• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

De pannenkoek; een smakelijke traktatie voor jong en oud

Van basis naar lekker luxe

door Connie Derks
in Specials
0
0
pannenkoek

Pannenkoek; als lunch, makkelijke maaltijd, bij de erwtensoep of als dessert pannenkoek kan altijd.

Wat maakt de pannenkoek zo populair?

Jong of oud bijna iedereen lust graag pannenkoek. We denken vaak onterecht dat dit typisch Nederlands is, maar bijna ieder land heeft wel een eigen versie. De Amerikanen hebben pancakes, de Fransen hebben crêpes en de Japanners hebben okonomiyaki. Ieder eet ze ook nog eens op zijn of haar eigen manier. De ene als ontbijt, de ander als lunch en weer een ander bij het diner of als nagerecht. Ze kunnen zowel zoet als hartig worden bereid en dat is dan waarschijnlijk ook een van de redenen dat ze zo populair zijn. Ook heb je voor het beslag niet veel ingrediënten nodig. Melk, ei en bloem, goedkoop en in bijna ieder huishouden te vinden, zijn de basis. Wat er op de pannenkoek gedaan wordt kan variëren appels, spek, kaas, stroop maar ook zalm, ham of chocolade pasta worden vaak op pannenkoek gegeten. Ieder land en iedere persoon heeft zijn zo zijn voorkeur.

Het begint met een goede basis

De winkels staan vol met pannenkoekmixen. Soms hoef je er alleen maar water bij te doen. Zelfs kant-en-klare pannenkoeken horen tot de mogelijkheid. Waarom eigenlijk? Een beslag is tenslotte zo gemaakt en melk, bloem en een eitje zijn vaak al in huis. Als je een goed basisrecept hebt, heb je echt geen mix nodig.

Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

Pannenkoeken beslag
Pannenkoeken

Voor een pannenkoeken feest heb je een basis nodig. Ons pannenkoeken beslag komt niet uit een fles of pakje, maar gewoon uit de voorraadkast.

Check het recept of lees de info

Tip: laat het beslag een tijdje staan om plakken te voorkomen.

Een pannenkoek met gist? Dat is het neusje van de zalm!

Ben jij ook zo gek op die pannenkoeken van het pannenkoekenrestaurant? Deze smaken vaak anders dan die we thuis bakken. Thuis eet je er misschien 2, 3 of nog meer maar van die van het restaurant krijg je er echt niet zoveel op. Dit komt doordat ze verschillende soorten meel en bloem mengen, wat een vaster beslag geeft. Omdat het beslag vrij zwaar is gebruiken ze vaak gist om het luchtiger te maken, dit komt ook de smaak ten goede. Het is echt niet lastig om thuis gistpannenkoeken te maken, je moet alleen even geduld hebben omdat de gist eerst zijn werk moet doen. Het beslag moet eerst even rijzen voor je kunt gaan bakken, maar dan heb je wel heel erg lekkere pannenkoeken.

Pannenkoek met gist naar oma’s recept

Pannenkoek met gist naar oma’s recept
Pannenkoeken

Pannenkoekmix, je zou vergeten hoe het anders moet. Bak pannenkoeken met basisingrediënten. Oma bakte altijd pannenkoek met gist.

Check het recept of lees de info

De topping op een pannenkoek. Wat is jouw favoriet?

Het verschilt nogal per persoon wat er lekker wordt gevonden. Echt Hollands is de versie met stroop of poedersuiker, maar appel, spek of kaas zie je ook regelmatig. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur. Heb jij een favoriete topping op je pannenkoek? Deel het via het formulier onder deze pagina. Wie weet wordt jouw topping wel de nieuwe hype.

Wil je een echt lekkere pannenkoek die goed vult? Vervang dan eens 1/4 van de bloem door gemalen havermout of volkorenmeel.

Oprollen of plat op het bord

Een eenvoudige pannenkoek of een flensje wordt vaak opgerold. Behalve dat het er erg leuk uitziet, is dit zeker met kleine kinderen erg praktisch. Lekker besmeren met stroop of jam en oprollen maar. Heb je echter een versie met bijvoorbeeld appel dan wordt dit al een stuk lastiger en is plat op het bord een betere optie.

Pannenkoeken met spek en ander beleg

pannenkoeken met spek en ander beleg header boven
Pannenkoeken

Pannenkoeken met spek is een echte Hollandse klassieker. Wij vertellen je hoe ze maakt en geven je twee manier van pannenkoekenbakken met beleg.

Check het recept of lees de info

Drie-in-de-pan; leuk om te delen

Heerlijke kleine pannenkoekjes die met drie gelijk in een pan gebakken worden. Deze zijn meestal gevuld met de lekkerste vullingen. De basis kan met melk en gist of bakpoeder, maar ook van andere zuivel zoals bijvoorbeeld kwark gemaakt worden.

Het mooie van drie-in-de-pan is dat er geen ruzie meer is om de eerste pannenkoek.

Drie-in-de-pan
Pannenkoeken

Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

De enige echte drie-in-de-pan, gevuld met appeltjes en rozijnen zoals oma ze maakte. Met en zonder gist te bereiden.

Hartige Drie in de pan
Pannenkoeken

Drie in de pan. Mini pannenkoeken met verschillende vullingen

Deze mini pannenkoeken zijn erg leuk om samen met de kinderen te maken. Zoet of hartig met een beslag op basis van kwark.

Vorige Volgende

Met fruit een echt feestje

Een pannenkoek is altijd al feest maar met vers fruit erbij is het echt feest. Behalve dat het erg lekker is ziet het er ook nog eens geweldig uit. Zeker weten dat de bordjes leeg gaan!

Aardbeien pannenkoeken
Nagerecht

Aardbeien pannenkoeken met ijs en slagroom

Een heerlijke verwennerij van pannenkoeken, verse aardbeien, met ijs en slagroom. Eet het als dessert of tussendoor met een kop koffie erbij

blauwe bessen pannenkoekjes
Nagerecht

Blauwe bessen pannenkoekjes

Kleine dikke blauwe bessen pannenkoekjes gevuld met verse blauwe bessen en een zalige blauwe bessensaus. Voor ontbijt, lunch of als dessert.

Vorige Volgende

Een taart van pannenkoeken

Ben je of ken je een echte fan van pannenkoeken? Dan moet je er echt eens een keer een taart van maken. Je bakt een hele stapel en plakt deze aan elkaar met chocoladepasta, jam, slagroom, crème, banketbakkersroom of een combinatie van twee bij elkaar passende vullingen. Begin wel op tijd met bakken want de koeken moeten goed koud zijn voordat je ze kunt gaan stapelen. Zijn ze niet helemaal koud dan gaat het schuiven en dat is iets wat we echt niet willen. Je kunt de taart mooi afsmeren zoals bij het recept hieronder, maar je kunt ook alleen netjes stapelen met vulling ertussen en bovenop afwerken met allerlei lekkers.

Pannenkoekentaart, geef je creativiteit de ruimte!

pannenkoekentaart
Nagerecht

Een pannenkoekentaart, ook wel bekend als crepe cake, is een indrukwekkend ogend dessert (ook lekker om bij de koffie te serveren) gemaakt van gestapelde pannenkoeken, tussen de pannenkoeken wordt een vulling naar keuze gedaan.

Check het recept of lees de info

Pannenkoek van….

In plaats van een pannenkoek met banaan kun je er ook een van banaan maken. Dit geld niet alleen voor banaan met ook voor vele andere ingrediënten. Neem spinazie voor prachtige groene flensjes, of vervang de melk door een vruchtensap voor een fruitige versie. Erg lekker en ook nog eens boordevol eiwitten zijn de pannenkoekjes van cottage cheese. Deze zijn ook erg leuk om in miniversie te maken en bij de borrel te serveren met een lekkere topping van bijvoorbeeld roomkaas en zalm.

Pannenkoekjes van banaan
Ontbijt en lunch

Pannenkoekjes van banaan

Lekker en gezond ontbijten wordt een feestje met deze pannenkoekjes van banaan. Extra lekker met een beetje honing en vers fruit.

Cottage cheese pannenkoekjes
Ontbijt en lunch

Cottage cheese pannenkoekjes

Cottage cheese pannenkoekjes zijn gezond, lekker en snel gemaakt. Zet deze cottage cheese pannenkoekjes eens bij het ontbijt op tafel.

Mini pannenkoekjes met sinaasappel
Nagerecht

Minipannenkoekjes met sinaasappel

Lekker lunchen met deze frisse minipannenkoekjes met sinaasappel. De melk is vervangen door sinaasappelsap wat dit recept lactosevrij maakt.

spinazie pannenkoeken
Pannenkoeken

Spinazie pannenkoeken met gebakken groente

Bij pannenkoeken denken we al snel aan zoet maar ontdek ook eens deze hartige spinazie pannenkoeken. Ze zijn echt heerlijk bij een brunch.

Vorige Volgende

Een wrap van pannenkoek

We kennen allemaal de bloemtortilla’s. Deze worden gevuld met allerlei lekkers en geserveerd als maaltijd of in reepjes gesneden bij de borrel. Maar deze wraps kun je ook maken van pannenkoek of zelfs van een omelet voor de mensen die koolhydraten willen mijden. De smaak van een bloemtortilla is heel vlak en als de vulling net iets te nat is of er te lang op zit wordt deze helemaal zacht en klef. Met een pannenkoek heb je hier geen last van en heb je al direct veel meer smaak. Deze kun je naar smaak kruiden en eventueel verse groene kruiden aan je beslag toevoegen voor een optimale smaakbeleving. Wel is het belangrijk dat er balans is tussen de vulling en de wrap.

omelet wrap
Specials

De Omelet wrap; ontdek deze drie recepten

Een omelet wrap is heel eenvoudig te maken van eieren, water en kruiden. Vervolgens vul je die op jouw manier voor de lunch of maaltijd.

opgerolde pannenkoek met gerookte zalm
Hapjes

Borrelhapje: Opgerolde pannenkoek met gerookte zalm

Eenvoudig maar altijd gewaardeerd hapje van opgerolde pannenkoek met zalm. Wel zelf even de pannenkoeken bakken bij zo'n simpel recept!

eierpannenkoek met verse groenten en paprika-kwark
Ontbijt en lunch

Eierpannenkoek met veel verse groenten en paprika-kwark

Lunch eens met een eierpannenkoek die volgestopt is met verse groenten. Om er nog meer kleur en smaak aan te geven serveer je met paprika-kwark en kruiden.

Gevulde pannenkoekjes
Ontbijt en lunch

Gevulde pannenkoekjes; heerlijk lunchen

Pannenkoeken met zoet beleg zijn lekker, maar als lunch heeft hartig de voorkeur. Vul je pannenkoekjes daarom met radijs, roomkaas, mierikswortel en ham.

Vorige Volgende

Kaiserschmarrn

Als je ooit in Oostenrijk geweest bent ben je vast bekend met de Kaiserschmarrn. Dit is een grote dikke pannenkoek die vaak samen met appelmoes in stukjes geserveerd wordt. Erg lekker als lunch of na een flinke wandeling.

Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick

Kaiserschmarrn
Nagerecht

Wij mogen het originele kaiserschmarrn recept van gasthof Schönblick met jullie delen. Een nagerecht dat je echt in winterse sferen brengt.

Check het recept of lees de info

Pannenkoek altijd lekker: zoet, hartig, warm of koud

Dat een pannenkoek voor iedereen feest is, kun je wel zien aan de veelzijdigheid van de recepten. Of je nu een echte zoetekauw bent of liever een hartige variant eet er is altijd wel een versie te vinden die je lekker vind.

Tafel lekker !!

Tags: ZuivelZuivel - Melk
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten
Specials

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf
Specials

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

yoghurt
Specials

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta
Specials

Zomerse recepten met feta

mosselen eten
Specials

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen