Braadworst; altijd naar slagers eigen recept – Vraag jij je ook wel eens af waarom iets is zoals het is? Wij hadden dat met braadworst. Waarom heet het een braadworst en wat is het eigenlijk. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en hebben het de slager gevraagd.
Braadworst; altijd naar slagers eigen recept
We beginnen bij worst, die kennen we allemaal wel. Een vlies met daarin een vulling van gehakt en kruiden. Het vlies is afkomstig van varkensdarm of word kunstmatig gemaakt. Voor braadworst zelf is er geen vaste wet- en regelgeving. Wel voor het gehakt wat gebruikt wordt en voor het vlies. Over gehakt hebben we onlangs een artikel geschreven waarin we vertelden wat er nu eigenlijk in gehakt zit en wat je echt wil weten. En een braadworst heet een braadworst omdat je hem kunt braden. Allemaal heel logisch eigenlijk.
Op naar de slager..
De plaatselijke slager hebben we gevraagd wat een braadworst nu eigenlijk een braadworst maakt. Hij antwoordde daarop dat deze meer vet bevat, gemaakt wordt van varkensvlees en met andere kruiden wordt gekruid dan zijn verse worsten. En wat een geluk, de slager maakte de braadworsten a la minuut voor mij. Verser zijn ze niet te krijgen. Dat is het mooie van een echte ambachtelijke slager.
En vers vlees van de slager is echt niet duurder als je een goede slager hebt. Verder is het goed om niet elke dag vlees te eten, dat maakt zo’n sappig worstje ook nog eens bijzonder.
Wat koop je in de supermarkt?
Na een rondje in de supermarkt valt toch op dat er niet alleen vlees en kruiden in deze braadworsten zit, sommige fabrikanten voegen veel conserveringsmiddelen, kleurstoffen (al dan niet natuurlijk) en veel e-nummers toe. Zo kwam ik ze tegen met granaatappel, rundercallogeen, dextrose (suiker), E326 (kaliumlactaat), E316(natriumerythorbaat) etc. En die e-nummers zeggen mij net zoveel als u, helemaal niks. Bij de slager weet ik gewoon dat ik vlees krijg met lekkere kruiden in een jasje van varkensdarm.
Basisbereiding
Braadworst bereiden is heel gemakkelijk. Neem een braadpan of koekenpan en doe hier een flinke klont boter of margarine in. Zet het vuur op middelmatig en laat de boter uitbruizen. Doe de worstjes in de pan en laat ze rustig gaar worden. Worstjes hebben door hun dikte tijd nodig om in de kern gaar te worden. Met een kerntermometer kun je goed in de gaten houden wanneer je worst gaar is. Dit is namelijk wanneer de kern van het worstje 65 graden Celsius is. En dan is je braadworst al klaar. Je kunt er ook voor kiezen om halverwege het braden 300 ml water toe te voegen met twee blaadjes laurier, één jeneverbes, twee tl. tijm en 3 kruidnagels. Beetje zout en peper erbij en je hebt een zelfgemaakte jus voor bij je gekookte aardappelen.
Variaties
Met zo’n braadworst kun je veel lekkere dingen maken. Je kunt hem heel laten en gewoon lekker bakken, braden of op de barbecue garen. Maar je kunt er ook één van de volgende leuke recepten mee maken.
Wortelstamp met gebakken uien en braadworst
Hutspot, of wortelstamp kun je als hoofdgerecht geven, maar is ook een ideaal bijgerecht bij vlees, vis of wild. Leer dit recept uit je hoofd.
Braadworst met penne; stoere pasta met mosterdsaus
Een stoer gerecht deze braadworst met penne. Dit komt door de mosterd en Parmezaanse kaas in een roomsaus. Serveer dit gerecht met een groene salade.
Toad in the hole met uiensaus – Een winterse lekkernij
Toad in the hole bestaat uit worstjes die in een beslag zitten. Het beslag lijkt veel op dat voor pannenkoeken. Een klassiek Engels gerecht.
De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)
De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK). In Duitsland kom je op elke hoek van de straat wel een snackbar tegen (imbiss). Je kan er vanalles krijgen, maar niet zo als bij ons. Schnitzels met friet, patat, een portie macaroni (Nudeln), een braadworst, hamburger of een halve kip met friet. Het bekendste is...
Braadworst; Deze sauzen serveer je er bij
Wil je een sausje bij de braadworst? Check onderstaande sauzen:
Uiensaus voor bij vlees of vis
Gerechten van vroeger zijn pure nostalgie!! De uiensaus is er daar één van. Een saus die je niet zo vaak meer ziet. Erg lekker bij vlees.
Dipsaus van verse tomaten
Serveer nacho's of stokbrood met deze dipsaus van verse tomaten. Eigenlijk een salsa maar dan gepureerd. Lekker bij Mexicaanse gerechten!
Rode uienchutney met rode port
Deze makkelijke rode uienchutney met rode port smaakt voortreffelijk bij een kaasplankje, maar ook bij een bal gehakt. Genoeg voor een heleboel potjes!
En natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden! Laat je weten welke mogelijkheden jij nog meer kent?