Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

De molenaar, ambachtsman in hart en nieren

0 404

De molenaar, ambachtsman in hart en nieren – Het woord ambacht wordt helaas te pas en te onpas gebruikt. Een molenaar vinden wij een ambachtsman, al zijn er ongetwijfeld ook molenaars die het ambacht niet verstaan. Het blijft ten alle tijden van belang om een vertrouwensband te hebben met je leverancier. Door echter zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven krijg je de grootste garantie voor een eerlijk, gezond en goed product.

Molenaar, ook wel mulder genoemd, is al een eeuwenoud beroep. Hard werken voor weinig geld is kenmerkend voor dit beroep. Ook dat is al van alle tijden. Het spreekwoord: “werken als een molenpaard” komt daarvandaan. In vervlogen tijden was de korenmolen voor iedereen bereikbaar en vormde een belangrijk onderdeel in het voedselproces. Het natuurlijke proces van de (zeer onderhoudsgevoelige) molenstenen is echter gekopieerd door de industrie en daarmee zijn vele molens verloren gegaan. We vonden ze simpelweg te arbeidsintensief en net als in vele automatisering processen is daarmee de trend naar het afvlakken van kwaliteit en beleving gezet. Inmiddels komen we er gelukkig weer een beetje achter dat we daarmee de verkeerde afslag genomen hebben. We leggen het graag uit:
Meel en bloem van de molenaar

  • Natuur (wind en grondstoffen) spelen de hoofdrol.
  • Ambacht (lees kennis en passie) van de molenaar zorgen voor de hoogste kwaliteit meel en bloem

Meel en bloem van de meelfabriek

  • Natuur wordt uitgesloten. We gebruiken energie en dat is milieubelasting
  • Voor een standaard eindresultaat zal de exploitant moeite doen om een standaard product in te kopen. Daarmee probeert hij ingrepen te doen in de natuur.

De komst van de broodbakmachine (grappig: lees industrie) is de molen weer in populariteit gestegen. Consumenten gingen in deze hype massaal zelf brood bakken. De broodbakmachines kwamen echter al snel weer op marktplaats terecht. Tenslotte kun je gewoon brood in een oven bakken. Voor anderen speelt de factor tijd een belangrijke rol. Gelukkig hebben diverse molenaars actief ingespeeld op deze hype waardoor het aantal meelverkopende molens gestegen is. De huidige trend (lees hype) van spelt en glutenvrij bakken hebben ook een positief effect op deze molenwinkels.

Helaas moeten we vaststellen dat trends de oorzaak zijn van de toenemende populariteit van de molenwinkel. We hopen dan maar dat men met het volgen van deze trends iets oppikt van de basis. Alles wat jij maakt met meel en of bloem is een natuurproduct. Van diezelfde natuur leeft de mensheid al eeuwen. Gemak speelt hierin geen rol. Je moet er tijd en energie in stoppen om er een gezond en lekker brood mee te maken. We zijn dan ook best benieuwd waar jij je bakbenodigdheden inkoopt!

Dit artikel is onderdeel van de serie: Lekkers van de molenaar; passie op je bord

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer