Daslook – Dat betekent voorjaar. Want alleen in de lente groeit er daslook. Net als de knoflook, bieslook, prei, ui en sjalot, is daslook een plant uit de lookfamilie. Het verhaal gaat dat dassen vroeger hun holen onder die planten hadden en dat de plant zijn naam daaraan te danken heeft. Eigenlijk is het gewoon wilde knoflook.
Daslook is een echte smaakmaker
Daslook is een echte smaakmaker, net als zijn al eerder genoemde familieleden. De intense smaak van daslook is dan ook heel geschikt voor het op smaak brengen van allerlei soorten gerechten. Het leuke van die daslook is dat het misschien wel gewoon in je achtertuin staat. Als het daar groeit, bestempel je het misschien wel als onkruid. Maar heb je de plant eenmaal ontdekt als smaakmaker, dan ga je heel anders naar daslook kijken.
De plant heeft een subtiele, frisse knoflooksmaak. Die smaak is veel zachter dan die van de gewone knoflook. Dat maakt daslook een ideaal ingrediënt voor mensen die een wat mildere smaak verkiezen dan de soms wat scherpe smaak van die gewone knoflook.
Koken met wilde knoflook
Wat je het beste kunt doen met daslook of wilde knoflook, en wat je er qua smaak van kunt verwachten ontdek je pas echt als je er mee gaat koken. Het aroma komt pas echt vrij als als je het simpelweg rauw in stukjes snijdt. Het kruid wordt dan ook vaak rauw gebruikt. Maar ook door het te gebruiken in stoofgerechten zal de heerlijke smaak van daslook heel goed tot zijn recht komen. Daslook heeft een lekkere knoflookgeur en dat maakt het ook een fijne toevoeging aan soepen en salades. Maar weet je dat je van dat ‘onkruid’ ook een heerlijke pesto kunt maken? Ook in dressings en sauzen komt het kruid heel goed tot zijn recht.
Je kunt zowel het blad als de bolletjes van de daslook gebruiken. Er wordt geadviseerd om de bladeren voor de bloei te plukken, omdat er zodra de plant bloeit smaakverlies zou optreden. Maar hoe leuk is het om die kleine witte bloemetjes als garnering te gebruiken. Als topping op een gepureerde soep, of in een salade komen ze prima tot hun recht.
Wilde knoflook is niet alleen lekker, maar ook heel gezond
Daslook is, behalve dat het lekker is, ook nog eens heel gezond. De wilde knoflook zou een positief effect op de spijsvertering hebben en hart– en vaatziekten tegen kunnen gaan. Het zou een middeltje tegen voorjaarsmoeheid zijn en een positieve werking op het immuunsysteem hebben. Of het echt zo werkt? Probeer het eens, je eet in ieder geval wel lekker als je daslook in je gerechten verwerkt.
Zelf daslook kweken
Je kunt daslook vinden in schaduwrijke bossen en parken. Ooit was de wilde knoflook in Nederland een beschermde plant. Vanaf 2017 is dit niet langer het geval. Dat betekent dat je de plant in het wild mag plukken. Let echter wel heel goed op als je van plan bent om dat te gaan doen. Zorg dat je zeker weet dat je de juiste plant te pakken hebt en niet het lelietje-van-dalen, ook wel meiklokje genoemd. Die plant lijkt heel erg op daslook, maar hij is heel erg giftig en eist ieder jaar slachtoffers door het gebruik ervan. Als beide planten niet in bloei staan zie je namelijk geen verschil. De bloemen verschillen wel van elkaar dus daar kun je aan zien om welke soort het gaat. Als je een daslookblad scheurt, komt er een ui- en knoflookachtige geur vrij, daardoor weet je dat je met de juiste plant te maken hebt.
Een plant die ook heel veel op wilde knoflook lijkt, is de herfsttijloos. Ook die plant is erg giftig en je kunt er erg ziek van worden als je hem zou eten. Let er dus op dat je die plant ook niet verwart met daslook.
Als je ook maar enigszins twijfelt pluk dan niet. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en geen daslook in het wild plukken? Je kunt daslookplanten verkrijgen via een goede zaadhandel. Ze worden ook wel in tuincentra verkocht. Daslook gedijt goed op schaduwrijke, kalkrijke grond. Heb je hem eenmaal in je tuin staan, dan vermeerdert de plant zich redelijk snel. Heerlijk toch, en wel zo veilig, om die wilde knoflook zelf in de tuin te hebben?
Een alternatief voor wilde knoflook
Soms is daslook vers verkrijgbaar bij een goed gesorteerde groenteboer. Wil je een gerecht maken waarin daslook verwerkt is, maar je kunt er niet aankomen, bijvoorbeeld om dat het niet het seizoen is waarin je het kunt oogsten, of je kunt er gewoon niet aankomen? Vervang het dan eens door knoflook-bieslook. Dat kruid heeft ook een zachtere, subtielere smaak dan gewone knoflook. Vind je het niet bij de goed gesorteerde groenteboer? Kijk dan eens rond in het tuincentrum of je het daar kunt vinden.
De lekkerste recepten met Daslook
Ben jij in het bezit van de plant in je tuin? Of heb je een boswandeling gemaakt en ben je thuis gekomen met een hoeveelheid verse daslook? Duik dan de keuken eens in met daslook. Hieronder vind je de lekkerste recepten met wilde knoflook. Van soepen tot salades, van pasta tot pesto, maar ook aardappelpuree met daslook en zelfs een heerlijk hartig koekje! Daslook is dus van veel markten thuis. Heb jij nog andere ideeën over wat je kunt doen met daslook? Laat het dan weten via de reactiemogelijkheid onderaan het artikel.
Venkel-komkommersalade met daslook
Zin in een heerlijke voorjaarssalade? Met deze venkel-komkommersalade met daslook zet je de lente op tafel, want daslook betekent voorjaar!
Risotto met asperges en daslook, het voorjaar op je bord!
Het ultieme comfortfood, dat is risotto. Het hele jaar door. Maar met deze risotto met asperges en daslook heb je het voorjaar op je bord!
Pasta met daslookpesto en warm gerookte zalm
Door te kiezen voor verse, smaakvolle ingrediënten, til je een relatief eenvoudig pasta gerecht naar een heel ander niveau. Pasta met daslookpesto!
Palmiers met verse daslook pesto
Hartige koekjes in de vorm van een olijfblad worden palmiers genoemd. Gevuld met daslook zijn ze heerlijk bij de borrel of bij de soep.
Daslooksoep; zacht en kruidig tegelijk
Daslook wordt eigenlijk gezien als onkruid. Toch maakte ik van daslook deze verse en homemade daslooksoep. Inclusief bonusrecept: Daslookolie
Daslookpesto, een pesto van “wilde knoflook”
Pesto zelf maken is niet alleen makkelijk, maar ook veel smaakvoller dan de kant-en-klaar versie. Probeer dan eens deze daslookpesto.
Spinaziesoep met daslook
Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.
Aardappelpuree met venkel en daslook
Aardppelpuree met venkel is bekend. Wij gaven er bijzondere touch aan met een bijzonder ingrediënt; aardappelpuree met venkel en daslook!
Bladgroenten; soorten & recepten
Bladgroenten, die zijn gezond, en ook vooral erg lekker. Daarnaast zijn ze erg veelzijdig. Eet ze warm, eet ze rauw, alles kan. Leef je uit!