• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Bonen & Verse Peulvruchten; Hier vind je de lekkerste recepten

Sperziebonen, Snijbonen, Tuinbonen, Verse doperwten, Verse kapucijners

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Bonen en verse peulvruchten

Bonen & Verse Peulvruchten  – Bonen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren. Sommigen eet je met peul, andere zonder. Bonen zijn heel populaire groenten, want ze zijn veelzijdig, gezond en lekker. Dan zijn er ook nog de verse peulvruchten. Dit zijn de soorten die meestal gedroogd verkocht worden en die in de zomer beperkt vers verkrijgbaar zijn. In dit artikel lees je over de belangrijkste soorten.

Tips en weetjes over bonen en verse peulvruchten

  • Verse, rauwe bonen zien er heerlijk uit. Het is heel verleidelijk om je tanden in wat rauwe bonen te zetten. Toch kun je dit beter niet doen. Rauwe bonen en peulvruchten bevatten namelijk de stof lectine. Lectine is een plantaardig eiwit dat giftig is. Door het eten van rauwe bonen en peulvruchten krijg je teveel lectine binnen. Daar  kun je behoorlijk misselijk van worden en gaan overgeven. Als je ze eerst kookt, wokt et cetera, dan wordt het gif zover gereduceerd dat je de bonen veilig kunt eten.
  • Als je bonen of verse peulvruchten gaat koken, breng dan eerst het water aan de kook, voeg dan de bonen toe en houd het deksel van de pan. Kook ze niet te lang en voeg eventueel een mespuntje baking soda toe aan het kookwater. Zo blijven de bonen of erwten mooi frisgroen van kleur. Verwerk je ze koud, spoel ze dan na het koken af onder een ijskoude kraan.
  • Gedroogde peulvruchten zijn wat voedzamer dan verse bonen en peulvruchten. De verse bevatten echter vitamine C, wat in gedroogde bonen niet meer voorkomt.

Voeg eventueel een mespuntje baking soda toe aan het kookwater. Zo blijven de bonen of erwten mooi frisgroen van kleur.

Bonen & Verse Peulvruchten; de lekkerste recepten en de handigste tips

Heerlijke bonensalades voor dit seizoen.

Bonen zijn een lekker en gezond ingrediënt voor een maaltijd. Of je nu verse bonen gebruikt, of peulvruchten, of ook heel lekker, een combinatie van deze twee soorten, je zet altijd een gezonde en voedzame maaltijd op tafel als je er bonen in verwerkt. Behalve in een warme maaltijd zijn bonen ook bijzonder geschikt om in een salade te verwerken. Als maaltijdsalade, of als bijgerecht, bonensalades kunnen altijd!

Tex-Mex bonensalade met gerookte kip
Salade

Tex-Mex bonensalade met gerookte kip

Gemengde bonensalade met gebakken tonijn
Salade

Gemengde bonensalade met gebakken tonijn

Spaanse bonensalade
Salade

Spaanse bonensalade; met chorizo en manchego

Tuinbonen

In het voorjaar kom je ze tegen, op de markt, bij de groenteboer en in de supermarkt. Van die grote groene peulen, ook wel bekend als tuinbonen. De verse! Je bent er even wat tijd aan kwijt om ze te doppen, maar dan heb je ook wat. Heerlijke, lichtgroene boontjes, die het heel goed doen in veel verschillende gerechten. Natuurlijk bij een AGV’tje, met aardappeltjes en een stukje vlees of vis. In een zomerse salade smaken ze ook voortreffelijk. Maar ook in een pastagerecht of in de risotto scoor je punten met verse tuinbonen. Inderdaad, wel de verse! Want natuurlijk zijn ze er het hele jaar door in glas of in de diepvries. Maar die kunnen echt niet concurreren met vers gedopte tuinboontjes. Die zijn tenslotte een zomers feestje op je bord. En lees vooral ook onze tuinbonen special, om te ontdekken wat ze in Italië met verse tuinbonen doen. Je zult verbaasd staan. Neem ze eens mee als je ze ziet liggen. Jij dopt toch zeker ook je eigen boontjes?

Tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

Tuinbonen gedopt
Specials

Die enorme bergen grote groenen peulen die je op de markt of bij de groenteboer ziet liggen, dat zijn tuinbonen! Dop jij je eigen boontjes?

Check het recept of lees de info

Heb jij al eens verse doperwten geprobeerd?

De lekkerste doperwten zijn natuurlijk verse doperwten. Deze zijn echt niet vergelijkbaar met doperwten uit glas, of blik. Zelfs niet met doperwten uit de diepvries. Als je nog nooit verse doperwten hebt geproefd moet je dat zeker eens doen. Je weet niet wat je proeft. Verse doperwten zijn maar een beperkte tijd in het jaar te koop. In juni en juli zijn ze in het seizoen. Het makkelijkst zul je er aan kunnen komen bij de groentekraam op de markt of bij de groenteboer. In de supermarkt vind je ze zelden. Wat je daar dan wel weer vindt zijn al gedopte doperwten, in kleine zakjes, in het koelvak. Vers uit de peul zijn ze echt het lekkerst, maar dit is wel een aardig alternatief als je geen peulen kunt vinden.

Verse doperwten zijn het allerlekkerst als de peulen net geplukt zijn, en je ze snel dopt en kookt. Dan zijn de doperwtjes nog heerlijk zoetig van smaak.

Helaas gaat de kwaliteit van verse doperwten, zelfs als ze nog in de peul zitten snel achteruit. De suikers worden dan in zetmeel omgezet en dat komt de smaak niet ten goede. De kans bestaat zelfs dat ze wat melig gaan smaken. Dus let er op bij aankoop dat je echt verse peulen te pakken hebt. Heb je een moestuin? Dan teel je ze natuurlijk zelf. Verser kun je ze niet krijgen. Verse doperwten zijn heerlijk in een pastagerecht, of in de risotto. En wat dacht je van een heerlijk versgemaakte, zomerse doperwtensoep? Neem snel een kijkje bij de recepten!

Verse doperwten

Tagliatelle met ham en verse doperwten
Pastagerechten

Tagliatelle met ham en verse doperwten

Doperwten en munt
Voorgerecht

Doperwten en munt een geslaagde combinatie

Pasta met doperwten en gerookte zalm
Pastagerechten

Pasta met doperwten en gerookte zalm

Vorige Volgende

En ook kapucijners zijn vers verkrijgbaar in de zomermaanden

Kapucijners uit een blik of pot kent iedereen wel. En natuurlijk de gedroogde exemplaren. Allebei het hele jaar door te koop. Maar wist je dat er ook verse kapucijners  worden verkocht? Net als de tuinbonen en de doperwten moet je ze wel zelf doppen. Maar dan heb je ook de allerlekkerste kapucijners. Je zult ongetwijfeld even moeten zoeken naar de mooie, donkerblauwe peulen. De grootste kans om ze te vinden heb je bij de groenteboer of op de markt. Maar misschien heb je ze wel in je eigen moestuin staan. En zo niet, misschien is het dan een idee voor volgend jaar om ze eens zelf te zaaien! Kijk ook eens bij onze recepten met verse kapucijners en maak eens een heel ander gerecht dan kapucijners met spek!

Verse kapucijners

Kapucijnersoep
Maaltijdsoep

Kapucijnersoep, soep van verse kapucijners

Kapucijnersoep van verse kapucijners. Kapucijners, niet alleen als er sneeuw komt of als het regent in de herfst, maar ook in het voorjaar.

Kapucijners met chorizo en salie
Hoofdgerecht

Kapucijners met chorizo en salie, vers gedopt!

Bij groene, jonge kapucijners denk ik aan het voorjaar, bijvoorbeeld aan kapucijners met chorizo. Probeer dit recept ook zelf eens uit.

Vorige Volgende

Sperziebonen

Ze hebben veel namen: Slabonen, stokbonen, prinsessenbonen, herenbonen, breekbonen… maar de naam waaronder deze bonen het bekendste zijn is toch wel ‘sperziebonen’. Deze lichtgroene bonen zijn heerlijk en heel veelzijdig inzetbaar. Je kunt ze roerbakken, smoren, stoven en natuurlijk gewoon koken. Ze zijn natuurlijk fantastisch in het AGV’tje, bijvoorbeeld met een gehaktbal en gekookte aardappeltjes. Hollandser wordt het bijna niet. Maar de sperzieboon past ook heel goed in de Aziatische keuken. Natuurlijk als de bekende sambalboontjes, maar in een curry misstaan ze ook zeker niet. Beetgaar gekookt geven ze een lekkere bite aan een salade. Wist je dat er ook een gele variant van de sperzieboon bestaat? Dit is de boterboon. Ze zijn wat zachter van smaak en wat romiger. Je kunt ze gebruiken voor dezelfde gerechten waarin je groene sperziebonen verwerkt. Het zal overigens niet meevallen om in Nederland verse boterbonen in de winkel te vinden. Als je geluk hebt, vind je ze bij een goed gesorteerde groenteboer of op de markt. As je een moestuin hebt is het een goed idee om ze daar eens aan te planten. Ze vormen een leuke afwisseling met de groene sperziebonen.

Sperziebonen als bijgerecht
Bijgerecht

Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender

Serveer je sperziebonen als bijgerecht? Maak het net even spannender en de bordjes gaan sneller leeg. Of noem ze gewoon groene patatjes.

Drie zomerse ideeën met sperzieboontjes
Specials

Drie zomerse ideeën met sperzieboontjes

Sperzieboontjes zijn er halverwege de zomer volop. Heerlijk die Hollandse sperzieboontjes en dat vraagt natuurlijk ook om een lekker recept.

En nog meer ideeën met sperziebonen & boterboontjes:

Inspiratie nodig? We hebben heel veel recepten voor je met sperziebonen en boterboontjes. Neem er eens een kijkje tussen, er zit vast iets bij dat je aanspreekt. Ga je voor een salade? Of kies je voor iets Oosters?

Sambalboontjes
Bijgerecht

Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!

Sperziebonensalade met graskaas
Salade

Sperziebonensalade met graskaas

boterboontjes
Bijgerecht

Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

Zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen
Vleesgerechten

Zoet-zuur varkensvlees met sperziebonen

zweedse balletjes met sperziebonen
Vleesgerechten

Zweedse balletjes met sperziebonen

Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus uit Dendermonde
Bijgerecht

Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus uit Dendermonde

Vorige Volgende

Drie keer lekker met Haricot Verts

Ze lijken erg op elkaar, haricot verts en sperziebonen, maar het Franse zusje van onze sperzieboon is toch niet helemaal hetzelfde. De haricot vert is wat langer, wat dunner en wat zachter van structuur dan de sperzieboon. Daarnaast zijn iets donkerder van kleur en wat zachter en zoeter van smaak. Je hebt ze vast wel eens in een restaurant op je bord gekregen, omwikkeld met een plakje ontbijtspek. De prijs van haricot verts is vaak iets hoger dan die van gewone sperziebonen. Ze hebben dan ook een wat chiquere reputatie.

Haricots verts met spek
Bijgerecht

Haricots verts met spek

Filet mignon
Vleesgerechten

Filet mignon in balsamico-rodewijnsaus

Zwitserse kipreepjes
Recepten

Zwitserse kipreepjes een variant op het Zürcher geschnetzeltes

Snijbonen

Snijbonen zijn grote, platte, lichtgroene bonen. Ze worden soms als een beetje ouderwets beschouwd, maar dat is niet helemaal terecht, want snijbonen zijn erg lekker, en ze zijn ook nog eens heel veelzijdig. Bovendien zie je ze tegenwoordig wel weer opduiken in de winkels. Ze zijn erg lekker in een gewoon AGV’tje, een ovenschotel en in de stamppot. En zeg eens eerlijk, waar denk jij aan bij ‘blote billetjes in het gras’? Vast niet aan eten!  Maar toch is het de bijzondere naam voor een stamppot met snijbonen en witte bonen. Je kunt verse snijbonen kant-en-klaar gesneden vinden in het koelvak op de groenteafdeling van de supermarkt. Maar eigenlijk is het veel leuker en lekkerder om ze zelf te snijden met een snijbonenmolentje. Deze zijn nog steeds te koop in winkels of webshops voor huishoudelijke artikelen.

Snijbonen of scheermesjes; Meerdere manieren om ze vaker op tafel te zetten

Snijbonen of scheermesjes; Drie manieren om ze vaker op tafel te zetten
Specials

Snijbonen worden steeds verder weggestopt in het assortiment van de groenteman. Tijd voor actie! 3 tips om doordeweeks snijbonen te serveren.

Check het recept of lees de info

Peultjes en sugarsnaps

Peultjes zijn de helder groene peulen van de doperwtenplant. Als ze geoogst worden zijn ze nog heel jong en de erwten die in de peulen groeien zijn nog maar amper ontwikkeld. De structuur is knapperig en de smaak van peultjes is wat zoetig. Ze worden in zijn geheel bereidt en gegeten. Sugarsnaps lijken wel wat op peultjes. Ze zijn wat dikker en hun smaak is wat zoeter. Ze worden ook wel suikererwten genoemd. Ook sugarsnaps bereid en eet je in zijn geheel.

Peultjes en sugarsnapsBonen & verse peulvruchten uit de moestuin

Heb je een moestuin en teel je daarin ook bonen en verse peulvruchten? Dan heb je er tijdens de oogst periode waarschijnlijk een heleboel. Dan is het goed om te weten dat verse bonen heel goed in te vriezen zijn. Maak de bonen of peulvruchten schoon, blancheer ze even in kokend water, spoel af onder de koude kraan en vries ze in zakjes of bakjes in. Zo heb je ook in de winter verse bonen en verse peulvruchten!

Maak jij nu ook de keus voor verse bonen & verse peulvruchten?

We hebben je hier veel informatie gegeven over bonen & verse peulvruchten. Hopelijk maakt het de stap om voor vers te kiezen wat kleiner. Natuurlijk zijn bonen en peulvruchten uit een pot of blik lekker makkelijk. Het is echter helemaal niet zoveel werk om ze vers te bereiden. Lees onze recepten er maar op na. En ze zijn vers echt zoveel lekkerder!

verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

Tags: Groente
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen