Citroen; een veelzijdige supervrucht – Samen met de sinaasappel is de citroen misschien wel de bekendste, maar ook de meest gebruikte citrusvrucht. Met zijn fruitige, licht zure smaak brengt hij talloze gerechten, dressings en gebak op smaak. Daarnaast levert een citroen ook nog eens een grote hoeveelheid vitamine C. Een interessante vrucht dus, die best eens in het zonnetje gezet mag worden.
Zuur maar verfrissend
Neem je een schijfje citroen en zet je daar je tanden in, dan zal je eerste reactie zijn “oeh zuur”. Bijna dagelijks zien we filmpjes voorbij komen van ouders die hun jonge kind een schijfje geven, de uitdrukking op hun gezichtjes zegt dan genoeg, citroen smaakt zuur. Gebruik je citroenen echter in een gerecht of in gebak dan zul je merken dat dat zure verdwijnt en dat het juist iets heerlijks fris meegeeft aan het gerecht.
Zowel het sap als de schil worden gebruikt. De schil rasp je en voeg je zo toe, de rasp geeft ontzettend veel smaak mee aan een gerecht, zelfs nog meer dan het sap. Daarnaast kleuren die felgele sliertjes prachtig in een maaltijd.
Let bij het raspen van de schil op dat je niet het witte onder de schil mee raspt, dit geeft namelijk een bittere smaak
Sap
Citroenen zijn goed gevuld met sap. Voor je ze wilt gaan persen kun je je citroen het best even tussen je handen of op je werkblad heen en weer rollen, je zult zien dat hij dan nog meer sap geeft. Heb je de citroenen al wat langer liggen en lijken ze uit te drogen? Kook ze dan 5 minuten in kokend water en daarna laat je ze direct afkoelen in de koelkast. Ook dan zul je zien dat je weer meer sap uit de citroen kunt persen. Citroensap kun je heel goed invriezen, neem bijvoorbeeld een ijsblokjesbakje en schenk hier het citroensap in. Zo kun je later geproportioneerd het citroensap uit de vriezer halen. Citroensap wordt ook veel gebruikt om verkleuring van andere fruit- of groentesoorten tegen te gaan.
Olie
Een goede olijfolie kun je nog lekkerder maken door er wat citroenschillen aan toe te voegen. Gebruik een dunschiller om mooie reepjes van de schil te snijden. Doe ze in een flesje bij de olie en na een week of 4 heeft de olie een heerlijke citroensmaak.
Thee
Verse citroenthee smaakt niet alleen heel goed maar een warme kop zal in de winter helpen de griep op afstand te houden. In 100 gram vruchtvlees zit ongeveer 50 milligram vitamine C. Dit is de helft van onze dagelijkse behoefte. Niet veel vruchten bevatten zoveel vitamine C. Ook bij keelpijn helpt verse citroenthee, voeg dan een schepje honig toe voor een nog betere werking. Schenk water echter nooit kokend op de citroen.
Citroenen buiten de keuken
Naast dat de citroen in de keuken eigenlijk onmisbaar is geworden, wordt hij ook in het huishouden veel gebruikt. Bijvoorbeeld als natuurlijke ontvetter of om muggen en andere insecten te verjagen. Ook gebruiken mensen wel eens citroenen om hun tanden te bleken. Pas hier echt mee op! Het zuur van de citroen kan de glazuurlaag op je tanden beschadigen.
Waar let je op als je citroenen koopt?
Kies zware citroenen, die zitten namelijk vaak vol sap. Bekijk de schil goed, die zou een fijn stipjespatroon en een mooie felgele kleur moeten hebben. Zijn citroenen niet helemaal geel? Dan zijn ze niet rijp en vaak veel zuurder. Overrijp kan ook, dan is de kleur minder fel en de schil oogt gerimpeld.
Hoe bewaar je citroenen?
Citroenen kun je op de fruitschaal bewaren, ze verspreiden dan een lekker, fris aroma door je woonkamer. Een citroen op de schaal is ongeveer 10 dagen houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Bewaar ze dan in de koelkast, dan kun je ze zeker 4 weken bewaren. Laat ze, voor je ze gaat gebruiken, wel even op kamertemperatuur komen.
En dan nu aan de slag met alle lekkere recepten die we inmiddels voor je hebben verzameld op Lekker Tafelen. Laat de griep jou niet te pakken krijgen dit jaar en zorg voor een voldoende dosis vitamientjes.
Recepten met citroen
Lemoncurd ‘niet-in-de-oven’ cheesecake
Een lemoncurd cheesecake die je zonder oven snel kunt maken. Ideaal als je veel gasten krijgt, maar ook voor een verwenmomentje voor jezelf.
Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
Een plaatcake is evenveel werk als appeltaart en toch iets anders op tafel. De appel citroen plaatcake is o.a. gemaakt met karnemelk.
Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Een risotto van restjes? Dat kan heel goed. Maar combineer eens mooie, bij elkaar passende smaken zoals in deze citroenrisotto met vis.
Citroenboter met geroosterde knoflook
Citroenboter met geroosterde knoflook, heerlijk op een stukje stokbrood, maar ook erg lekker om op een stukje vis of kip te doen!
Ingelegde citroenen
Met ingelegde citroenen breng je talloze gerechten naar een hoger niveau. Gebruik het in vis en kipgerechten, stoofschotels en in de rijst.
Citroenolie zelf maken
Het zelf maken van citroenolie is een leuk klusje met een lekker resultaat. Het is lekker in veel gerechten en leuk om weg te geven.
Lemon pie (citroentaart), de allerlekkerste
Goede basis recepten zijn onmisbaar. Deze lemon pie is zo al lekker maar je maakt er ook met gemak de meest fantastische creaties mee.
Spaghetti limone
De combinatie van het zuur van citroen en het romige van de kaas en de boter maakt spaghetti limone tot een ware smaaksensatie.
Citroenrepen, proef de zomer!
Deze citroenrepen zijn zacht, zuur, zoet bros maar vooral erg lekker. Met een kop verse muntthee en deze fruitkick serveer je de zomer op je tuintafel.
Citroen tiramisu met limoncello; een heerlijk dessert!
Vier de zomer met een glas limoncello en gebruik die limoncello ook in deze citroen tiramisu. Lekker bij de bbq of een zomerse maaltijd.
Kippenpoten met citroen en tijm; puur en simpel!
Deze kippenpoten met citroen en tijm zijn makkelijk te maken en bijzonder smaakvol door het frisse tijm en citroenaroma.
Citroenpudding; een heerlijke klassieker
Snel, makkelijk en goedkoop dat is deze heerlijke, klassieke citroenpudding zonder poespas en met ingrediënten die je bijna allemaal in huis zult hebben.
Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes
Als er een vrucht met power is dan is het wel citrus. Behalve uit het vuistje of als sap geeft het vele gerechten een ware smaak boost.