Citrus – Lekker fris van smaak en boordevol vitamines.
Citrus is de verzamelnaam van veel heerlijke vruchten. Ze hebben allemaal een dikke schil in de prachtigste kleuren. Sinaasappel, mandarijn, limoen, citroen en grapefruit, het zijn allemaal citrusvruchten. De smaak loopt uiteen van zuur, naar lekker friszoet en soms een licht bittere smaak.
Alle citrus kan uit het vuistje gegeten worden, al zul je niet zo snel een citroen in partjes eten. Nadat de dikke schil verwijderd is, houd je partjes omhuld met een vliesje over, die aan elkaar zitten. Soms zitten er pitten in de partjes, maar dat is per soort en ras verschillend. Citrus wordt ook vaak als sap verkocht en het wordt vaak gemixt met ander fruit tot een smoothie.
Verschillende soorten citrus, verschillende seizoenen
Dat er veel soorten citrusfruit zijn is algemeen bekend, maar wist je dat ook sinaasappels en andere soorten citrus verschillende seizoenen kennen? We hebben ons verdiept in de soorten en hun seizoenen en hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
Citrus; soorten en seizoenen
Een stukje uitleg over verschillende soorten en rassen citrusfruit en de seizoenen waarin die verschillende soorten verkrijgbaar zijn.
Sinaasappelen en mandarijnen
Het meest gekochte soorten citrusfruit zijn sinaasappels en mandarijnen. Lekker als tussendoortje, mee naar school of werk, zo uit het vuistje. Wie is er niet groot mee geworden? Maar de ene sinaasappel is de andere niet, er zit erg veel verschil in smaak, sappigheid en hoeveelheid pitten die in de vrucht kunnen zitten. Vraag vooral bij mandarijnen of je eerst mag proeven, er zit echt enorm veel verschil in smaak per ras.
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje
Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.
Wat is gezonder? Een sinaasappel eten of een glas sinaasappelsap drinken?
Citrus wordt vaak geperst en als sap gedronken. Sinaasappelen zijn hiervoor het populairst, die jus d’ orange wordt vooral bij het ontbijt gedronken. Gebruik hier perssinaasappels voor, omdat daar meer sap in zit dan in de handsinaasappels. Door het persen van sinaasappels blijven er wel veel vezels achter. Voor een glas sinaasappelsap heb je al snel vier sinaasappels nodig. Dat zijn veel vitamientjes, maar ook veel fruitsuikers, en de vezels blijven achter in de pers. Geniet dus vooral van je glas jus d’ orange, maar eet vooral ook regelmatig een sinaasappel uit het vuistje. Een sinaasappel zo opeten is gezonder en levert je ook de nodige vezels op.
Zorg er bij het maken van sinaasappelsap altijd voor dat de (pers)sinaasappels op kamertemperatuur zijn. Rol ze even met schil over je werkblad, zodat de binnenkant een beetje druk krijgt. Je krijgt dan meer sap uit de sinaasappel. Wil je koude jus d’orange? Pers de sinaasappels dan eerder en zet het sap koud. Besef wel dat warm sap van citrus veel meer smaak heeft dan koud sap.
Wist je dat je meer sap perst uit een vrucht die op kamertemperatuur is?
Citroenen en limoenen
Deze smaakbommetjes zijn een echte must-have in de keuken. Het sap van citroen en limoen is lekker zuur en kan een gerecht een ware smaak boost geven. Beide vruchten zijn friszuur, maar hebben een heel eigen smaak. Het voordeel van limoenen is dat ze geen pitjes bevatten. Ook de schil van beide citrusvruchten wordt veel gebruikt in de keuken om gerechten op smaak te brengen.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Limoen; ontdek de sprankelende kracht van limoen!
De limoen wordt minder gebruikt dan zijn collega citrusvruchten de citroen en de sinaasappel. Ontdek de sprankelende kracht van limoen!
Steel de show door de partjes te ontvliezen
Soms moet het allemaal net even mooier. Als je bijvoorbeeld citrus gebruikt voor een nagerecht, of voor gebak, dan wil je dat het er mooi uitziet. Je wilt dan partjes waar het vliesje niet meer om zit. Dat lijkt een hele klus, maar dat valt reuze mee. Als je eenmaal de handigheid hebt, zul je dit zeker vaker gaan doen.
Gebruik voor het ontvliezen een scherp koksmes of een tomatenmesje met fijne kartelrand. Zet de vrucht op een snijplank en snijd de boven- en onderkant weg totdat je het vruchtvlees ziet. Zet de vrucht plat neer op de afgesneden kant en snijdt met een mes, met de ronding mee, de schil weg. Ga eerst helemaal rond en draai daarna de vrucht, om eventuele restjes schil van de andere kant nog weg te snijden. Je ziet nu dunne witte lijntjes in de vrucht, dit zijn de vliesjes. Snijd nu langs de vliesjes de partjes er stuk voor stuk uit. Het gaat makkelijker als je de vrucht in de hand houdt, in plaats van dat je die op een plank of bord legt. Houd er rekening mee dat er sap uitloopt als je de partjes eruit snijdt. Gebruik daarom een bord om het sap op te vangen. Ook uit de vliesjes die je overhoudt, kun je nog sap knijpen. Het is tenslotte zonde om dit te verspillen.
Grapefruit of pompelmoes
Wat is nu de goede benaming? Is het een grapefruit of een pompelmoes. We leggen het uit in het artikel hieronder. Je vindt deze licht bittere citrusvruchten lekker of je vindt het helemaal niets. Toch kun je met grapefruit de lekkerste gerechten maken. Geef grapefruit daarom een eerlijke kans, want ook hierin zit veel smaakverschil per ras.
Grapefruit of pompelmoes; hoe zit het nu precies?
Er is meer dan alleen een rode en witte grapefruit, en is het nu een grapefruit of pompelmoes? Antwoorden en recepten vind je hier
Hoe bewaar je citrus?
Fruit dat in een warm land groeit, moet je vaak ook warm bewaren, hiermee bedoelen we op kamertemperatuur. Gebruik het liefst een open schaal zodat er lucht bij kan. Stop ze dus niet in een dichte bak. Dat je ze in een netje koopt is dus niet voor niets. Let er maar eens op, de onderste vruchten die de schaal raken schimmelen het eerst.
Een aantal heerlijke recepten met citrus
Koken, bakken, marineren, citrus is een hele goede smaakmaker in heel veel gerechten. Je kunt zowel de schil als het sap gebruiken om de lekkerste gerechten mee te maken, maar ook om smaken te verdiepen. Heel veel redenen om altijd citrus in huis te hebben dus.
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie