekkerst, maar dit is wel een aardig alternatief als je geen peulen kunt vinden.
Verse doperwten zijn het allerlekkerst als de peulen net geplukt zijn, en je ze snel dopt en kookt. Dan zijn de doperwtjes nog heerlijk zoetig van smaak.
Helaas gaat de kwaliteit van verse doperwten, zelfs als ze nog in de peul zitten snel achteruit. De suikers worden dan in zetmeel omgezet en dat komt de smaak niet ten goede. De kans bestaat zelfs dat ze wat melig gaan smaken. Dus let er op bij aankoop dat je echt verse peulen te pakken hebt. Heb je een moestuin? Dan teel je ze natuurlijk zelf. Verser kun je ze niet krijgen. Verse doperwten zijn heerlijk in een pastagerecht, of in de risotto. En wat dacht je van een heerlijk versgemaakte, zomerse doperwtensoep? Neem snel een kijkje bij de recepten!
En ook kapucijners zijn vers verkrijgbaar in de zomermaanden
Kapucijners uit een blik of pot kent iedereen wel. En natuurlijk de gedroogde exemplaren. Allebei het hele jaar door te koop. Maar wist je dat er ook verse kapucijners worden verkocht? Net als de tuinbonen en de doperwten moet je ze wel zelf doppen. Maar dan heb je ook de allerlekkerste kapucijners. Je zult ongetwijfeld even moeten zoeken naar de mooie, donkerblauwe peulen. De grootste kans om ze te vinden heb je bij de groenteboer of op de markt. Maar misschien heb je ze wel in je eigen moestuin staan. En zo niet, misschien is het dan een idee voor volgend jaar om ze eens zelf te zaaien! Kijk ook eens bij onze recepten met verse kapucijners en maak eens een heel ander gerecht dan kapucijners met spek!
Kapucijners, vale erwten, grauwe ganzen of raasdonders
Ze zijn er in blik, in pot, gedroogd en vers. Lees hier alles over kapucijners, raasdonders, vale erwten en grauwe ganzen!
Sperziebonen
Ze hebben veel namen: Slabonen, stokbonen, prinsessenbonen, herenbonen, breekbonen… maar de naam waaronder die bonen het bekendste zijn is toch wel ‘sperziebonen’. De lichtgroene bonen zijn heerlijk en heel veelzijdig inzetbaar. Je kunt ze roerbakken, smoren, stoven en natuurlijk gewoon koken. Ze zijn natuurlijk fantastisch in het AGV’tje, bijvoorbeeld met een gehaktbal en gekookte aardappeltjes. Hollandser wordt het bijna niet. Maar de sperzieboon past ook heel goed in de Aziatische keuken. Natuurlijk als de bekende sambalboontjes, maar in een curry misstaan ze ook zeker niet. Beetgaar gekookt geven ze een lekkere bite aan een salade. Wist je dat er ook een gele variant van de sperzieboon bestaat? Dit is de boterboon. Ze zijn wat zachter van smaak en wat romiger. Je kunt ze gebruiken voor dezelfde gerechten waarin je groene sperziebonen verwerkt. Het zal overigens niet meevallen om in Nederland verse boterbonen in de winkel te vinden. Als je geluk hebt, vind je ze bij een goed gesorteerde groenteboer of op de markt. As je een moestuin hebt is het een goed idee om ze daar eens aan te planten. Ze vormen een leuke afwisseling met de groene sperziebonen.
Sperziebonen
Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!
Drie keer lekker met haricots verts
Ze lijken erg op elkaar, haricots verts en sperziebonen, maar het Franse zusje van onze sperzieboon is toch niet helemaal hetzelfde. De haricots verts zijn wat langer, wat dunner en wat zachter van structuur dan de sperzieboon. Daarnaast zijn iets donkerder van kleur en wat zachter en zoeter van smaak. Je hebt ze vast wel eens in een restaurant op je bord gekregen, omwikkeld met een plakje ontbijtspek. De prijs van haricots verts is vaak iets hoger dan die van gewone sperziebonen. Ze hebben dan ook een wat chiquere reputatie.
Snijbonen
Snijbonen zijn grote, platte, lichtgroene bonen. Ze worden soms als een beetje ouderwets beschouwd, maar dat is niet helemaal terecht, want snijbonen zijn erg lekker, en ze zijn ook nog eens heel veelzijdig. Bovendien zie je ze tegenwoordig wel weer opduiken in de winkels. Ze zijn erg lekker in een gewoon AGV’tje, een ovenschotel en in de stamppot. En zeg eens eerlijk, waar denk jij aan bij ‘blote billetjes in het gras’? Vast niet aan eten! Maar toch is het de bijzondere naam voor een stamppot met snijbonen en witte bonen. Je kunt verse snijbonen kant-en-klaar gesneden vinden in het koelvak op de groenteafdeling van de supermarkt. Maar eigenlijk is het veel leuker en lekkerder om ze zelf te snijden met een snijbonenmolentje. Die zijn nog steeds te koop in winkels of webshops voor huishoudelijke artikelen.
Snijbonen; verrassend lekker en zeker niet ouderwets!
Het zijn allang geen 'scheermesjes' meer. Snijbonen zijn niet ouderwets en passen goed in de huidige manier van koken. Een verrassende boon!
Peultjes en sugarsnaps
Peultjes zijn de helder groene peulen van de doperwtenplant. Als ze geoogst worden zijn ze nog heel jong en de erwten die in de peulen groeien zijn nog maar amper ontwikkeld. De structuur is knapperig en de smaak van peultjes is wat zoetig. Ze worden in zijn geheel bereidt en gegeten. Sugarsnaps lijken wel wat op peultjes. Ze zijn wat dikker en hun smaak is wat zoeter. Ze worden ook wel suikererwten genoemd. Ook sugarsnaps maak je klaar en eet je in zijn geheel.
Bonen en verse peulvruchten uit de moestuin
Heb je een moestuin en teel je daarin ook bonen en verse peulvruchten? Dan heb je er tijdens de oogst periode waarschijnlijk heel veel. Dan is het goed om te weten dat verse bonen heel goed in te vriezen zijn. Maak de bonen of peulvruchten schoon, blancheer ze even in kokend water, spoel af onder de koude kraan en vries ze in zakjes of bakjes in. Zo heb je ook in de winter verse bonen en verse peulvruchten!
Maak jij nu ook de keus voor verse bonen en verse peulvruchten?
Je las hier veel informatie over bonen & verse peulvruchten. Hopelijk maakt het de stap om voor vers te kiezen wat kleiner. Natuurlijk zijn bonen en peulvruchten uit een pot of blik lekker makkelijk. Het is echter helemaal niet zoveel werk om ze vers klaar te maken. Lees onze recepten er maar op na. En ze zijn vers echt zoveel lekkerder!
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!