Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Cake bakken; De beste tips & trucs voor een perfect resultaat

Een cake bakken met een perfect resultaat begint bij het echt zelf maken van een beslag. En dan…… ontstaat er een wereld aan variatie. Bak ook eens een cake ECHT zelf

1 8.499

Cake bakken = Je koopt een pak mix, voegt water toe en zet het in de oven. Toch? Ja, die cake bakken is echt geen probleem. Maar, die cake mist ook elke vorm van inspiratie, liefde en smaak. Wie zelf een beslag maakt loopt nogal eens tegen wat problemen aan. De cake blijft te nat, de cake is niet gaar, de cake krijgt zo’n rare vorm. Zomaar een paar opmerkingen die we regelmatig om ons heen horen. Maar hoe dan?


Cake bakken doe je zo:

In een klassieke roombotercake zitten 4 gelijke delen.

  • Eieren (4 stuks a 50 gram is 200 gram)
  • Roomboter, 200 gram (let op, gebruik alleen roomboter! Geen margarines of halvarines dus)
  • Bloem, 200 gram
  • Suiker, 200 gram

Zo simpel is de basis van cake bakken. Connie legt je graag meer uit over dit basisrecept. Je kunt een kleinere of grotere vorm pakken, je kunt er nog bakpoeder aan toevoegen, allemaal opties voor een gangbare plak cake op de koffie- of theetafel.

Lees hier verder

8 tips om een perfecte cake te bakken

Zet alle benodigdheden alvast klaar, de spullen moeten op kamertemperatuur zijn, dus ook de mengbakken en bakvorm.

Het deeg moet luchtig zijn, dus blijf niet te lang doorroeren.

Zet de oven niet te hoog, want dan komt er, te snel, een dikke korst op de cake voordat deze helemaal gerezen is en zal de cake uiteindelijk aan de bovenzijde openscheuren. Dit maakt natuurlijk voor de smaak niet uit, maar het oog wil ook wat. (Het hangt een beetje van de soort oven af, de mijne zet ik op max. 160 graden, gewoon even uitproberen).

OPEN DE OVEN ABSOLUUT NIET EERDER, maar pas wanneer de gehele baktijd om is!!! Doe je dit wel dan zal de cake zeker inzakken.

Indien het eindresultaat niet genoeg gerezen of te droog is, is er waarschijnlijk te weinig vocht in het beslag gegaan. Denk dan aan voldoende boter en/of eieren. Heb je niet genoeg van een van deze twee in huis, vervang dan eventueel een klein deel door lauwe melk of water. Controleer ook voor alle zekerheid de houdbaarheidsdatum van het bakpoeder, want het verliest snel zijn rijs kracht.

Vet de vorm goed in of bekleed het met bakpapier. (Ik doe smeer altijd een dun laagje boter in mijn glazen cakevorm en strooi en daarna een laagje paneermeel over. Werkt prima).

Controleer altijd aan het eind of de cake al helemaal gaar is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een saté prikker, steek de prikker midden in de cake en haal hem er voorzichtig uit. wanneer er geen nat deeg aan blijft plakken is de cake gaar.

Meteen uit de vorm halen anders loop je de kans dat de cake aan de vorm blijft plakken. (Leg een groot bord op de bakvorm en houdt ze stevig op elkaar, omkeren en de vorm verwijderen. De bovenkant, die nu op het bord ligt zal hierdoor lekker sappig blijven/worden, omdat het vocht/damp niet goed weg kan).

Cake bakken met vers fruit

Een cake bakken is al een erg gezellige klus, maar wie vers fruit gebruikt in of bij een cake zal er nog veel meer plezier aan beleven. Hou daarbij natuurlijk wel rekening met de seizoenen. Op Lekker Tafelen vind je diverse cake’s met fruit in de hoofdrol

1 van 6

Cake bakken met chocolade

Voor velen is het een Guilty Pleasure. Cake wordt niet echt als gezond ervaren en al helemaal niet als we er dan ook nog eens chocolade in verwerken. We gaan dan ook niet vertellen dat het gezond is, maar we gaan je wel vertellen dat je weet wat je doet. Bewaar deze cake recepten voor de ultieme momentjes. Door ze zelf te maken weet je precies wat er in gaat, en je weet dus ook dat je dit weer ergens moet compenseren. Dus.. Geniet! maar doe het met mate.

1 van 6

Cake bakken met noten

Noten zijn super gezond en kunnen je zelfgemaakte cake naar een hoger level brengen. Bovendien brengen noten net die bite in je cake die je koffievrienden of -vriendinnen zeker zullen waarderen.

Muffin met cranberries en pecannoten

Muffin met cranberries en pecannoten Dit is mijn meest favoriete muffin, niet te zoet en toch zo lekker. Het friszure van de cranberry en de lekkere "bite" van de pecannoten maakt het voor mij helemaal compleet. Een lekkere kop koffie…
Lees verder...
1 van 4

Cake bakken met pompoen

Zeker niet alledaags, maar een cake bakken kan ook prima met pompoen. Dit geeft een extra verrassend effect. Waarom zou je het ook niet eens helemaal anders doen?

cake bakken: tulband

Tulband bakken

Dromen van vroeger, als mama weer eens met zo’n prachtige tulband tevoorschijn kwam. Laat het geen nostalgie. De Tulband is nog altijd enorm gewaardeerd maar heeft misschien een kleine metamorfose ondergaan.

Bekijk alle tulband recepten

cake bakken: muffins en cupcakes

Cupcakes en Muffins

Noem het mini cakejes. Ze zijn heel lang trending geweest. Het waren complete kunst objecten. Inmiddels is de ergste rage geweest. Populair blijven ze. Lekker Tafelen biedt een aantal inspirerende recepten zonder al die extreem zoete frostings. Gewoon puur, huisgemaakt en vol smaak.

Bekijk alle cupcake en muffin recepten

Cake bakken met stroopwafels

Stroopwafelcake met karamel

Een bijzondere in ons cake repertoire is de stroopwafelcake. Eentje die je niet wekelijks op tafel moet zetten maar waarmee je je vrienden wel imponeert.

Bekijk het recept van de stroopwafelcake

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Wiebeltje zegt

    Cake bak ik met uitsluitend olijfolie.Van boter vind ik de cake te stug worden.Olie geeft een mooie structuur en is goed voor je lijf.Je hebt ook olijfolie met citroensmaak.Wel vet ik de vorm in met een mooie dikke laag roomboter .

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer