Citroen; een veelzijdige supervrucht – Samen met de sinaasappel is de citroen misschien wel de bekendste, maar ook de meest gebruikte citrusvrucht. Met zijn fruitige, licht zure smaak brengt hij talloze gerechten, dressings en gebak op smaak. Daarnaast levert een citroen ook nog eens een grote hoeveelheid vitamine C. Een interessante vrucht dus die best eens in het zonnetje gezet mag worden.
Zuur maar verfrissend
Neem je een schijfje citroen en zet je daar je tanden in dan zul je eerste reactie zijn āoehh zuurā. Bijna dagelijks zien we filmpjes voorbij komen van ouders die hun jonge kind een schijfje geven, de uitdrukking op hun gezichtjes zegt dan genoeg, citroen smaakt zuur. Gebruik je citroenen echter in een gerecht of in gebak dan zul je merken dat dat zure verdwijnt en dat het juist iets heerlijks fris meegeeft aan je gerecht.
Zowel het sap als de schil worden gebruikt. De schil rasp je en voeg je zo toe, deze rasp geeft ontzettend veel smaak mee aan je gerecht, zelfs nog meer dan het sap. Daarnaast kleuren die fel gele sliertjes prachtig in een maaltijd.
Let bij het raspen van de schil op dat je niet het witte onder de schil mee raspt dit geeft namelijk een bittere smaak.
Sap
Citroenen zijn goed gevuld met sap, voor je ze wil gaan persen kun je je citroen het best even tussen je handen of op je werkblad heen en weer rollen, je zult zien dat hij dan nog meer sap geeft. Heb je je citroenen al wat langer liggen en lijken ze uit te drogen? Kook ze dan 5 minuten in kokend water en daarna direct laten afkoelen in de koelkast, ook dan zul je zien dat je weer meer sap uit de citroen kunt persen. Citroensap kun je heel goed invriezen, neem bijvoorbeeld een ijsblokjesbakje en schenk hier het citroensap in. Zo kun je later geproportioneerd het citroensap uit de vriezer halen. Citroensap wordt ook veel gebruikt om verkleuring van andere fruit- of groentesoorten tegen te gaan.
Olie
Een goede olijfolie kun je nog lekkerder maken door er wat citroenschillen aan toe te voegen. Gebruik een dunschiller om mooie reepjes van de schil te snijden. Doe deze in een flesje bij de olie en na een week of 4 heeft je olie een heerlijke citroensmaak.
Thee
Verse citroenthee smaakt niet alleen heel goed maar een warme kop zal in de winter helpen de griep op afstand te houden. 100 gram vruchtvlees bevat ongeveer 50 milligram vitamine C, dit is de helft van onze dagelijkse behoefte. Niet veel vruchten bevatten zoveel vitamine C. Ook bij keelpijn helpt verse citroenthee, voeg dan een schepje honig toe voor een nog betere werking. Schenk water echter nooit kokend op de citroen.
Citroenen buiten de keuken
Naast dat de citroen in de keuken eigenlijk onmisbaar is geworden wordt de citroen ook in het huishouden veel gebruikt bijvoorbeeld als natuurlijk ontvetter of om muggen en andere insecten te verjagen. Ook gebruiken mensen wel eens citroenen om hun tanden te bleken, pas hier echt mee op het zuur van de citroen kan de glazuurlaag op je tanden beschadigen.
Waar let je op als je citroenen koop ??
Kies zware citroenen, deze zitten namelijk vaak vol sap. Bekijk de schil goed, deze zou een fijn stipjespatroon en een mooie fel gele kleur moeten hebben. Zijn citroenen niet helemaal geel? Dan zijn ze niet rijp en vaak veel zuurder. Overrijp kan ook dan is de kleur minder fel en de schil oogt gerimpeld.
Hoe bewaar je citroenen ??
Citroenen kun je op de fruitschaal bewaren, ze verspreiden dan een lekker, fris aroma door je woonkamer. Een citroen op de schaal is ongeveer 10 dagen houdbaar. Wil je ze langer bewaren, bewaar ze dan in de koelkast, dan kun je ze zeker 4 weken bewaren. Laat ze voor je ze gaat gebruiken wel even op kamertemperatuur komen.
En dan nu aan de slag met alle lekkere recepten die wij inmiddels voor je hebben verzameld op Lekker Tafelen, laat de griep jou niet te pakken krijgen dit jaar en zorg voor een voldoende dosis vitamientjes.
Recepten met citroen
Lemoncurd ‘niet-in-de-oven’ cheesecake
Een lemoncurd cheesecake die je zonder oven snel kunt maken. Ideaal als je veel gasten krijgt, maar ook voor een verwenmomentje voor jezelf.
Lemon curd zo makkelijk zelf te maken
Lemon curd is een lekkernij die sinds de 18e eeuw bij de "afternoon tea" werd geserveerd met scones, toast of als vulling voor een taart.
Citroen-gember siroop, warm in de winter, koud in de zomer
Maak je eigen citroen-gember siroop en gooi er een paracetamol in als je hoofd uit elkaar knalt of als je niet genoeg zakdoeken kan aanslepen.
Citroenmousse met een toef van eiwitschuim
Verwen jezelf na de maaltijd met deze frisse en luchtige citroenmousse. De decoratie van eiwitschuim zorgt voor een zoete tegenhanger.