Pannenkoek; als lunch, makkelijke maaltijd, bij de erwtensoep of als dessert pannenkoek kan altijd.
Wat maakt de pannenkoek zo populair?
Jong of oud bijna iedereen lust graag pannenkoek. We denken vaak onterecht dat dit typisch Nederlands is, maar bijna ieder land heeft wel een eigen versie. De Amerikanen hebben pancakes, de Fransen hebben crêpes en de Japanners hebben okonomiyaki. Ieder eet ze ook nog eens op zijn of haar eigen manier. De ene als ontbijt, de ander als lunch en weer een ander bij het diner of als nagerecht. Ze kunnen zowel zoet als hartig worden bereid en dat is dan waarschijnlijk ook een van de redenen dat ze zo populair zijn. Ook heb je voor het beslag niet veel ingrediënten nodig. Melk, ei en bloem, goedkoop en in bijna ieder huishouden te vinden, zijn de basis. Wat er op de pannenkoek gedaan wordt kan variëren appels, spek, kaas, stroop maar ook zalm, ham of chocolade pasta worden vaak op pannenkoek gegeten. Ieder land en iedere persoon heeft zijn zo zijn voorkeur.
Het begint met een goede basis
De winkels staan vol met pannenkoekmixen. Soms hoef je er alleen maar water bij te doen. Zelfs kant-en-klare pannenkoeken horen tot de mogelijkheid. Waarom eigenlijk? Een beslag is tenslotte zo gemaakt en melk, bloem en een eitje zijn vaak al in huis. Als je een goed basisrecept hebt, heb je echt geen mix nodig.
Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)
Voor een pannenkoeken feest heb je een basis nodig. Ons pannenkoeken beslag komt niet uit een fles of pakje, maar gewoon uit de voorraadkast.
Tip: laat het beslag een tijdje staan om plakken te voorkomen.
Een pannenkoek met gist? Dat is het neusje van de zalm!
Ben jij ook zo gek op die pannenkoeken van het pannenkoekenrestaurant? Deze smaken vaak anders dan die we thuis bakken. Thuis eet je er misschien 2, 3 of nog meer maar van die van het restaurant krijg je er echt niet zoveel op. Dit komt doordat ze verschillende soorten meel en bloem mengen, wat een vaster beslag geeft. Omdat het beslag vrij zwaar is gebruiken ze vaak gist om het luchtiger te maken, dit komt ook de smaak ten goede. Het is echt niet lastig om thuis gistpannenkoeken te maken, je moet alleen even geduld hebben omdat de gist eerst zijn werk moet doen. Het beslag moet eerst even rijzen voor je kunt gaan bakken, maar dan heb je wel heel erg lekkere pannenkoeken.
Pannenkoek met gist naar oma’s recept
Pannenkoekmix, je zou vergeten hoe het anders moet. Bak pannenkoeken met basisingrediënten. Oma bakte altijd pannenkoek met gist.
De topping op een pannenkoek. Wat is jouw favoriet?
Het verschilt nogal per persoon wat er lekker wordt gevonden. Echt Hollands is de versie met stroop of poedersuiker, maar appel, spek of kaas zie je ook regelmatig. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur. Heb jij een favoriete topping op je pannenkoek? Deel het via het formulier onder deze pagina. Wie weet wordt jouw topping wel de nieuwe hype.
Wil je een echt lekkere pannenkoek die goed vult? Vervang dan eens 1/4 van de bloem door gemalen havermout of volkorenmeel.
Oprollen of plat op het bord
Een eenvoudige pannenkoek of een flensje wordt vaak opgerold. Behalve dat het er erg leuk uitziet, is dit zeker met kleine kinderen erg praktisch. Lekker besmeren met stroop of jam en oprollen maar. Heb je echter een versie met bijvoorbeeld appel dan wordt dit al een stuk lastiger en is plat op het bord een betere optie.
Pannenkoeken met spek en ander beleg
Pannenkoeken met spek is een echte Hollandse klassieker. Wij vertellen je hoe ze maakt en geven je twee manier van pannenkoekenbakken met beleg.
Drie-in-de-pan; leuk om te delen
Heerlijke kleine pannenkoekjes die met drie gelijk in een pan gebakken worden. Deze zijn meestal gevuld met de lekkerste vullingen. De basis kan met melk en gist of bakpoeder, maar ook van andere zuivel zoals bijvoorbeeld kwark gemaakt worden.
Het mooie van drie-in-de-pan is dat er geen ruzie meer is om de eerste pannenkoek.
Drie-in-de-pan; ouderwets lekker
De enige echte drie-in-de-pan, gevuld met appeltjes en rozijnen zoals oma ze maakte. Met en zonder gist te bereiden.
Drie in de pan. Mini pannenkoeken met verschillende vullingen
Deze mini pannenkoeken zijn erg leuk om samen met de kinderen te maken. Zoet of hartig met een beslag op basis van kwark.
Met fruit een echt feestje
Een pannenkoek is altijd al feest maar met vers fruit erbij is het echt feest. Behalve dat het erg lekker is ziet het er ook nog eens geweldig uit. Zeker weten dat de bordjes leeg gaan!
Blauwe bessen pannenkoekjes
Kleine dikke blauwe bessen pannenkoekjes gevuld met verse blauwe bessen en een zalige blauwe bessensaus. Voor ontbijt, lunch of als dessert.
Aardbeien pannenkoeken met ijs en slagroom
Een heerlijke verwennerij van pannenkoeken, verse aardbeien, met ijs en slagroom. Eet het als dessert of tussendoor met een kop koffie erbij
Een taart van pannenkoeken
Ben je of ken je een echte fan van pannenkoeken? Dan moet je er echt eens een keer een taart van maken. Je bakt een hele stapel en plakt deze aan elkaar met chocoladepasta, jam, slagroom, crème, banketbakkersroom of een combinatie van twee bij elkaar passende vullingen. Begin wel op tijd met bakken want de koeken moeten goed koud zijn voordat je ze kunt gaan stapelen. Zijn ze niet helemaal koud dan gaat het schuiven en dat is iets wat we echt niet willen. Je kunt de taart mooi afsmeren zoals bij het recept hieronder, maar je kunt ook alleen netjes stapelen met vulling ertussen en bovenop afwerken met allerlei lekkers.
Pannenkoekentaart, geef je creativiteit de ruimte!
Een pannenkoekentaart, ook wel bekend als crepe cake, is een indrukwekkend ogend dessert (ook lekker om bij de koffie te serveren) gemaakt van gestapelde pannenkoeken, tussen de pannenkoeken wordt een vulling naar keuze gedaan.
Pannenkoek van….
In plaats van een pannenkoek met banaan kun je er ook een van banaan maken. Dit geld niet alleen voor banaan met ook voor vele andere ingrediënten. Neem spinazie voor prachtige groene flensjes, of vervang de melk door een vruchtensap voor een fruitige versie. Erg lekker en ook nog eens boordevol eiwitten zijn de pannenkoekjes van cottage cheese. Deze zijn ook erg leuk om in miniversie te maken en bij de borrel te serveren met een lekkere topping van bijvoorbeeld roomkaas en zalm.
Pannenkoekjes van banaan
Lekker en gezond ontbijten wordt een feestje met deze pannenkoekjes van banaan. Extra lekker met een beetje honing en vers fruit.
Minipannenkoekjes met sinaasappel
Lekker lunchen met deze frisse minipannenkoekjes met sinaasappel. De melk is vervangen door sinaasappelsap wat dit recept lactosevrij maakt.
Cottage cheese pannenkoekjes
Cottage cheese pannenkoekjes zijn gezond, lekker en snel gemaakt. Zet deze cottage cheese pannenkoekjes eens bij het ontbijt op tafel.
Spinazie pannenkoeken met gebakken groente
Bij pannenkoeken denken we al snel aan zoet maar ontdek ook eens deze hartige spinazie pannenkoeken. Ze zijn echt heerlijk bij een brunch.
Een wrap van pannenkoek
We kennen allemaal de bloemtortilla’s. Deze worden gevuld met allerlei lekkers en geserveerd als maaltijd of in reepjes gesneden bij de borrel. Maar deze wraps kun je ook maken van pannenkoek of zelfs van een omelet voor de mensen die koolhydraten willen mijden. De smaak van een bloemtortilla is heel vlak en als de vulling net iets te nat is of er te lang op zit wordt deze helemaal zacht en klef. Met een pannenkoek heb je hier geen last van en heb je al direct veel meer smaak. Deze kun je naar smaak kruiden en eventueel verse groene kruiden aan je beslag toevoegen voor een optimale smaakbeleving. Wel is het belangrijk dat er balans is tussen de vulling en de wrap.
De omelet wrap; ontdek deze drie recepten
Een omelet wrap is heel eenvoudig te maken van eieren, water en kruiden. Vervolgens vul je die op jouw manier voor de lunch of maaltijd.
Eierpannenkoek met veel verse groenten en paprika-kwark
Lunch eens met een eierpannenkoek die volgestopt is met verse groenten. Om er nog meer kleur en smaak aan te geven serveer je met paprika-kwark en kruiden.
Borrelhapje: Opgerolde pannenkoek met gerookte zalm
Eenvoudig maar altijd gewaardeerd hapje van opgerolde pannenkoek met zalm. Wel zelf even de pannenkoeken bakken bij zo'n simpel recept!
Gevulde pannenkoekjes; heerlijk lunchen
Pannenkoeken met zoet beleg zijn lekker, maar als lunch heeft hartig de voorkeur. Vul je pannenkoekjes daarom met radijs, roomkaas, mierikswortel en ham.
Kaiserschmarrn
Als je ooit in Oostenrijk geweest bent ben je vast bekend met de Kaiserschmarrn. Dit is een grote dikke pannenkoek die vaak samen met appelmoes in stukjes geserveerd wordt. Erg lekker als lunch of na een flinke wandeling.
Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick
Wij mogen het originele kaiserschmarrn recept van gasthof Schönblick met jullie delen. Een nagerecht dat je echt in winterse sferen brengt.
Pannenkoek altijd lekker: zoet, hartig, warm of koud
Dat een pannenkoek voor iedereen feest is, kun je wel zien aan de veelzijdigheid van de recepten. Of je nu een echte zoetekauw bent of liever een hartige variant eet er is altijd wel een versie te vinden die je lekker vind.
Tafel lekker !!