De kaasboerderij; Idyllisch plekje of echte hotspot – Het boeren erf behoort tegenwoordig tot de idyllische plekjes. Lammetjesdagen, springende koeien en landelijke open dagen bezoeken we massaal, maar het echte boerenleven kennen we maar nauwelijks. Melk komt uit een kartonnen pak, vlees ligt op een piepschuim bakje en kaas zit in een plastic seal. De marketingmedewerkers van mega organisaties maken je van alles wijs, maar in ons verhaal vandaag willen we het “idyllische boeren erf” in beeld brengen als het terrein van passievolle ambachtsmensen. Harde werkers die veel meer begrip zouden moeten krijgen voor wat ze doen. Wij hopen dat ons verhaal er aan bijdraagt om dat idyllische plekje om te toveren tot een echte hotspot waar jij voortaan wekelijks even langs fietst.
Misverstanden over kaas en melk
Kaas wordt van melk gemaakt. Voor het geval dat iemand denkt dat koeien kaas geven. In de wintermaanden is er dus geen weidemelk en ook geen graskaas. Zomaar een aantal feitjes die nogal eens verkeerd begrepen worden
Wie in Frankrijk een alleen aan huis verkopende rosé maker treft vind dat idyllisch. Wie in Nederland een alleen aan huis verkopende kaasboer treft vind dat lastig.
Boerenkaas
Lekker Tafelen ging op ontdekkingstocht bij Veehouderij en Kaasboerderij de Twee Hoeven. Wij willen niets liever dan de passie die we daar mochten ervaren op jullie overbrengen. Wandelend langs de Hollandse IJssel bereiken we de prachtige boerderij de Twee Hoeven. Herkenbaar aan het bord aan de boom. Met een ferme spijker is daar een bord bevestigd waarop te lezen staat wat de Twee Hoeven allemaal te bieden heeft. Het nostalgische bord laat direct al zien hoeveel er aan gedaan wordt om het boerenleven te promoten. Natuurlijk draait het er om de melkveehouderij en de kaasmakerij. Daarnaast geven ze er echter ook nog rondleidingen en workshops, zijn ze loonbedrijf en paardenpension. Teveel om op te noemen. Hard werken dus!
Stille commercie
In een wereld van schreeuwende commerciële uitingen valt de stille commercie nauwelijks op. Wie er oog en aandacht voor heeft zal de stille commercie wel veel meer waarderen. Hier bij Kaasboerderij de Twee Hoeven treffen we die stille commercie. De website, het bord aan de weg, de boerderijwinkel, het harde werken, de vele activiteiten, maar vooral het zuivere verhaal vertellen je dat er hier wel degelijk commercieel gedacht wordt. Hier wordt al jarenlang met heel veel passie boerenkaas gemaakt. Van een slordige 15 tot 20% van de melk wordt hier kaas gemaakt. Echte boerenkaas die alleen aan huis verkocht wordt. Echte kaas met smaak. Er wordt zelfs volop mee geëxperimenteerd. Die kaas willen ze wel degelijk verkopen, maar niet aan grote centrale pakhuizen. Daar hebben ze ook gewoonweg de capaciteit niet voor. Toch wordt er alles aan gedaan om het perfecte kaasje op te leveren. De vele bekers en oorkondes zijn de stille getuigen van die inzet.
Kaas maken doe je niet zomaar
Terwijl we de kaasmakerij binnenstappen zien we dat er al hard aan gewerkt wordt. Vol enthousiasme verteld de familie ons onder het kaasmaken hoe alles in zijn werk gaat. Dat proces leggen we jullie later graag nog een keer uit. Voor nu zeggen de foto’s in onderstaande galerij voldoende. Wij zijn getuige van het hele proces. Kaasjes van 1 kilo, maar ook de grote jongens van 16 kilo. Fysiek behoorlijk zwaar werk. Respectvol kijken we toe hoe op de tast onder de wei de kaas gevormd wordt. Zo uit het niets zie je daar het begin van een kaas ontstaan. Geen machine die de maat bepaald, geen ingewikkelde apparatuur maar gewoon mensenhanden. Dat is wat we ambacht noemen. Een ambacht die je jezelf niet in één dag eigen maakt. Hygiëne, temperatuur, kennis, het speelt allemaal een rol in het ontstaan van de kaas die daar straks in het winkeltje ligt.
Mooi product
Het resultaat uit ambacht is in veel gevallen een mooi product. De boerenkaas die hier gemaakt wordt is een mooi product. Gerijpt op de boerderij, wachtend op de koper die hier echt vele malen meer van zal genieten dan van de gestandaardiseerde versie. De smaak van boerenkaas verschilt keer op keer, maar deze smaak is op natuurlijke wijze gemaakt. Als je dit proces ziet heb je dan ook des te meer reden om jezelf af te vragen wat je eet als je een blok kaas uit een plastic verpakking haalt.
Nog mooier om te zien is dat er ook geëxperimenteerd wordt. De specialiteit van deze kaasboerderij is een kaasfondue. Door toevoeging van kruiden ontstaat een boeren kaasje dat zich prima leent voor een kaasfondue. We mochten proeven en dat kunnen we helaas via internet niet overdragen. Neem van ons aan dat dit echt een geweldig kaasje is. Inmiddels wordt er gewerkt aan een boeren fonduekaasje van 1 kilo. De ene helft gekruid, de andere helft neutraal. Je smelt dan gewoon het hele kaasje, stukje brood erbij en je hebt een heerlijk boeren kaasfondue waar je de liefde voor het vak in proeft.
Bezoek eens een kaasboerderij
We kunnen niet meer dan benadrukken dat boerenkaas de moeite waard is. Bezoek eens een kaasboerderij, je mag er altijd proeven, je wordt er met passie geholpen. Ze vertellen je alles over hun ambacht en geven je vaak zelfs een rondleiding door het bedrijf. Niets leuker dan een wekelijks ritje met de kinderen naar de kaasboerderij om vervolgens te genieten van de pure smaak van boerenkaas op je boterham. Wil je meer dan alleen kaas op de boterham? Bekijk hier een selectie van ons leukste kaasrecepten.