• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Bospeen, anders dan andere wortels

Wat maakt bospeen anders dan al die andere wortels?

Redactie door Redactie
in Specials
1
Bospeen, anders dan andere wortels

Bospeen, anders dan andere wortels – Groene groenten, hoor je vaak, maar de afwisseling met een beetje kleur is leuk toch? Die kleur kun je makkelijk toevoegen door gerechten met bospeen te maken. Je vindt ze bij de groenteboer, op de markt of in de supermarkt, die mooie oranje, aantrekkelijke bossen met worteltjes. Ze vallen lekker op tussen de andere groentesoorten. Zeker in het voorjaar, als er weer Hollandse bospeen is, is het aanbod groot. Een mooie bijkomstigheid is dat een groot aanbod ook vaak de prijs gunstig maakt. Maar wat maakt bospeen nu anders dan al die andere wortels?

Worteltjes in bossen

Bospeen groeit niet in het bos of in bossen, maar het zijn lange slanke penen, die met het groene loof eraan worden verkocht. De worteltjes worden samen gebonden tot een bos en komen zo in de handel. Ze worden dus niet per gewicht verkocht, maar je koopt ze per bos. Tegenwoordig wordt er, behalve de traditionele oranje, ook bospeen aangeboden in gekleurde variëteiten, als geel, wit, paars en rood. Vooral die paarse vind je er vast heel bijzonder uitzien. Maar wist je dat de eerste oerwortels die kleur hadden? De oranje wortels zijn pas later ontstaan uit kruisingen. De mooi gekleurde peentjes liggen in de winkel onder de naam ‘regenboogwortels’. Met de regenboogwortels geef je een mooi kleurtje aan je gerechten.

Regenboog wortels
Bospeen, anders dan andere wortels

Bospeen, waspeen en winterpeen, het verschil tussen al die groenten

Als je bij een goed gesorteerde groenteboer of supermarkt kijkt, dan zie je veel verschillende soorten wortels liggen. Wat maakt bospeen anders dan alle andere soorten? Het verschil tussen bos- en waspeen zit hem vooral in het uiterlijk. Waspeen is ontdaan van het groene loof en wordt gewassen op de markt gebracht. De wortels worden per gewicht verkocht. Waspeen die is ontdaan van alle vuil en onregelmatigheden worden ‘geschrapte wortels genoemd’. De smaak van bospeen is licht zoetig en typisch wortelachtig en meer uitgesproken dan die van waspeen.

Winterpeen zijn grote, vlezige, fel oranje gekleurde wortelen. De kern is wat lichter oranje. Ze worden zonder loof verkocht. In tegenstelling tot wat de naam zegt, is winterpeen het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland.

Kopen, seizoen, waar je op moet letten

Waar moet je op letten als je bospeen gaat kopen? Koop alleen verse bossen waarvan het loof er fris en mooi groen uitziet. Let er op dat de worteltjes stevig aanvoelen, en zouden breken als je probeert ze te buigen. Let er ook op dat de wortels geen beschadigingen hebben, mooi oranje van kleur zijn , en niet vochtig zijn. Laat de bossen met verlept loof en slappe, buigzame wortelen liggen. Die worden er niet lekkerder op.

De groente wordt vooral met de zomer geassocieerd, zoals de meeste mensen winterpeen met de herfst of de winter associëren. Er wordt in Nederland het hele jaar bospeen aangeboden, maar alleen van mei tot en met half november is er Hollandse verkrijgbaar. De rest van het jaar wordt de groente geïmporteerd. Dus geniet vooral in het voorjaar en zomer van bospeen.

Bospeen bewaren

Je kunt verse bospeen 2 à 3 dagen bewaren in de koelkast. Door het loof te verwijderen kun je de bewaartijd iets verlengen. Je kunt de groente ook prima invriezen. Snijd de gewassen en geschrapte bospeen in stukjes. Blancheer ze ongeveer 4 minuten. Spoel ze daarna met koud water, om ze zo snel mogelijk af te koelen. Laat de stukjes uitlekken en vries ze daarna in goed afgesloten bakjes of diepvrieszakjes. Ontdooi de wortels voor gebruik niet, want dan worden ze zacht. Voeg de stukjes bospeen bevroren toe tijdens het koken.

Hoe klaar te maken?

Je kunt die heerlijke groente op verschillende manieren klaarmaken. Je kunt bospeen rauw eten, gewoon uit de hand als een gezonde snack, bij de borrel met een dipsausje, en natuurlijk doet bospeen het ook goed in een salade. De klassieke manier om bospeen klaar te maken is koken in water. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Wokken of roerbakken, roosteren in de oven… het kan allemaal. Uiteraard is bospeen ook heel goed te combineren met andere groentesoorten. Op die manier kun je heerlijk variëren.

Bospeen bereiden
Kookschool

Bospeen klaarmaken; dit zijn de mogelijkheden

Laat je inspireren door de verschillende manier van bospeen klaarmaken en zet ze vooral een keertje vaker op tafel. Erg lekker bij verse vis!

Check het recept of lees de infoDetails

Het loof

Wat je vast nog niet wist, is dat je het loof van bospeen ook kunt eten. Er gaan verhalen rond dat het loof giftig zou zijn en daarom niet eetbaar is. Dit is echter niet waar. Het kan wel voorkomen dat iemand een allergie of een intolerantie voor wortelloof heeft, en er daardoor ziek van wordt, maar dat maakt het niet giftig. Het is gezond, zit vol vitaminen en mineralen. Wat doe je er dan mee? Je kunt het loof gebruiken om een pesto mee te maken, je kunt het verwerken in een soep … laat je creativiteit er maar op los! Let er wel op dat je het loof goed wast voor je het gaat klaarmaken. Er zit vaak zand tussen de kleine blaadjes. Dus voortaan niet meer weggooien dat loof, maar gewoon opeten.

De lekkerste recepten

Bospeen is een veelzijdige groente, waar je alle kanten mee uit kunt. Daarnaast is het gewoon een gezonde groente. Dus hopelijk ben je geïnspireerd om er eens lekker mee te gaan koken. Er is voor de meeste bereidingsmethoden wel een recept. Hieronder vind je de lekkerste recepten met bospeen!

Natuurlijk zijn we ook heel benieuwd hoe jij bospeen klaarmaakt en of je nog tips of tricks voor ons hebt!

Bospeen uit de oven
Bijgerecht

Bospeen uit de oven, makkelijk en lekker!

Bij vlees of vis serveer je geen worteltjes uit een pot maar verse bospeen uit de oven. Super lekker, 5 min. voorbereiden, 40 min. in de oven

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen
Rijstgerechten

Risotto met bospeen, zeekraal en mosselen

Deze romige risotto met verse bospeen, zeekraal en mosselen is een heerlijk gerecht voor een speciaal etentje in het voorjaar!

geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten
Bijgerecht

Geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten

Een geweldig bijgerecht met een beetje luxe, geroosterde wortels en pastinaken met hazelnoten hebben net dat beetje extra.

Bospeen met citroen en gember
Bijgerecht

Bospeen met citroen en gember; een verrukkelijk bijgerecht

Een lekker zoetig bijgerechtje met een frisse touch, dat is bospeen met citroen en gember. Lekker bij een stukje vis of vlees en aardappels!

Pastasalade met doperwten en bospeen
Salade

Pastasalade met doperwten en bospeen

Eet je pasta eens koud. Met een goed gemaakte pastasalade scoor je punten. En dat doe je zeker met een pastasalade met doperwten en bospeen!

Geglaceerde bospeen
Bijgerecht

Geglaceerde bospeen, heerlijk zoete worteltjes!

Geglaceerde bospeen, een lekker bijgerechtje dat heel goed past bij een stukje vlees of vis en wat gekookte aardappelen of aardappelpuree!

Vorige Volgende
Wortels

Wortels

Maak kennis met de wereld van wortels. Leer meer over de verschillende soorten wortels en laat je inspireren door heerlijke recepten.

Tags: Groente
DeelPin25VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief