Bospeen, anders dan andere wortels – Groene groenten horen we vaak, maar de afwisseling met een beetje kleur is leuk toch? Die kleur kun je makkelijk toevoegen door gerechten met bospeen te maken. Je vindt ze bij de groenteboer, op de markt of in de supermarkt, die mooie oranje, aantrekkelijke bossen met worteltjes. Ze vallen lekker op tussen de andere groentesoorten. Zeker in het voorjaar, als er weer Hollandse bospeen is, is het aanbod groot. Een mooie bijkomstigheid is dat een groot aanbod ook vaak de prijs gunstig maakt. Maar wat maakt bospeen nu anders dan al die andere wortels?
Worteltjes in bossen
Bospeen groeit niet in het bos of in bossen, maar het zijn lange slanke penen, die met het groene loof eraan worden verkocht. De worteltjes worden samen gebonden tot een bos en komen zo in de handel. Ze worden dus niet per gewicht verkocht, maar je koopt ze per bos. Tegenwoordig wordt er, behalve de traditionele oranje, ook bospeen aangeboden in gekleurde variëteiten, als geel, wit, paars en rood. Vooral die paarse vind je er vast heel bijzonder uitzien. Maar wist je dat de eerste oer-wortels deze kleur hadden? De oranje wortels zijn pas later ontstaan uit kruisingen. De mooi gekleurde peentjes liggen in de winkel onder de naam ‘regenboogwortels’. Met deze regenboogwortels geef je een mooi kleurtje aan je gerechten.
Bospeen, waspeen en winterpeen, het verschil tussen al deze groenten
Als je bij een goed gesorteerde groenteboer of supermarkt kijkt, dan zie je veel verschillende soorten wortels liggen. Wat maakt bospeen anders dan alle andere soorten? Het verschil tussen bos- en waspeen zit hem vooral in het uiterlijk. Waspeen is ontdaan van het groene loof en wordt gewassen op de markt gebracht. Waspeen wordt per gewicht verkocht. Waspeen die is ontdaan van alle vuil en onregelmatigheden worden ‘geschrapte wortels genoemd’. De smaak van bospeen is licht zoetig en typisch wortelachtig en meer uitgesproken dan die van waspeen.
Winterpeen zijn grote, vlezige, fel oranje gekleurde wortelen. De kern is wat lichter oranje. Ze worden zonder loof verkocht. In tegenstelling tot wat de naam zegt, is winterpeen het hele jaar door verkrijgbaar in Nederland.
Kopen, seizoen, waar je op moet letten
Waar moet je op letten als je bospeen gaat kopen? Koop alleen verse bossen waarvan het loof er fris en mooi groen uitziet. Let er op dat de worteltjes stevig aanvoelen, en zouden breken wanneer je probeert ze te buigen. Let er ook op dat de wortels geen beschadigingen hebben, mooi oranje van kleur zijn , en niet vochtig zijn. Laat de bossen met verlept loof en slappe, buigzame wortelen liggen. Deze worden er niet lekkerder op.
We associëren deze groente vooral met de zomer, zoals we winterpeen met de herfst of de winter associëren. Er wordt in Nederland het hele jaar bospeen aangeboden, maar alleen van mei tot en met half november is er Hollandse verkrijgbaar. De rest van het jaar wordt deze groente geïmporteerd. Dus geniet vooral in het voorjaar en zomer van bospeen.
Bospeen bewaren
Je kunt verse bospeen 2 à 3 dagen bewaren in de koelkast. Door het loof te verwijderen kun je de bewaartijd iets verlengen. Je kunt ook deze groente prima invriezen. Snijd de gewassen en geschrapte bospeen in stukjes. Blancheer ze ongeveer 4 minuten. Spoel ze daarna met koud water, om ze zo snel mogelijk af te koelen. Laat de stukjes uitlekken en vries ze daarna in goed afgesloten bakjes of diepvrieszakjes. Ontdooi de wortels voor gebruik niet, want dan worden ze zacht. Voeg de stukjes bospeen bevroren toe tijdens het koken.
Hoe te bereiden
Je kunt deze heerlijke groente op verschillende manieren bereiden. Je kunt bospeen rauw eten, gewoon uit de hand als een gezonde snack, bij de borrel met een dipsausje, en natuurlijk doet bospeen het ook goed in een salade. De klassieke manier om bospeen te bereiden is koken in water. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. Wokken of roerbakken, roosteren in de oven… het kan allemaal. Uiteraard is bospeen ook heel goed te combineren met andere groentesoorten. Op deze manier kun je heerlijk variëren.
Bospeen bereiden; Dit zijn de mogelijkheden
Laat je inspireren door de verschillende manier van bospeen bereiden en zet ze vooral een keertje vaker op tafel. Erg lekker bij verse vis!
Check het recept of lees de infoHet loof
Wat je vast nog niet wist, is dat je het loof van bospeen ook kunt eten. Er gaan verhalen rond dat het loof giftig zou zijn en daarom niet eetbaar is. Dit is echter niet waar. Het kan wel voorkomen dat iemand een allergie of een intolerantie voor wortelloof heeft, en er daardoor ziek van wordt, maar dat maakt het niet giftig. Het is gezond, zit vol vitaminen en mineralen. Wat doe je er dan mee? Je kunt het loof gebruiken om een pesto mee te maken, je kunt het verwerken in een soep … laat je creativiteit er maar op los! Let er wel op dat je het loof goed wast voor je het gaat bereiden. Er zit vaak zand tussen de kleine blaadjes. Dus voortaan niet meer weggooien dat loof, maar gewoon opeten.
De lekkerste recepten
Bospeen is een veelzijdige groente, waar je alle kanten mee uit kunt. Daarnaast is het gewoon een gezonde groente. Dus hopelijk hebben we je geïnspireerd om er eens lekker mee te gaan koken. We hebben voor de meeste bereidingsmethoden wel een recept, Hieronder vind je onze lekkerste recepten met bospeen!
Natuurlijk zijn we ook heel benieuwd hoe jij bospeen bereidt en of je nog tips of tricks voor ons hebt!!
Wortelsalade; super simpel, super lekker!
Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.
Bospeen met citroen en gember
Een lekker zoetig bijgerechtje met een frisse touch, dat is bospeen met citroen en gember. Lekker bij een stukje vis of vlees en aardappels!
Stamppot met spinazie en bospeen
Na de winterse stamppotten is het tijd voor iets lichters. Stamppot met spinazie en bospeen brengt de lente op je bord! Lekker uit de oven!
Geglaceerde bospeen, heerlijk zoete worteltjes!
Geglaceerde bospeen, een lekker bijgerechtje dat heel goed past bij een stukje vlees of vis en wat gekookte aardappelen of aardappelpuree!