• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Braadworst; altijd naar slagers eigen recept

door Redactie
in Specials
0
0
Braadworst; altijd naar slagers eigen recept header

Braadworst; altijd naar slagers eigen recept – Vraag jij je ook wel eens af waarom iets is zoals het is? Wij hadden dat met braadworst. Waarom heet het een braadworst en wat is het eigenlijk. Wij zijn op onderzoek uit gegaan en hebben het de slager gevraagd.

Braadworst; altijd naar slagers eigen recept

We beginnen bij worst, die kennen we allemaal wel. Een vlies met daarin een vulling van gehakt en kruiden. Het vlies is afkomstig van varkensdarm of word kunstmatig gemaakt. Voor braadworst zelf is er geen vaste wet- en regelgeving. Wel voor het gehakt wat gebruikt wordt en voor het vlies. Over gehakt hebben we onlangs een artikel geschreven waarin we vertelden wat er nu eigenlijk in gehakt zit en wat je echt wil weten. En een braadworst heet een braadworst omdat je hem kunt braden. Allemaal heel logisch eigenlijk.

Braadworst; altijd naar slagers eigen recept slagerijOp naar de slager..

De plaatselijke slager hebben we gevraagd wat een braadworst nu eigenlijk een braadworst maakt. Hij antwoordde daarop dat deze meer vet bevat, gemaakt wordt van varkensvlees en met andere kruiden wordt gekruid dan zijn verse worsten. En wat een geluk, de slager maakte de braadworsten a la minuut voor mij. Verser zijn ze niet te krijgen. Dat is het mooie van een echte ambachtelijke slager.

En vers vlees van de slager is echt niet duurder als je een goede slager hebt. Verder is het goed om niet elke dag vlees te eten, dat maakt zo’n sappig worstje ook nog eens bijzonder.

Wat koop je in de supermarkt?

Braadworst; altijd naar slagers eigen recept-1Na een rondje in de supermarkt valt toch op dat er niet alleen vlees en kruiden in deze braadworsten zit, sommige fabrikanten voegen veel conserveringsmiddelen, kleurstoffen (al dan niet natuurlijk) en veel e-nummers toe. Zo kwam ik ze tegen met granaatappel, rundercallogeen, dextrose (suiker), E326 (kaliumlactaat), E316(natriumerythorbaat) etc. En die e-nummers zeggen mij net zoveel als u, helemaal niks. Bij de slager weet ik gewoon dat ik vlees krijg met lekkere kruiden in een jasje van varkensdarm.

Basisbereiding

Braadworst bereiden is heel gemakkelijk. Neem een braadpan of koekenpan en doe hier een flinke klont boter of margarine in. Zet het vuur op middelmatig en laat de boter uitbruizen. Doe de worstjes in de pan en laat ze rustig gaar worden. Worstjes hebben door hun dikte tijd nodig om in de kern gaar te worden. Met een kerntermometer kun je goed in de gaten houden wanneer je worst gaar is. Dit is namelijk wanneer de kern van het worstje 65 graden Celsius is. En dan is je braadworst al klaar. Je kunt er ook voor kiezen om halverwege het braden 300 ml water toe te voegen met twee blaadjes laurier, één jeneverbes, twee tl. tijm en 3 kruidnagels. Beetje zout en peper erbij en je hebt een zelfgemaakte jus voor bij je gekookte aardappelen.

Variaties

Met zo’n braadworst kun je veel lekkere dingen maken. Je kunt hem heel laten en gewoon lekker bakken, braden of op de barbecue garen. Maar je kunt er ook één van de volgende leuke recepten mee maken.

wortelstamp
Stamppot

Wortelstamp met gebakken uien en braadworst

Hutspot, of wortelstamp kun je als hoofdgerecht geven, maar is ook een ideaal bijgerecht bij vlees, vis of wild. Leer dit recept uit je hoofd.

Braadworst met penne header
Vleesgerechten

Braadworst met penne; stoere pasta met mosterdsaus

Een stoer gerecht deze braadworst met penne. Dit komt door de mosterd en Parmezaanse kaas in een roomsaus. Serveer dit gerecht met een groene salade.

toad in the hole header
Ovenschotel

Toad in the hole met uiensaus – Een winterse lekkernij

Toad in the hole bestaat uit worstjes die in een beslag zitten. Het beslag lijkt veel op dat voor pannenkoeken. Een klassiek Engels gerecht.

Duitse curryworst
Hapjes

De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK). In Duitsland kom je op elke hoek van de straat wel een snackbar tegen (imbiss). Je kan er vanalles krijgen, maar niet zo als bij ons. Schnitzels met friet, patat, een portie macaroni (Nudeln), een braadworst, hamburger of een halve kip met friet. Het bekendste is...

Vorige Volgende

Braadworst; Deze sauzen serveer je er bij

Wil je een sausje bij de braadworst? Check onderstaande sauzen:

Uiensaus
Saus

Uiensaus voor bij vlees of vis

Gerechten van vroeger zijn pure nostalgie!! De uiensaus is er daar één van. Een saus die je niet zo vaak meer ziet. Erg lekker bij vlees.

Dipsaus van verse tomaten
Saus

Dipsaus van verse tomaten

Serveer nacho's of stokbrood met deze dipsaus van verse tomaten. Eigenlijk een salsa maar dan gepureerd. Lekker bij Mexicaanse gerechten!

Rode uienchutney
Chutney

Rode uienchutney met rode port

Deze makkelijke rode uienchutney met rode port smaakt voortreffelijk bij een kaasplankje, maar ook bij een bal gehakt. Genoeg voor een heleboel potjes!

En natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden! Laat je weten welke mogelijkheden jij nog meer kent?

Tags: VleesVlees - Worst
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen