• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Bonen & Verse Peulvruchten; Hier vind je de lekkerste recepten

Sperziebonen, Snijbonen, Tuinbonen, Verse doperwten, Verse kapucijners

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Bonen en verse peulvruchten

Bonen & Verse Peulvruchten  – Bonen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Sommigen eet je met peul, andere zonder. Bonen zijn heel populaire groenten, want ze zijn veelzijdig, gezond en lekker. Dan zijn er ook nog de verse peulvruchten. Dit zijn de soorten die meestal gedroogd verkocht worden en die in de zomer beperkt vers verkrijgbaar zijn. In dit artikel lees je over de belangrijkste soorten.

Tips en weetjes over bonen en verse peulvruchten

  • Verse, rauwe bonen zien er heerlijk uit. Het is heel verleidelijk om je tanden in wat rauwe bonen te zetten. Toch kun je dit beter niet doen. Rauwe bonen en peulvruchten bevatten namelijk de stof lectine. Lectine is een plantaardig eiwit dat giftig is. Door het eten van rauwe bonen en peulvruchten krijg je teveel lectine binnen. Daar  kun je behoorlijk misselijk van worden en gaan overgeven. Als je ze eerst kookt, wokt et cetera, dan wordt het gif zover gereduceerd dat je de bonen veilig kunt eten.
  • Als je bonen of verse peulvruchten gaat koken, breng dan eerst het water aan de kook, voeg dan de bonen toe en houd het deksel van de pan. Kook ze niet te lang en voeg eventueel een mespuntje baking soda toe aan het kookwater. Zo blijven de bonen of erwten mooi frisgroen van kleur. Verwerk je ze koud, spoel ze dan na het koken af onder een ijskoude kraan.
  • Gedroogde peulvruchten zijn wat voedzamer dan verse bonen en peulvruchten. De verse bevatten echter vitamine C, wat in gedroogde bonen niet meer voorkomt.

Voeg eventueel een mespuntje baking soda toe aan het kookwater. Zo blijven de bonen of erwten mooi frisgroen van kleur.

Bonen & Verse Peulvruchten; de lekkerste recepten en de handigste tips

Heerlijke bonensalades voor dit seizoen.

Bonen zijn een lekker en gezond ingrediënt voor een maaltijd. Of je nu verse bonen gebruikt, of peulvruchten, of ook heel lekker, een combinatie van deze twee soorten, je zet altijd een gezonde en voedzame maaltijd op tafel als je er bonen in verwerkt. Behalve in een warme maaltijd zijn bonen ook bijzonder geschikt om in een salade te verwerken. Als maaltijdsalade, of als bijgerecht, bonensalades kunnen altijd!

Tex-Mex bonensalade met gerookte kip
Salade

Tex-Mex bonensalade met gerookte kip

Gemengde bonensalade met gebakken tonijn
Salade

Gemengde bonensalade met gebakken tonijn

Spaanse bonensalade
Salade

Spaanse bonensalade; met chorizo en manchego

Tuinbonen

In het voorjaar kom je ze tegen, op de markt, bij de groenteboer en in de supermarkt. Van die grote groene peulen, ook wel bekend als tuinbonen. De verse! Je bent er even wat tijd aan kwijt om ze te doppen, maar dan heb je ook wat. Heerlijke, lichtgroene boontjes, die het heel goed doen in veel verschillende gerechten. Natuurlijk bij een AGV’tje, met aardappeltjes en een stukje vlees of vis. In een zomerse salade smaken ze ook voortreffelijk. Maar ook in een pastagerecht of in de risotto scoor je punten met verse tuinbonen. Inderdaad, wel de verse! Want natuurlijk zijn ze er het hele jaar door in glas of in de diepvries. Maar die kunnen echt niet concurreren met vers gedopte tuinboontjes. Die zijn tenslotte een zomers feestje op je bord. En lees vooral ook onze tuinbonen special, om te ontdekken wat ze in Italië met verse tuinbonen doen. Je zult verbaasd staan. Neem ze eens mee als je ze ziet liggen. Jij dopt toch zeker ook je eigen boontjes?

Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

Tuinbonen gedopt
Specials

Die enorme bergen grote groenen peulen die je op de markt of bij de groenteboer ziet liggen, dat zijn tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

Check het recept of lees de info

Heb jij al eens verse doperwten geprobeerd?

De lekkerste doperwten zijn natuurlijk verse doperwten. Deze zijn echt niet vergelijkbaar met doperwten uit glas, of blik. Zelfs niet met doperwten uit de diepvries. Als je nog nooit verse doperwten hebt geproefd moet je dat zeker eens doen. Je weet niet wat je proeft. Verse doperwten zijn maar een beperkte tijd in het jaar te koop. In juni en juli zijn ze in het seizoen. Het makkelijkst zul je er aan kunnen komen bij de groentekraam op de markt of bij de groenteboer. In de supermarkt vind je ze zelden. Wat je daar dan wel weer vindt zijn al gedopte doperwten, in kleine zakjes, in het koelvak. Vers uit de peul zijn ze echt het lekkerst, maar dit is wel een aardig alternatief als je geen peulen kunt vinden.

Verse doperwten zijn het allerlekkerst als de peulen net geplukt zijn, en je ze snel dopt en kookt. Dan zijn de doperwtjes nog heerlijk zoetig van smaak.

Helaas gaat de kwaliteit van verse doperwten, zelfs als ze nog in de peul zitten snel achteruit. De suikers worden dan in zetmeel omgezet en dat komt de smaak niet ten goede. De kans bestaat zelfs dat ze wat melig gaan smaken. Dus let er op bij aankoop dat je echt verse peulen te pakken hebt. Heb je een moestuin? Dan teel je ze natuurlijk zelf. Verser kun je ze niet krijgen. Verse doperwten zijn heerlijk in een pastagerecht, of in de risotto. En wat dacht je van een heerlijk versgemaakte, zomerse doperwtensoep? Neem snel een kijkje bij de recepten!

Verse doperwten

Groene Salade
Salade

Groene salade met doperwten; Puur natuur

Tagliatelle met ham en verse doperwten
Pastagerechten

Tagliatelle met ham en verse doperwten

Doperwten en munt
Voorgerecht

Doperwten en munt een geslaagde combinatie

Vorige Volgende

En ook kapucijners zijn vers verkrijgbaar in de zomermaanden

Kapucijners uit een blik of pot kent iedereen wel. En natuurlijk de gedroogde exemplaren. Allebei het hele jaar door te koop. Maar wist je dat er ook verse kapucijners  worden verkocht? Net als de tuinbonen en de doperwten moet je ze wel zelf doppen. Maar dan heb je ook de allerlekkerste kapucijners. Je zult ongetwijfeld even moeten zoeken naar de mooie, donkerblauwe peulen. De grootste kans om ze te vinden heb je bij de groenteboer of op de markt. Maar misschien heb je ze wel in je eigen moestuin staan. En zo niet, misschien is het dan een idee voor volgend jaar om ze eens zelf te zaaien! Kijk ook eens bij onze recepten met verse kapucijners en maak eens een heel ander gerecht dan kapucijners met spek!

Verse kapucijners

Kapucijnersoep
Maaltijdsoep

Kapucijnersoep, soep van verse kapucijners

Kapucijnersoep van verse kapucijners. Kapucijners, niet alleen als er sneeuw komt of als het regent in de herfst, maar ook in het voorjaar.

Kapucijners met chorizo en salie
Hoofdgerecht

Kapucijners met chorizo en salie, vers gedopt!

Bij groene, jonge kapucijners denk ik aan het voorjaar, bijvoorbeeld aan kapucijners met chorizo. Probeer dit recept ook zelf eens uit.

Vorige Volgende

Sperziebonen

Ze hebben veel namen: Slabonen, stokbonen, prinsessenbonen, herenbonen, breekbonen… maar de naam waaronder deze bonen het bekendste zijn is toch wel ‘sperziebonen’. Deze lichtgroene bonen zijn heerlijk en heel veelzijdig inzetbaar. Je kunt ze roerbakken, smoren, stoven en natuurlijk gewoon koken. Ze zijn natuurlijk fantastisch in het AGV’tje, bijvoorbeeld met een gehaktbal en gekookte aardappeltjes. Hollandser wordt het bijna niet. Maar de sperzieboon past ook heel goed in de Aziatische keuken. Natuurlijk als de bekende sambalboontjes, maar in een curry misstaan ze ook zeker niet. Beetgaar gekookt geven ze een lekkere bite aan een salade. Wist je dat er ook een gele variant van de sperzieboon bestaat? Dit is de boterboon. Ze zijn wat zachter van smaak en wat romiger. Je kunt ze gebruiken voor dezelfde gerechten waarin je groene sperziebonen verwerkt. Het zal overigens niet meevallen om in Nederland verse boterbonen in de winkel te vinden. Als je geluk hebt, vind je ze bij een goed gesorteerde groenteboer of op de markt. As je een moestuin hebt is het een goed idee om ze daar eens aan te planten. Ze vormen een leuke afwisseling met de groene sperziebonen.

Sperziebonen
Specials

Sperziebonen

Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!

Drie keer lekker met Haricot Verts

Ze lijken erg op elkaar, haricot verts en sperziebonen, maar het Franse zusje van onze sperzieboon is toch niet helemaal hetzelfde. De haricot vert is wat langer, wat dunner en wat zachter van structuur dan de sperzieboon. Daarnaast zijn iets donkerder van kleur en wat zachter en zoeter van smaak. Je hebt ze vast wel eens in een restaurant op je bord gekregen, omwikkeld met een plakje ontbijtspek. De prijs van haricot verts is vaak iets hoger dan die van gewone sperziebonen. Ze hebben dan ook een wat chiquere reputatie.

Haricots verts met spek
Bijgerecht

Haricots verts met spek

Filet mignon
Vleesgerechten

Filet mignon in balsamico-rodewijnsaus

Zwitserse kipreepjes
Recepten

Zwitserse kipreepjes een variant op het Zürcher geschnetzeltes

Snijbonen

Snijbonen zijn grote, platte, lichtgroene bonen. Ze worden soms als een beetje ouderwets beschouwd, maar dat is niet helemaal terecht, want snijbonen zijn erg lekker, en ze zijn ook nog eens heel veelzijdig. Bovendien zie je ze tegenwoordig wel weer opduiken in de winkels. Ze zijn erg lekker in een gewoon AGV’tje, een ovenschotel en in de stamppot. En zeg eens eerlijk, waar denk jij aan bij ‘blote billetjes in het gras’? Vast niet aan eten!  Maar toch is het de bijzondere naam voor een stamppot met snijbonen en witte bonen. Je kunt verse snijbonen kant-en-klaar gesneden vinden in het koelvak op de groenteafdeling van de supermarkt. Maar eigenlijk is het veel leuker en lekkerder om ze zelf te snijden met een snijbonenmolentje. Deze zijn nog steeds te koop in winkels of webshops voor huishoudelijke artikelen.

Snijbonen of scheermesjes; Meerdere manieren om ze vaker op tafel te zetten

Snijbonen of scheermesjes; Drie manieren om ze vaker op tafel te zetten
Specials

Snijbonen worden steeds verder weggestopt in het assortiment van de groenteman. Tijd voor actie! 3 tips om doordeweeks snijbonen te serveren.

Check het recept of lees de info

Peultjes en sugarsnaps

Peultjes zijn de helder groene peulen van de doperwtenplant. Als ze geoogst worden zijn ze nog heel jong en de erwten die in de peulen groeien zijn nog maar amper ontwikkeld. De structuur is knapperig en de smaak van peultjes is wat zoetig. Ze worden in zijn geheel bereidt en gegeten. Sugarsnaps lijken wel wat op peultjes. Ze zijn wat dikker en hun smaak is wat zoeter. Ze worden ook wel suikererwten genoemd. Ook sugarsnaps bereid en eet je in zijn geheel.

Peultjes en sugarsnapsBonen & verse peulvruchten uit de moestuin

Heb je een moestuin en teel je daarin ook bonen en verse peulvruchten? Dan heb je er tijdens de oogst periode waarschijnlijk een heleboel. Dan is het goed om te weten dat verse bonen heel goed in te vriezen zijn. Maak de bonen of peulvruchten schoon, blancheer ze even in kokend water, spoel af onder de koude kraan en vries ze in zakjes of bakjes in. Zo heb je ook in de winter verse bonen en verse peulvruchten!

Maak jij nu ook de keus voor verse bonen & verse peulvruchten?

We hebben je hier veel informatie gegeven over bonen & verse peulvruchten. Hopelijk maakt het de stap om voor vers te kiezen wat kleiner. Natuurlijk zijn bonen en peulvruchten uit een pot of blik lekker makkelijk. Het is echter helemaal niet zoveel werk om ze vers te bereiden. Lees onze recepten er maar op na. En ze zijn vers echt zoveel lekkerder!

verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

Pompoen havermout wafels
Recepten

Pompoen havermout wafels

Pompoen met bietjes uit de oven
Bijgerecht

Pompoen met bietjes uit de oven

Spitskool met miso
Bijgerecht

Spitskool met miso uit de wok; o, van zelf gesneden spitskool

Bloemkoolsalade
Salade

Bloemkoolsalade met Broccocress

Oesterzwammen
Specials

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen