• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Brie; eet jij wel de echte?

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Brie

Brie – Het is in Nederland een van de meest verkochte buitenlandse kazen. Elke supermarkt, elke kaasboer en elke kaaskraam op de markt verkoopt brie, de populaire witschimmel uit Frankrijk. Maar is het je wel eens opgevallen dat niet alle brie hetzelfde is? Er zijn een heleboel soorten, roombrie, boerenbrie, fabrieksbrie, met AOC-keurmerk, zonder AOC-keurmerk, brie van de mat… zomaar wat namen die je voorbij ziet komen. Zie jij door de bomen het bos nog? Dus wat je je kunt afvragen over brie; eet jij wel de echte?

Herkomst

Brie is een Franse witschimmelkaas, die behoort tot de zachte witte-korstkazen. De kaas is vernoemd naar de natuurlijke regio Brie, gelegen in het ÃŽle-de-France. Hier worden de enige twee soorten van deze kaas met een AOC-keurmerk, oftwel een ‘appellation d’origine contrôlée’ geproduceerd, namelijk Brie de Meaux en Brie de Melun. Dat betekent dat er strikte regels zijn voor welke melk gebruikt mag worden en uit welk gebied deze moet komen. Verder is er vastgelegd hoe de kaas moet worden geproduceerd en op welke manier en hoe lang de kaas moet rijpen.

Soorten brie

Brie de Meaux
Kookschool

Deze kaas is te koop in veel varianten, maar er zijn er eigenlijk maar twee die echt zijn. Weet jij het verschil tussen de soorten brie?

Check het recept of lees de info

Hoe wordt brie gemaakt

Brie wordt traditioneel van zowel gepasteuriseerde als van rauwe melk gemaakt. Er wordt stremsel toegevoegd aan de melk. Dit maakt dat de melk zich opsplitst in een vast en een vloeibaar deel, de wrongel en de wei. De wrongel voor de kaas wordt niet geperst of gesneden. Het wordt zo in vormen, waarin aan de onderkant gaatjes zitten, geschept, waarna de kaas 18 uur uitlekt. Vervolgens wordt er zout aan de kaas toegevoegd en wordt deze geïmpregneerd met penicillium candidum, ook wel penseelschimmel genoemd. Deze schimmelcultuur zorgt ervoor dat de kaas een echte brie wordt. Hierna wordt de kaas te rijpen gelegd. Er ontstaat een witte laag op de kaas. Dit wordt uiteindelijk de korst van de brie. Naarmate het rijpingsproces vordert wordt deze witte schimmellaag steeds dikker. De schimmellaag bestaat uit gezonde bacteriën, je kunt ze dus veilig eten.

Fabrieksbrie versus boerenbrie

In de Nederlandse supermarkten wordt vaak brie verkocht die in een fabriek wordt geproduceerd. Deze (namaak)brie wordt dan Brie Laitier genoemd. Dat is mogelijk omdat de naam ‘Brie’ op zich niet beschermd is. De kaas heeft dan ook geen keurmerk en kan overal ter wereld gemaakt worden. Er zijn ook geen regels aan de productie verbonden voor wat betreft het soort melk dat er gebruikt wordt en de rijping. Voorverpakt, vaak onrijp en daardoor vrij smakeloos, is het een product dat mijlenver afstaat van een echte brie. Dat is jammer, want het smaakverschil tussen een fabrieksbrie en een authentieke, boerenbrie is enorm. Als je nog nooit een echte boerenbrie hebt gegeten, dan weet je niet wat je proeft. De smaak, de structuur, de geur van de kaas, alles is anders. Mocht je alleen de fabrieksversie kennen, dan adviseren we je dringend eens een echte boerenbrie te kopen en te proeven. Daar ga je beslist geen spijt van krijgen! Laat je vooral adviseren door de kaasboer.

In de Nederlandse supermarkten wordt vaak brie verkocht die in een fabriek wordt geproduceerd. Deze (namaak)brie wordt dan Brie Laitier genoemd. Dat is mogelijk omdat de naam ‘Brie’ op zich niet beschermd is.

Brie uit de fabriek
Brie de Meaux

Echte brie heeft meer smaak

Hoe smaakt brie? Dat is een vraag waarop je veel verschillende antwoorden kunt geven. Het is ook afhankelijk van het soort en hoe rijp de kaas is. Vaak heeft de kaas een milde, nootachtige smaak. De ‘echte soorten’, de brie de Meaux en de brie de Melun hebben veel meer smaak. Ze smaken veel voller, romiger, pikanter en neigen meer naar paddenstoelen. De Melun is het pikantst van smaak, de Meaux meestal iets fruitiger.

In de keuken

Met brie kun je heerlijk koken. De kaas smelt goed, dus is heel geschikt om mee te gratineren. Een simpele ham-kaastosti smaakt gelijk heel anders als je brie gebruikt in plaats van Goudse kaas. Of leg eens wat plakjes op de aardappelpuree in plaats van geraspte kaas. Maar ook in de salade zijn stukjes brie een heerlijke toevoeging. En ga je een Frans kaasplankje samenstellen? Daarop mag een goede punt brie echt niet ontbreken!

Franse kazen

Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?

De lekkerste recepten met brie

Natuurlijk hebben wij de allerlekkerste recepten met deze heerlijke Franse kaas voor jou. En dat zijn niet alleen maar snackgerechten. Je kunt er echt de lekkerste gerechten mee maken. Gefrituurd is het is een heerlijk voorgerechtje. Al eens een kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie geproefd? Die smaakexplosie wil je beslist een keer ervaren! En ken jij de gevulde brie uit de supermarkt of kaaswinkel? Ook die kun je zelf maken, helemaal naar jouw eigen smaak! Kortom, brie is heerlijk om zo te eten, met een stukje vers stokbrood, maar daarnaast is het een fantastisch ingrediënt om de lekkerste gerechten mee te bereiden. Inspiratie nodig? Neem maar eens een kijkje bij de recepten hieronder!

Hapjes en voorgerechten met brie

Dit kaasje leent zich uitstekend voor het maken van hapjes en voorgerechten, zowel warm als koud!

hapjes met brie
Hapjes

Hapjes met brie; vijf ideeën voor de borreltafel

Jouw vrienden zullen hapjes met brie op de borreltafel dubbel waarderen. 5 ideeën + een tip voor iedereen die brie bij de borrel serveert.

Warme borrelhapjes met brie
Hapjes

Warme borrelhapjes met brie

Zoek je hapjes voor een verjaardag? Tover dan deze warme borrelhapjes met brie gewoon uit een muffinvorm. Snel gemaakt en een lekkernij op jouw feestje!

Vorige Volgende
Gefrituurde brie
Voorgerecht

Gefrituurde brie

Brie frituren is niet het eerste wat in je opkomt. Hier een super eenvoudig recept voor gefrituurde brie. Maak het zo luxe als je zelf wilt.

Pasta gevuld met spinazie
Hapjes

Pasta gevuld met spinazie, champignons en brie (Tapas)

Pasta gevuld met spinazie, champignons en brie serveer je als tapas. Een mooie combinatie, en eenvoudig te maken. Trakteer je gasten!

Gevulde brie
Hapjes

Gevulde brie; ook dat kun je zelf maken!

Een caloriebommetje vandaag, maar wel lekker! Gevulde brie is heel eenvoudig zelf te maken en een lekkernij bij de borrel.

Vorige Volgende

Lunchgerechten

warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Ontbijt en lunch

Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons

Het is wat machtig als een voorgerecht, maar met een verse salade maak je van dit warm knoflookbrood een makkelijke maaltijd.

Panini met brie en gebakken appel
Ontbijt en lunch

Panini met brie en gebakken appel

Lunchen was nog nooit zo lekker! Een panini met brie en gebakken appel. Uiteraard met wat sla en een huisgemaakte honing mosterdsaus.

Maaltijdsalade met brie en frambozendressing
Salade

Maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing

Deze maaltijdsalade met brie en frambozendressing is lekker om mee te nemen naar je werk en kan ook als makkelijke maaltijd in de achtertuin.

Vorige Volgende

Taarten en quiches

Zowel hartig als zoet, met de populairste Franse kaas kan het allemaal! Zoet klinkt misschien wat gek, maar de combinatie is echt hemels. Kijk maar naar de kaastaart met verse abrikozen, of het appel-notentaartje. Probeer het maar eens!

broccoli-brie quiche
Quiche

Broccoli-brie quiche; Lekker vegetarisch

Een vegetarische broccoli-brie quiche van filodeeg. De crunchy korst verstopt een aantal smaakgeheimen. Probeer ook eens met geitenkaas.

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie
Hoofdgerecht

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie

Een niet alledaagse combinatie, maar deze kaastaart met verse abrikozen en brie zal zeker scoren bij je gasten. Zet iets origineels op tafel.

Appel-noten taartje
Gebak

Supersnel appel-noten taartje met stukjes brie

Je maakt je tafelgenoten gek als je dit appel-noten taartje als lunch serveert. Met een frisse salade en een honing vinaigrette

Vorige Volgende

De lekkerste maaltijden

Ook in een warme maaltijd is brie onverslaanbaar! In een ovenschotel of als vulling in een kipfilet? Kan allemaal, en het is allemaal even lekker!

Pakketjes kipfilet gevuld met Brie
Vleesgerechten

Pakketjes kipfilet gevuld met brie

Een goed stukje kipfilet leent zich prima om te vullen. In dit recept een pakketje van kipfilet gevuld met brie en een jasje van spek.

Ovenschotel met zomergroenten, brie en zalm
Ovenschotel

Ovenschotel met zomergroenten, brie en zalm

Een ovenschotel kun je lekker vooraf maken en je huis gaat er heerlijk van geuren. Probeer eens deze ovenschotel met zomergroenten, brie en zalm.

Witlof met rauwe ham, brie en krieltjes
Hoofdgerecht

Witlof met rauwe ham, brie en krieltjes

Witlof is heel gezond, het bevat veel vitamine C en kalium. Kalium zorgt ervoor dat overtollig vocht sneller wordt afgevoerd uit het lichaam. Witlof is een voedzame groenten, bevat veel mineralen en weinig calorieën. Witlof is een bladgroente en wordt in het donker geteeld, in het licht wordt de krop door...

Vorige Volgende
Tags: KaasKaas - Buitenlandse kaas
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten
Specials

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf
Specials

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

yoghurt
Specials

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta
Specials

Zomerse recepten met feta

mosselen eten
Specials

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen