Coquilles – Dit schelpdier is ook wel bekend onder de naam Sint-jakobsschelp of Jakobsmantel, ook wel grote mantel. Ze zijn een van de populairste soorten onder de schaal- en schelpdieren. In de culinaire wereld worden ze meestal aangeduid als Coquilles Saint Jacques of scallops. Je kunt de schelpdieren op heel veel verschillende manieren klaarmaken, grillen, bakken, frituren, sauteren en je kunt ze zelfs rauw eten. Volgens de liefhebbers moet je er geen gekke dingen met coquilles doen, om de smaak zo veel mogelijk intact te houden. Ben je een liefhebber van vis en heb je wel eens coquilles gegeten of ze zelf klaargemaakt?
Recepten met coquilles
Behalve dat coquilles een prachtig onderdeel van een plateau fruits de mer kunnen vormen, kun je er ook veel andere dingen mee doen. Serveer ze in een lekker kokos- of vanillesausje, of maak er eens een tartaar van. Ook als onderdeel van een salade zijn ze heerlijk. Of wat dacht je van een courgettesoepje met coquilles als amuse?
Amuse van courgettesoep en coquille
Amuses zijn handig, zoals deze amuse van courgettesoep met coquille. Een klein hapje, vol van smaak en echt feestelijk.
Coquilles in een Kokossausje
Wil je een minimale inspanning, maar een maximale smaak? Dan zijn deze coquilles in een kokossausje echt een heerlijk gerechtje voor jou.
Coquilles in vanillesaus; Lekker met tagliatelle
Coquilles in vanillesaus, dit culinaire gerecht met heerlijke coquilles is veel simpeler te maken dan het recept doet vermoeden. Serveer met tagliatelle. Wordt ook heerlijk gevonden door mensen die normaal gesproken geen visliefhebber zijn!
Poke met coquilles en sojabonen
Poke met coquilles en sojabonen is een geslaagde eigen variatie op de traditionelere poke met tonijn of zalm. Een heerlijke en gezonde rauwe vissalade uit Hawaï met Japanse invloeden.
Tartaar van coquilles
Deze tartaar van coquilles is een bijzonder en smakelijk voorgerecht dat in een handomdraai gemaakt is. Ideaal voor de drukke thuiskok, die wel iets exclusiefs op tafel wil zetten.
Salade met arganolie, hazelnoot en coquilles
Salade met arganolie, hazelnoot en coquilles 40 gram blanke hazelnoten 75 gram rucola 75 gram veldsla 2 el grof gehakte kervel 12 coquilles neutrale olijfolie voor de vinaigrette 2 el arganolie 2 el olijfolie extra vergine 1 el (witte) balsamicoazijn ½ teen knoflook uit de knijper zout en peper...
Waar en wanneer wordt er gevist?
Coquilles worden vooral gevist langs de kusten van Noorwegen, Schotland, en zuidelijker langs de Franse, Spaanse en Portugese kusten, in wateren tot 100 meter diep. Er zijn strenge regels voor de periode waarin op de schelpdieren gevist mag worden. Zo wordt overbevissing voorkomen. Er mag bijvoorbeeld niet gevist worden op schelpen die kleiner zijn dan 11 cm.
De coquilles worden op verschillende manieren gevangen. Er worden coquilles met de hand gedoken. Dit is een manier die erg arbeidsintensief is. Het voordeel is dat de duikers de schelpen onbeschadigd op duiken en grotere schelpen kunnen selecteren. Dit proces maakt dat de prijs van handgedoken exemplaren hoog is. Om dit proces te vereenvoudigen worden er ook coquilles gevist met grote visnetten die over de zeebodem worden gesleept. Het nadeel van die manier van vissen is dat de schelpen kunnen beschadigen en er ook kleinere exemplaren opgevist worden. De schelpen die op die manier worden gevangen zijn wel wat goedkoper. Ook zijn er lokale regels over het vissen op coquilles. In Frankrijk zijn de regels streng, in Schotland zijn er amper regels.
Het seizoen waarin gevist mag worden, loopt van 1 oktober tot 15 mei. De grootste aanvoer van coquilles vindt plaats tussen november en maart, met als hoogtepunt februari en maart.
Gekweekte coquilles
Om aan de strenge regelgevingen te ontkomen worden er tegenwoordig ook wel coquilles gekweekt. In Peru, Japan en China gebeurt dit op grote schaal. Dit gebeurt dan in een soort kooien en netten die in open zee in het water hangen. Die kunnen zo uit het water gehaald worden, waardoor de zeebodem ook niet beschadigd raakt. Voor de kwaliteit en de smaak van de schelpdieren maakt het niet uit of ze wild gevangen of gekweekt zijn. Ongeveer 70% van het totale, wereldwijde aanbod aan coquilles dat op de markt komt is gekweekt.