De Italiaanse keuken – Eenvoud en pure ingrediënten – Dé Italiaanse keuken bestaat niet, iedere regio heeft zo zijn eigen specialiteiten, toch zijn er ook tussen deze regio’s overeenkomsten. Zo wordt er in alle regio’s gebruik gemaakt van verse kruiden en seizoensgebonden groente en fruit, juist dit maakt de Italiaanse keuken rijk, puur en zo lekker. Ook geldt voor alle regio’s dat eten een belangrijk tijdverdrijf is. Gezellig met de hele, grote familie aan tafel en vooral alles “piano, piano” lekker rustig aan en gewoonweg genieten van al dat lekkers.
Echt iedereen wordt enthousiast van het fenomeen: “De Italiaanse keuken” Talloze meningen worden gegeven, vele schrijfsels zien het levenslicht, maar ook talloze namaak Italiaanse producten worden op de markt gebracht.
Prima als je daaraan meedoet, maar laat dat Italiaanse gevoel dan gerust achterwege. De Italianen kiezen in hun eetpatroon voor lekker, simpel, puur, lokaal en sfeervol tafelen. We nemen je graag kort mee in de echte Italiaanse eetgewoonten.
Pasta, Pizza en Gnocchi; Onbetwiste Italiaanse toppers
Wie het over Italië heeft bedenkt direct een pasta bolognese of een pizza salami. Dat is het Italiaanse gevoel zoals de media ons dat bijbrengt. We houden het gevoel graag intact. Uiteraard maken we het dan wel even zelf. Wie zelf pasta maakt terwijl de echte bolognese al staat te pruttelen zal zich helemaal in Italië wanen. Je eet lekker, simpel en vooral ook puur. De eerlijke smaken spatten ervan af. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de pizza bodem. Je huisgemaakte pizzabodem is net even lekkerder, net even knapperiger en helemaal niet zoveel werk. Vervolgens kun je kiezen voor een uigeblanceerde topping van ingrediënten, maar ook voor de overtollige verse producten in je koelkast. Zowel pizza als pasta laten zich prima gebruiken om met je restjes echt iets lekkers op tafel te zetten. Via onderstaande link laten we je graag meekijken in de homemade Italiaanse keuken. Puur, simpel en LEKKER!
Pastasauzen; Zes klassiekers met liefde gemaakt
De verscheidenheid aan pastasauzen is waarschijnlijk net zo groot als de verscheidenheid aan pasta’s toch kent Italië een aantal klassieke, traditionele basissauzen. Vaak zijn deze sauzen snel en simpel te bereiden en de meeste zijn op basis van tomaat. Voor deze sauzen echter geldt ook dat het gebruik van goede, verse ingrediënten essentieel is voor het uiteindelijk resultaat.
Trakteer je tafelgenoten op de geur en de smaak van een zelfgemaakte pastasaus
Niets is lekkerder dan zachtjes een kilo tomaten weg roeren in een pan.
Rijpe, smaakvolle tomaten die hun geur afgeven en langzaam veranderen in een heerlijke, volle en geurende saus. Met de juiste ingrediënt combinaties zet je een rijke Italiaanse traditie op tafel. Veel belangrijker nog is dat je er zelf volledig de hand in hebt. Ook in Italië verschillen de klassiekers per regio door de trotse hand van haar maker. Net even dat geheime ingrediënt, of net even meer van jouw favoriete specerij, het maakt er echt volledig jouw saus van! Dan wil je toch nooit meer die potten pastasaus die altijd hetzelfde smaken?
Pure Italiaanse ingrediënten
In de intro zeiden we het al. De populairste ingrediënten uit Italië worden graag nagemaakt door marketeers. Wij zoeken liever de echte waarheid op. Lekker Tafelen dook in de wereld van mooie Italiaanse ingrediënten. We omschrijven op eenvoudige wijze de meest gebruikte ingrediënten. En net als bij de Italianen draait het bij ons maar om één ding: de kwaliteit van de producten. Wil je regelmatig Italiaans koken, dan raden we je zeker aan om deze ingrediënten in huis te halen. Wie door het lijstje heen leest krijgt echt direct al zin om aan de slag te gaan.
We bespreken natuurlijk de Parmezaanse kaas, de Parmaham, de Olijfolie, de Balsamico en meer lekkernijen voor een pure, eerlijke maar vooral ook simpele Italiaanse kookervaring. Juist die pure smaken maken het koken of bakken een stuk simpeler. Hou die smaken in tact en creëer een heerlijk gerecht waarin je de Italiaanse keuken ook echt proeft.
Kalfsvlees in de Italiaanse keuken
Italianen staan wellicht niet bekend als grote vleeseters, maar voor hun vleesgerechten geldt, kwaliteit gaat voor kwantiteit. Veel vleesgerechten worden bereidt met kalfsvlees en zijn inmiddels legendarisch.
Zoetigheden zoals je ze vind bij de “pasticceria”
Om te kunnen genieten van echte lekkernijen kun je het best naar de Italiaanse banketbakker, de”pasticceria”, etalges vol met taarten, gebak of gewoon losse traditionele koekjes, allemaal gemaakt met zuivere, kwalitatief hoogstaande ingrediënten. Probeer eens één van onze dolci’s en proef Italië op z’n zoets.
Tiramisu toch wel hét Italiaanse dessert
Inmiddels is dit Italiaanse dessert wereldberoemd en zijn er tal van variaties op bedacht. Een traditionele tiramisu bestaat uit lange vingers, sterke drank, espresso, mascarpone en cacao. Zijn naam tiramisu (wat zoiets betekent als trek me op/kikker me op) heeft hij zeer waarschijnlijk te danken aan de toevoeging van de cafeïne bevattende ingrediënten espresso en cacao, deze zorgen voor een flinke opkikker.
Italië schijnt meer dessert op haar naam te hebben dan welk land ter wereld ook. Wie ooit in een Italiaans restaurant was, zal zich vast nog wel die vitrinekasten of serveerwagentjes herinneren volgeladen met de meest lekkere zoetigheden.