• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 16, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

De molenaar, ambachtsman in hart en nieren

door Redactie
in Specials
De molenaar, ambachtsman in hart en nieren
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

De molenaar, ambachtsman in hart en nieren – Het woord ambacht wordt helaas te pas en te onpas gebruikt. Een molenaar vinden wij een ambachtsman, al zijn er ongetwijfeld ook molenaars die het ambacht niet verstaan. Het blijft ten alle tijden van belang om een vertrouwensband te hebben met je leverancier. Door echter zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven krijg je de grootste garantie voor een eerlijk, gezond en goed product.

Molenaar, ook wel mulder genoemd, is al een eeuwenoud beroep. Hard werken voor weinig geld is kenmerkend voor dit beroep. Ook dat is al van alle tijden. Het spreekwoord: “werken als een molenpaard” komt daarvandaan. In vervlogen tijden was de korenmolen voor iedereen bereikbaar en vormde een belangrijk onderdeel in het voedselproces. Het natuurlijke proces van de (zeer onderhoudsgevoelige) molenstenen is echter gekopieerd door de industrie en daarmee zijn vele molens verloren gegaan. We vonden ze simpelweg te arbeidsintensief en net als in vele automatisering processen is daarmee de trend naar het afvlakken van kwaliteit en beleving gezet. Inmiddels komen we er gelukkig weer een beetje achter dat we daarmee de verkeerde afslag genomen hebben. We leggen het graag uit:
Meel en bloem van de molenaar

  • Natuur (wind en grondstoffen) spelen de hoofdrol.
  • Ambacht (lees kennis en passie) van de molenaar zorgen voor de hoogste kwaliteit meel en bloem

Meel en bloem van de meelfabriek

  • Natuur wordt uitgesloten. We gebruiken energie en dat is milieubelasting
  • Voor een standaard eindresultaat zal de exploitant moeite doen om een standaard product in te kopen. Daarmee probeert hij ingrepen te doen in de natuur.

De komst van de broodbakmachine (grappig: lees industrie) is de molen weer in populariteit gestegen. Consumenten gingen in deze hype massaal zelf brood bakken. De broodbakmachines kwamen echter al snel weer op marktplaats terecht. Tenslotte kun je gewoon brood in een oven bakken. Voor anderen speelt de factor tijd een belangrijke rol. Gelukkig hebben diverse molenaars actief ingespeeld op deze hype waardoor het aantal meelverkopende molens gestegen is. De huidige trend (lees hype) van spelt en glutenvrij bakken hebben ook een positief effect op deze molenwinkels.

Helaas moeten we vaststellen dat trends de oorzaak zijn van de toenemende populariteit van de molenwinkel. We hopen dan maar dat men met het volgen van deze trends iets oppikt van de basis. Alles wat jij maakt met meel en of bloem is een natuurproduct. Van diezelfde natuur leeft de mensheid al eeuwen. Gemak speelt hierin geen rol. Je moet er tijd en energie in stoppen om er een gezond en lekker brood mee te maken. We zijn dan ook best benieuwd waar jij je bakbenodigdheden inkoopt!

Dit artikel is onderdeel van de serie: Lekkers van de molenaar; passie op je bord

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven
Bijgerecht

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

ovenschotel met prei en varkenshaas
Ovenschotel

Ovenschotel met prei en varkenshaas

borsjt
Maaltijdsoep

Borsjt; Bietensoep met veel extra groenten

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Wil je eens een andere gehaktbal dan de bekende, Hollandse gehaktbal, ga dan eens voor de lekker pittige Tex-Mex gehaktballen.

Lees verder
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

ovenschotel met prei en varkenshaas

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Handige kooktips

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en...

Lees verder
Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • m op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • ineke op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Elise op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Maaike op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Connie op Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen