Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Courgette als bijgerecht; 4 keer gezond en makkelijk

Courgette als bijgerecht? – Met deze makkelijke en gezonde groente kun je alle kanten op. Dat bewijzen deze eenvoudige en zeer verschillende bijgerechten.

Courgette als bijgerecht; 4 keer anders – Zo aan het einde van een marktdag merk je dat de marktmannen graag hun koopwaar nog even willen slijten, de groenteman in dit geval ook en ik krijg van hem een flink aantal courgettes aangeboden voor een habbekrats. Voor mij een te mooie aanbieding om niet op in te gaan en met een flinke tas vol ga ik dan ook richting huis.

Zonder dat ik er op dat moment erg in had blijkt later, als ik op het internet naar wat leuke feitjes en weetjes over de courgette zoek, dat ik één van de meeste gezonde groenten heb weten te scoren. Een courgette zit vol met vezels, mineralen en vitamine, is rijk aan kalium en arm aan natrium, is voedzaam maar laag in calorieën: een groente dus met heel veel goede eigenschappen. Meer lezen over courgette? Klik hier

Alleen al door al die goede eigenschappen zou je kunnen zeggen dat je met grote regelmaat courgette zou moeten eten en om er voor te zorgen dat het eten van courgette niet saai wordt, maak ik 4 varianten om de courgette als bijgerecht te serveren.

Een courgette hoef je overigens niet te schillen, was hem wel even schoon voor gebruik.

Courgette als bijgerecht; 4 keer anders

courgette frietCourgette frietjes

Zo vinden jong en oud courgette als bijgerecht lekker.

voor 2 – 4 als bijgerecht

  • 1 courgette
  • 20 gram geraspte Parmezaan
  • 1/4 tl tijm
  • 1/4 tl oregano
  • 1/4 tl basilicum
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de voor en achterkant van de courgette eraf. Halveer de courgette en verdeel  iedere helft in 8 gelijke “frieten”. Leg de “frieten” een uurtje tussen twee stukjes keukenpapier. Meng in een bakje de Parmezaan met de kruiden en doe dit in een diepvrieszak of pedaalemmerzak. Bestrijk de courgette “frieten” met olijfolie, doe ze ook in de zak en hussel de zak flink zodat het kaasmengsel aan de courgette gaat plakken. Leg de courgette op een bakplaat bekleed met bakpapier en plaats in de voorverwarmde oven. Bak ze 15 minuten.

courgette pannenkoekjesCourgette pannenkoekjes

Als bijgerecht, maar ook leuk als voorgerecht.

Voor 6 stuks

  • 1 courgette
  • 50 gram bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 ei (large)
  • 3 stengels bosui
  • Zout en peper naar smaak

Rasp met een grove rasp de courgette. Doe de geraspte courgette in een schone theedoek en draai net zolang tot er geen vocht meer uit de courgette komt. Snijd de bosui (wit en groen) in dunne ringetjes. Doe de courgette en de bosui in een kom en voeg de bloem, het bakpoeder en peper en zout toe. Doe nu het ei erbij en roer tot alles zich goed heeft vermengd.

Verhit wat olie in een koekenpan en schep een eetlepel van het courgettemengsel in de pan. Druk het plat en bak 3 minuten aan de ene kant en nog 2 minuten aan de andere kant.

courgette cupsCourgette cupjes

Een feestelijke manier om courgette als bijgerecht te serveren. Maar wél zó gemaakt.

 Voor 12 stuks

  • 1/2 courgette
  • 1 ei
  • 1 kleine ui (zeer fijn gesneden)
  • 40 gram geraspte Emmentaler
  • 35 gram paneermeel
  • Zout en peper naar smaak

Extra nodig; mini cupcakeblik

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet het cupcakeblik lichtjes in met wat olie. Rasp met een grove rasp de courgette. Doe de geraspte courgette in een schone theedoek en draai net zolang tot er geen vocht meer uit de courgette komt. Roer vervolgens alle ingrediënten door elkaar en schep in ieder opening van het cupcakeblik een eetlepel van het mengsel. Druk het met de achterkant van de lepel goed aan zodat het goed stevig in de vorm zit. Bak vervolgens 16 minuten in de voorverwarmde oven.

gegrilde courgetteGegrilde courgette

Deze courgette past bij bijna elk gerecht.

Voor 2 – 4 als bijgerecht

  • 1 courgette
  • 45 gram ongezouten boter (gesmolten)
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • Sap van 1/2 citroen
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 el fijngesneden peterselie (optioneel)

Extra nodig; grillpan

Snijd de courgette in plakjes van ongeveer 1/2 cm dikte. Roer door de boter de knoflook, de kruiden en het citroensap en bestrijk de courgette hiermee. Verhit wat olie in de grillpan en grill de plakjes courgette 2 minuten aan beide kanten. Bestrooi met de peterselie.

Tafel lekker !!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.