• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

Sinaasappelen, mandarijnen, grapefruits, citroenen, limoenen en meer

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
citrus

Citrus – Lekker fris van smaak en boordevol vitamines.

Citrus is de verzamelnaam van veel heerlijke vruchten. Ze hebben allemaal een dikke schil in de prachtigste kleuren. Sinaasappel, mandarijn, limoen, citroen en grapefruit, het zijn allemaal citrusvruchten. De smaak loopt uiteen van zuur, naar lekker friszoet en soms een licht bittere smaak.

Alle citrus kan uit het vuistje gegeten worden, al zul je niet zo snel een citroen in partjes eten. Nadat de dikke schil verwijderd is, houd je partjes omhuld met een vliesje over, die aan elkaar zitten. Soms zitten er pitten in de partjes, maar dat is per soort en ras verschillend. Citrus wordt ook vaak als sap verkocht en het wordt vaak gemixt met ander fruit tot een smoothie.

Verschillende soorten citrus, verschillende seizoenen

Dat er veel soorten citrusfruit zijn is algemeen bekend, maar wist je dat ook sinaasappels en andere soorten citrus verschillende seizoenen kennen?  Lekker Tafelen heeft zich verdiept in de soorten en hun seizoenen en hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Citrus; soorten en seizoenen

Citrus; soorten en seizoenen

Een stukje uitleg over verschillende soorten en rassen citrusfruit en de seizoenen waarin die verschillende soorten verkrijgbaar zijn.

Sinaasappelen en mandarijnen

Het meest gekochte soorten citrusfruit zijn sinaasappels en mandarijnen. Lekker als tussendoortje, mee naar school of werk, zo uit het vuistje. Wie is er niet groot mee geworden? Maar de ene sinaasappel is de andere niet, er zit erg veel verschil in smaak, sappigheid en hoeveelheid pitten die in de vrucht kunnen zitten. Vraag vooral bij mandarijnen of je eerst mag proeven, er zit echt enorm veel verschil in smaak per ras.

mandarijn
Specials

Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje

Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.

sinaasappel - citrus - recept - recepten
Specials

Sinaasappel

Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.

Wat is gezonder? Een sinaasappel eten of een glas sinaasappelsap drinken?

Citrus wordt vaak geperst en als sap gedronken. Sinaasappelen zijn hiervoor het populairst, die jus d’orange wordt vooral bij het ontbijt gedronken. Gebruik hier perssinaasappels voor, omdat daar meer sap in zit dan in de handsinaasappels. Door het persen van sinaasappels blijven er wel veel vezels achter. Voor een glas sinaasappelsap heb je al snel vier sinaasappels nodig. Dat zijn veel vitamientjes, maar ook veel fruitsuikers, en de vezels blijven achter in de pers. Geniet dus vooral van je glas jus d’orange, maar eet vooral ook regelmatig een sinaasappel uit het vuistje. Een sinaasappel zo opeten is gezonder en levert je ook de nodige vezels op.

Zorg er bij het maken van sinaasappelsap altijd voor dat de (pers)sinaasappels op kamertemperatuur zijn. Rol ze even met schil over je werkblad, zodat de binnenkant een beetje druk krijgt. Je krijgt dan meer sap uit de sinaasappel. Wil je koude jus d’orange? Pers de sinaasappels dan eerder en zet het sap koud. Besef wel dat warm sap van citrus veel meer smaak heeft dan koud sap.

Wist je dat je meer sap perst uit een vrucht die op kamertemperatuur is?

Citroenen en limoenen

Die smaakbommetjes zijn een echte must-have in de keuken. Het sap van citroen en limoen is lekker zuur en kan een gerecht een ware smaak boost geven. Beide vruchten zijn friszuur, maar hebben een heel eigen smaak. Het voordeel van limoenen is dat ze geen pitjes bevatten. Ook de schil van beide citrusvruchten wordt veel gebruikt in de keuken om gerechten op smaak te brengen.

Citroen
Specials

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

limoen
Specials

Limoen; ontdek de sprankelende kracht van limoen!

De limoen wordt minder gebruikt dan zijn collega citrusvruchten de citroen en de sinaasappel. Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

Steel de show door de partjes te ontvliezen

Soms moet het allemaal net even mooier. Als je bijvoorbeeld citrus gebruikt voor een nagerecht, of voor gebak, dan wil je dat het er mooi uitziet. Je wilt dan partjes waar het vliesje niet meer om zit. Dat lijkt een hele klus, maar dat valt reuze mee. Als je eenmaal de handigheid hebt, zul je dit zeker vaker gaan doen.

Gebruik voor het ontvliezen een scherp koksmes of een tomatenmesje met fijne kartelrand. Zet de vrucht op een snijplank en snijd de boven- en onderkant weg totdat je het vruchtvlees ziet. Zet de vrucht plat neer op de afgesneden kant en snijdt met een mes, met de ronding mee, de schil weg. Ga eerst helemaal rond en draai daarna de vrucht, om eventuele restjes schil van de andere kant nog weg te snijden. Je ziet nu dunne witte lijntjes in de vrucht, dit zijn de vliesjes. Snijd nu langs de vliesjes de partjes er stuk voor stuk uit. Het gaat makkelijker als je de vrucht in de hand houdt, in plaats van dat je die op een plank of bord legt. Houd er rekening mee dat er sap uitloopt als je de partjes eruit snijdt. Gebruik daarom een bord om het sap op te vangen. Ook uit de vliesjes die je overhoudt, kun je nog sap knijpen. Het is tenslotte zonde om dit te verspillen.

Grapefruit of pompelmoes schillen
Grapefruit of pompelmoes schillen
Grapefruit of pompelmoes schillen
Grapefruit of pompelmoes schillen

Grapefruit of pompelmoes

Wat is nu de goede benaming? Is het een grapefruit of een pompelmoes? Je leest het in het artikel hieronder. Je vindt de licht bittere citrusvruchten lekker of je vindt het helemaal niets. Toch kun je met grapefruit de lekkerste gerechten maken. Geef grapefruit daarom een eerlijke kans, want ook hierin zit veel smaakverschil per ras.

Grapefruit of pompelmoes; hoe zit het nu precies?

grapefruit of pompelmoes
Specials

Er is meer dan alleen een rode en witte grapefruit, en is het nu een grapefruit of pompelmoes? Antwoorden en recepten vind je hier

Check het recept of lees de infoDetails

Hoe bewaar je citrus?

Fruit dat in een warm land groeit, moet je vaak ook warm bewaren, hiermee wordt bedoeld op kamertemperatuur. Gebruik het liefst een open schaal zodat er lucht bij kan. Stop ze dus niet in een dichte bak. Dat je ze in een netje koopt is dus niet voor niets. Let er maar eens op, de onderste vruchten die de schaal raken schimmelen het eerst.

Een aantal heerlijke recepten met citrus

Koken, bakken, marineren, citrus is een hele goede smaakmaker in heel veel gerechten. Je kunt zowel de schil als het sap gebruiken om de lekkerste gerechten mee te maken, maar ook om smaken te verdiepen. Heel veel redenen om altijd citrus in huis te hebben dus.

Plaatcake met citrus
Cake

Plaatcake met citrus en een heerlijke topping

Gesuikerde schil van een citrusvrucht
Kookschool

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

winterse fruitsalade
Ontbijt

Winterse fruitsalade op een bananenwafel

Vorige Volgende
Fruit

Fruit

Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie

Tags: Fruit
DeelPinVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief