Broodplank – een lekkere en ongedwongen start van een gezellige maaltijd met vrienden begint met warm en vers brood. Een goed stuk brood met een paar echt lekkere smeersels voor op dat brood, meer hoeft dat niet te zijn. Een broodplank of mandje wordt in bijna elk restaurant aangeboden en iedereen is er dol op. Als je je gasten iets lekkers geeft, komen er gesprekken op gang en kan de gastheer of -vrouw nog even de laatste hand leggen aan de maaltijd.
Heerlijk warm en vers brood
Een broodplank blijft nooit staan, want niemand kan de geur en smaak van warm vers brood weerstaan. Gebruik geen goedkoop afbakbrood of stokbrood dat je al in de winkel hebt laten snijden. Nee, kies voor een lekker ambachtelijk desembrood of stokbrood, een heerlijke focaccia of een ciabatta, en snijd dat thuis zelf.
Zorg ervoor dat het brood op een broodplank warm is, het ruikt niet alleen erg lekker, het smaakt ook veel beter. Met warm en vers brood straal je gastvrijheid uit. Je hebt gezorgd dat er iets warms klaarstaat waar iedereen van houdt. Snijd het brood in mooie plakken of snijd het net niet door zodat iedereen zelf een stuk kan afbreken.
Vers brood met kruidenboter is altijd lekker
Kruidenboter mag echt niet ontbreken op een broodplank. Kruidenboter kun je heel makkelijk zelf maken in de meest uiteenlopende smaken. Heerlijk met alleen knoflook en groene kruiden, maar je kunt ook variƫren met gedroogde tomaat, citroen en tijm, truffel, net wat je lekker lijkt.
Kruidenboter maken; zo zet je echt smaak en trots op tafel
Zelf kruidenboter maken is zo veel lekkerder. Recept suggesties voor onder andere truffelboter, citroen-tijm boter en nog veel meer.
Kruidige allioli de favoriet op een broodplank
Je kent het vast wel: een romige saus met een krachtige knoflooksmaak. Allioli is super op de broodplank en ook die is niet moeilijk om zelf te maken. Er zijn diverse manieren om allioli te maken, de makkelijkste en traditioneelste is door 3-4 teentjes knoflook met zout helemaal fijn te vijzelen en daarbij druppelsgewijs olijfolie te mengen tot een romige mayonaiseachtige saus.
Wil je liever een romige zacht smakende allioli voor op de broodplank? Pof de knoflook dan eerst in de oven. Wikkel hiervoor een bol knoflook met een beetje olie in aluminiumfolie en pof dit een half uurtje tot de knoflook helemaal zacht is. Duw de knoflooktenen uit hun schilletje en pureer, met een beetje zout, fijn. Roer er druppelsgewijs olie bij tot een romige saus.
Allioli met verse tomaten (Allioli amb tomaquet)
Maak eens een variatie op de klassieke Spaanse saus. Allioli met verse tomaten en verse knoflook zal je verrassen. Heerlijk bij vlees en vis!
De echte allioli zelf maken is supermakkelijk met dit recept!
Het lijkt op mayonaise met knoflook, maar dat is het niet. Lees alles over de verschillende soorten allioli en hoe je ze maakt.
Een tapenade of een salsa
Salsa’s en tapenades doen het ook altijd goed op een broodplank. Op deze website staat een heerlijke tomatensalsa die is geweldig op een warme zomerse dag. Door het jaar heen is een tapenade van gedroogde tomaat erg lekker. Hak hiervoor 150 gram gedroogde tomaat heel fijn met 50 gram olijven, een paar takjes koriander en een eetlepel kappertjes. Pers er een teentje knoflook bij en roer er met een beetje olijfolie een samenhangend geheel van. Behalve van tomaat kun je ook van bijvoorbeeld olijven een tapenade maken.
Tomatensalsa; vers, simpel, smaak!
Even een tomaatje snijden, wat verse kruiden hakken en een uitje snipperen. Een tomatensalsa is zo gemaakt en een upgrade voor je gerechten.
Een mooi verzorgde broodplank
Zorg ervoor dat een broodplank er lekker en verzorgd uitziet. Bedenk wat je gaat serveren bij de maaltijd en pas daar de smaken op aan. In de zomer licht en fris, in de winter vol en romig en iets krachtiger van smaak. De uitstraling van een broodplank is belangrijker dan je waarschijnlijk denkt. Je geeft hiermee je gasten aandacht en een voorproefje op wat komen gaat. Je maakt maar een keer een eerste indruk, zorg ervoor dat die goed is.