Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Brie; eet jij wel de echte?

Wat je moet weten over brie

Redactie door Redactie
in Specials
0
Brie

Brie – Het is in Nederland een van de meest verkochte buitenlandse kazen. Elke supermarkt, elke kaasboer en elke kaaskraam op de markt verkoopt brie, de populaire witschimmel uit Frankrijk. Maar is het je wel eens opgevallen dat niet alle brie hetzelfde is? Er zijn heel veel soorten, roombrie, boerenbrie, fabrieksbrie, met AOC-keurmerk, zonder AOC-keurmerk, brie van de mat… zomaar wat namen die je voorbij ziet komen. Zie je door de bomen het bos nog? Dus wat je je kunt afvragen over brie; eet jij wel de echte?

De herkomst van de kaas

Brie is een Franse witschimmelkaas, die behoort tot de zachte witte-korstkazen. De kaas is vernoemd naar de natuurlijke regio Brie, gelegen in het Île-de-France. Hier worden de enige twee soorten van de kaas met een AOC-keurmerk, oftewel een ‘appellation d’origine contrôlée’ geproduceerd, namelijk Brie de Meaux en Brie de Melun. Dat betekent dat er strikte regels zijn voor welke melk gebruikt mag worden en uit welk gebied die moet komen. Verder is er vastgelegd hoe de kaas moet worden geproduceerd en op welke manier en hoe lang de kaas moet rijpen.

Soorten brie

Brie de Meaux
Kookschool

Deze kaas is te koop in veel varianten, maar er zijn er eigenlijk maar twee die echt zijn. Weet jij het verschil tussen de soorten brie?

Check het recept of lees de infoDetails

Hoe brie wordt gemaakt

Brie wordt traditioneel van zowel gepasteuriseerde als van rauwe melk gemaakt. Er wordt stremsel toegevoegd aan de melk. Dit maakt dat de melk zich opsplitst in een vast en een vloeibaar deel, de wrongel en de wei. De wrongel voor de kaas wordt niet geperst of gesneden. Het wordt zo in vormen, waarin aan de onderkant gaatjes zitten, geschept, waarna de kaas 18 uur uitlekt. Vervolgens wordt er zout aan de kaas toegevoegd en wordt hij geïmpregneerd met penicillium candidum, ook wel penseelschimmel genoemd. Die schimmelcultuur zorgt ervoor dat de kaas een echte brie wordt. Hierna wordt de kaas te rijpen gelegd. Er ontstaat een witte laag op de kaas. Dit wordt uiteindelijk de korst van de brie. Naarmate het rijpingsproces vordert wordt de witte schimmellaag steeds dikker. De schimmellaag bestaat uit gezonde bacteriën, je kunt ze dus veilig eten.

Fabrieksbrie versus boerenbrie

In de Nederlandse supermarkten wordt vaak brie verkocht die in een fabriek wordt geproduceerd. Die (namaak)brie wordt dan Brie Laitier genoemd. Dat is mogelijk omdat de naam ‘Brie’ op zich niet beschermd is. De kaas heeft dan ook geen keurmerk en kan overal ter wereld gemaakt worden. Er zijn ook geen regels aan de productie verbonden voor wat betreft het soort melk dat er gebruikt wordt en de rijping van de kaas. Voorverpakt, vaak onrijp en daardoor vrij smakeloos, is het een product dat mijlenver afstaat van een echte brie. Dat is jammer, want het smaakverschil tussen een fabrieksbrie en een authentieke, boerenbrie is enorm. Als je nog nooit een echte boerenbrie hebt gegeten, dan weet je niet wat je proeft. De smaak, de structuur, de geur van de kaas, alles is anders. Mocht je alleen de fabrieksversie kennen, dan adviseren we je dringend eens een echte boerenbrie te kopen en te proeven. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen! Laat je bij het kiezen van de kaas vooral adviseren door de kaasboer.

In de Nederlandse supermarkten wordt vaak brie verkocht die in een fabriek wordt geproduceerd. Deze (namaak)brie wordt dan Brie Laitier genoemd. Dat is mogelijk omdat de naam ‘Brie’ op zich niet beschermd is.

Brie uit de fabriek
Brie de Meaux

Echte brie heeft meer smaak

Hoe smaakt brie? Dat is een vraag waarop je veel verschillende antwoorden kunt geven. Het is ook afhankelijk van het soort en hoe rijp de kaas is. Vaak heeft de kaas een milde, nootachtige smaak. De ‘echte soorten’, de brie de Meaux en de brie de Melun hebben veel meer smaak. Ze smaken veel voller, romiger, pikanter en neigen meer naar paddenstoelen. De Melun is het pikantst van smaak, de Meaux meestal iets fruitiger.

In de keuken

Met de kaas kun je heerlijk koken. De kaas smelt goed, dus is heel geschikt om mee te gratineren. Een simpele ham-kaastosti smaakt gelijk heel anders als je brie gebruikt in plaats van Goudse kaas. Of leg eens wat plakjes op de aardappelpuree in plaats van geraspte kaas. Maar ook in de salade zijn stukjes brie een heerlijke toevoeging. En ga je een Frans kaasplankje samenstellen? Daarop mag een goede punt brie zeker niet ontbreken!

De lekkerste recepten met brie

Natuurlijk vind je hier de allerlekkerste recepten met die heerlijke Franse kaas. En dat zijn niet alleen maar snackgerechten. Je kunt er echt de lekkerste gerechten mee maken. Gefrituurd is het is een heerlijk voorgerechtje. Al eens een kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie geproefd? Die smaakexplosie wil je zeker een keer ervaren! En ken jij de gevulde brie uit de supermarkt of kaaswinkel? Ook die kun je zelf maken, helemaal naar jouw eigen smaak! Kortom, brie is heerlijk om zo te eten, met een stukje vers stokbrood, maar daarnaast is het een fantastisch ingrediënt om de lekkerste gerechten mee te maken. Inspiratie nodig? Neem maar eens een kijkje bij de recepten hieronder!

Hapjes en voorgerechten met brie

Dit kaasje leent zich uitstekend voor het maken van hapjes en voorgerechten, zowel warm als koud!

Warme borrelhapjes met brie
Hapjes

Warme borrelhapjes met brie

Zoek je hapjes voor een gezellige avond? Tover dan deze warme borrelhapjes met brie gewoon uit een muffinvorm. Snel gemaakt en erg lekker!

borrelhapjes met peer en brie
Hapjes

Borrelhapjes met peer en brie

Maak indruk op de borreltafel met deze borrelhapjes met peer en brie. Een beetje honing en walnoten maken het extra lekker!

Pasta gevuld met spinazie
Hapjes

Pasta gevuld met spinazie, champignons en brie (Tapas)

Pasta gevuld met spinazie, champignons en brie serveer je als tapas. Een mooie combinatie, en eenvoudig te maken. Trakteer je gasten!

Gevulde brie
Hapjes

Gevulde brie; ook dat kun je zelf maken!

Een caloriebommetje vandaag, maar wel lekker! Gevulde brie is heel eenvoudig zelf te maken en een lekkernij bij de borrel.

hapjes met brie
Hapjes

Hapjes met brie; vijf ideeën voor de borreltafel

Jouw vrienden zullen hapjes met brie op de borreltafel dubbel waarderen. 5 ideeën + een tip voor iedereen die brie bij de borrel serveert.

Gefrituurde brie
Voorgerecht

Gefrituurde brie

Brie frituren is niet het eerste wat in je opkomt. Hier een super eenvoudig recept voor gefrituurde brie. Maak het zo luxe als je zelf wilt.

Vorige Volgende

Lunchgerechten

Toast met brie
Lunch

Toast met brie; een lekkere lunch uit de oven

Een eenvoudig, maar bijzonder lekker gerechtje voor een warme lunch? Toast met brie uit de oven. Zo wil je elke dag wel lunchen!

Tosti met brie
Lunch

Tosti met brie, appel en honing

Lekker makkelijk, snel, maar toch ook luxe lunchen doe je met een zelfgemaakte tosti met brie, appel en honing.

Broodje brie
Lunch

Franse flair op je bord: Luxe broodje brie met zongedroogde tomaat

Een broodje kaas dat schittert door eenvoud, maar dat juist daarom zo lekker is. Een broodje brie met sla, komkommer en zongedroogde tomaat.

warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Lunch

Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons

Het is wat machtig als een voorgerecht, maar met een verse salade maak je van dit warm knoflookbrood een makkelijke maaltijd.

Vorige Volgende

Taarten en quiches

Zowel hartig als zoet, met de populairste Franse kaas kan het allemaal! Zoet klinkt misschien wat gek, maar de combinatie is echt hemels. Kijk maar naar de kaastaart met verse abrikozen, of het appelnotentaartje. Probeer het maar eens!

Appel-notentaartje
Gebak

Appel-notentaartje met stukjes brie

broccoli-brie quiche
Quiche

Broccoli-brie quiche; lekker vegetarisch

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie
Hoofdgerecht

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie

Vorige Volgende

De lekkerste maaltijden

Ook in een warme maaltijd is brie onverslaanbaar! In een ovenschotel of als vulling in een kipfilet? Kan allemaal, en het is allemaal even lekker!

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de infoDetails
Pakketjes kipfilet gevuld met Brie
Vleesgerechten

Pakketjes kipfilet gevuld met brie

Een goed stukje kipfilet leent zich prima om te vullen. In dit recept een pakketje van kipfilet gevuld met brie en een jasje van spek.

Varkenshaas met brie en spek
Vleesgerechten

Varkenshaas met brie en spek

Varkenshaas met brie en spek. Heerlijk mals varkensvlees, gevuld met romige kaas en omwikkeld met ontbijtspek. Zet jij dat vanavond op tafel?

Witlof met rauwe ham, brie en krieltjes
Hoofdgerecht

Witlof met rauwe ham, brie en krieltjes

Vervang de ham en de kaas eens in een witlofschotel. Dan krijg je witlof met rauwe ham en brie bijvoorbeeld. Zo verras je weer aan tafel.

Ovenschotel met zomergroenten, brie en zalm
Ovenschotels

Ovenschotel met zomergroenten, brie en zalm

Een ovenschotel kun je lekker vooraf maken en je huis gaat er heerlijk van geuren. Probeer eens deze ovenschotel met zomergroenten, brie en zalm.

Vorige Volgende
Franse kazen

Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Ben je een kaasliefhebber? Dan ben je ongetwijfeld ook gek op Franse kaas! We hebben de populairste soorten op een rijtje gezet. Lees je mee?

Tags: Kaas
DeelPin7TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!