• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, maart 24, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

Sinaasappelen, Mandarijnen, Grapefruits, Citroenen, Limoenen en meer

door Connie Derks
in Specials
0
0
citrus

Citrus – Lekker fris van smaak en boordevol vitamines.

Citrus is de verzamelnaam van veel heerlijke vruchten. Ze hebben allemaal een dikke schil in de prachtigste kleuren. Sinaasappel, mandarijn, limoen, citroen en grapefruit, het zijn allemaal citrusvruchten. De smaak loopt uiteen van zuur naar lekker friszoet en soms een licht bittere smaak.

Alle citrus kan uit het vuistje gegeten worden, al zul je niet zo snel een citroen in partjes eten. Nadat de dikke schil verwijderd is houdt je partjes omhult met een vliesje over die aan elkaar zitten. Soms zitten er pitten in de partjes, maar dat is per soort en ras verschillend. Citrus wordt ook vaak als sap verkocht en vaak gemixt met ander fruit tot een smoothie.

Verschillende citrus soorten en ook seizoenen

Dat er veel soorten citrusfruit zijn is algemeen bekend, maar wist je dat ook sinaasappels en andere soorten citrus verschillende seizoenen kennen?  We hebben ons verdiept in de soorten en hun seizoenen en hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Citrus; soorten en seizoenen
Kookschool

Citrus; soorten en seizoenen

Een stukje uitleg over verschillende soorten en rassen citrusfruit en de seizoenen waarin die verschillende soorten verkrijgbaar zijn.

Check het recept of lees de info

Sinaasappelen en Mandarijnen

Het meest gekochte soorten citrusfruit zijn sinaasappels en mandarijnen. Lekker als tussendoortje, mee naar school of werk, zo uit het vuistje. Wie is er niet groot mee geworden? Maar de ene sinaasappel is de andere niet, er zit erg veel verschil in smaak, sappigheid en hoeveelheid pitten die de vrucht bevat. Vraag vooral bij mandarijnen of je eerst mag proeven, er zit echt enorm veel verschil in smaak per ras.

mandarijn
Specials

Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje

Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.

sinaasappel - citrus - recept - recepten
Specials

Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap

Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.

Wat is gezonder? Een sinaasappel eten of een glas sinaasappelsap drinken?

Citrus wordt vaak geperst en als sap gedronken. Sinaasappelen zijn hiervoor het populairst, deze jus d’ orange wordt vooral bij het ontbijt gedronken. Gebruik hier perssinaasappels voor omdat daar meer sap in zit dan in de handsinaasappels. Door het persen van sinaasappels blijven er wel veel vezels achter. Voor een glas sinaasappelsap heb je al snel vier sinaasappels nodig. Dat zijn veel vitamientjes, maar ook veel fruitsuikers, en de vezels blijven achter in de pers. Geniet dus vooral van je glas jus d’ orange, maar eet vooral ook regelmatige een sinaasappel uit het vuistje. Een sinaasappel zo opeten is gezonder en levert je ook de nodige vezels op.

Zorg er bij het maken van sinaasappelsap altijd voor dat de (pers)sinaasappels op kamertemperatuur zijn. Rol ze even met schil over je werkblad zodat de binnenkant een beetje druk krijgt. Je krijgt dan meer sap uit de sinaasappel. Wil je koude jus d’orange? Pers de sinaasappels dan eerder en zet het sap koud. Besef wel dat warm sap van citrus veel meer smaak heeft dan koud sap.

Wist je dat je meer sap perst uit een vrucht die op kamertemperatuur is?

Citroenen en Limoenen

Deze smaakbommetjes zijn een echte must have in de keuken. Het sap van citroen en limoen is lekker zuur en kan een gerecht een ware smaak boost geven. Beide vruchten zijn friszuur, maar hebben een heel eigen smaak. Het voordeel van limoenen is dat ze geen pitjes bevatten. Ook de schil van beide citrusvruchten wordt veel gebruikt in de keuken om gerechten op smaak te brengen.

limoen
Specials

Limoen, Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

De limoen wordt minder gebruikt dan zijn collega citrusvruchten de citroen en de sinaasappel. Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

Citroen
Specials

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Steel de show door de partjes te ontvliezen

Soms moet het allemaal net even mooier. Als je bijvoorbeeld citrus gebruikt voor een nagerecht, of voor gebak, dan wil je dat het er mooi uitziet. Je wilt dan partjes waar het vliesje niet meer om zit. Dat lijkt een hele klus, maar dat valt reuze mee. Als je eenmaal de handigheid hebt zul je dit zeker vaker gaan doen.

Gebruik voor het ontvliezen een scherp koksmes of een tomatenmesje met fijne kartelrand. Zet de vrucht op een snijplank en snijd de boven- en onderkant weg totdat je het vruchtvlees ziet. Zet de vrucht plat neer op de afgesneden kant en snijdt met een mes, met de ronding mee, de schil weg. Ga eerst helemaal rond en draai daarna de vrucht, om eventuele restjes schil van de andere kant nog weg te snijden. Je ziet nu dunne witte lijntjes in de vrucht, dit zijn de vliesjes. Snijd nu langs de vliesjes de partjes er stuk voor stuk uit. Het gaat makkelijker als je de vrucht in de hand houdt in plaats van dat je die op een plank of bord legt. Houd er rekening mee dat er sap uitloopt als je de partjes eruit snijdt. Gebruik daarom een bord om het sap op te vangen. Ook uit de vliesjes die je overhoudt, kun je nog sap knijpen. Het is tenslotte zonde om dit te verspillen.

Grapefruit of pompelmoes schillen
Grapefruit of pompelmoes schillen
Grapefruit of pompelmoes schillen
Grapefruit of pompelmoes schillen

Grapefruit of pompelmoes

Wat is nu de goede benaming? Is het een grapefruit of een pompelmoes. We leggen het uit in het artikel hieronder. Je vindt deze licht bittere citrusvruchten lekker of je vindt het helemaal niets. Toch kun je met grapefruit de lekkerste gerechten maken. Geef grapefruit daarom een eerlijke kans want ook hierin zit veel smaakverschil per ras.

Grapefruit of pompelmoes; Hoe zit het nu precies?

Grapefruit of pompelmoes; Hoe zit het nu precies?
Specials

Er is meer dan alleen een rode en witte grapefruit, en is het nu een grapefruit of pompelmoes? Antwoorden en recepten vind je hier

Check het recept of lees de info

Hoe bewaar je citrus?

Fruit wat in een warm land groeit moet je vaak ook warm bewaren, hiermee bedoelen we op kamertemperatuur. Gebruik het liefst een open schaal zodat er lucht bij kan. Stop ze dus niet in een dichte bak. Dat je ze in een netje koopt is dus niet voor niets. Let er maar eens op. De onderste vruchten die de schaal raken schimmelen het eerst.

Een aantal heerlijke recepten met citrus

Koken, bakken, marineren. Citrus is een hele goede smaakmaker in heel veel gerechten. Je kunt zowel de schil als het sap gebruiken om de lekkerste gerechten mee te maken, maar ook om smaken te verdiepen. Heel veel redenen om altijd citrus in huis te hebben dus.

Plaatcake met citrus
Gebak

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

Deze verrassende plaatcake met citrus heeft een lekker krokant korstje van kruimels en fruitige icing, lekker en makkelijk om te delen.

kwarktaart met sinaasappel
Taart

Kwarktaart met sinaasappel

De lekkerste kwarktaart met sinaasappel maak je zelf. Met dit recept maak je kwarktaart met een bodem van havermoutkoekjes en pure chocolade.

sinaasappelmarinade voor stoofvlees
Marinade

Sinaasappelmarinade voor stoofvlees

Stoofvlees kun je heerlijk op smaak brengen met deze sinaasappelmarinade. Daarnaast tips voor het marineren en stoven van een stukje vlees.

Sinaasappelmarmelade met een vleugje rozemarijn
Recepten

Sinaasappelmarmelade met een vleugje rozemarijn

Deze sinaasappelmarmelade heeft de helft minder suiker en door het wit van de sinaasappels niet te gebruiken is deze niet bitter.

Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
Vleesgerechten

Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus

Gehaktballetjes in saté- of tomatensaus kent iedereen. Deze kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus zijn eens iets anders en verrassend lekker.

lemon pie
Taart

Lemon pie (citroentaart), de allerlekkerste

Goede basis recepten zijn onmisbaar. Deze lemon pie is zo al lekker maar je maakt er ook met gemak de meest fantastische creaties mee.

Vorige Volgende
Tags: Fruit
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Een hartige venkeltaart met ham en kaas, daar loopt toch iedereen warm voor? De zachte smaak van venkel combineert heerlijk met ham en kaas!

Check het recept of lees de info
Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem H. TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen