• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Broodplank, een lekkere starter van een gezellig etentje

Begin een etentje met een gezellige plank met brood, smeersels en dips

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
Broodplank

Broodplank – een lekkere en ongedwongen start van een gezellige maaltijd met vrienden begint met warm en vers brood. Een goed stuk brood met een paar echt lekkere smeersels voor op dat brood, meer hoeft dat niet te zijn. Een broodplank of mandje wordt in bijna elk restaurant aangeboden en iedereen is er dol op. Als je je gasten iets lekkers geeft, komen er gesprekken op gang en kan de gastheer of -vrouw nog even de laatste hand leggen aan de maaltijd.

Heerlijk warm en vers brood

Een broodplank blijft nooit staan, want niemand kan de geur en smaak van warm vers brood weerstaan. Gebruik geen goedkoop afbakbrood of stokbrood dat je al in de winkel hebt laten snijden. Nee, kies voor een lekker ambachtelijk desembrood of stokbrood, een heerlijke focaccia of een ciabatta, en snijd dat thuis zelf.

Zorg ervoor dat het brood op een broodplank warm is, het ruikt niet alleen erg lekker, het smaakt ook veel beter. Met warm en vers brood straal je gastvrijheid uit. Je hebt gezorgd dat er iets warms klaarstaat waar iedereen van houdt. Snijd het brood in mooie plakken of snijd het net niet door zodat iedereen zelf een stuk kan afbreken.

Vers brood met kruidenboter is altijd lekker

Kruidenboter mag echt niet ontbreken op een broodplank. Kruidenboter kun je heel makkelijk zelf maken in de meest uiteenlopende smaken. Heerlijk met alleen knoflook en groene kruiden, maar je kunt ook variëren met gedroogde tomaat, citroen en tijm, truffel, net wat je lekker lijkt.

kruidenboter maken

Kruidenboter maken; zo zet je echt smaak en trots op tafel

Zelf kruidenboter maken is zo veel lekkerder. Recept suggesties voor onder andere truffelboter, citroen-tijm boter en nog veel meer.

Kruidige allioli de favoriet op een broodplank

Je kent het vast wel: een romige saus met een krachtige knoflooksmaak. Allioli is super op de broodplank en ook die is niet moeilijk om zelf te maken. Er zijn diverse manieren om allioli te maken, de makkelijkste en traditioneelste is door 3-4 teentjes knoflook met zout helemaal fijn te vijzelen en daarbij druppelsgewijs olijfolie te mengen tot een romige mayonaiseachtige saus.

Wil je liever een romige zacht smakende allioli voor op de broodplank? Pof de knoflook dan eerst in de oven. Wikkel hiervoor een bol knoflook met een beetje olie in aluminiumfolie en pof dit een half uurtje tot de knoflook helemaal zacht is. Duw de knoflooktenen uit hun schilletje en pureer, met een beetje zout, fijn. Roer er druppelsgewijs olie bij tot een romige saus.

Allioli

De echte allioli zelf maken is supermakkelijk met dit recept!

Het lijkt op mayonaise met knoflook, maar dat is het niet. Lees alles over de verschillende soorten allioli en hoe je ze maakt.

Allioli met verse tomaten

Allioli met verse tomaten (Allioli amb tomaquet)

Maak eens een variatie op de klassieke Spaanse saus. Allioli met verse tomaten en verse knoflook zal je verrassen. Heerlijk bij vlees en vis!

Een tapenade of een salsa

Salsa’s en tapenades doen het ook altijd goed op een broodplank. Op deze website staat een heerlijke tomatensalsa die is geweldig op een warme zomerse dag. Door het jaar heen is een tapenade van gedroogde tomaat erg lekker. Hak hiervoor 150 gram gedroogde tomaat heel fijn met 50 gram olijven, een paar takjes koriander en een eetlepel kappertjes. Pers er een teentje knoflook bij en roer er met een beetje olijfolie een samenhangend geheel van. Behalve van tomaat kun je ook van bijvoorbeeld olijven een tapenade maken.

Tomatensalsa

Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

Serveer tomatensalsa met brood of bij een salade. Snel te maken met verse tomaten, ui, knoflook en wat kruiden.

Een mooi verzorgde broodplank

Zorg ervoor dat een broodplank er lekker en verzorgd uitziet. Bedenk wat je gaat serveren bij de maaltijd en pas daar de smaken op aan. In de zomer licht en fris, in de winter vol en romig en iets krachtiger van smaak. De uitstraling van een broodplank is belangrijker dan je waarschijnlijk denkt. Je geeft hiermee je gasten aandacht en een voorproefje op wat komen gaat. Je maakt maar een keer een eerste indruk, zorg ervoor dat die goed is.

DeelPin3VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

10 keer VERS in 15 minuten
Specials

10 keer VERS in 15 minuten. Verander je lifestyle met deze recepten

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!