• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Citroen; een veelzijdige supervrucht

Met zijn fruitige, licht zure smaak brengt hij talloze gerechten, dressings en gebak op smaak.

door Samantha
in Specials
0
0
Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht – Samen met de sinaasappel is de citroen misschien wel de bekendste, maar ook de meest gebruikte citrusvrucht. Met zijn fruitige, licht zure smaak brengt hij talloze gerechten, dressings en gebak op smaak. Daarnaast levert een citroen ook nog eens een grote hoeveelheid vitamine C. Een interessante vrucht dus die best eens in het zonnetje gezet mag worden.

Zuur maar verfrissend

Neem je een schijfje citroen en zet je daar je tanden in dan zul je eerste reactie zijn “oehh zuur”. Bijna dagelijks zien we filmpjes voorbij komen van ouders die hun jonge kind een schijfje geven, de uitdrukking op hun gezichtjes zegt dan genoeg, citroen smaakt zuur. Gebruik je citroenen echter in een gerecht of in gebak dan zul je merken dat dat zure verdwijnt en dat het juist iets heerlijks fris meegeeft aan je gerecht.
Zowel het sap als de schil worden gebruikt. De schil rasp je en voeg je zo toe, deze rasp geeft ontzettend veel smaak mee aan je gerecht, zelfs nog meer dan het sap. Daarnaast kleuren die fel gele sliertjes prachtig in een maaltijd.

Let bij het raspen van de schil op dat je niet het witte onder de schil mee raspt dit geeft namelijk een bittere smaak.

Sap

Citroenen zijn goed gevuld met sap, voor je ze wil gaan persen kun je je citroen het best even tussen je handen of op je werkblad heen en weer rollen, je zult zien dat hij dan nog meer sap geeft. Heb je je citroenen al wat langer liggen en lijken ze uit te drogen? Kook ze dan 5 minuten in kokend water en daarna direct laten afkoelen in de koelkast, ook dan zul je zien dat je weer meer sap uit de citroen kunt persen. Citroensap kun je heel goed invriezen, neem bijvoorbeeld een ijsblokjesbakje en schenk hier het citroensap in. Zo kun je later geproportioneerd het citroensap uit de vriezer halen. Citroensap wordt ook veel gebruikt om verkleuring van andere fruit- of groentesoorten tegen te gaan.

Citroenolie

Olie

Een goede olijfolie kun je nog lekkerder maken door er wat citroenschillen aan toe te voegen. Gebruik een dunschiller om mooie reepjes van de schil te snijden. Doe deze in een flesje bij de olie en na een week of 4 heeft je olie een heerlijke citroensmaak.

Thee

Verse citroenthee smaakt niet alleen heel goed maar een warme kop zal in de winter helpen de griep op afstand te houden. 100 gram vruchtvlees bevat ongeveer 50 milligram vitamine C, dit is de helft van onze dagelijkse behoefte. Niet veel vruchten bevatten zoveel vitamine C. Ook bij keelpijn helpt verse citroenthee, voeg dan een schepje honig toe voor een nog betere werking. Schenk water echter nooit kokend op de citroen.

Citroenen buiten de keuken

Naast dat de citroen in de keuken eigenlijk onmisbaar is geworden wordt de citroen ook in het huishouden veel gebruikt bijvoorbeeld als natuurlijk ontvetter of om muggen en andere insecten te verjagen. Ook gebruiken mensen wel eens citroenen om hun tanden te bleken, pas hier echt mee op het zuur van de citroen kan de glazuurlaag op je tanden beschadigen.

Waar let je op als je citroenen koop ??

Kies zware citroenen, deze zitten namelijk vaak vol sap. Bekijk de schil goed, deze zou een fijn stipjespatroon en een mooie fel gele kleur moeten hebben. Zijn citroenen niet helemaal geel? Dan zijn ze niet rijp en vaak veel zuurder. Overrijp kan ook dan is de kleur minder fel en de schil oogt gerimpeld.

Hoe bewaar je citroenen ??

Citroenen kun je op de fruitschaal bewaren, ze verspreiden dan een lekker, fris aroma door je woonkamer. Een citroen op de schaal is ongeveer 10 dagen houdbaar. Wil je ze langer bewaren, bewaar ze dan in de koelkast, dan kun je ze zeker 4 weken bewaren. Laat ze voor je ze gaat gebruiken wel even op kamertemperatuur komen.

En dan nu aan de slag met alle lekkere recepten die wij inmiddels voor je hebben verzameld op Lekker Tafelen, laat de griep jou niet te pakken krijgen dit jaar en zorg voor een voldoende dosis vitamientjes.

Recepten met citroen

Citroenboter met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Citroenboter met geroosterde knoflook

Citroenboter met geroosterde knoflook, heerlijk op een stukje stokbrood, maar ook erg lekker om op een stukje vis of kip te doen!

lemon pie
Taart

Lemon pie (citroentaart), de allerlekkerste

Goede basis recepten zijn onmisbaar. Deze lemon pie is zo al lekker maar je maakt er ook met gemak de meest fantastische creaties mee.

citroenrepen
Gebak

Citroenrepen, proef de zomer!

Deze citroenrepen zijn zacht, zuur, zoet bros maar vooral erg lekker. Met een kop verse muntthee en deze fruitkick serveer je de zomer op je tuintafel.

Citroen tiramisu met Luxardo limoncello
Nagerecht

Citroen tiramisu met limoncello; een heerlijk dessert!

Vier de zomer met een glas limoncello en gebruik die limoncello ook in deze citroen tiramisu. Lekker bij de bbq of een zomerse maaltijd.

Vorige Volgende
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

Als er een vrucht met power is dan is het wel citrus. Behalve uit het vuistje of als sap geeft het vele gerechten een ware smaak boost.

Tags: Winter
DeelPin15Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen