Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Cress, niet meer alleen voor topkoks

Cress zijn hele jonge plantjes. Het zijn heel vroeg te oosten groenten die, doordat ze nog zo klein zijn, complete smaakbommetjes zijn.

2 3.331

Cress, niet meer alleen voor topkoks – Meteen maar iets uit de wereld helpen. Cress zijn hele jonge plantjes. Het zijn heel vroeg te oosten groenten die, doordat ze nog zo klein zijn, complete smaakbommetjes zijn. Anders dan bijvoorbeeld taugé of alfalfa gaat het niet om het ontkiemde zaadje, maar om het plantje dat uit het zaadje groeit. Tuinkers en waterkers zijn waarschijnlijk het meest bekende voorbeelden van een cress en al vele jaren gewoon te krijgen in de supermarkt.

Maar wie wel eens buiten de deur eet heeft misschien al vaker (ongemerkt) al andere smaken van deze kleine plantjes geproefd. Misschien dacht je : “Wat raar, een takje groen op mijn ijs”, maar een honingcress op je toetje is er niet alleen om het gerechtje mooi te presenteren. Het geeft er net wat extra’s aan. Misschien heb je wel eens bij paddenstoelen of witvis wat Shiso cress gekregen. Met zijn rode blaadjes dacht je misschien aan een basilicumsoort, maar deze cress smaakt naar komijn.

Proeven bij Natuurlijk!

Mijn kennismaking met een cress voor thuisgebruik was toen ik bij Natuurlijk! in de Markthal (in Rotterdam natuurlijk) kwam. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik wel weten wat er zo bijzonder was aan die kleine bakjes met die miniplantjes. Op mijn: “Mag ik proeven?”, kwam er een pincet te voorschijn en werd voorzichtig een blaadje uit het bakje getrokken. Zien eten, doet eten en binnen no time stond er een groep die net zoals ik stond te bedenken welke smaak ik nu weer in mijn mond had. Is het venkel of anijs? Knoflook of zoethout? De smaak van de zee of een prikkelende sensatie?

Natuurlijk!

Koppert Cress

Zoveel smaak in zo’n klein blaadje, dat wist ik van de tuinkers, maar dat het assortiment zo uitgebreid is wist ik nog niet. Koppert Cress, het Nederlandse bedrijf uit Monster is gespecialiseerd in deze micro groenten. Door het kijken naar andere culturen, wat wordt daar gegeten, wat de ingrediënten zijn, komt Koppert Cress tot nieuwe variaties. Een voorwaarde is natuurlijk hoe het in de keuken gebruikt kan worden, wat kan het toevoegen. Ieder jaar komt er in ieder geval een nieuwe soort op de markt. Een markt die sinds kort dus ook open is voor de thuiskok, want een groot aantal van deze hele fijne plantjes zijn nu ook verkrijgbaar in de supermarkten en bij diverse groentewinkels door het hele land. Je vindt ze in het versvak onder de naam Discover Fresh.

Wat kan je onder andere vinden in het schap: Honny cress, met natuurlijk de smaak van honing; Rucola cress, met een nootachtige smaak; Atsina cress, met de smaak van zoete anijs, Mustard cress, pittig met de smaak van mosterd, mieriekswortel en wasabi; Rock Chives, de smaak van knoflook zonder de geur en de Brocco cress, een superfood met de smaak van broccoli.

Cress verschillende soorten

Loop eens langs Natuurlijk!

Voor diegene die een bezoekje aan de Markthal brengt, loop vooral eens langs Natuurlijk! Buiten de verschillende cressen die daar te koop zijn en die je natuurlijk ook kan proeven, kan je hier ook heerlijke andere bijzondere dingen vinden. De jonge kokosnoot wordt ter plekke voor je open gemaakt, wil je eens de vrucht rambutan proeven of een kleurijke tomatensalade maken? Regelmatig staat er iemand de heerlijkste dingen te bereiden en heb je hulp nodig welke cress het best pas bij jouw gerecht, dan is er altijd iemand die je daarbij helpt. Je vindt de unit naast een van de grote glazen wanden. Kijk dan ook meteen even op de facebookpagina. Er staan regelmatig filmpjes over produkten op en aankondigingen van evenementen.

Inspiratie

Een cress kan je vaak op verschillende manieren gebruiken, door de soep, over je salade, roerbakken en natuurlijk ziet het er prachtig uit bij de presentatie van je gerecht. Op www.koppertcress.nl kan je precies zien wat welk plantje aan smaakexplosie geeft en hoe je het kan bereiden. Wij hebben alvast wat ideetjes voor je op een rijtje gezet. Zo heeft Connie een bloemkoolsalade met Broccocress gemaakt en sperzieboontjes met hazelnoten en Mosterd cress. Samantha een toetje met drijvende eilandjes en Atsina cress en een romige knoflooksoep met Rock chives cress en ik heb een snelle salade met mango, avocado en Shiso cress op tafel gezet. Genoeg inspiratie! Welk gerecht zou jij maken met cress? We horen het graag!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. G.van.der Meel zegt

  Cressen zijn vooral heerlijk in salades en soepen.
  Fijn dat ze nu in de supermarkt te koop zijn.
  Ook een leuk idee om bij een bezoek i.p.v. een bloemetje verschillende soorten cressen mee te nemen.
  De ontvanger is altijd verrast.

  1. Lekker Tafelen zegt

   Wat een leuke tip! Cress als culinair cadeautje.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer