Citroen; een veelzijdige supervrucht – Samen met de sinaasappel is de citroen misschien wel de bekendste, maar ook de meest gebruikte citrusvrucht. Met zijn fruitige, licht zure smaak brengt hij talloze gerechten, dressings en gebak op smaak. Daarnaast levert een citroen ook nog eens een grote hoeveelheid vitamine C. Een interessante vrucht dus, die best eens in het zonnetje gezet mag worden.
Zuur maar verfrissend
Neem je een schijfje citroen en zet je daar je tanden in, dan zal je eerste reactie zijn “oeh zuur”. Bijna dagelijks zie je filmpjes voorbij komen van ouders die hun jonge kind een schijfje geven, de uitdrukking op hun gezichtjes zegt dan genoeg, citroen smaakt zuur. Gebruik je citroenen echter in een gerecht of in gebak dan zul je merken dat dat zure verdwijnt en dat het juist iets heerlijks fris meegeeft aan het gerecht.
Zowel het sap als de schil worden gebruikt. De schil rasp je en voeg je zo toe, de rasp geeft ontzettend veel smaak mee aan een gerecht, zelfs nog meer dan het sap. Daarnaast kleuren die felgele sliertjes prachtig in een maaltijd.
Let bij het raspen van de schil op dat je niet het witte onder de schil mee raspt, dit geeft namelijk een bittere smaak
Sap
Citroenen zijn goed gevuld met sap. Voor je ze wilt gaan persen kun je je citroen het best even tussen je handen of op je werkblad heen en weer rollen, je zult zien dat hij dan nog meer sap geeft. Heb je de citroenen al wat langer liggen en lijken ze uit te drogen? Kook ze dan 5 minuten in kokend water en daarna laat je ze direct afkoelen in de koelkast. Ook dan zul je zien dat je weer meer sap uit de citroen kunt persen. Citroensap kun je heel goed invriezen, neem bijvoorbeeld een ijsblokjesbakje en schenk hier het citroensap in. Zo kun je later geproportioneerd het citroensap uit de vriezer halen. Citroensap wordt ook veel gebruikt om verkleuring van andere fruit- of groentesoorten tegen te gaan.
Olie
Een goede olijfolie kun je nog lekkerder maken door er wat citroenschillen aan toe te voegen. Gebruik een dunschiller om mooie reepjes van de schil te snijden. Doe ze in een flesje bij de olie en na een week of 4 heeft de olie een heerlijke citroensmaak.
Thee
Verse citroenthee smaakt niet alleen heel goed maar een warme kop zal in de winter helpen de griep op afstand te houden. In 100 gram vruchtvlees zit ongeveer 50 milligram vitamine C. Dit is de helft van onze dagelijkse behoefte. Niet veel vruchten bevatten zoveel vitamine C. Ook bij keelpijn helpt verse citroenthee, voeg dan een schepje honig toe voor een nog betere werking. Schenk water echter nooit kokend op de citroen.
Citroenen buiten de keuken
Naast dat de citroen in de keuken eigenlijk onmisbaar is geworden, wordt hij ook in het huishouden veel gebruikt. Bijvoorbeeld als natuurlijke ontvetter of om muggen en andere insecten te verjagen. Ook gebruiken mensen wel eens citroenen om hun tanden te bleken. Pas hier echt mee op! Het zuur van de citroen kan de glazuurlaag op je tanden beschadigen.
Waar let je op als je citroenen koopt?
Kies zware citroenen, die zitten namelijk vaak vol sap. Bekijk de schil goed, die zou een fijn stipjespatroon en een mooie felgele kleur moeten hebben. Zijn citroenen niet helemaal geel? Dan zijn ze niet rijp en vaak veel zuurder. Overrijp kan ook, dan is de kleur minder fel en de schil oogt gerimpeld.
Hoe bewaar je citroenen?
Citroenen kun je op de fruitschaal bewaren, ze verspreiden dan een lekker, fris aroma door je woonkamer. Een citroen op de schaal is ongeveer 10 dagen houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Bewaar ze dan in de koelkast, dan kun je ze zeker 4 weken bewaren. Laat ze, voor je ze gaat gebruiken, wel even op kamertemperatuur komen.
En dan nu aan de slag met alle lekkere recepten die inmiddels voor je zijn verzameld op Lekker Tafelen. Laat de griep jou niet te pakken krijgen dit jaar en zorg voor een voldoende dosis vitamientjes.
Recepten met citroen
Kabeljauw met citroen uit de oven; makkelijk, snel, gezond
Dit heerlijke recept van kabeljauw met citroen is ideaal als je snel, lekker en gezond wil eten zonder er veel moeite voor te hoeven doen.
Citroenboter met geroosterde knoflook
Citroenboter met geroosterde knoflook, heerlijk op een stukje stokbrood, maar ook erg lekker om op een stukje vis of kip te doen!
Zoetzure sensatie: Kippendijen met citroen en honing
Onweerstaanbaar lekkere kippendijen met citroen en honing. Serveer met rijst en groenten, of met noedels. Dit is echt Lekker Tafelen.
Ingelegde citroenen
Met ingelegde citroenen breng je talloze gerechten naar een hoger niveau. Gebruik het in vis en kipgerechten, stoofschotels en in de rijst.
Citroenolie zelf maken
Het zelf maken van citroenolie is een leuk klusje met een lekker resultaat. Het is lekker in veel gerechten en leuk om weg te geven.
Lemon pie; de allerlekkerste citroentaart
Goede basis recepten zijn onmisbaar. Deze lemon pie is zo al lekker maar je maakt er ook met gemak de meest fantastische creaties mee.
Spaghetti limone
De combinatie van het zuur van citroen en het romige van de kaas en de boter maakt spaghetti limone tot een ware smaaksensatie.
Citroenrepen, proef de zomer!
Deze citroenrepen zijn zacht, zuur, zoet bros maar vooral erg lekker. Met een kop verse muntthee en deze fruitkick serveer je de zomer op je tuintafel.
Citroen tiramisu met limoncello; een heerlijk dessert!
Vier de zomer met een glas limoncello en gebruik die limoncello ook in deze citroen tiramisu. Lekker bij de bbq of een zomerse maaltijd.
Gremolata; dé smaakmaker uit de Italiaanse keuken
Gremolata is vooral bekend van de Ossobuco maar deze Italiaanse smaakmaker is ook een heerlijke toevoeging bij tal van andere gerechten!
Kippenpoten met citroen en tijm; puur en simpel!
Kippenpoten met citroen en tijm zijn makkelijk te maken en bijzonder smaakvol door het frisse tijm en citroenaroma.
Lemoncurd ‘niet-in-de-oven’ cheesecake
Een lemoncurd cheesecake die je zonder oven snel kunt maken. Ideaal als je veel gasten krijgt, maar ook voor een verwenmomentje voor jezelf.
Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
Een plaatcake is evenveel werk als appeltaart en toch iets anders op tafel. De appel citroen plaatcake is o.a. gemaakt met karnemelk.
Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Een risotto van restjes? Dat kan heel goed. Maar combineer eens mooie, bij elkaar passende smaken zoals in deze citroenrisotto met vis.
Citroenpudding; een heerlijke klassieker
Snel, makkelijk en goedkoop dat is deze heerlijke, klassieke citroenpudding zonder poespas en met ingrediënten die je bijna allemaal in huis zult hebben.
Citroen-basilicum spread; lekker op je boterham
De heerlijke combinatie van friszuur met licht peperachtig wordt gebruikt in deze citroen-basilicum spread. Lekker fris en een beetje anders.
Citroen courgette cake
Voor deze citroen courgette cake wordt ook wel de benaming brood gebruikt. Serveer dus gerust als ontbijt of lunch, bij de koffie kan ook.
Lemon curd zo makkelijk zelf te maken
Lemon curd is een lekkernij die sinds de 18e eeuw bij de "afternoon tea" werd geserveerd met scones, toast of als vulling voor een taart.
Citroen-gember siroop, warm in de winter, koud in de zomer
Maak je eigen citroen-gember siroop en gooi er een paracetamol in als je hoofd uit elkaar knalt of als je niet genoeg zakdoeken kan aanslepen.
Citroenmousse met een toef van eiwitschuim
Verwen jezelf na de maaltijd met deze frisse en luchtige citroenmousse. De decoratie van eiwitschuim zorgt voor een zoete tegenhanger.
Heerlijke dip van feta en citroen voor de borreltafel
Waarschijnlijk het meest makkelijke recept ooit, deze dip van feta en citroen. Enkele ingrediënten kort mengen, et voilà. Je gasten zullen echt smullen.
Citroen pavlova; naar het recept van Nigella Lawson
Deze citroen pavlova is gemaakt naar het recept van Nigella Lawson. Een recept waar zoet en zuur hand in hand gaan.
Zitroninos; een Duitse lekkernij
Zitroninos zijn heerlijke koekjes die hun oorsprong vinden in Duitsland. Het hoofdingrediënt is citroen, wat deze koekjes lekker fris maakt.
Libanese limonade van citroen, gember en munt
Libanese limonade van citroen, gember en munt - Dit verslavend lekkere drankje is een goede dorstlesser op een zomerse dag.
Romige citroensoep met rijst
Bij citroenen denk je niet direct aan soep, toch moet je dit recept zeker eens proberen. Deze citroensoep is fris, verwarmend en bovenal bijzonder lekker.
Pasta met garnalen in romige citroensaus
Deze pasta met garnalen krijgt een heerlijke frisse twist door de romige citroensaus waarin de garnalen worden gegaard. Snel, makkelijk en erg lekker.
Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes
Als er een vrucht met power is dan is het wel citrus. Behalve uit het vuistje of als sap geeft het vele gerechten een ware smaak boost.