• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Citroen; een veelzijdige supervrucht

Met zijn fruitige, licht zure smaak brengt hij talloze gerechten, dressings en gebak op smaak.

door Samantha
in Specials
0
0
Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht – Samen met de sinaasappel is de citroen misschien wel de bekendste, maar ook de meest gebruikte citrusvrucht. Met zijn fruitige, licht zure smaak brengt hij talloze gerechten, dressings en gebak op smaak. Daarnaast levert een citroen ook nog eens een grote hoeveelheid vitamine C. Een interessante vrucht dus die best eens in het zonnetje gezet mag worden.

Zuur maar verfrissend

Neem je een schijfje citroen en zet je daar je tanden in dan zul je eerste reactie zijn ā€œoehh zuurā€. Bijna dagelijks zien we filmpjes voorbij komen van ouders die hun jonge kind een schijfje geven, de uitdrukking op hun gezichtjes zegt dan genoeg, citroen smaakt zuur. Gebruik je citroenen echter in een gerecht of in gebak dan zul je merken dat dat zure verdwijnt en dat het juist iets heerlijks fris meegeeft aan je gerecht.
Zowel het sap als de schil worden gebruikt. De schil rasp je en voeg je zo toe, deze rasp geeft ontzettend veel smaak mee aan je gerecht, zelfs nog meer dan het sap. Daarnaast kleuren die fel gele sliertjes prachtig in een maaltijd.

Let bij het raspen van de schil op dat je niet het witte onder de schil mee raspt dit geeft namelijk een bittere smaak.

Sap

Citroenen zijn goed gevuld met sap, voor je ze wil gaan persen kun je je citroen het best even tussen je handen of op je werkblad heen en weer rollen, je zult zien dat hij dan nog meer sap geeft. Heb je je citroenen al wat langer liggen en lijken ze uit te drogen? Kook ze dan 5 minuten in kokend water en daarna direct laten afkoelen in de koelkast, ook dan zul je zien dat je weer meer sap uit de citroen kunt persen. Citroensap kun je heel goed invriezen, neem bijvoorbeeld een ijsblokjesbakje en schenk hier het citroensap in. Zo kun je later geproportioneerd het citroensap uit de vriezer halen. Citroensap wordt ook veel gebruikt om verkleuring van andere fruit- of groentesoorten tegen te gaan.

Citroenolie

Olie

Een goede olijfolie kun je nog lekkerder maken door er wat citroenschillen aan toe te voegen. Gebruik een dunschiller om mooie reepjes van de schil te snijden. Doe deze in een flesje bij de olie en na een week of 4 heeft je olie een heerlijke citroensmaak.

Thee

Verse citroenthee smaakt niet alleen heel goed maar een warme kop zal in de winter helpen de griep op afstand te houden. 100 gram vruchtvlees bevat ongeveer 50 milligram vitamine C, dit is de helft van onze dagelijkse behoefte. Niet veel vruchten bevatten zoveel vitamine C. Ook bij keelpijn helpt verse citroenthee, voeg dan een schepje honig toe voor een nog betere werking. Schenk water echter nooit kokend op de citroen.

Citroenen buiten de keuken

Naast dat de citroen in de keuken eigenlijk onmisbaar is geworden wordt de citroen ook in het huishouden veel gebruikt bijvoorbeeld als natuurlijk ontvetter of om muggen en andere insecten te verjagen. Ook gebruiken mensen wel eens citroenen om hun tanden te bleken, pas hier echt mee op het zuur van de citroen kan de glazuurlaag op je tanden beschadigen.

Waar let je op als je citroenen koop ??

Kies zware citroenen, deze zitten namelijk vaak vol sap. Bekijk de schil goed, deze zou een fijn stipjespatroon en een mooie fel gele kleur moeten hebben. Zijn citroenen niet helemaal geel? Dan zijn ze niet rijp en vaak veel zuurder. Overrijp kan ook dan is de kleur minder fel en de schil oogt gerimpeld.

Hoe bewaar je citroenen ??

Citroenen kun je op de fruitschaal bewaren, ze verspreiden dan een lekker, fris aroma door je woonkamer. Een citroen op de schaal is ongeveer 10 dagen houdbaar. Wil je ze langer bewaren, bewaar ze dan in de koelkast, dan kun je ze zeker 4 weken bewaren. Laat ze voor je ze gaat gebruiken wel even op kamertemperatuur komen.

En dan nu aan de slag met alle lekkere recepten die wij inmiddels voor je hebben verzameld op Lekker Tafelen, laat de griep jou niet te pakken krijgen dit jaar en zorg voor een voldoende dosis vitamientjes.

Recepten met citroen

Lemoncurd cheesecake
Taart

Lemoncurd ‘niet-in-de-oven’ cheesecake

Een lemoncurd cheesecake die je zonder oven snel kunt maken. Ideaal als je veel gasten krijgt, maar ook voor een verwenmomentje voor jezelf.

Lemon curd
Kookschool

Lemon curd zo makkelijk zelf te maken

Lemon curd is een lekkernij die sinds de 18e eeuw bij de "afternoon tea" werd geserveerd met scones, toast of als vulling voor een taart.

Citroen-gember siroop
Drankjes

Citroen-gember siroop, warm in de winter, koud in de zomer

Maak je eigen citroen-gember siroop en gooi er een paracetamol in als je hoofd uit elkaar knalt of als je niet genoeg zakdoeken kan aanslepen.

Citroenmousse
Nagerecht

Citroenmousse met een toef van eiwitschuim

Verwen jezelf na de maaltijd met deze frisse en luchtige citroenmousse. De decoratie van eiwitschuim zorgt voor een zoete tegenhanger.

Vorige Volgende
Tags: FruitFruit - CitrusWinter
DeelPin15Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten
Specials

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf
Specials

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

yoghurt
Specials

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta
Specials

Zomerse recepten met feta

mosselen eten
Specials

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediĆ«nten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen