• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Cress, niet meer alleen voor topkoks

Marlene Stolte door Marlene Stolte
in Specials
0

Cress, niet meer alleen voor topkoks – Meteen maar iets uit de wereld helpen. Cress zijn hele jonge plantjes. Het zijn heel vroeg te oosten groenten die, doordat ze nog zo klein zijn, complete smaakbommetjes zijn. Anders dan bijvoorbeeld taugé of alfalfa gaat het niet om het ontkiemde zaadje, maar om het plantje dat uit het zaadje groeit. Tuinkers en waterkers zijn waarschijnlijk het meest bekende voorbeelden van een cress en al vele jaren gewoon te krijgen in de supermarkt.

Maar wie wel eens buiten de deur eet heeft misschien al vaker (ongemerkt) al andere smaken van deze kleine plantjes geproefd. Misschien dacht je : “Wat raar, een takje groen op mijn ijs”, maar een honingcress op je toetje is er niet alleen om het gerechtje mooi te presenteren. Het geeft er net wat extra’s aan. Misschien heb je wel eens bij paddenstoelen of witvis wat Shiso cress gekregen. Met zijn rode blaadjes dacht je misschien aan een basilicumsoort, maar deze cress smaakt naar komijn.

Proeven bij Natuurlijk!

Mijn kennismaking met een cress voor thuisgebruik was toen ik bij Natuurlijk! in de Markthal (in Rotterdam natuurlijk) kwam. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik wel weten wat er zo bijzonder was aan die kleine bakjes met die miniplantjes. Op mijn: “Mag ik proeven?”, kwam er een pincet tevoorschijn en werd voorzichtig een blaadje uit het bakje getrokken. Zien eten, doet eten en binnen no-time stond er een groep die net zoals ik stond te bedenken welke smaak ik nu weer in mijn mond had. Is het venkel of anijs? Knoflook of zoethout? De smaak van de zee of een prikkelende sensatie?

Koppert Cress

Zoveel smaak in zo’n klein blaadje, dat wist ik van de tuinkers, maar dat het assortiment zo uitgebreid is, wist ik nog niet. Koppert Cress, het Nederlandse bedrijf uit Monster is gespecialiseerd in deze microgroenten. Door het kijken naar andere culturen, wat wordt daar gegeten, wat de ingrediënten zijn, komt Koppert Cress tot nieuwe variaties. Een voorwaarde is natuurlijk hoe het in de keuken gebruikt kan worden, wat kan het toevoegen. Ieder jaar komt er in ieder geval een nieuwe soort op de markt. Een markt die sinds kort dus ook open is voor de thuiskok, want een groot aantal van deze hele fijne plantjes zijn nu ook verkrijgbaar in de supermarkten en bij diverse groentewinkels door het hele land. Je vindt ze in het versvak onder de naam Discover Fresh.

Wat kun je onder andere vinden in het schap: Honny cress, met natuurlijk de smaak van honing; Rucola cress, met een nootachtige smaak; Atsina cress, met de smaak van zoete anijs, Mustard cress, pittig met de smaak van mosterd, mieriekswortel en wasabi; Rock Chives, de smaak van knoflook zonder de geur en de Brocco cress, een superfood met de smaak van broccoli.

Loop eens langs Natuurlijk!

Voor diegene die een bezoekje aan de Markthal brengt, loop vooral eens langs Natuurlijk! Buiten de verschillende cressen die daar te koop zijn en die je natuurlijk ook kan proeven, kun je hier ook heerlijke andere bijzondere dingen vinden. De jonge kokosnoot wordt ter plekke voor je opengemaakt, wil je eens de vrucht rambutan proeven of een kleurrijke tomatensalade maken? Regelmatig staat er iemand de heerlijkste dingen te bereiden en heb je hulp nodig welke cress het best pas bij jouw gerecht, dan is er altijd iemand die je daarbij helpt. Je vindt de unit naast een van de grote glazen wanden. Kijk dan ook meteen even op de facebookpagina. Er staan regelmatig filmpjes over producten op en aankondigingen van evenementen.

Inspiratie

Een cress kun je vaak op verschillende manieren gebruiken, door de soep, over je salade, roerbakken en natuurlijk ziet het er prachtig uit bij de presentatie van je gerecht. Op www.koppertcress.nl kun je precies zien wat welk plantje aan smaakexplosie geeft en hoe je het kan bereiden. Wij hebben alvast wat ideetjes voor je op een rijtje gezet.

Bloemkoolsalade
Salade

Bloemkoolsalade met broccocress

Een heel makkelijke recept voor een uniek bijgerecht. Bloemkoolsalade met broccocress staat in no-time op tafel en is echt een smaakmaker.

Sperziebonen salade
Salade

Sperziebonensalade met hazelnoot en mustardcress

Een volledig homemade sperziebonensalade is helemaal niet ingewikkeld. Je moet gewoon de juiste smaken combineren.

Knoflooksoep
Soep

Knoflooksoep bomvol smaak met Rock Chives Cress

Van deze romige knoflooksoep hoef je echt dat nare luchtje niet over te houden. Lees de tips in het recept. We toppen af met Rock Chives cress. Heerlijk!

Ile flottante
Nagerecht

“Ile flottante” met witte chocoladesaus en atsina cress

De ile flottante is een oud klassiek Frans dessert bestaande uit een schuimpje van opgeklopt eiwit welke drijft in een bodempje van crème anglaise.

Vorige Volgende
Tags: Kruiden
DeelPinVerstuurVerstuur
Marlene Stolte

Marlene Stolte

Eten doe je iedere dag en dan kan het maar beter een feestje zijn. Met mooie verse produkten, fantasie, proberen en heel soms toch wat weggooien moet dit echt goedkomen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Reacties 2

  1. G.van.der Meel says:
    10 jaar geleden

    Cressen zijn vooral heerlijk in salades en soepen.
    Fijn dat ze nu in de supermarkt te koop zijn.
    Ook een leuk idee om bij een bezoek i.p.v. een bloemetje verschillende soorten cressen mee te nemen.
    De ontvanger is altijd verrast.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Wat een leuke tip! Cress als culinair cadeautje.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief