Brie – Het is in Nederland een van de meest verkochte buitenlandse kazen. Elke supermarkt, elke kaasboer en elke kaaskraam op de markt verkoopt brie, de populaire witschimmel uit Frankrijk. Maar is het je wel eens opgevallen dat niet alle brie hetzelfde is? Er zijn heel veel soorten, roombrie, boerenbrie, fabrieksbrie, met AOC-keurmerk, zonder AOC-keurmerk, brie van de mat… zomaar wat namen die je voorbij ziet komen. Zie je door de bomen het bos nog? Dus wat je je kunt afvragen over brie; eet jij wel de echte?
De herkomst van de kaas
Brie is een Franse witschimmelkaas, die behoort tot de zachte witte-korstkazen. De kaas is vernoemd naar de natuurlijke regio Brie, gelegen in het Île-de-France. Hier worden de enige twee soorten van de kaas met een AOC-keurmerk, oftewel een ‘appellation d’origine contrôlée’ geproduceerd, namelijk Brie de Meaux en Brie de Melun. Dat betekent dat er strikte regels zijn voor welke melk gebruikt mag worden en uit welk gebied die moet komen. Verder is er vastgelegd hoe de kaas moet worden geproduceerd en op welke manier en hoe lang de kaas moet rijpen.
Soorten brie
Deze kaas is te koop in veel varianten, maar er zijn er eigenlijk maar twee die echt zijn. Weet jij het verschil tussen de soorten brie?
Hoe wordt brie gemaakt
Brie wordt traditioneel van zowel gepasteuriseerde als van rauwe melk gemaakt. Er wordt stremsel toegevoegd aan de melk. Dit maakt dat de melk zich opsplitst in een vast en een vloeibaar deel, de wrongel en de wei. De wrongel voor de kaas wordt niet geperst of gesneden. Het wordt zo in vormen, waarin aan de onderkant gaatjes zitten, geschept, waarna de kaas 18 uur uitlekt. Vervolgens wordt er zout aan de kaas toegevoegd en wordt hij geïmpregneerd met penicillium candidum, ook wel penseelschimmel genoemd. Die schimmelcultuur zorgt ervoor dat de kaas een echte brie wordt. Hierna wordt de kaas te rijpen gelegd. Er ontstaat een witte laag op de kaas. Dit wordt uiteindelijk de korst van de brie. Naarmate het rijpingsproces vordert wordt de witte schimmellaag steeds dikker. De schimmellaag bestaat uit gezonde bacteriën, je kunt ze dus veilig eten.
Fabrieksbrie versus boerenbrie
In de Nederlandse supermarkten wordt vaak brie verkocht die in een fabriek wordt geproduceerd. Die (namaak)brie wordt dan Brie Laitier genoemd. Dat is mogelijk omdat de naam ‘Brie’ op zich niet beschermd is. De kaas heeft dan ook geen keurmerk en kan overal ter wereld gemaakt worden. Er zijn ook geen regels aan de productie verbonden voor wat betreft het soort melk dat er gebruikt wordt en de rijping van de kaas. Voorverpakt, vaak onrijp en daardoor vrij smakeloos, is het een product dat mijlenver afstaat van een echte brie. Dat is jammer, want het smaakverschil tussen een fabrieksbrie en een authentieke, boerenbrie is enorm. Als je nog nooit een echte boerenbrie hebt gegeten, dan weet je niet wat je proeft. De smaak, de structuur, de geur van de kaas, alles is anders. Mocht je alleen de fabrieksversie kennen, dan adviseren we je dringend eens een echte boerenbrie te kopen en te proeven. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen! Laat je bij het kiezen van de kaas vooral adviseren door de kaasboer.
In de Nederlandse supermarkten wordt vaak brie verkocht die in een fabriek wordt geproduceerd. Deze (namaak)brie wordt dan Brie Laitier genoemd. Dat is mogelijk omdat de naam ‘Brie’ op zich niet beschermd is.
Echte brie heeft meer smaak
Hoe smaakt brie? Dat is een vraag waarop je veel verschillende antwoorden kunt geven. Het is ook afhankelijk van het soort en hoe rijp de kaas is. Vaak heeft de kaas een milde, nootachtige smaak. De ‘echte soorten’, de brie de Meaux en de brie de Melun hebben veel meer smaak. Ze smaken veel voller, romiger, pikanter en neigen meer naar paddenstoelen. De Melun is het pikantst van smaak, de Meaux meestal iets fruitiger.
In de keuken
Met de kaas kun je heerlijk koken. De kaas smelt goed, dus is heel geschikt om mee te gratineren. Een simpele ham-kaastosti smaakt gelijk heel anders als je brie gebruikt in plaats van Goudse kaas. Of leg eens wat plakjes op de aardappelpuree in plaats van geraspte kaas. Maar ook in de salade zijn stukjes brie een heerlijke toevoeging. En ga je een Frans kaasplankje samenstellen? Daarop mag een goede punt brie zeker niet ontbreken!
De lekkerste recepten met brie
Natuurlijk hebben we de allerlekkerste recepten met die heerlijke Franse kaas voor jou. En dat zijn niet alleen maar snackgerechten. Je kunt er echt de lekkerste gerechten mee maken. Gefrituurd is het is een heerlijk voorgerechtje. Al eens een kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie geproefd? Die smaakexplosie wil je zeker een keer ervaren! En ken jij de gevulde brie uit de supermarkt of kaaswinkel? Ook die kun je zelf maken, helemaal naar jouw eigen smaak! Kortom, brie is heerlijk om zo te eten, met een stukje vers stokbrood, maar daarnaast is het een fantastisch ingrediënt om de lekkerste gerechten mee te maken. Inspiratie nodig? Neem maar eens een kijkje bij de recepten hieronder!
Hapjes en voorgerechten met brie
Dit kaasje leent zich uitstekend voor het maken van hapjes en voorgerechten, zowel warm als koud!
Hapjes met brie; vijf ideeën voor de borreltafel
Jouw vrienden zullen hapjes met brie op de borreltafel dubbel waarderen. 5 ideeën + een tip voor iedereen die brie bij de borrel serveert.
Warme borrelhapjes met brie
Zoek je hapjes voor een gezellige avond? Tover dan deze warme borrelhapjes met brie gewoon uit een muffinvorm. Snel gemaakt en erg lekker!
Gefrituurde brie
Brie frituren is niet het eerste wat in je opkomt. Hier een super eenvoudig recept voor gefrituurde brie. Maak het zo luxe als je zelf wilt.
Pasta gevuld met spinazie, champignons en brie (Tapas)
Pasta gevuld met spinazie, champignons en brie serveer je als tapas. Een mooie combinatie, en eenvoudig te maken. Trakteer je gasten!
Gevulde brie; ook dat kun je zelf maken!
Een caloriebommetje vandaag, maar wel lekker! Gevulde brie is heel eenvoudig zelf te maken en een lekkernij bij de borrel.
Borrelhapjes met peer en brie
Maak indruk op de borreltafel met deze borrelhapjes met peer en brie. Een beetje honing en walnoten maken het extra lekker!
Lunchgerechten
Tosti met brie, appel en honing
Lekker makkelijk, snel, maar toch ook luxe lunchen doe je met een zelfgemaakte tosti met brie, appel en honing.
Toast met brie; een lekkere lunch uit de oven
Een eenvoudig, maar bijzonder lekker gerechtje voor een warme lunch? Toast met brie uit de oven. Zo wil je elke dag wel lunchen!
Maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing
Een makkelijk recept voor een verrukkelijke maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing. Een feest om mee te nemen naar het werk.
Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Het is wat machtig als een voorgerecht, maar met een verse salade maak je van dit warm knoflookbrood een makkelijke maaltijd.
Taarten en quiches
Zowel hartig als zoet, met de populairste Franse kaas kan het allemaal! Zoet klinkt misschien wat gek, maar de combinatie is echt hemels. Kijk maar naar de kaastaart met verse abrikozen, of het appelnotentaartje. Probeer het maar eens!
De lekkerste maaltijden
Ook in een warme maaltijd is brie onverslaanbaar! In een ovenschotel of als vulling in een kipfilet? Kan allemaal, en het is allemaal even lekker!
Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.
Varkenshaas met brie en spek
Varkenshaas met brie en spek. Heerlijk mals varkensvlees, gevuld met romige kaas en omwikkeld met ontbijtspek. Zet jij dat vanavond op tafel?
Ovenschotel met zomergroenten, brie en zalm
Een ovenschotel kun je lekker vooraf maken en je huis gaat er heerlijk van geuren. Probeer eens deze ovenschotel met zomergroenten, brie en zalm.
Witlof met rauwe ham, brie en krieltjes
Vervang de ham en de kaas eens in een witlofschotel. Dan krijg je witlof met rauwe ham en brie bijvoorbeeld. Zo verras je weer aan tafel.
Pakketjes kipfilet gevuld met brie
Een goed stukje kipfilet leent zich prima om te vullen. In dit recept een pakketje van kipfilet gevuld met brie en een jasje van spek.
Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten
Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?