Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Culinaire belevenissen in het Belgische Mechelen

0 673

Ongedwongen, Bourgondische en feestelijk, dat is wat de Belgische keuken uitstraalt. Wie aan België denkt heeft het direct over de Vlaamse frieten, de mosselen, het bier en de verrukkelijke chocolade. Erg lekker allemaal, maar maak je ontdekkingsreis eens af. Want er is zoveel meer. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Mechelse koekoek en de paling in het groen? We nemen je graag mee op een culinaire ontdekkingsreis door Vlaanderen.

Wij zijn neergestreken in Mechelen. 2 dagen zijn echt te kort om alle Belgische culinaire tradities te ontdekken. Toch hebben we veel gezien, geproefd en geschreven. Vanuit Mechelen krijg je een redelijke kijk op wat het Vlaamse land voortbrengt. Haar sfeer, haar culinaire tradities en haar prachtige gerechten. Wij hebben geen chef koks gesproken of geïnterviewd maar hebben dit landschap ontdekt, zoals ook u als toerist dat kunt ontdekken. Zoeken, vragen, zien en proeven. We hopen je dan ook te inspireren met de informatie die we voor je vonden.

Wat een prachtige sfeer. Mechelen, de grote markt met vele terrassen onder indrukwekkende gebouwen waar de Mechelse Rombouttoren wel de beste positie inneemt. Hoog boven je uit priemt deze prachtige toren richting de wolken en een skywalk op deze toren is dan ook zeker het aanbevelen waard. Daar blik je over de stad en het landschap waar het ongedwongen en bourgondische Vlaamse leven dagelijks gewoon doorgaat. Gewoon? Wij denken daar anders over.

Vrijdag in de namiddag wandelen we door de prachtige straten van Mechelen. Sfeer proeven en dat is daar echt genieten. Als je over de grote markt loopt, dat plein is vandaag nog leeg, waan je je even op een andere wereld. De vele terrassen zijn geopend en overal zie je dat bourgondische, dat gezellige en knusse genieten. Wat het meest opvalt zijn de vele mosselpannen op de tafels. Het mosselseizoen is ook net geopend en de ober waarbij wij mosselen bestelden riep dan ook direct, moet je daarvoor naar hier komen? Ons antwoord was dan ook direct: Ja, want hier worden ze geserveerd met die verrukkelijke Vlaamse frieten. Zeeuwse mosselen met Vlaamse frieten, het combineert prima. Culinair misschien geen hoogstandje, maar we bestelden i.p.v. een witte wijn er een stadsbiertje bij. De golden carolus. Wat ontzettend jammer dat de brouwerij gesloten is vanwege een verbouwing. We hadden graag de brouwketels van dit biertje eens van dichterbij bekeken. Na een heerlijke avond op de grote markt sloten we af en trokken ons terug in het hotel om deze prachtige indruk nog even te laten bezinken.

Niets is mooier als heel vroeg op staan om voor het ontbijt even naar buiten te lopen en de stilte van de stad op je af te laten komen. Langzaam komt het Vlaamse leven weer op gang. Winkels gaan open en er wordt al hard gewerkt aan de weekmarkt die we straks gaan bezichtigen. Die sfeer belooft ons dat er een prachtige dag zal volgen.

Na een ontbijt van broodjes met hesp, yoghurt met seizoensfruit uit de streek, verse jus d’orange, een gekookt eitje en natuurlijk een bak koffie waren we klaar voor een prachtige dag. De wandelschoenen aan en daar gingen we. Rechtstreeks vanuit ons hotel de stad in. Wat direct opvalt is de winkelsfeer. Een supermarkt, wat rommelig maar een enorme keus in assortiment. Aan deze keus zie je dat het Vlaamse volk  houdt van lekker eten. Verder vindt je in de stad veel specialistische winkeltjes. Van koffiespeciaalzaken tot een werkelijk schitterende kaaswinkel waar de streekkaas buiten gepresenteerd staat. Dat is zoals wij het graag zien. Op de ramen prijkt de tekst: “SSSSST hier rijpen de kazen”. Dat is sfeer, en dat zouden we graag dagelijks op de hoek tegenkomen. We wandelen door richting de grote markt. Ook hier valt weer direct dat bourgondische op. De markt maakt een totaal andere indruk als de markten die we in Nederland kennen. De sfeer is werkelijk fantastisch. De keus aan producten is overweldigend.  Met behulp van deze fot0’s geven je graag een indruk.

Na vele indrukken streken we neer op een aangrenzend terras waar we genoten van een echte Mechelse koffie. Jammer dat deze bistro niet echt bezig is met streekproducten en dus moesten we ons tevreden stellen met een stuk (magnetron) appeltaart. Een smakeloze hap, maar de Mechelse koffie deed dat snel vergeten. Mechelse koffie is eenvoudig advocaat, koffie en slagroom. Wat een heerlijke ervaring. Op het terras vertelde een dame naast ons aan haar kleinzoon dat hij zijn drankje naar binnen moest werken zodat ze GROENTJES konden gaan  kopen. Dat bracht ons op het volgende idee.

We stapen in de auto en reden op deze prachtige zonnige dag de groentestreek route. De groente streek? Ja, zeker weten. Wat een tuinders zitten er rond de Mechelse veilingen. Daar groeien de aardappelen voor die lekkere Vlaamse frieten en ja, we treffen ook daar een heuse aardappelautomaat. Middenin dit tuindersgebied bevindt zich het enorme terrein rond de Mechelse veiling. Vergelijkbaar met het Nederlandse Barendrecht. Het leven ligt daar stil vandaag, maar we konden het toch niet laten om wat plaatjes te schieten. We brengen een bezoekje aan ‘t Grom, een groentemuseum wat zich vooral richt op kinderen. We waren hier niet echt van onder de indruk, maar vooral het tochtje over de achterliggende moestuin was nog best een belevenis.

Naast het museum vinden we een leuke bistro, helaas met niet al te vriendelijk personeel, maar daar genoten we van een kriekbiertje met een flinke coupe vanilleijs geserveerd met Noordkrieken. Een zure kers die helaas steeds meer verdwijnt. Deze Noordkrieken kwamen we ook op de Mechelse markt tegen. Dat is genieten van de streek!

We rijden nog een stukje door. Prachtige plaatsen als Grimbergen, Affligem vinden we op onze route. We sluiten deze prachtige dag af op een terrasje aan de Mechelse grote markt. We bestellen hier de echte Garnalenkroketjes en als hoofdgerecht kiezen we voor de Paling in ‘t groen en genieten enorm van wat dit traditioneel Vlaamse gerecht te bieden heeft. Dit is de basis voor ons laatste bezoekje morgen.

Na een nachtje lekker slapen en een super ontbijt rijden we de volgende dag richting Mariekerke. Zodra je in het dorpje stopt zie je al waarom. Mariekerke is een oud vissersdorpje aan de kade van de Schelde. Helaas lopen we het palingfestival en het Vis- en Folklore festival mis, maar toch willen we de sfeer even ademen in dit dorpje. Daar waar vroeger de paling gevangen werd en tot op de dag van vandaag nog verwerkt wordt. Het pitoreske marktje ademt de sfeer van vis en scheepvaart en in het plaatselijke streekmuseum laten we ons graag alles vertellen over het verleden van de palingvangst in Mariekerke.

Teruggekomen in Mechelen kunnen we het niet laten om nog even bij Leonidas langs te wandelen voor wat verrukkelijke Belgische bonbons. Daarna bij de plaatselijke drankhandel (helaas is de brouwer gesloten) een setje maneblussers gekocht zodat we ook thuis nog even na kunnen genieten van wat het Vlaamse België biedt.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer